Смекни!
smekni.com

Сумочка-косметичка: використання технології ручного плетіння гачком та бісером (стр. 6 из 8)

Як вже зазначалося раніше, виготовлений аксесуар призначений для особистого користування, а не для продажу. Зокрема, виключено масове виробництво і подальша реалізація товару. Саме тому при розрахунку собівартості не було враховано деякі статті витрат. Проте, якщо допустити продаж даного екземпляру косметички (тільки не через торговельну мережу, наприклад подрузі, однокласниці, знайомій тощо) з метою отримання вигоди, то можна отримати наступні фінансові результати:

Встановимо ціну косметички в розмірі 40,0 грн. (орієнтуючись на ціни в торговельній мережі).

Виручка від реалізації косметички (ціна реалізації одного виробу * кількість проданих виробів) співпадатиме з ціною реалізації, оскільки ми продаємо всього один аксесуар і становитиме вона 40,0 грн.

Прибуток від реалізації одиниці продукції (ціна реалізації одиниці продукції – витрати на її виробництво) становитиме:

40,0 грн. - 26,73 грн. = 13,27 грн.

Рентабельність виробництва (відношення прибутку від реалізації до собівартості продукції, визначається у відсотках) становитиме:

13,27 грн. : 26,73 грн. * 100% = 49,6%.

Рівень окупності витрат за результатами реалізації косметички (відношення виручки від реалізації до собівартості товарної продукції) становитиме:

40,0 грн. : 26,73 грн. = 1,50

Конкурентоспроможність косметички за ціною (відношення прибутку від реалізації виробу до ціни його реалізації, визначається у відсотках) становитиме:

13,27 грн. : 40,0 грн. * 100% = 33,2%

3.3 Рекламна акція: презентація сумочки-косметички

Як вже зазначалося раніше, реклама нашого аксесуару може відбуватися через джерела Інтернет, в гостях у знайомих, подруг тощо. Але основним напрямом нашої рекламної акції буде шкільна презентація сумочки-косметички на відкритому уроці обслуговуючої праці. На даному заході будуть присутні не тільки однокласники і ведучий викладач, а й інші вчителі, завучі, керівник гуртку прикладного мистецтва і представники батьківського комітету. На презентації будуть продемонстровані й інші вироби прикладного мистецтва, виготовлені власноруч іншими учнями, тобто представлені різноманітні види та елементи рукоділля. Демонстрація саме нашої косметички буде проходити за наступною схемою (рис. 3.2).


Рис. 3.2. Алгоритм проведення шкільної презентації сумочки-косметички

Згідно запропонованої схеми для презентації складено відповідну доповідь.

Доповідь до презентації

Шановні вчителі, гості та однокласники! До Вашої уваги пропонується презентація власноруч виготовленої на уроках обслуговуючої праці сумочки-косметички.

На нашу думку, даний аксесуар – це необхідна річ, яка повинна бути присутня в гардеробі сучасної жінки. Це обумовлено тим, що в повсякденному житті вона постійно носить із собою різні дрібні речі, якими користується протягом дня – косметичні дрібниці, ключі, пігулки та ін. Крім того, мати подібну річ сьогодні не тільки зручно, а й модно - свідчить про певний рівень зібраності й організованості жінки, який в сучасних умовах розвитку цивілізації є однією з характерних рис саме ділової та емансипованої особи.

Водночас володіння сумочкою, виготовленою власноруч, демонструє персональні потреби, смаки та індивідуальність жінки, що також є немало важливим при виборі аксесуарів та інших особистих речей. Ви тільки пригадайте свою реакцію, коли десь в гостях, на святі, на роботі чи в будь-якому іншому місці зустрічаєтеся із жінкою, вдягненою в точно таку ж сукню або блузку, туфлі, як у Вас чи з аналогічною сумочкою! Одразу ж з’являється дивне почуття незручності, невпевненості і постає питання – чи не виглядає вона краще за Вас? Куди ж дівається Ваша індивідуальність, яку постійно намагається підкреслювати справжня жінка? Власноруч чи на замовлення виготовлені речі – цілком підходящі речі для уникнення подібної ситуації, хоча, така, можливо, трапляється і не часто. Крім того, хіба ніколи і ні в кого не виникало бажання похизуватися оригінальною дрібничкою, яка належить тільки Вам? Наприклад, це може бути ось така мила і оригінальна сумочка-косметичка, виготовлена з використанням елементів в’язання і бісероплетіння. І якщо у Вас є трохи часу та бажання, можна виготовити її власноруч.

Така сумочка косметичка має безліч переваг. Вона є зручною та функціональною – сама зручно сидить у сумці, вміщує всі дрібниці, що можуть знадобитися протягом дня і тепер не треба їх шукати по всій сумці. Вона акуратно, професіонально виготовлена із красивої коричневої пряжі, прикрашена квіткою та бісером, виглядає навіть романтичною, святковою і може використовуватися в якості не тільки косметички, а і клатчу. При виготовленні даного аксесуару було використано екологічні матеріали, не відбулося забруднення навколишнього середовища. Відходи виробництва можна використовувати для виготовлення деяких інших виробів рукоділля. Деякі відходи і навіть сама косметичка після використання можуть бути повністю утилізовані. Крім того, виготовити даний аксесуар є економічно вигідним, оскільки придбати подібний в магазині чи на ринку буде дорожче, причому він вже не буде оригінальним.

Отже, наша сучасна сумочка-косметичка – красива, оригінальна, практична! Виготовляйте подібні речі та будьте індивідуальними!

Дякую за увагу!

Висновки до розділу 3

1. Аналіз та оцінка якості роботи свідчать про відповідність виробленої сумочки-косметички заявленим критеріям. Зокрема, це відображає проведене опитування респондентів.

2. Економічна оцінка проектного аксесуару свідчить про доречність його виготовлення власноруч і можливість отримання вигоди (за бажанням), навіть якщо використовувати більш дорогі матеріали.

3. На проведеній шкільній презентації, яка відбулася в якості рекламної акції, було продемонстровано виготовлену сумочку-косметичку. В процесі цього доведено необхідність мати власний подібний аксесуар, охарактеризовано можливості його використання, визначено найбільш суттєві переваги та запропоновано виготовити подібну річ власноруч.


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

У проведеній роботі досягнуто головну мету та виконано основні завдання реалізації проекту. Створено сучасний, модний і особливий варіант сумочки-косметички, що втілює власну індивідуальність, смаки, уподобання з використанням технологій прикладного мистецтва – в’язання гачком та бісероплетіння. При цьому виконано експлуатаційні, технологічні, екологічні, естетичні та економічні задачі проекту.

Проведена комплексна робота дала змогу зробити наступні висновки:

1. Жіноча сумочка – це один з головних аксесуарів, що потрібен прекрасній половині людства в повсякденному житті. Таке положення речей існувало ще з давніх-давен. В сучасному світі різновидом сумочки є сумочка-косметичка, яка використовується жінкою для зберігання та носіння косметичних дрібничок, дзеркальця, ключів, пігулок та ін. При цьому дуже оригінальними виглядають косметички, виготовлені власноруч, в тому числі з використанням елементів рукоділля.

2. В’язання гачком та бісероплетіння – одні з найкрасивіших, найдавніших та найпоширеніших видів сучасного прикладного мистецтва; вони й використовуються в реалізації творчого проекту під назвою сумочка-косметичка «Темна ніч». Ручне в’язання гачком – один з цікавих і корисних видів рукоділля, що являє собою різноманітні схеми плетіння узорів з пряжі за допомогою ледве зігнутої на кінчику невеличкої палички. Бісероплетіння – надзвичайно красиве, захоплююче, розвивальне рукоділля; створення яскравих полотен та святкових узорів із скляних бусин, скріплених шовковими нитками за допомогою голки. У наш час техніка в’язання гачком та плетіння бісером отримала більший розвиток і стала одним з улюбленіших занять умільців.

3. На вибір проектного виробу вплинули ряд різноманітних обставин та чинників. Виготовлення власноруч з використанням елементів рукоділля оригінальної сумочки-косметички, яка може використовуватися і як звичайна косметичка, і як сумочка-клатч – це ідеальний варіант для реалізації проекту. Це обумовлено наступним: по-перше, у власному гардеробі відсутня, але потрібна подібна річ; по-друге, виготовлений аксесуар власноруч відображатиме особисті потреби та індивідуальні смаки; по-третє, така сумочка-косметичка є функціональною та привабливою; по-четверте, виробити таку річ не складно та вигідно. Огляд моделей-аналогів, порівняння їх переваг та недоліків сформували уявлення про майбутній вигляд та призначення проектної сумочки-косметички.

4. Проведене тематичне дослідження по проекту за допомогою візуального спостереження і анкетування респондентів сприяли складенню основного плану роботи по реалізації проекту з виробництва аксесуару, який містить десять основних етапів виконання даного проекту - формування вимог до проектної сумочки-косметички; здійснення вибору форми та розміру сумочки-косметички; формування кольорового рішення; описання готового потенційного виробу; забезпечення теоретичних та практичних навичок для реалізації проекту; здійснення вибору матеріалів та обладнання; здійснення вибору техніки в’язання та бісероплетіння; поетапне виготовлення виробу; аналіз і оцінка виготовленої речі; реклама і захист проекту.

5. Основними характеристиками ескізу готової сумочки-косметички є наступні: прямокутна форма (190*110 мм), виконане візерунком основне полотно, в лівому нижньому куті розташована квітка з листками, яка виступає в якості декору, колір виробу – коричневий, застібкою виступає блискавка.

6. Засоби виробництва для виготовлення сумочки-косметички включають необхідні предмети та засоби праці, тобто матеріали та обладнання. До необхідних матеріалів належать: пряжа, нитки для зшивання, підклад, блискавка, бісер; до обладнання – гачок, голка, ножиці, наперсток, нитковдівач, сантиметрова стрічка, швейна машина. За допомогою всіх інструментів та матеріалів для виготовлення аксесуару обладнано відповідне робоче місце – зручне і добре освітлене, розташоване в шкільному кабінеті обслуговуючої праці.