Смекни!
smekni.com

Вимоги до викладача вищої школи (стр. 3 из 5)

Психологи встановили, що слабкість нервової системи не є негативною властивістю. Сильна нервова система успішніше справляється з одними життєвими завданнями, а слабка - з іншими. Слабка нервова система - нервова система високої чутливості, і в цьому її відома перевага. [8]

Тест «Вибір фігури»

У цьому тесті я вибрала круг, що говорить про те, що я володію високою чутливістю, розвиненою емпатією. Я щаслива, коли всі ладнають один з одним, тому в спору швидше за все поступлюся першою. Мені властиво прагнення знайти загальне навіть в протилежних точках зору.

Тест «Вибір символів»

За наслідками цього тесту я набрала 26 балів, що може говорити про те, що я вважаю себе непогрішимою, але все таки схильна до зовнішнього впливу. Мені властиво прагнення знайти «золоту середину» між власними поглядами, переконаннями і тими ситуаціями, які ставить переді мною життя. Швидше за все я інстинктивно вибираю вірний шлях.

Тест «Іграшки і характер».

Більше всього уваги в дитинстві я приділяла фарбам і пластиліну. Тому про мій характер і особові особливості можна сказати наступне.

Я сприйнятлива людина, здатна уловлювати якнайтонші відтінки відносин. Але, проте, реакція на них може бути різною. Я тонка, душевна людина, з якою завжди затишно. Я відкрита світу у всіх його проявах і радію повноті життя. Сподіваюся, що мені вдасться реалізувати свій творчий потенціал і я не реагуватиму на невдачі агресією і депресією.

Оцінка творчого потенціалу особистості.

Відповівши на питання тесту, я отримала 121 бал при максимальному 162. це складає 75% від максимального результату. Тобто це достатньо високий результат. Значить, на мій погляд, мій творчий потенціал достатньо високий, це дає мені можливість розвиватися, проявляти свої здібності. Після побудови профілю творчих якостей я визначила тип творчої особи. У мене вийшла тріада: енергійний, незалежний, принциповий (це якості, які я оцінила максимальною кількістю балів). Мінімальною кількістю балів я оцінила такі якості як лідерство, оптимізм, авторитет, гнучкість.

Висновки

Проаналізувавши результати, отримані по всіх тестах, я прийшла до наступних висновків. Маючи меланхолічний темперамент, тобто слабку нервову систему, я маю і всі ті недоліки, які з цим пов'язані. Тобто, я часто песимістично відношусь до різних речей, погано пристосовуюсь до умов, що змінюються, бентежусь у новій обстановці. Але мені притаманні і ті сильні сторони, що є у меланхоліка. Я дуже чутлива, вразлива людина, здатна відчувати людей, їх відносини.

Головне в цьому, що над недоліками, які я виявила є можливість працювати і виправляти їх, а також ще більше розвивати свої сильні сторони. Головне, що я про них знаю тепер, а це вже дає мені можливість працювати над собою.

Дуже добре, що я маю досить високий творчий потенціал, це дає мені можливість для самовдосконалення, продуктивної роботи з учнями, до виработки гнучкості, пристосування до нових ситуацій, обставин.

Я маю високу тривожність, що є насторожливим знаком, бо з цим треба працювати, я усвідомлюю, що це може заважати мені, як в роботі, так і у житті. Цей показник ще раз підтверджує, що я погано пристосовуюсь до змінюющихся обставин.

Також мені притаманна інтровертованість, я не схильна відразу приймати людину, довіряти їй, мені не дуже легко вступати в контакти з незнайомими людьми.

Не дивлячись на поступливість та бажання уникати конфліктів – все це зовні, я досить принципова людина, здатна відстояти свою думку, якщо це треба для справи. Але звичайно ця принциповість може бути лише зовнішнім проявом того, що я важко пристосовуюсь до змін, це може бути лише підміна гнучкості принциповістю, такий собі захист від реалій життя.

Проходження тестів та виявлення різних рис свого характеру, особистості дуже, з моєї точки зору, корисна річ. Бо після того як ти про щось дізнався, з цим можна працювати і щось робити, а це важливо, якщо хочеш розвиватися, самовдосконалюватися, змінювати життя, пізнавати та покращувати себе.

3. Стратегія і тактика індивідуального особистісно-професійного розвитку та самовдосконалення

3.1. Метод релаксації Бенсона.

У існуючій техніці медитації Бенсон[2] виділив 4 основних елемента:

1. Спокійна обстановка. 2. Об'єкт зосередження. Їм може бути слово, звук, відчуття (наприклад, інструктор кожному "дає" індивідуальне слово для медитації - мантру). Це слово не слід нікому повідомляти. Дієвим є і послідовне зосередження на відчуттях напруги і розслаблення м'язів, на вдиху і видиху. 3. Пасивне відношення. Звільнення розуму від думок, цілей, спустошеність без напруги. 4. Зручна поза. Рекомендується сидяча, щоб не заснути. Головне - комфорт і можливість розслабитися. Ґрунтуючись на цих елементах, Бенсон сформулював свою інструкцію релаксації, що не вимагає ні вчителя, ні якихось особливих тренувань.

1. Сядьте спокійно, в зручній позі.

2. Закрийте очі.

3. Розслабте всі м'язи, починаючи з м'язів ніг і кінчаючи м'язами обличчя. Зберігайте стан розслаблення.

4. Дихаєте через ніс. Усвідомте своє дихання. Після видиху вимовляєте про себе слово "один". Наприклад, вдих. .. видих - "один", вдих. .. видих - "один", і т.д. Дихайте легко і природно.

5. Зберігайте прийняту позу від 10 до 20 хвилин. Ви можете розплющити очі, щоб подивитися на годинник, але, не турбуючись при цьому. Коли ви закінчите, посидите декілька хвилин - спочатку із закритими, а потім з розплющеними очима. Не вставайте ще декілька хвилин.

6. Не турбуйтеся про те, наскільки успішно і глибоко ви досягаєте релаксації, не мучтеся і не напружуйтеся - дозвольте виникати релаксації в своєму темпі. Коли ви відволікаєтеся, не зупиняючись на відволіканні і повертаючись до повторення слова "один", то поступово, у міру повторення, релаксація виникатиме легше.

Треба застосовувати цю техніку 1-2 рази на добу у будь-який час - але не раніше чим через 2 години після їжі. Замість слова "один" можна повторювати будь-яке інше. Можна також міняти на свій розсуд окремі компоненти описаної техніки релаксації. Так, одні люди потребують повної тиші, інші практикують релаксацію в транспорті. Деякі прагнуть практикувати релаксацію в один і той же час у визначеному місці. Це не обов'язково. Деякі застосовують описану техніку перед сном, лежачи в ліжку, щоб заснути. Відомі випадки, коли таким чином вдавалося припиняти прийом снодійних. "Проте, - підкреслює Бенсон, - засипання і сон - це не те ж саме, що релаксація". Він розглядає регулярну релаксацію як необхідний момент "компенсації" безперервних оборонних реакцій, що виникають у відповідь на стреси. Зниження тривожності, підвищення бадьорості і енергії, поліпшення уваги і зосередженості, успішніше рішення життєвих проблем і творчі успіхи і тому подібні позитивні зрушення наголошуються у людей, що застосовують щоденну релаксацію по методу Бенсона. Релаксація - це відключення мозку від зовнішнього світу і "заклопотаності", від думок про минулому і сьогоденні. Вона (як вважає Бенсон) дає можливість "почути розладнані внутрішні системи, "відрегулювати їх і відновити рівновагу". Постійне застосування релаксації (1-2 рази вдень протягом декількох місяців) призводить до того, що зменшується ступінь напруги в стресових ситуаціях, помітне "загальне зрушення у бік спокою". Нерідко очевидні і глибші зміни, людина стає більшою мірою господарем своєї долі: з'являються адекватне відношення до навколишньої реальності і до самого собі, упевненість в своїх силах, підвищується відповідальність за власне життя.

3.2. Самомасаж

Прийоми самомасажу застосовувалися дуже давно. У Стародавній Греції і в Стародавньому Римі самомасаж широко застосовувався серед атлетів і гладіаторів. Старогрецькі лікарі радили своїм пацієнтам використовувати самомасаж при лікуванні різних захворювань.

Самомасаж зручний тим, що його можна застосовувати у відсутність професійного масажиста: удома після уранішньої гімнастики, в сауні, в поїздках і турпоходах, при заняттях спортом. [4;11]

Зазвичай гігієнічний самомасаж проводиться вранці (після сну або гімнастики) і увечері (перед сном) в цілях тонізації організму, зняття стомлення і напруги, поліпшення настрою.

В ранкові години краще використовувати такі прийоми, як погладжування, розтирання, розминання, поплескування, биття, а увечері — погладжування і розтирання. Якщо увечері використовується розминання, воно повинне бути неглибоким, ударні прийоми у вечірні години застосовувати не рекомендується.

Перед масажем необхідно прийняти таке положення, при якому б досягалося максимальне розслаблення м'язів масажованої області.

Самомасаж, подібно до масажу, не можна робити при підвищеній температурі тіла, гарячкових, шкірних і грибкових захворюваннях, а також якщо шкіра забруднена. Не можна масажувати в області лімфатичних вузлів. Не рекомендується масажувати ноги при розширених венах. Живіт можна масажувати тільки натщесерце або через дві години після їжі. Під час менструації, при вагітності і захворюваннях жовчного міхура його масажувати не можна.

Можна розділити самомасаж на загальний і локальний. При загальному масажі послідовно масажуються всі частини тіла, при локальному — окрема частина тіла, наприклад рука або нога. Локальний масаж слід проводити протягом 3-5 хвилин, загальний — 5-20 хвилин.

Самомасаж за допомогою вібраційного електроприладу