Смекни!
smekni.com

Производство одноразовой посуды методом вакуум формования (стр. 2 из 6)

Важливу роль в полімерій композиції мають наповнювачі їх вводять для поліпшення мехнічних властивостей пластмас, зменшення усадки під час отвердіння, підвищення їx стійкості до дії різних середовищ. Введения у термопласти наповнювачів дозволяє створити матеріал з поліпшеними міцностними властивостями, дозволяє отримати матеріали з властивостями,що були задани раніше, що дае можливіть розширити області застосування пласт­мас. Наповнювачі повинні змішуватися з полімером з утворенням системи певної ступені однорідності, вони повинні змочуватися розплавом полімеру, зберігати стабільність властивостей в процесах збершання, переробки та екс-плуатації пластмас, [14].

Для підвищення стійкості полімерноі композиції до дії тепла, світу, радіації, кисню, до них вводять стабілізатори - хімічні сполуки, що сприяють тривалому зберіганню властивостей пластмас у процесі їx переробки та експлуатації.

Змазуючі речовини запобігають присипанню матеріалу до обладнання у процесі його виготовлення i переробці у виріб.

1.2 OСHOBHІ способи вакуум формування листових матеріалів

В цьому розділі приведені види вакуум формування i описан метод обраний для виробництва одноразової споживчої тари.

Обраний метод - негативне формування з попередньою мехашчною витяжкою (рис. 1.2). Основна особливість цього метода полягае в тому, що закрсплений над матрицею лист термопласта вдавлюється у неї товкачем. Товкач, опускаючись униз, придає листу форму, що приблизно відповідає формі матриці, і виробляе попередню механічну витяжку листа. Як тільки товкач приходить у нижне положения, в матриці створюється формуючий тиск (за рахунок вакууму, зжатого повітря або рідини,що нагнітає) і лист притискається до внутрішньї поверхні матриці, точно відтворюючи розміри та малюнок форми, [4].

При мехашчній витяжці відбувається зменшення товщини бокових стінок, виробу що формуеться, а товщина дна залишається майже без зміни порівняно з товщиною листа. При негативному формуванні більш за все витягується дно виробу та кути, що до нього прилягають. Поєднання двох способів, що розглядаються, дозволяє отримати більш глибокі вироби з рівномірною товщиною стінки та дна, ніж при "чистому" негативному формуванні. До недоліків процесу слід віднести ускладнення обладнання та збільшення числа технологічних параметрів, які потрібно контролювати у ході процесу.

Таблиця 1.1 —Основні способи вакуум формування листових матеріалів

Cnoci6 форму­вання Листовий ма-теріал Тара що виготовляється
Негативне ва­куум форму­вання Листовий матеріал 1 розі-грівається нагрівачем 2 до BE стану (a). Bирі6 3 оформлюється в результаті розрядження (б),що утворюються в порожнині негати­вної форми (в). УПС, ПВХ-ж., ПП., АБС, ПЕВП та ш. ТП товщиною до 3 мм Споживча упаковка 0,1 -1000 см, транспортна тара i групова полімерна упаков­ка, що мають точні зовнішні розміри, відношення глибини до діаметру (ширині) К, не перевищуе 0,5
Позитивне ва-куумне форму­вання Матеріал 2 розігрівається Нагріваєм(a) i в резуль­таті розрядження що створюються в порожнині позитивної форми 3, відрізаються бокові стінки (в) Теж саме Групова упаковка, вкладиші групової упаковки з точними внутрішніми розмірами, К<0,5
Негативне ва­куум форму­вання з попередньою витяжкою Після poзirpiвy листа 2 на-грівачем 1 (a) i витяжки то-вкачем вакуумують порожнину форми i кінцево формують виріб(б) УПС, ПВХ-Ж, ПЕВП, ПП, АБС, ММНК, ЕАЦ товщи­ною до 3 мм Споживча упаковка об'емом 0,1 - 10000 см, гру­пова упаковка з точними зовшшшми розмірами, К<1
Позитивне ва­куум форму­вання з попередньою витяжкою Листовий матеріал 1 розігрівається розігрівачем 2 (а). Пуансон 3 піднімається i витягуе заготівку, потім в порожнині 4 утворюються розрядження i лист плотно обжимае пуансон (б) Теж саме Прокладки i вкладиши для групових упоковок з точ­ними внутр1шшми розм!ра-ми, К<1

а -нагр1вання заготовки, б - попередня мехашчна витяжка, в - кшцеве офор­мления виробу.

Попередня механічна витяжка може здійснюватися при негативному формуванні не тільи жорстким, але й еластичним пуансоном, який виготовляеться, як правило, з гуми. Цей процес є поеднанням штампування еластич­ним пуансоном та негативного формування. Еластичний пуансон вдавлює разогріту заготівку в матрицю, однак для кращого оформления виробу в момент витяжки термопласта в формі створюється розтягання, що забезпечуе плот­ноє поджатіє заготівки до стінок матриці. При попередній витяжці еластич­ним пуансоном різнотовщинність виробу менше, ніж при використанні жорсткого. Це пояснюеться тим, що при зіткнення заготівки з гумою не вщбувається різкого охолодження термопласта i матеріал продовжуе деформуватись, обжимаючи пуансон, [4]

2 ХАРАКТЕРИСТИКА ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Параметри одноразової тари вказані в табл.. 2.1

В якості сировини для виробництва одноразової тари використовують поліпропіленову плівку (у рулонах), шириною 465 мм, товщиною 1,4 мм, масою 50 кг, [2].

Одноразова тара виготовлена на багатопозизійній вакуум-формовочій машині стрічкового типу, методом негативного формування з попередньою витяжкою. Апарат DOGA-VAG (ф1рма "Гасти", ФРГ),технолопчна характе­ристика обладнання приведена в табл.2.2

Таблиця 2.1- Параметри одноразової тари

Найменування

Маса, г

Висота, мм

Діаметр, мм
Верх Низ
Зв. Вн. Зв. Вн.
Одноразовий стакан на 100 мл

3,5

100

68 66 45 43
Одноразовий стакан на 50 мл

1,75

60

54 52 40 40
Одноразова тарілка (мілка)

6,3

20

156 152 126 126

Таблиця 2.2. - Технологічні характеристики апарату DOGA-VAG.

Характеристика Величина
Максимальні розміри виробу що виготовляєть- ся, см 41 /40,5 /10
Габаритні розміри (довжина / ширина / висота), м 7,5 /0,81 / 1,48
Розміри прижимної рами, мм 410/405
Потужність, кВт 15
Маса, т 2,0

3 ОБГРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ВИХІДНОІ СИРОВИНИ 3.1 Характеристика поліпропілену

Пропілен СН2=СН-СН3 (молекулярна маса 42,081) при звичайних умовах - безбарвний газ з слабим характерним запахом.

Пропілен відноситься до числа найважливіших видів сировини сучасної нафтохімічної промисловості. Різноманітність синтезів на основі пропілену є причиною швидкого збільшення об'ему виробництва цього продукту. Джерелами сировини для промислового виробництва пропілену можуть слу­жити продукти переробки нафти, а також природні вуглеводні гази.

Пропілен отримують різними методами: а) розіл газів нафтопереробки що містять олефіни, б) піролізом етану i пропану, що містяться в газах наф­топереробки, в) піролізом етану i вищих алканів, що виділяються з природ­ного газу, г) піролізом рідких вуглеводнів.

В залежності від способу підводу тепла в реакційну зону розрізняють наступні методи піролізу вуглеводнів для отримання пропілену: а) в трубчатих печах з зовнішнім вогневим обігрівом, б) з застосуванням в якості теплоносія перегрітого водяного пару i димових газів, в) в регенеративних печах з нерухомою насадкою, г) в регенеративних печах з теплоносіем що рухається, д)окислювальний піроліз. Найбільш поширеним методом отримання про­пілену є піроліз нафтової сировини в трубчатих печах. Це пояснюється неве­ликими капітальними затратами на будівництво трубчатих піролізних уста­новок i порівняною простотою обслуговування.

Для отримання пропілену високої ступені чистоти, необхідної для хімічної переробки, проводять розділ піролізного газу на окремі компоненти.

Розділ газу перолізу доцільно здійснювати при підвищеному тиску. Перед розділом газ зжимають компресорами в 4 - 5 ступенів i очищають в лугових промивних апаратах від кислих домішок. Потім з газу видаляють сполуки ацетилену (шляхом селективного гідрування на спеціальному ка­талізаторі або промивкою діметилформамідом) i піддають його сушці за допомогою різних адсорбентів.

В промисловості для виділення пропілену з піролізного газу найчастіше застосовуеться метод ректифікації, який є в техніко-економічному відношенні найбільш вигідним.

Для виробництва поліпропілену потрібен пропілен високого ступеня чистоти. Зміст таких домішок, як ацетиленової і сіркової' сполуки, кисень, окис i двоокис вуглецю не повинні перевищувати сотих i тисячних долів проценту.

Задовільним вважаеться пропілен наступного складу (в об'емн. ч. на 1 млн.): Cipкa -.10;вода.-10;пропадієн.-20;кисень-.10 ;окис вуглецю.-. 10; карбоніл сульфід.-.10;ацетилен.-5;етан + пропан.-.2.000

3.2 Полімеризація та сополімеризація пропілену

Відкриття специфічних каталізаторів подавало велику промислову заіцікавленість i визвало цілий ряд досліджень в області полімерізації пропілену і інших олефінів. Незабаром після появи перших повідомлень про полімеризацію етилену при низьких тисках фірмою Монтекатіні та Циглером були взяті сумісні патенти в яких описані основні групи речовин, що застосовуються в якості каталізаторів. Найважливіші з них наступні: сполуки перехідних металів: TiCU, TiCb, TiCb, ацетилацетонат хрому та ін. Металоорганічні сполуки: А1 (С2Н5)з,А1 (СзН7)з-А1 (С1бНз)з, алюмінієві сплави (наприклад, Mq3Al2) та ін .