Смекни!
smekni.com

Технологія виробництва цементу (стр. 3 из 5)

Теплота гідратації

Хімічні реакції при твердненні цементу відбуваються з виділенням тепла. Наприклад велике виділення тепла може позитивно позначитися на твердненні бетону в умовах знижених температур, але цей же ефект для масивного бетону може привести до утворення внутрішніх тріщин, оскільки виникає істотна різниця температур на поверхні бетону і усередині бетону. Температура усередині масивного бетону може підвищуватися до 60°С і вище. А ризик утворення термічних тріщин виникає тоді, коли різниця температур на 1м бетону перевищує 20°С. Тому для масивного бетону необхідно застосовувати цементи з низьким тепловиділенням. В основному кількість тепла, що виділяється, залежить від марки цементу. При будівництві гребель, гребель, масивних фундаментів і інших споруд, де можливі істотні підвищення температур усередині бетону використовують марку ШПЦ IІІ/А - 400, але в зимовий період цей цемент відрізнятиметься істотним уповільненням міцності, оскільки що виділяється цементом тепла буде недостатньо для захисту від холоду.

3. Зберігання та транспортування

Вартість цементу в умовах нормального приготування суміші складає близько 2 / 3 загальної вартості необхідних матеріалів, тому організації зберігання приділяють велику увагу, тому що активність цементу з часом зменшується і тим значніше, чим більше умови зберігання і внутрішньозаводських переміщення не відповідають висунутим вимогам.

На кожну партію цементу споживачу направляють заводський паспорт. Зберігання за сортами дає значний економічний ефект, тому що при змішуванні сортів доводиться вести розрахунок на нижчий сорт. Доцільно кожен сорт і марку цементу із зазначенням заводу-виготовлювача зберігати в окремих бункерах або силосних складах.

Запас у добі зберігається на складі цементу визначається потребою у бетонній суміші, віддаленістю заводу-постачальника, способами доставки, оборотністю складу, і тому коливається в значних межах.

Основними техніко-економічними характеристиками складів є число силосів, місткість складу, річний вантажообіг, питомі енерговитрати, трудомісткість зберігання 1 т цементу.

Ефективний і економічний спосіб зберігання цементу - в силосах, які можуть бути прямокутно-пірамідальними з прямокутним корпусом і вертикальними стінками, циліндричними з конічним днищем. Перевагу слід віддавати циліндричним сталевим силосу.

Промисловість випускає силосні склади в комплекті з пнемо-транспортним пристроєм місткістю 200, 240, 400 і 720 т. Це склади зазвичай притрасові. Автоматизовані великі прирейкових склади випускають місткістю 1100, 2500, 2700 і 4000 т.

Для дорожніх організацій при невеликих роботах доцільно мати пересувний склад місткістю 25 т (рис. 1).

Склад складається з цистерни, встановленої під кутом 7° до горизонту, і пересувного компресора (ротаційного вакуум-компресора з приводом).

Рис. 1. Пересувний склад цементу

1 - пересувний компресор; 2 - цистерна (циліндричний резервуар); 3 - вантажно-розвантажувальне пристрій; 4 - причіпний пристрій; 5 – домкрат

Рис. 2 Розвантаження цементу з критого вагона з використанням всмоктувально-нагнітальний установки:

1 - вагон; 2 - всмоктуючий матеріалопровід; 3 - фільтр; 4 - осаджувач; 5 - вакуум-насос; 6 - гвинтовий насос; 7 - нагнітальний трубопровід; 8 - осаджувальна камера (видатковий бункер); 9 - фільтр; 10 - затвор осаджувач.

Цистерна обладнана аероднищем і вантажно-розвантажувальними пристроями 3. Його завантажують як з автоцементовозів з пневматичною розвантаження, так і з неспеціалізованого транспорту за допомогою саморозвантажуючого обладнання.

Розвантаження цементу з критого вагона виробляють машинами-Розвантажники всмоктуючої і всмоктувально-нагнітального дії (рис. 2).

Криті вагони мають багато недоліків, основними з яких є великі втрати цементу при транспортуванні, можливість зволоження цементу, відносно складна механізація розвантаження. Нерідко у вагоні, в його кутах, залишається досить велика кількість цементу.

Більш ефективні вагони-цистерни місткістю 60 м3 з пневмо-розвантаження цементу. Принцип дії заснований на властивості аерованого цементу витікати з цистерни подібно рідини і далі в струмені стисненого повітря переміщатися по трубопроводу безпосередньо на склад.

Правила і умови зберігання цементу в домашніх умовах:

Перше, що слід розуміти: купуючи цемент, розраховуйте використовувати його щонайшвидше. Річ у тому, що з кожним днем він втрачає свої якості. Наприклад, купили цемент м-коду 500, через місяць він вже м-код 400, а через два – м-код 300. Нічого страшного, але по такій логіці краще купити м-код 300 відразу перед будівництвом. Таким чином, термін зберігання цементу – не більше декількох місяців. Містити його необхідно в темному сухому місці. Сухість – ось застава хороших властивостей цементу, якщо доводиться зберігати його взимку, стежите за тим, щоб волога не попала в мішки. У жодному випадку не слід обробляти заводську упаковку. Один зіпсований мішок може привести до зараження останніх, які знаходяться поруч. Якщо ви зберігаєте цемент в підвалі або сараї, де є волога, постарайтеся підвести його над підлогою. Зберігання цементу в промислових умовах здійснюється за допомогою спеціальних пристосувань – силосів. Вони мають великий об'ємі дозволяють тривалий час зберігати первинні властивості.

Доставка цементу може здійснюватися автоцементовозів, обладнаними пневморозвантаженням. Раціональна дальність візки в цьому випадку становить до 300 км.

Рис. 3. Аерожолоби:

1 – масло-водорозподільник; 2 - верхня частина з аерожолобами; 3 - пориста перегородка; 4 - силос; 5 - Шлюзовий затвор; 6 - фільтр; 7 – компресор.

Для розвантаження безтарного цементу на складі використовують пневмо-розгрузчики всмоктуючої і всмоктувально-нагнітальної дії.

До устаткування внутрішньозаводського транспорту відносять пнемо-гвинтові насоси та підйомники, призначені для транспортування цементу по трубах. Дальність подачі в сумі по горизонталі й вертикалі до 200-400 м, висота подачі до 20-36 м.

Досить широко для транспортування цементу використовують аерожолобами (рис. 3). Цей транспортний засіб являє собою трубопровід прямокутного перерізу, складений з двох коробів - верхнього та нижнього, між якими поміщена повітропроникна мікропориста керамічна або м'яка перегородка 3. У нижню частину під тиском подають повітря, а у верхню 2, яка є транспортним лотком, через завантажувальний патрубок - цемент. Насичений стисненим повітрям цемент набуває плинність і переміщається по лотку, встановленому під кутом 5-7 ° до горизонту. Необхідний тиск повітря для транспортування цементу складає 0,005 МПа. Навантаження цементу, що відправляється в мішках, здійснюємо малогабаритним акумуляторним навантажувачем.

Аналогічно проводиться розвантаження цементу.

Залежно від постановки автомобілів під навантаження (розвантаження) маневрування вилочного навантажувача має більш-менш складний характер, тому що він може виробляти ПР роботи тільки з боку попередньо відкритого борту автомобіля. Траєкторія руху навантажувача залежить також від того, чи варто автомобіль паралельно або перпендикулярно штабеля вантажу і виробляється чи вантаження (розвантаження) з боку заднього, одного або обох бічних бортів.

Режим зберігання. Спосіб складування

Для зберігання застосовують штабеля вантажів у плоских, стійкових піддонах; стелажі безполичні та каркасні клітинні, стелажі.

Склади промислових підприємств представляють собою невід'ємну частину загального технологічного процесу виробництва. Вони впливають на загальний ритм і організацію виробництва, внутрішньозаводських вантажопотоків, простоїв зовнішнього транспорту на вантажних фронтах підприємства, його компонування та т.д.

За призначенням склади промислових підприємств підрозділяються на наступні: склади матеріально - технічного постачання, склади готової продукції, виробничо-технологічні склади.

До складів матеріально - технічного забезпечення можна віднести всі загальнозаводські склади, через які підприємство одержує сировину, матеріали, вироби; заготівки, необхідні для виробництва. Одним з таких є склад товарно-штучних вантажів, в якому зберігаються різноманітні вантажі в ящиках, бочках, мішках і т. д.

Склади матеріально-технічного постачання виконують наступні функції: прийом продукції виробничо-технічного призначення за кількістю та якістю від підприємств і транспортних організацій; завантаження і розвантаження з транспортних засобів; замовлення автомобільного транспорту для централізованого вивезення вантажів споживачам; зберігання вантажів відповідно до необхідних норм від моменту прибуття до видачі на транспорт для доставки споживачам; відбірки, комплектацію і видачу матеріалів за заявками споживачів; оформлення документів на прийняття та видач зі складу вантажі, облік і звітність з приймання, видачі та наявності вантажів на складі; періодичну інвентаризацію складських запасів і вантажів.

Характерними особливостями складів матеріально - технічного постачання є великі терміни зберігання вантажів (від 20-25 діб на складах промислових підприємств, до 70-90 діб і більше на постачальницько-збутових базах матеріально-технічного постачання); прибуття вантажів зовнішнім транспортом, а звідси і можлива велика нерівномірність вантажопотоку прибуття і великі партії прибуття вантажів; необхідність гарною зв'язку і чітких технічних, економічних та юридичних відносин із залізничною станцією і автотранспортними підприємствами, що доставляють вантажі; необхідність зв'язків з великою кількістю постачальників вантажів і т. д.