Смекни!
smekni.com

Технологія виробництва цементу (стр. 4 из 5)

цемент порошок схоплювання бетон

4. Ринок цементу

В Україні діє 25 виробничих об'єднань по виготовленню комплектів збірних залізобетонних конструкцій і деталей, основними з яких є Харківське, Львівське, Криворізьке, Луганське, Сумське. Домобудівні комбінати розміщені в усіх областях країни (найбільш потужні комбінати зосереджені в Києві, Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Одесі).

Українські виробники цементу, як втім, і багато інших підприємств України, переживають не кращі часи. Як правило, всі їх зусилля направлені на подолання проблем, пов’язаних з підвищенням Російською Федерацією ціни на природний газ. Листування підприємств з керівництвом регіонів складає вельми значний документообіг, але обіцяної підтримки національний виробник так і не отримав.

Один з провідних виробників цементу і сухих сумішей на його основі ЗАТ «Бахчисарайській комбінат» зупинив свою основну діяльність. У зв’язку з підвищенням ціни на природний газ на 64% до 2470 гривень за тисячу кубометрів, керівництво комбінату прийняло рішення про недоцільність випуску цементу в період кризи. Провівши оптимізацію штату, максимально скоротивши одиниці, основним обов’язком яких був документообіг, власники все ж таки зберегли більшість робочих місць, переорієнтувавши виробництво.

Лідери українського ринку цементу «Балцем» і «Хайдельбергцемент Україна», які на відміну від того ж «Бахчисарайського комбінату» можуть розраховувати на підтримку іноземних материнських компаній, скоротили своє виробництво ще в лютому поточного року. На сьогоднішній день вони близькі до того, щоб повторити долю кримського заводу. Переговори з уряд України відносно субсидій не увінчалися успіхом, що на тлі проблем компанії «Хайдельбергцемент» з антимонопольним комітетом Європейського Союзу, швидше за все, приведе до зупинки виробництва і на його заводах в Україні.

За підсумками трьох кварталів 2009 року Держкомстат України констатує падіння виробництва цементу і виробів на його основі в Україні більш ніж на 70%, що у свою чергу веде до зростання безробіття і недоотримання бюджетом податків і зборів в порівнянні з попереднім роком.

Якщо в першому кварталі цього року виробництво цементу зросло на 28,4% (в порівнянні з березнем 2007 року) і на 30,2% (в порівнянні з лютим 2008 року), то вже в середині року за даними Держкомстату було позначено незначне зниження виробництва. Восени виробники заговорили вже про значне скорочення реалізації продукції в. У листопаді в порівнянні з жовтнем об'єм виробництва цементної галузі знизився на 27%, повідомляє представник «Укрцемент». Представник групи компаній «Фомальгаут», що займається розфасовкою цементу, відзначає, що замовлення від будівельних організацій зменшилися на 60% в порівнянні з попередніми місяцями. Роздрібні продажі теж впали, але менш значно, на 20–25%, повідомляє Ділова Столиця. За словами директора «Подільського цементу» (м. кам'янець-подільський, належить ірландській групі CRH), в листопаді продажі впали в 2,5 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У грудні ситуація погіршилася: якщо раніше ми відвантажували близько 6 тис. т в день, то зараз — 1,5 тис. Скорочення об'ємів реалізації виробники спробували нівелювати за рахунок зниження цін. Так за декілька місяців ціни впали на 14-20% і, за словами деяких операторів, ціни знижуватимуться і далі. Але здешевлення не привело до зростання кількості замовлень у цементних заводів, оскільки у будівельників просто немає грошей, і вартість вже не грає ролі. У зв'язку з цим аналітики прогнозують заводам зовсім не світле майбутнє.

У 2008 році об'єм українського ринку цементу складав 14,7–14,8 млн. проти торішніх 15 млн. т. В 2009 р. ці цифри були нижчі ще на 15–35%, що привести до зупинки деяких заводів. Перші передумови до цього спостерігаються вже зараз. Складну ситуацію підтверджують і в «Укрцементі»: на «Подільському цементі» з п'яти печей сьогодні працює тільки одна. Зупинка виробничих потужностей — серйозна проблема для багатьох заводів, оскільки запустити пекти потім буде складно і дорого. Якщо знайдуться ресурси для підтримки печей в технологічному режимі, то запуск кожної коштуватиме близько 200 тис. грн. А для того, щоб пекти запрацювала після повної зупинки, доведеться витратити десятки мільйонів гривень і не менше місяця, повідомляє Ділова Столиця. Тобто, якщо заводи повністю зупиняться, то будівельники отримають український цемент в кращому разі через півроку після собору грошей на його покупку.

Тенденції розвитку ринку цементу 2006-2009 рр.

Аналіз ринку цементу України за 2006-2009 рр. свідчить про відсутність якої-небудь постійної тенденції в динаміці показників, що характеризують даний ринок.

Зростання виробництва цементу на території України в натуральних одиницях вимірювання спостерігається в першій половині досліджуваного періоду. У 2006 р. по відношенню до 2005 р. даний показник збільшився на 13%, а в 2007 р. по відношенню до 2006 р. – на 9%. Тенденція динаміки виробництва цементу в 2008 р. змінилася: по відношенню до 2007 р. спостерігається незначне уповільнення темпів виробництва даного виду продукції (на 1%). У 2009 р. в порівнянні з 2008 р. скорочення виробництва цементу сягнуло 36%.

Імпорт цементу на територію України в натуральних одиницях вимірювання в 2006 р. по відношенню до 2005 р. скоротився на 26%, в 2007 р. по відношенню до 2006 р. спостерігається приріст обсягу імпорту даного виду продукції в 2,2 рази. У 2008 р. по відношенню до 2007 р. знову має місце зниження імпорту цементу, яке склало 66%, а в 2009 р. в порівнянні з 2008 р. тенденція знову змінилася позитивною: імпорт цементу зріс на 9%.

Динаміка експорту цементу за межі України в натуральних одиницях вимірювання характеризувалася позитивною тенденцією тільки в 2008 р. по відношенню до 2007 р. Темп приросту даного показника за цей період склав 4,5%. У 2006 р. по відношенню до 2005 р. експорт цементу скоротився на 2%, в 2007 р. в порівнянні з 2006 р. скорочення даного показника склало 4,5%, а в 2009 р. темп зниження експорту цементу сягнув 57%.

Скорочення обсягу споживання цементу на території України в натуральних одиницях вимірювання в 4 кварталі 2009 р. по відношенню до 4 кварталу 2008 р. склало 24%, а в цілому за 2009 рік в порівнянні з 2008 р. споживання цементу скоротилося на 35%.

Аналіз ринку цементу за період 2005-2010 рр. Огляд (моніторинг) ринку цементу проводиться щомісяця для визначення основних тенденцій, динаміки та ємності ринку. Маркетингове дослідження ринку цементу дозволяє виявити канали (дистриб'юторська мережа) просування товару на ринку, стан конкурентного середовища, домінуючих фінансово-економічних показників і основних споживчих переваг на користь існуючих торгових марок (брендів), а також відобразити асортимент товару, представленого в даному сегменті ринку.

Тенденції розвитку ринку цементу. Січень 2010 рік.

У січні 2010 р. по відношенню до грудня 2009 р. спостерігається скорочення всіх основних показників, що характеризують ринок цементу України. Так, імпорт цементу на територію України скоротився на 91%, експорт – на 36%, а темп скорочення виробництва даного виду продукції склав 71%

По відношенню до січня 2009 р. в січні 2010 р. обсяг експорту цементу зріс на 3%. Що ж до імпорту і виробництва даного виду продукції – темп їх скорочення за вказаний період склав 41% і 52% відповідно.


Висновок

Цемент, збірна назва порошкоподібних терпких речовин, здатних при змішуванні з водою (іноді з водними розчинами солей) утворювати пластичну масу, яка одержує потім каменевидний стан. Основні види: портландцемент, шлакові і пуцоланові цементи, глиноземистий цемент, спеціальні види цементу (наприклад, силікатна).

Сировиною для нього служать вапняні, маргелисті, глинисті породи і різні добавки-шлак, боксити і др. Цемент володіє важливою властивістю тверднути у воді.

Цемент застосовують для кладки цегли, фундаменту і др.

Його використовують для отримання бетону, і отримання залізобетону.

Залізобетон використовують у будівництві житлових будинків та інших споруд, оскільки він володіє особливою міцністю, і підтвердження цьому служить "Останкінська телевежа", яка в свою чергу зроблена з залізобетону.

Всі ці матеріали знайшли широке застосування в нашому житті, без яких би ми не змогли уявити собі сучасну споруду.

Цемент не є природним матеріалом. Його виготовлення - процес дорогий і енергоємний, проте результат коштує того - на виході отримують один з найпопулярніших будівельних матеріалів, який використовується як самостійно, так і як складовий компонент інших будівельних матеріалів (наприклад, бетону і залізобетону). Цементні заводи, як правило, знаходяться відразу ж на місці видобутку сировинних матеріалів для виробництва цементу.

Вартість цементу в умовах нормального приготування суміші складає близько 2 / 3 загальної вартості необхідних матеріалів, тому організації зберігання приділяють велику увагу, тому що активність цементу з часом зменшується і тим значніше, чим більше умови зберігання і внутрішньозаводських переміщення не відповідають висунутим вимогам.

На кожну партію цементу споживачу направляють заводський паспорт. Зберігання за сортами дає значний економічний ефект, тому що при змішуванні сортів доводиться вести розрахунок на нижчий сорт. Доцільно кожен сорт і марку цементу із зазначенням заводу-виготовлювача зберігати в окремих бункерах або складі.

Добовий запас зберігання на складі цементу визначається потребою у бетонній суміші, віддаленістю заводу-постачальника, способами доставки, оборотністю складу, і тому коливається в значних межах.

Література

1. Борщевский А.А., Ильин И.С., Механічне устаткування підприємств будівельної індустрії. М. Висш. школа, 1986

2. Сапожников М.Я., Дроздов Н.Е. Довідник по устаткуванню заводів будівельних матеріалів. М., 1970

3. Довбенко В. Формування ринкового середовища в будівельному комплексі // Економіка України. — 1995. — № 7. — С. 45—47.