Смекни!
smekni.com

Технологія виконання журнального столика (стр. 3 из 5)

Придатність столярного матеріалу якоюсь мірою можна визначити по зовнішніх ознаках ствола зваленого дерева. При відборі деревини звертають увагу на променеві тріщини в торці: відсутність їх або наявність дрібних тріщин свідчить про доброякісність матеріалу; глибокі тріщини є ознакою його низької якості. При глибоких променевих тріщинах в стволі можуть бути порожнини, які, наприклад в сосни, заповнюються смоляною речовиною - живицею (цей порок сосни називають засмолком). Якщо тріщини йдуть по річних шарах деревини, тобто дугами, то таке дерево непридатне для столярних робіт.

При виборі деревини м'яких хвойних порід звертають увагу на щільність річних шарів. Чим вони густіше і переходи їх плавніше, тим деревина щільніше і однороднее, а значить, якісний. Широкослойність деревини вказує на її рихлість і незначну міцність; вироби з такої деревини не повинні піддаватися різким і змінним навантаженням. Паралельність річних шарів свідчить про відносну прямолінійність деревини в подовжньому розрізі, а отже, про доброякісність матеріалу.

В окремо зростаючих дерев після валяння і розпилювання можна спостерігати непаралельність деревних волокон, тобто косослойність. Разом з косослойністю в таких дерев ядерна частина зміщена до заболоні. Деревина з цими пороками більше тріскається і сильніше коробиться.

При відборі деревини слід звертати увагу на вік дерева. Молода деревина м'яка і рихла, а стара більшою мірою схильна до гниття, тому краще всього вибирати деревину середнього, зрілого періоду зростання. Так, для столярних робіт кращою вважається деревина сосни у віці 80-90 років, дуба – 80-150, берези і ясена – 60-70, їли - 120, вільхи - 60 років і так далі. Вік зваленого дерева визначають по його поперечному розрізу, на якому добре видно річні шари.

У столярній справі одні деревні породи вважаються більш, інші - менш гнучкими (пружними). В той же час деревина осінньої заготівки гнучкіша, ніж зимовою. Встановлено, що найбільшою мірою гнучкість дерева виявляється в його середньому віці.

Гнучка порода легко гнеться, але важко ламається. Слід знати, що по гнучкості сосна поступається липі, а вільха - березі. Липа, береза, ільм, осика є найбільш гнучкими; потім слідують дуб, бук, ялина, ясен, клен; найменш гнучкими вважаються модрина, вільха, граб, ялиця, сосна. Гнучкість дерева багато в чому залежить від місця його зростання, наявність в грунті різних живильних элементів, в якому зростає дерево (у гущавині лісу або на відкритому місці), наявність сучків і так далі

У столярній справі при гнутті деревини дуже важливим є таке її властивість, як в'язкість. При високій в'язкості дерево гнеться по всіх напрямах не ламаючись, але і не приймаючи колишньої прямолінійності. Такою якістю володіють клен, в'язнув, ялівець, ліщина, береза, ясен, модрина, бук, молодий дуб і т. д.; крихкими породами вважаються вільха, осика, ялина і ін.

Великою мірою на в'язкість і крихкість деревини робить вплив грунт, на якому зростає дерево. Так, якщо сосна і бук зростали на вологому грунті, то їх деревина матиме високу в'язкість, а якщо на сухій - те середню. Дуб має високу крихкість, якщо виростає у вологій або дуже сухій середовищу. У виробничих умовах для здобуття однорідної в'язкості певні породи перед обробкою заздалегідь пропарюють, насичуючи деревину вологою, а потім піддають гнуттю.

Деревина має властивість розколюватися по напряму волокон і чим прямолінійніша її структура, тим легше вона розколюється. Щільні і гнучкі породи розколюються легше м'яких. Сучковатість, завилькуватість, напливність і перепутанність деревних волокон знижують міру розколювання. Легше розколюються дуб, бук, ясен, вільха, ялина і ін., важче - груша, тополя, граб і так далі Для різьблення підбирають породи з нижчою мірою розколювання.

Довге зберігання деревини знижує її міцність, тому столяр повинен дотримувати умови зберігання матеріалу, а готові вироби захищати від атмосферних впливів, покриваючи їх лаками, мастиками і так далі

Відбираючи матеріал для столярних робіт, столяри звертають увагу на колір в розрізі або відщепи деревини. Якщо її колір нерівномірний або дуже яскравий, то це свідчить про грибкове захворювання, що почалося. Таке дерево непридатне для столярної роботи.

Сучки в деталях конструкцій небажані, оскільки знижують міцність деревини. При висушуванні деревини вони зазвичай випадають. В хвойних порід порожнина випавшого сучка заповнюється смолистою речовиною і тоді спостерігається «тютюновий» сучок. Матеріал з наявністю великої кількості сучків використовують для невідповідальних конструкцій.

Склеювання. Клеї

Склеюванню піддаються елементи меблів, облицювальні листи фанери, шпони (про приклеювання шпони буде сказано особливо), накладних прикрас і так далі. В цьому процесі велике значення має підготовка поверхонь до початку їх склеювання.

При вживанні білкових клеїв (столярного, казеїнового) час від нанесення клею до запрессовки (пригруза) повинен складати без підігрівання не більше 10 хвилин. Найбільш оптимальний тиск при запресовці - 3-5 кг/см2. Тривалість запрессовки для елементів колючкуватої в'язки і щитів близько 2 годин, при фанеруванні - до 4 годин. Витримка деталей і елементів після зняття струбцин - до 1 доби. Наноситься клей зазвичай шаром 0,06-0,12 мм.

Фарбування підрозділяється на поверхневе (пряме), протравне і таке, що проявляється.

Деякі розчини для поверхневого фарбування:

а) «під горіх» - горіхова морилка - 20 г на 1 літр води, Бейц - 50 г

б) у чорний колір (тополя, бук, граб) - водорозчинний нігрозин - 50 г

в) береза, у вишневий колір - кислотний хром жовтий «Н» - 2 г, хром коричневий «К» - 10 г, кислотний хром чорний - 3 г, спирт нашатирний - 10 г на 1 літр розчину

г) береза, в червонувато-коричневий колір - горіхова морилка - 20 г на 1 літр води, фарбник «Рубін» - 2 грами

д) «під морений дуб» - кассельска бура фарба - 50 г, поташ - 2 г, вода, що дистилює, - 100 р.

е) вишнево-червоний колір - анілінова вишнева фарба - 3 г, вода з температурою до 80°С - 150 г

ж) «під горіх» (для берези і клена) - англійська сіль - 30-міліграм, марганцевокислий калій - 30 г на 1 літр води

з) «під морений дуб» - поташ 16 г, коричнева суха анілінова фарба - 20 г, вода - 500 р. Ця суміш повинна прокип'ятитися протягом 25-30 хвилин, потім додати чайну ложку оцту.

Столярна плита - ще один матеріал, що повністю складається з натуральної деревини. По структурі нагадує «сэндвич», в якому між двома шарами фанери затиснута соснова серцевина. Столярну плиту використовують для виготовлення меблевих фасадів і каркасів, «прикрашаючи» і захищаючи зовні обробним матеріалом.

Шпона - тонкий зріз деревини, який наклеюють на основу (наприклад, плиту ДСП) і покривають декількома шарами меблевого лаку. Створюється враження, що меблі повністю зроблені з масиву дерева, але при цьому вона коштує набагато дешевше. Правда, аби добитися цього ефекту, шпона має бути ретельно підібрана за кольором і фактурі. Мабуть, в цьому і полягає головна вимога до нього.

Деревні плити

Тут безумовний лідер - ДСП (деревно-стружкова плита). Проте останнім часом її «доганяє» MDF (MiddleDensityFiberboard, що в перекладі з англійського означає «средньоплотне волокнисте покриття»). ДСП і MDF роблять приблизно за однією технологією, але ДСП - із стружок і дрібної тріски, а MDF - з тирси, подрібненої до порошкоподібного стану.

Скло і дзеркало

У виробництві сучасних меблів використовують два види скла і дзеркал: звичайне і безпечне. Простий варіант безпечного скла (дзеркала) - «листовий» матеріал, наклеєний на синтетичну плівку. Як і будь-яке скло, воно б'ється (правда, для цього потрібно більше зусиль, чим зазвичай), але, навіть розбившись, не розлітається на дрібні осколки. Ще надійніший варіант - триплекс (багатошарове скло, в якому спеціальна плівка знаходиться між шарами матеріалу). Безпеку дзеркала і скла мебельники стали використовувати порівняно недавно.

Безпечне скло для меблевого виробництва буває прозоре, тоноване, кольорове і матове. Що стосується дзеркал, то окрім срібних є ще бронзові, золоті, графітові і навіть блакитні і зелені. Додатковими прикрасами такого скла або дзеркала можуть бути «накладки» з металу або дерева.

Синтетичні матеріали

Обробний пластик, меблеві плівки, кромки, профілі, лаки, фарби, клеї, просочення - ось далеко не повний перелік виробів, до складу яких входять синтетичні компоненти.

Обробний пластик - листовий або рулонний матеріал, в який «одягають» головним чином столешниці і меблеві фасади.

Ще один поширений матеріал кромки - профілі з ПВХ. Аби їх пустити в справу, не потрібно жодного спеціального устаткування. Вони досить жорсткі, такий профіль можна просто «одягнути» на торець («П»-форма) або зафіксувати в пазах заготовки («Т»-форма). Але з іншого боку, профілі з ПВХ все-таки гнуться, тому їх широко застосовують для обробки закруглених кутів. ПВХ-профиль надає готовим меблям закінченому вигляду. Профіль з ПВХ - досить поширений матеріал кромки

3. Технологічна частина

Збирання рами

1. Робимо чотири копії шаблону нижньої частини ніжок відповідно до вибраного варіанту і відкладаємо їх вбік. Випилюємо ніжки А вказаної ширини і довжини.

2. Аерозольним клеєм наклеюємо шаблони на кожну з ніжок А. Якщо варіант з прямими ніжками, випилюємо нижні звуження за допомогою електролобзіка, після чого шліфуємо профіль.

3. Випилюємо щаблину рам В по вказаних розмірах. Для варіанту столика із вигнутими ніжками, розмічаємо і випилюємо дуги в двох щаблинах. Потім за допомогою спеціального пристосування-кондуктора свердлимо косі отвори на кінцях всієї щаблини.

4. Починаємо збірку рами, закріпивши шурупами щаблини в рівень з верхніми торцями двох ніжок.

Для столика із зігнутими ніжками використовуємо щаблину з дугами. Потім розміщаємо під верхньою щаблиною проставку з обрізка дошки завдовжки 152 мм, притиснувши її до ніжки.