Смекни!
smekni.com

Залізничний транспорт (стр. 2 из 3)

Спеціалізовані великовантажні контейнери:

рефрижераторні (ізотермічні), танки-контейнери (контейнери-цистерни), хопери-контейнери повинні відповідати вимогам міжнародного стандарту ІСО. На них повинні бути нанесені такі трафарети:

- код власника і номер контейнера;

- код країни;

- маса бруто і власна маса контейнера;

- табличка про допущення контейнера до експлуатації за умовами безпеки згідно з ГОСТ-25588-83;

Оформлення перевізних документів провадиться окремо на кожний спеціалізований контейнер. При цьому в комплекті перевізних документів у графі "На перевезення вантажу в контейнері" проставляється штемпель або робиться напис "Спеціалізований".

Завантаження та вивантаження танків-контейнерів, хоперів-контейнерів на (із) вагони, як правило, провадиться на місцях незагального користування. Вантажні операції з такими контейнерами допускається провадити і на місцях загального користування.

У разу перевезення небезпечних вантажів у танках-контейнерах, хоперах-контейнерах, а також повернення їх у порожньому стані, завантаження, вивантаження вагонів та оформлення перевізних документів провадиться з Правилами перевезення небезпечних вантажів,

Контейнери для перевезення сипучих вантажів, обладнані з однієї сторони дверима, з іншої - люком в нижній частині, розміщуються на платформі люками назовні (дверима всередину) На такі контейнери наносяться відповідні трафарети згідно з назвою вантажу "Добрива", "Калійна сіль" тощо.

Якщо згідно з Правилами пломбування вагонів і контейнерів вантаж перевозиться за пломбами, приймання до перевезення залізницею завантажених спеціалізованих контейнерів провадиться за пломбами або ЗПП відправників.

За перевезення спеціалізованих контейнерів у завантаженому та порожньому стані стягуються платежі згідно з тарифом.

Перевезення спеціалізованих контейнерів у межах однієї залізниці може здійснюватися за місцевими технічними умовами.

Перевезення вантажів у спеціалізованих контейнерах за межі України провадиться згідно з вимогами відповідних угод про міжнародне залізничне сполучення.


ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ КОНТЕЙНЕРНИХ ПУНКТІВ

Для переробки на залізницях організують контейнерні пункти, де виконується навантаження, вивантаження, сортування, зберігання, завезення, вивезення, технічний огляд і поточний ремонт контейнерів, оформлення перевізних і транспортно-експедиційних документів, інформація вантажовідправників та інше.

Комплекс пристроїв, які входять в контейнерний пункт: площадка для короткотермінового зберігання контейнерів, автопоїзди, залізничні вантажо-вивантажувальні колії, вантажопідйомні механізми, стоянки для напівпричепів і причепів, службові і побутові приміщення.

Контейнерні пункти розміщують або безпосередньо на залізничних станціях, або на під'їздних коліях підприємств. По характеру виконуємих операцій вони бувають:

- вантажні;

- вантажосортувальні;

- сортувальні.

На контейнерному пункті може бути одна чи декілька площадок. В останньому випадку їх спеціалізують, призначаючи кожну для переробки контейнерів, слідуючих на станції однієї залізниці чи декількох залізниць одного напрямку.

При спеціалізації контейнерної площадки виділяють окремі дільниці для розміщення контейнерів по відправленню і прибуттю.

Контейнери розміщують довгою стороною вздовж площадки дверима один до одного з зазором між контейнерами ОД 5-0,20 м. Два ряди контейнерів, розташованих впоперек площадки утворюють сектор. Між секторами залишають проходи о,6 м, через кожні 100м. довжини фронта передбачається протипожежний розрив 10м.

На площадці передбачають поперечні заїзди для автомобілів через кожні 19м. при роботі з мостовими кранами і 44 м при роботі з кранами на залізничному ходу, шириною 4 -5м.

Для перевантаження контейнерів в основному застосовують козлові крани, при великому об'ємі переробки -мостові, рідше використовуються інші крани і автонавантажувачі.


Перевантаження контейнерів козловим краном КДКК-10


ФОРМУВАННЯ ВАГОНІВ З

КОНТЕЙНЕРАМИ, НАВАНТАЖЕННЯ,

РОЗМІЩЕННЯ І КРІПЛЕННЯ

КОНТЕЙНЕРІВ.

Вагони з контейнерами бувають прямі ( призначенням на одну станцію) і перевантажувальні (з сортуванням в дорозі). Порядок формування вагонів з контейнерами оформляється планом, затвердженим Укрзалізницею., який встановлює категорії і призначення вагонів з контейнерами.

Контейнери в вагони і автомобілі завантажують і вивантажують на місцях загального користування засобами залізниць. На місцях незагального користування ці операції виконують відправники і отримувачі.

Вагони до навантаження контейнерів повинні бути очищені від сміття, льоду і снігу. При навантаженні контейнерів на неспеціалізовані платформи в зимовий період на підлогу платформи підсипають шар сухого піску товщиною 1-2 мм. В період з 1 жовтня по 15 квітня торцові борта платформ, завантажених середньотонажними контейнерами, додатково закріплюють короткими стойками ( по дві на кожний борт), а повздовжні борта - ув'язкою бортових запорів дротом діаметром 4-6 мм. в два оберти. Повздовжні борти чотирьохвісних платформ замість ув'язки дротом, можна кріпити короткими стойками ( по одній на кожну секцію борта). В чотирьохвісних платформах з клиновими запорами додаткового кріплення повздовжніх бортів не потрібно.


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ТРАНСПОРТНІ ПАКЕТИ

Вантажі у тому числі експортні та імпортні, які за своїми розмірами та властивостями можуть бути сформовані в транспортні пакети, повинні пред'являтися відправником до перевезення у вагонах та контейнерах тільки в пакетному вигляді.

Транспортний пакет - це збільшене вантажне місце, сформоване з кількох окремих місць у тарі (ящиках, мішках, бочках тощо) або без тари (дошки, шпали, труби, тарна дощечка тощо), скріплених між собою за допомогою універсальних чи спеціальних, разового або багаторазового користування пакетувальних засобів, на піддонах або без них, яке в процесі транспортування та зберігання забезпечує:

- можливість механізованого навантаження (вивантаження);

- цілісність пакетів;

- цілісність вантажів;

- безпеку працівників, що виконують транспортні, складські та вантажні роботи;

- безпеку руху поїздів.

Засоби кріплення вантажу в пакети повинні мати контрольні знаки відправника й унеможливлювати вилучення окремих вантажів місць з пакета без порушення укріплення та контрольних знаків. Контрольні знаки - це пломба з найменуванням відправника; контрольна стрічка, скріплена в замок; усадкова плівка.

Приймання до перевезення вантажів, сформованих у пакети з порушенням зазначених вимог не допускається.

ЗАСОБИ І МЕТОДИ ПАКЕТУВАННЯ

Пакетування вантажів здійснюється силами та засобами відправників. Пакетовані вантажі транспортуються без переформування пакета під час перевезення від відправника до одержувача.

Відправник зобов'язаний сформувати пакети згідно з вимогами стандартів або технічних умов транспортування вантажу. У кожний пакет дозволяється вкладати тільки однорідний вантаж в однаковій упаковці або без неї, який перевозиться на адресу одного одержувача. За надійність конструкції транспортного пакета відповідальність несе відправник.

На пакеті вказується кількість місць у ньому.

Пакетувальні засоби багаторазового використання, які належать залізниці, забороняється використовувати для пакетування небезпечних вантажів і вантажів із специфічним запахом.

На стандартних обмінних піддонах багаторазового використання не допускається кріплення вантажів цвяхами., скобами або іншими подібними засобами, що можуть пошкодити вантаж або піддон.

Пакети, що перевозяться в критих та ізотермічних вагонах, навантаження та вивантаження яких провадиться на місцях незагального користування, без перевантаження в дорозі, можуть бути закріплені у вагоні загальними способами кріплення (поясами, щитами тощо) для групи пакетів.

Параметри пакетів, спосіб укладання та кріплення вантажів у пакеті повинні відповідати стандартам. При перевезенні в критих вагонах параметри транспортного пакета із застосуванням піддона багаторазового користування розміром 800x1200 мм, не повинні перевищувати 840*1240 мм. Маса транспортного пакета (маса вантажу разом з пакетувальними засобами) при перевезенні в критих, ізотермічних вагонах і великовантажних контейнерах не повинна перевищувати 1 т, у середньотонажних контейнерах - 120 кг. У разі перевезення транспортних пакетів на відкритому рухомому складі їх маса погоджується між відправником і одержувачем.


Піддони плоскі


Схеми укладки і кріплення вантажів на плоских піддонах

Стоєчні піддони


Решітчатий ящик піддон


УМОВИ І ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ В ТРАНСПОРТНИХ ПАКЕТАХ

На транспортні пакети наноситься марка відправника та залізниці., а при потребі - спеціальна в повній відповідності з вимогами Правил приймання вантажів д перевезення.

Розміщення та кріплення пакетів у вагоні та контейнері здійснюється відповідно до Технічних умов навантаження і кріплення вантажів, затверджених наказом Мінтрансу від 08.05.1998 року № 174 та зареєстрованих Міністерством юстиції 26.05.98 за № 346/2786, із дотриманням Правил перевезення вантажів. При цьому в міждверному просторі критих та ізотермічних вагонів пакети повинні розміщуватися так, щоб забезпечувалось механізоване вивантаження їх через будь-які двері вагону.