Смекни!
smekni.com

Технологія виконання журнального столика (стр. 2 из 5)

Фрезер з верхньою фрезою має 2 головних вузла: це сама основа фрезера і електричний двигун. Ці частини об'єднуються механізмом для підйому. Механізм контролює необхідну глибину, на яку фрезер врізатиметься. Біля двигуна знаходиться лінійка, штифт, висота якого регулюється, і шайба, що знаходиться в горизонтальній площині. У всіх фрезеров обов'язкова наявність такою, що прямолінійною направляє, це пояснюється тим, що паз, який робить фрезер, має бути лише прямим. Ця напрямна забезпечує рух фрезера по рівній лінії на одній відстані від деталі, в якій робиться паз.

Електролобзик використовується практично так само часто, як і електродриль. У деяких ситуаціях без нього практично не обійтися. Електролобзиком можна робити не лише прямі пропили, але і випилювати різні фігури з пластика, металу, дерев'яних листів і кераміки. Останні моделі лобзиків працюють дуже якісно і швидко. Вони можуть повторювати практично будь-які лінії розмітки, зробленої заздалегідь на матеріалі, що випилюється.

Найчастіше лобзики застосовують для роботи з дерев'яними поверхнями.

Головний елемент, який і здійснює випилювання деталей, це маленька пила. Зазвичай її довжина складає п'ять - дванадцять сантиметрів. Ця пила безперервно і швидко рухається. Вона працює з частотою приблизно п'ятсот - три тисячі коливань за одну хвилину. Її робота здійснюється за допомогою зворотно-поступальних рухів. Рухається вона уподовж вертикально розташованій осі. Амплітуда рухів приблизно двадцять п'ять - двадцять шість міліметрів. Ширина пропилу дорівнює приблизно одному міліметру.

У електролобзиках використовуються різні пили. Для кожного матеріалу існує свій вигляд пилки. Розрізняються ці пили частотою зубців, сталлю і розмірами. Наприклад, якщо випилювати необхідне дерево, то в цьому випадку слід використовувати пилу з двох - чотири міліметровим «кроком» зубців. Для металу «крок» має бути сім десятих 7/10 міліметра - півтора міліметри. Випилювати метал необхідно пилою, завдовжки п'ять - сім з половиною сантиметрів, дерево - пилою п'ять - дванадцять сантиметрів довгі.

У колекторному двигуні електролобзика є редуктор, який і «заставляє» пилу рухатися. Для того, щоб пила служила довше і аби робота виконувалася швидшим вона здійснює так само маятникові рухи. В цьому випадку для того, щоб опуститися вниз, пила відводиться трохи убік від матеріалу, з яким вона працює, і контактує з ним вона зазвичай лише під час руху вгору. Для того, щоб, не залежно від навантаження, яким піддається пила, швидкість була однаковою в електролобзиках використовуються електронні регулювальники.

Завдяки конструкції електролобзиків, в роботі з ними задіюється лише одна рука, що дуже зручно. Ручка, на якій розташована кнопка виключення і включення лобзика, знаходиться зверху на редукторі і двигуні. На передньому торці, внизу знаходиться вузол кріплення і захисне скло.

Для того, щоб лобзик міг точно повторювати намічені на матеріалі лінії, він знаходиться на ідеально рівній опорній плиті. Завдяки ній, не потрібно тримати лобзик на вазі, можна поставити кут випилювання (не більше сорока п'яти градусів) і відстань від лобзика до матеріалу, що самого випилюється, завжди залишатиметься однаковим.

Є такі види електролобзиків, які забезпечують освітлення зони випилювання. Крім того, лобзики можуть самі здувати тирсу, що утворилася, і їх можна підключати до пилососа.

Функції, які в змозі виконувати електролобзик, залежать від того, яку потужність має його двигун. Наприклад, при потужності електродвигуна 700Вт, лобзик з легкістю розрізатиме аркуш дерева, що має товщину десять, - одинадцять сантиметрів, аркуш з кольорового метала завтовшки 3 сантиметри, сталевий аркуш в 1 сантиметр. При потужності двигуна в 400Вт, лобзик може пиляти дерево завтовшки не більше 5 сантиметрів, сталеві листи завтовшки 3 міліметри і кольорові метали не більш за 1 сантиметр товщини.

Безпровідні дрелі-шуруповерти

Ці апарати з автономним живленням, що поєднують потужність, зручність використання і швидку зарядку акумуляторів, були по гідності оцінені як професіоналами, так і майстрами-аматорами. Легкість і зручність в обігу зробили їх багатофункціональними інструментами. Їх можна швидко пристосувати для такої тонкої роботи, як, наприклад, поліровка різних поверхонь.

Потужність більшості портативних електроінструментів залежить від напруги і сили струму. І не дивлячись на те, що зараз є інструменти з потужними батареями на 14,4В, перевага залишається за 12В, в яких щонайкраще поєднуються потужність, автономія, вага і зручність. Зменшення часу зарядки акумулятора - теж важливий чинник. Всі моделі нашого огляду забезпечені зарядними пристроями, що заряджають протягом 1 години. А деякі моделі комплектуються другим набором батарей, що дозволяє не простоювати під час роботи.

Для виконання важких робіт, при яких дриль потрібно тримати двома руками, зараз розробляються моделі з точніше орієнтованими по центру тяжіння рукоятками. Акумуляторна батарея розташована так, щоб залишалася відстань точно по ширині долоні. Поверхня рукоятки для більшої зручності покрита еластомером або зроблена шорсткою.

Свердління твердої деревини вимагає великої швидкості обертання свердла і сильного натиску. Також необхідно міцно тримати інструмент, для чого можна братися за його передню частину другою рукою.

Віброшліфувальні машини призначені для доведення плоских поверхонь до стану тонкої обробки. З їх допомогою шліфують деревину, пластмасу, камінь, метал, композиційні матеріали. М'яка прямокутна підошва цих машин здійснює коливання з невеликою амплітудою, але з дуже великою швидкістю.

На підошву за допомогою затиску або «липучого» з'єднання закріплюються шліфувальні листи з отворами для видалення пилу. Для обробки важкодоступних місць і дрібних деталей (меблі, дверні коробки, віконні рами, перила сходів і т. д.).

Регулювання частоти коливань - розширює універсальність машин по обробці різних матеріалів і в різних режимах.

Кріплення шкірки за допомогою зажимів/«липучки» - кріплення затисками дешевше, оскільки не потрібний спеціальний матеріал, але кріплення на «липучці» швидше і зручніше.

Пиле-смок - пил, що часто утворюється при шліфуванні, дуже шкідливий для здоров'я. Більшість віброшліфувальних машин мають або вбудований пиле-смок, коли пил, що утворюється, збирається в спеціальний мішок, або патрубок для підключення пилососа. Функцією видалення пилу не слід нехтувати. Використання шліфувальних листів без отворів привело б до підвищеного зносу шліфувальних листів і самої машини, до забруднення робочого місця. Тому більшість виготівників шліфувальних машин пропонують також пристосування для проколювання дірок в шліфувальному папері (у вигляді шаблону і пробійника).

Амплітуда руху підошви - чим більше, тим грубіше і швидше ведеться обробка.

2.2 Матеріали

Аби правильно вибрати деревину, необхідно знати властивості деревних порід.

Хвойні породи використовують як основу при облицюванні деталей шпоною з твердих коштовних порід; тверді листяні породи (дуб, бук, березу звичайну і карельську, волоський горіх, граб, клен звичайне і «пташине око», ясен і ін.) застосовують в натуральному, цілісному вигляді. У мозаїчних роботах використовують шпону листяних і хвойних порід. Для різьблення по дереву при тому, що подальшому труїть і фарбуванні деревини в темний колір вибирають лише деякі листяні породи - липу, осику, вербу, горобину, березу. Якщо хочуть залишити натуральний колір деталей різьбленого виробу, то для його виготовлення беруть грушу, клен, волоський горіх, каштан, дуб і ін.

Хвойні породи в основному мають м'яку деревину, тому для лицьових деталей у виробах використовуються рідко. Це пов'язано з тим, що м'яка деревина чутлива до механічних пошкоджень і ударів. Практика показує, що при дотриманні вимог до технологічного процесу хвойні породи можна з успіхом використовувати для виготовлення меблів.

Вироби невеликих розмірів виготовляють в основному з хвойної деревини без сучків, з красивими, яскраво вираженими річними шарами (кипарис, ялівець, модрина, червона сосна і ін.). Ялина з великою кількістю сучків, а також біла сосна і ялиця - породи, що вимагають додаткової декоративної обробки тонуванням або орнаментальним різьбленням. Деревина хвойних порід легко забарвлюється, але при інтенсивному забарвленні колірний тон глушить її декоративні властивості.

При висиханні деревина стискується в об'ємі і піддається природному викривленню.

У столярній справі потрібно правильно визначати час сушки дерева, оскільки і недосушений і пересушений матеріал однаковою мірою непридатний для роботи. В умовах експлуатації з нормальною вологістю середовища пересушена деревина неминуче вбере вологу з повітря і покоробиться. На нормальний стан деревини згубно впливає і змінна зміна температури: матеріал при цьому тріскається.

На стан деревини, її сушку і розбухання впливає ряд причин: час заготівки, тривалість, умови витримки і тому подібне В дерева, заготовленого взимку, деревина (в порівнянні з літньою заготівкою) менш волога, оскільки в цей період воно уповільнює своє зростання. Необхідно пам'ятати, що недосушування і пересушування найсильніше позначаються на твердих і щільних породах і слабкіше - на м'яких і рихлих. Для виробу необхідно підбирати деревину однорідних по структурі порід, аби міра усихання заготовок була однаковою.

В розпилювального матеріалу при висиханні спостерігаються прогини і опуклості, тобто відбувається його викривлення. В центрової дошки викривлення буде ледве помітним, оскільки тверда ядерна деревина усихає значно менше заболоні.