Смекни!
smekni.com

Жіночі класичні стрижки з оформленням в зачіску на довгому волоссі (стр. 6 из 7)

Наконечник у формі гребінця є порожнистою трубкою із зубцями. Довжина наконечника близько 18 див. Діаметр трубки зазвичай не перевищує 1,5 см, а довжина зубців 2 див. В кожної підстави зубця в трубці є отвір, через який повітряний потік проходит в зубці. Ця насадка призначена для виконання різних операцій, починаючи від сушки довгого волосся, кінчаючи остаточним оформленням зачіски і усуненням невеликих дефектів. За допомогою такого наконечника волоссю додається пишна хвиляста форма. Наконечник у вигляді щітки призначений для укладання короткого і середнього по довжині волосся. Так само як і наконечник у формі гребінця, наконечник-щітка має отвори в підстав, через які повітряний потік прямує на волосся. Даною насадкою слід користуватися обережно, тому що накручування на неї волосся більш ніж на один зворот може привести до їх заплутування. Локон, виконаний насадкою-щіткою, має рихлу, об'ємну форму.

Насадка-плойка і насадка-бігуді рекомендуються для укладання довгого волосся локонами, а також завивки середнього і короткого волосся. Насадка-сопло призначена для сушки волосся відкритим струменем гарячого повітря. Зручне сопло для сушки окремих пасм і ділянок пасм, наприклад, для підсушування коріння волосся при виконанні «стійки», що збільшує зрительно пишноту зачіски (волосся від корна обертається в положення, перпендикулярне до шкіри, і висушується на 1-1,5 см від кореня).

Сопло буває кутове і пряме. При його виборі необхідно врахувати, що сопло кутове зручно для самостійного укладання волосся, пряме сопло призначене для укладання із сторонньою допомогою.

Дезинфекція інструментів

Для того, щоб інструменти не стали джерелом зараження, їх необхідно періодично знезаражувати. Існує два види знезараження — стерилізація і дезинфекція. Стерилізація — це найефективніший спосіб знищення бактерій за допомогою високої температури. Для цього використовують судину-автоклав, що щільно закривається. Дезинфекція — це знищення бактерій за допомогою спеціальних розчинів — дезинфектантов. Одні з них володіють лише бактерицидними властивостями (знищують бактерії), інші — фунгіцидними (знищують грибки), треті — володіють обома якостями.

У салонах для дезинфекції використовуються наступні розчини:

- спирт етиловий (не нижче 70);

- хлорамін (0,5%-ный);

- хлорне вапно (для дезинфекції приміщень);

- перекис водню (3-6%-нал);

- спиртний настій йоду.

Аби повністю знезаразити інструменти, їх необхідно занурити в розчин. Перед зануренням всі предмети слід очистити від волосся, крему, масла і т. п., оскільки інструменти, що підлягають стерилізації, мають бути чистими і сухими. Зараз в багатьох салонах використовуються стерилізатори з ультрафіолетовим опроміненням, які знезаражують поверхню інструментів протягом 30 хвилин. Якщо в процесі роботи клієнт буде поранений, треба постаратися, аби не сталося зіткнення шкіри рук з його кров'ю, а інструменти слід промити водою і добре продезинфікувати. Для дезинфекції ран застосовується розчини йоду, перекис водню, етиловий спирт. Кровоспинні засоби сприяють швидкому згортанню крові. У салонах для цього використовується галун, який є насиченими розчинами сірчанокислого амонія. Готується галун таким чином: у невелику ємність з перекисом водню невеликими порціями всипаються кристали сірчанокислого амонія до того моменту, поки кристали не перестануть розчинятися, тобто доки розчин не стане насиченим.

Вимоги до приміщень і білизни

Всі приміщення необхідно прибирати в перебігу робочого дня. Після закінчення робочого дня виробляється вологе прибирання. Один раз в місяць перукарня повинна закриватися на санітарну обробку, всі приміщення при цьому обробляють 0,5 % розчином хлораміну.

При роботі використовується як одноразова, так і багаторазова білизна (рушники, серветки, пеньюари). Одноразові після використання слід викидати. Багаторазова білизна повинна піддаватися пранню і обробці 0,5 % розчином хлораміну.

Вимоги до обслуговування

Миття голови. Перед миттям голови необхідно чисто вимити раковину, підготувати шампунь, серветку і рушник. Після миття волосся ретельно обполіскуємо, промакиваем рушником.

Забарвлення. Основною санітарною вимогою до всіх вживаних фарбників є абсолютна безпека для здоров'я людини. Приготування фарб перукарем заборонене так, як це може привести до прояву алергічної реакції. Забарвлення проводити лише в рукавичках.

Хімічна завивка. Використовувати лише пластмасовий посуд. Стежити за станом шкіри. При попаданні розчину на рану можливе сильне паління. Обов'язково використовувати рукавички. Заборонено виконання більше трьох завивок в перебігу зміни.

Стрижка. Перед обслуговуванням клієнта необхідно мити руки, накривати клієнта пеньюаром. Якщо при стрижці поранена шкіра, необхідно припинити роботу і надати допомогу в обробці спиртом або йодом.

Робоче місце перукаря

Робоче місце має бути обладнане всім необхідним для виконання робіт. Устаткування складається з туалетного столу з тумбочками і ящиками, дзеркала, крісла. Дуже поважно, аби перукарське крісло було стійким і зручним для клієнта і перукаря.

Перукарське крісло може бути з одним важелем, яким майстер повертає сидіння, і з трьома різними важелями. Крісло з трьома важелями зручніше, оскільки великим важелем майстер піднімає сидіння догори на необхідну висоту, середнім опускає сидіння, а меншим важелем повертає сидіння в будь-яку сторону.

Підголовник крісла підтримує голову клієнта в зручному для майстра положенні. Наприклад, підголовник «подушка» прикріплений до металевого стержня з пружиною. Майстер однією рукою натискує пружину, інший опускає або піднімає «подушку», встановлюючи її в потрібному для роботи положенні. Найбільш гігієнічними є металеві нікельовані крісла з сидіннями церати і спинкою. Перукарське крісло слід встановлювати так, щоб світло падало на клієнта, а не на дзеркало. Клієнт, що сидить в кріслі, ставить ноги на підніжку (дерев'яну або металеву), що встановлюється між тумбочками (або під умивальником). Підніжка дозволяє прийняти клієнтові найбільш зручне положення. Перед кожним дзеркалом встановлюють стінне дзеркало. Під дзеркалом (на тумбочках або кронштейнах) горизонтально розташовують подзеркальник - мармурова або покрита склом дерев'яна дошка, на яку кладуть туалетне приладдя і необхідні для роботи інструменти і прилади. Часто між тумбочками владнують умивальника (фаянсову раковину) із стоком в каналізаційну трубу. Якщо до такої раковини підводять холодну і гарячу воду, то встановлюють змішувач.

Якщо немає подзеркальника, то туалетне приладдя кладуть на тумбочки, призначені виключно для зберігання інструментів і білизни. У верхньому висувному ящику правої тумбочки зберігають інструменти (ножиці, бритви, машинки, гребінки), в нижніх двох відділеннях - чиста продезинфікована білизна (серветки, пеньюари і так далі). Зберігати сторонні предмети в тумбочках забороняється. Туалетне приладдя, інструменти і матеріали на подзеркальнике або тумбочках повинні завжди знаходитися на певних місцях, аби під час роботи майстер не втрачав часу на пошуки потрібної речі. Інструменти і матеріали рекомендується розташовувати на подзеркальнике в наступному порядку (справа на ліво): спиртний пальник, банка з ватою, банка з дезинфікуючим складом для інструментів, мильниця, пудрениця, пульверизатор, флакони з туалетною водою (хінною і бузковою водою, вежеталем), флакон з дезинфікуючим (кровоспинним) складом, вживаним при випадкових порізах шкіри, настільний ремінь для правки бритв, ручне дзеркало, ремінь, що висить (брезентовий). Предмети, що часто вживаються, потрібно класти ближче до майстра, на правій стороні туалету, що рідше вживаються - на лівій стороні. Кожен майстер відповідає за санітарний стан робочого місця.

Матеріали

Всі матеріали, що вживаються в перукарнях, діляться на наступні групи:

1. Дезинфікуючі засоби - 3%-ний розчин перекису водню, настойка йоду, 70-градусний спирт, 5%-ний розчин карболової кислоти, хлорамін. Всіх цих матеріалів набувають в готовому вигляді.

2. Парфюмерно-косметичні засоби: одеколон, туалетні води, пудра, мило, вазелін, бріолін, бриллиантин, фіксатуар, льняне сім'я, крем для шкіри.

3. Склади для перманентної завивки: сульфіт, бура.

4. Фарби для волосся - рослинні і хімічні патентовані.

5. Господарські засоби: хлорне вапно, гас і ін.

Висновки

Довге, блискуче, доглянуте волосся завжди було однією з прекрасних прикрас для жінки будь-якого віку. Адже довгі стрижки і самі по собі привертають увагу. Не вірте тим, хто говорить, що довгі стрижки не в моді. Довгі стрижки завжди будуть в моді. Багаточисельні дослідження показали, що у 80% чоловіків короткі стрижки асоціюються з вимогливістю і агресією. А ось довгі стрижки залишалися і залишаються символом жіночності, спокою і покірливості. Природно, що більшість моделей і актрис носять довге волосся. А якщо підкоряються волі дизайнера або режисера і роблять стрижку, то потім "повертають" довгі стрижки. Раніше вважалося, що раз волосся довге, то лінія волосся ззаду має бути рівною або, в крайньому випадку, декілька закругленою. Сучасна мода диктує нові віяння. На довге волосся можна легко зробити стрижку, що максимально полегшує життя. Залишаються в моді филированные кінці, завдяки яким стрижка добре тримає форму, а під поривами вітру стає лише привабливіше. Перукарі в один голос стверджують, що довгі стрижки є "максималістами": вони або виглядають прекрасно, або огидно.

Третій не дано. Добре довге волосся виглядає лише коли вони вимиті і розчесали. У цьому, звичайно, додаткова турбота, яка лягає на плечі власниць довгих стрижок. Довге волосся, як жодні інші вимагають частого і ретельного миття. Адже вони забруднюються від зіткнень з одягом, вбирають вуличний пил, довгі стрижки постійно поправляють руками. Тому мити довге волосся доводиться досить часто, як мінімум через день. Елегантна краса блискучого густого довгого волосся викликає німе захоплення. Проте ніщо не дається просто так, і лише рідкі щасливці можуть похвалитися від природи розкішною шевелюрою, останнім же доводиться докласти чималі зусилля, аби зберегти красу і здоров'я довгого волосся. Останнім часом догляду за волоссям потрібно приділяти все більше уваги. Швидше за все, це пов'язано з тим, що масла зосереджені в коріння волосся, тому кінці зазвичай залишаються сухими. Таке нерівномірне зволоження утрудняє догляд за довгим волоссям і їх укладання. Один з найважливіших аспектів догляду за довгим волоссям - вибір правильного шампуня. Можна підібрати шампунь для жирного або сухого волосся, а також комбінований шампунь для волосся обох типів. Крім того, для забарвленого волосся потрібно підібрати шампунь, який не лише їх зволожить, але і збереже колір. Для догляду за довгим волоссям також дуже важливий кондиціонер. Кондиціонер використовується для розгладження і запобігання спутуванню волосся, а також для їх зволоження і усунення зайвих масел, які накопичуються в копиці волосся. Споконвіку довге жіноче волосся асоціюється з Жіночим Началом. Причому асоціації ці виникають, напевно, на генетичному рівні. У США був проведений експеримент: дітей 4-5 років попросили намалювати своїх мам. 95% юних американців змалювали жінок з довгим волоссям.