Смекни!
smekni.com

Технологія виконання підставки під парасолю із дзеркалом (стр. 2 из 5)


Безпровідні дрелі-шуруповерти

Ці апарати з автономним живленням, що поєднують потужність, зручність використання і швидку зарядку акумуляторів, були по гідності оцінені як професіоналами, так і майстрами-аматорами. Легкість і зручність в обігу зробили їх багатофункціональними інструментами. Їх можна швидко пристосувати для такої тонкої роботи, як, наприклад, поліровка різних поверхонь.

Потужність більшості портативних електроінструментів залежить від напруги і сили струму. І не дивлячись на те, що зараз є інструменти з потужними батареями на 14,4В, перевага залишається за 12В, в яких щонайкраще поєднуються потужність, автономія, вага і зручність. Зменшення часу зарядки акумулятора - теж важливий чинник. Всі моделі нашого огляду забезпечені зарядними пристроями, що заряджають протягом 1 години. А деякі моделі комплектуються другим набором батарей, що дозволяє не простоювати під час роботи.

Для виконання важких робіт, при яких дриль потрібно тримати двома руками, зараз розробляються моделі з точніше орієнтованими по центру тяжіння рукоятками. Акумуляторна батарея розташована так, щоб залишалася відстань точно по ширині долоні. Поверхня рукоятки для більшої зручності покрита еластомером або зроблена шорсткою.

Свердління твердої деревини вимагає великої швидкості обертання свердла і сильного натиску. Також необхідно міцно тримати інструмент, для чого можна братися за його передню частину другою рукою.

Віброшліфувальні машини

Віброшліфувальні машини призначені для доведення плоских поверхонь до стану тонкої обробки. З їх допомогою шліфують деревину, пластмасу, камінь, метал, композиційні матеріали. М'яка прямокутна підошва цих машин здійснює коливання з невеликою амплітудою, але з дуже великою швидкістю.

На підошву за допомогою затиску або "липучого" з'єднання закріплюються шліфувальні листи з отворами для видалення пилу. Для обробки важкодоступних місць і дрібних деталей (меблі, дверні коробки, віконні рами, перила сходів і т. д.).

Регулювання частоти коливань - розширює універсальність машин по обробці різних матеріалів і в різних режимах.

Кріплення шкірки за допомогою зажимів/"липучки" - кріплення затисками дешевше, оскільки не потрібний спеціальний матеріал, але кріплення на "липучці" швидше і зручніше.Пиле-смок - пил, що часто утворюється при шліфуванні, дуже шкідливий для здоров'я. Більшість віброшліфувальних машин мають або вбудований пиле-смок, коли пил, що утворюється, збирається в спеціальний мішок, або патрубок для підключення пилососа. Функцією видалення пилу не слід нехтувати. Використання шліфувальних листів без отворів привело б до підвищеного зносу шліфувальних листів і самої машини, до забруднення робочого місця. Тому більшість виготівників шліфувальних машин пропонують також пристосування для проколювання дірок в шліфувальному папері (у вигляді шаблону і пробійника).Амплітуда руху підошви - чим більше, тим грубіше і швидше ведеться обробка.


2.2 Матеріали

Склеювання. Клеї

Склеюванню піддаються елементи меблів, облицювальні листи фанери, шпони (про приклеювання шпони буде сказано особливо), накладних прикрас і так далі. В цьому процесі велике значення має підготовка поверхонь до початку їх склеювання.

При вживанні білкових клеїв (столярного, казеїнового) час від нанесення клею до запрессовки (пригруза) повинен складати без підігрівання не більше 10 хвилин. Найбільш оптимальний тиск при запресовці - 3-5 кг/см2. Тривалість запрессовки для елементів колючкуватої в'язки і щитів близько 2 годин, при фанеруванні - до 4 годин. Витримка деталей і елементів після зняття струбцин - до 1 доби. Наноситься клей зазвичай шаром 0,06-0,12 мм.

Особливості деревини

Всім відомо, що велика частина меблів, що випускаються, виробляється саме з деревини. То, наскільки деревина є міцною, залежить від сорту дерева і від того, наскільки вона волога. Міцність деревини вимірюється під час її розтягування, сколювання, стискування і вигинання.

Недоліки деревини:

- із-за нерівного напряму волокон деревини, вона коробиться;

- дуже велика хвилястість волокон деревини - завилькуватість;

- вигини, які видно під час поперечних розрізів. Серцевина ствола зміщується убік, літній шар деревини дуже твердий;

- подвоєна серцевина. В цьому випадку на поперечному розрізі дерева видно декілька серцевин;

- із-за водошару в дереві можуть виникати тріщини, і вона буде швидко і сильно висихати;

- в хвойних дерев можуть виникати засмолювання, так само знижують міцність деревини;

- знижують міцність сучки, які утворилися в результаті проростання віток;

- деревина може мати невідповідну їй забарвленню, наприклад, мати плями синього або рудого кольору, так само може виникати гнилизна;

- пошкодження від термітів, короїдів, вусанів і інших комах;

Якщо деревина матиме рівень вологості вище допустимого, то вона стане майже в два рази менш міцною. Для того, щоб деревина не пліснявіла, її обробляють спеціальними рідкими або пастоподобніми антисептичними засобами. Каркас обшивки зазвичай обробляють ББК-3 (до складу цього засобу входить бура і бурхлива кислота), ГМ-44 і інші засоби.

Для виготовлення меблів використовуються дошки, столярні плити (бруски дерева, які були фанеровані шпоною), деревно-стружкові плити (ДСП), фанера (плити, із склеєних шарів шпони з берези), рами з дощок, які з двох сторін обклеюються тонким пластиком або фанерою.

Фарбування деревини

Фарбування підрозділяється на поверхневе (пряме), протравне і таке, що проявляється.

Деякі розчини для поверхневого фарбування:

а) "під горіх" - горіхова морилка - 20 г на 1 літр води, Бейц - 50 г

б) у чорний колір (тополя, бук, граб) - водорозчинний нігрозин - 50 г

в) береза, у вишневий колір - кислотний хром жовтий "Н" - 2 г, хром коричневий "К" - 10 г, кислотний хром чорний - 3 г, спирт нашатирний - 10 г на 1 літр розчину

г) береза, в червонувато-коричневий колір - горіхова морилка - 20 г на 1 літр води, фарбник "Рубін" - 2 грами

д) "під морений дуб" - кассельска бура фарба - 50 г, поташ - 2 г, вода, що дистилює, - 100 р.

е) вишнево-червоний колір - анілінова вишнева фарба - 3 г, вода з температурою до 80°С - 150 г

ж) "під горіх" (для берези і клена) - англійська сіль - 30-міліграм, марганцевокислий калій - 30 г на 1 літр води

з) "під морений дуб" - поташ 16 г, коричнева суха анілінова фарба - 20 г, вода - 500 р. Ця суміш повинна прокип'ятитися протягом 25-30 хвилин, потім додати чайну ложку оцту.

Столярна плита - ще один матеріал, що повністю складається з натуральної деревини. По структурі нагадує "сэндвич", в якому між двома шарами фанери затиснута соснова серцевина. Столярну плиту використовують для виготовлення меблевих фасадів і каркасів, "прикрашаючи" і захищаючи зовні обробним матеріалом.

Шпона - тонкий зріз деревини, який наклеюють на основу (наприклад, плиту ДСП) і покривають декількома шарами меблевого лаку. Створюється враження, що меблі повністю зроблені з масиву дерева, але при цьому вона коштує набагато дешевше. Правда, аби добитися цього ефекту, шпона має бути ретельно підібрана за кольором і фактурі. Мабуть, в цьому і полягає головна вимога до нього.

Деревні плити

Тут безумовний лідер - ДСП (деревно-стружкова плита). Проте останнім часом її "доганяє" MDF (MiddleDensityFiberboard, що в перекладі з англійського означає "средньоплотне волокнисте покриття"). ДСП і MDF роблять приблизно за однією технологією, але ДСП - із стружок і дрібної тріски, а MDF - з тирси, подрібненої до порошкоподібного стану.

Скло і дзеркало

У виробництві сучасних меблів використовують два види скла і дзеркал: звичайне і безпечне. Простий варіант безпечного скла (дзеркала) - "листовий" матеріал, наклеєний на синтетичну плівку. Як і будь-яке скло, воно б'ється (правда, для цього потрібно більше зусиль, чим зазвичай), але, навіть розбившись, не розлітається на дрібні осколки. Ще надійніший варіант - триплекс (багатошарове скло, в якому спеціальна плівка знаходиться між шарами матеріалу). Безпеку дзеркала і скла мебельники стали використовувати порівняно недавно.

Безпечне скло для меблевого виробництва буває прозоре, тоноване, кольорове і матове. Що стосується дзеркал, то окрім срібних є ще бронзові, золоті, графітові і навіть блакитні і зелені. Додатковими прикрасами такого скла або дзеркала можуть бути "накладки" з металу або дерева.

Синтетичні матеріали

Обробний пластик, меблеві плівки, кромки, профілі, лаки, фарби, клеї, просочення - ось далеко не повний перелік виробів, до складу яких входять синтетичні компоненти.

Обробний пластик - листовий або рулонний матеріал, в який "одягають" головним чином столешниці і меблеві фасади.

Ще один поширений матеріал кромки - профілі з ПВХ. Аби їх пустити в справу, не потрібно жодного спеціального устаткування. Вони досить жорсткі, такий профіль можна просто "одягнути" на торець ("П"-форма) або зафіксувати в пазах заготовки ("Т"-форма). Але з іншого боку, профілі з ПВХ все-таки гнуться, тому їх широко застосовують для обробки закруглених кутів. ПВХ-профиль надає готовим меблям закінченому вигляду. Профіль з ПВХ - досить поширений матеріал кромки.


3. Технологічна частина

Розмітка і з'єднання деталей

На розмітку треба звертати найбільшу увагу. Більшість помилок при виготовленні відбуваються із-за неправильної розмітки. Виробляється розмітка на деревині олівцем, а на пластиці ризики прорізаються шилом. Спочатку виконується розмітка на лицьовій стороні, а потім в обов'язковому порядку вона переноситься на оборотну сторону.