Смекни!
smekni.com

Вимоги до викладача вищої школи (стр. 4 из 5)

Вібраційний масаж — хороше доповнення до ручного. Вібраційним електроприладом можна користуватися при будь-якій напрузі в електромережі. Техніка масажу досить проста: утримуючи прилад за рукоятку, потрібно поволі водити насадкою по масажованій частині тіла від периферії до центру. Краще всього даний масаж робити вранці.

Вібраційний масаж слід проводити спеціальними насадками (вони входять в комплект приладу). Починати масаж з сильних і швидких вібрацій не слід. Окрему частину тіла слід масажувати від 5 до 10 хвилин.

Водний самомасаж

Цей вид самомасажу здійснюється струменем води за допомогою особливого наконечника або гнучкого шланга.

Інший різновид водного самомасажу — це погладжування і розтирання тіла під час ванни, купання і душу. Масажувати при цьому можна руками або щіткою. Даний вид масажу викликає почервоніння шкіри, яке тим сильніше, чим нижче температура води і чим більше її натиск. Даний масаж здійснюється струменем води, направленої на тіло з тією або іншою силою (“душ Шарко”). Дія душу заснована не тільки на тиску струменя, але і на температурі води. Чим вище температура і чим сильніше тиск, тим сильніше дія душу.

Удома для водного масажу зручно користуватися гнучким шлангом.

3.3. Психотерапія

Для вирішення своїх особистісних проблем, для розвитку своєї особистості важливо відвідувати сеанси психотерапії як групової, так і індивідуальної. В рамках групової терапії можна відвідувати тренінги розвитку комунікативних навиків, групи особистісного росту, тренінг розвитку творчих здібностей. Бажано, щоб тренінги були з елементами психогімнастикі. Психогімнастика - один з невербальних методів групової психотерапії, в основі якого лежить використання рухової експресії як головний засіб комунікації в групі. Психогимнастіка припускає вираз переживань, емоційних станів, проблем за допомогою рухів, міміки, пантоміми. У основі психогимнастики лежить система прийомів, розроблених чеським психологом Юновою (Junova H., 1975), і невербальні методики, використовувані в групах зустрічей. Психогимнастіка дозволяє пацієнтам проявляти себе і спілкуватися без допомоги слів; це метод реконструктивної психотерапії, мета якого — пізнання і зміна особистості пацієнта. [10] Я вважаю, що це необхідно, оскільки дозволить мені краще розуміти оточуючих, особливо учнів, з якими я працюю.

Так само психотерапія необхідна, щоб особисті проблеми не заважали працювати, оскільки часто педагог може бути зайнятий рішенням внутрішніх неладів, а не навчанням і вихованням, тобто своїми прямими обов'язками. Внутрішня свобода, яку дає усвідомлення і вирішення своїх проблем, є могутнім поштовхом для розвитку власного творчого потенціалу, своєї особистості.

Окрім вирішення особистих проблем психотерапія може запобігти професійним деформаціям особистості, до яких схильні викладачі.

3.4. Правильне харчування.

Існує багато думок, як треба правильно харчуватися. На мій погляд, слід звертати увагу на специфіку діяльності людини, для того, щоб вибрати режим харчування і раціон. Оскільки діяльність педагога є розумовою, з цього витікає і специфіка його харчування. Який повинен бути режим харчування людей розумової праці?

Помірність - одна з перших рад у всьому керівництві по режиму харчування. І глибоко має рацію академік Н.М.Амосов, який пише: "Людина з'їдає їжі значно більше, чим це потрібно для життя і роботи. Це починається з дитинства. Організм навчився переробляти надлишки їжі, щоб мати можливість отримувати задоволення від неї. Апетит - це не об'єктивний сигнал тіла, що вимагає енергії для кліток, а функція психіки, звичка. Потрібно обмежувати їжу до тих пір, поки вага не знизиться до норми, а далі лише підтримувати її постійною, перевіряючи як можливо частіше.

Питання про норму. Всі знають формулу: зріст мінус 100. Проте вона була злічена гігієністами для працівників фізичної праці. Для інших людей потрібно скинути ще 3-5 кілограмів, тільки тоді буде якраз. Що їсти? Потрібні білки, вітаміни, мікроелементи. Але так, щоб був великий об'єм і мало калорій. Самий кращий набір - сирі овочі і фрукти, різні, не менш 0,5 кілограма в день. Інше - м'ясо, молоко, сир, яйця, чорний хліб. Не слід мудрити: просто не наїдатися вволю і дивитися по вазі, скільки можна собі дозволити.

Не менше значення для людей розумової праці має і характер розподілу їжі в режимі дня. Тут за основу можна узяти інше народне правило: "Сніданок з'їси сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогові".

При напруженій розумовій праці необхідна велика кількість вітамінів, особливо вітаміни "А", "В", "С". Можна вказати на важливе значення таких елементів, як фосфор, глютамінова кислота і її солі. Багаторічні дослідження нейрофізіологів показують, що для нормальної діяльності клітин мозку украй необхідні поліненасищені жирні кислоти. Недолік їх в раціоні гальмує обмінні процеси в мембранах нейронів. Мозок без "мастила" як би спить.

Отже, треба вживати риб'ячий жир, волоські горіхи, бутерброди з вершковим маслом, салати з рясною заправкою соняшниковою або соєвою олією.

Американські учені встановили, що регулярне споживання всього лише двох рибних блюд в тиждень (краще морської) скорочує вірогідність інфаркту на 50%. Виявлена їх цілюща дія на кров і стінки судин, а також на діяльність мозку і зору. Стимулюють розумову діяльність яйця.

Корисні і багато фруктів і овочі. Яблука, наприклад, допомагають зосередитися на чомусь одному, найістотнішому. Вони гасять мозкову надактивність. Банани містять багато вітаміну В6 - його недолік веде до забудькуватості. У помідорах багато марганцю, що чудово для пам'яті. Ананаси багаті серотоніном, який як би "очищає" відчуття. Морквина - з її високим вмістом оксидантів - уповільнює процеси старіння. Виноград, як і яблука, сприяє зосередженості, добре допомагає в навчанні.

Шампіньйони і інші гриби привносять в мозок вітамін ВЗ і пантотенову кислоту, що дуже добре для боротьби з втомою. Паприка містить вітаміну С в три рази більше, ніж апельсини. Лук знижує вміст цукру в крові, а цукор сприяє неуважності і агресивності. Йогурт містить кальцію ще більше, ніж молоко, а кальцій впливає на збереження самовладання.

Соняшникова олія впливає на ступінь жвавості уяви. Воно необхідне тим, кому доводиться багато говорити, як наприклад, викладачам, що читають лекції. Стара добра картопля допомагала і допомагає зберігати працездатність.

У житньому хлібі, так само як і в хлібному квасі, що готується з житньої муки, міститься вітамін В1. Він тонізує нервову систему. Його називають "вітаміном бадьорості".

Японський учений С.Ториви з університету Тохо прийшов до висновку, що запахи деяких квітів володіють здатністю стимулювати або уповільнювати діяльність мозку людини. Запах жасмину, наприклад, додає людині бадьорість сильніше, ніж кава. Тонізуюча дія надає також запах лаванди. А жасминові компоненти учений рекомендує включати в косметичні засоби, вживані вранці.

Якщо виразити в числах все вище сказане, то виходять наступні результати для людей переважно розумової праці.

Енергетична цінність раціону в межах 2400-2500 ккал, з яких 1200-1400 ккал повинні забезпечуватися за рахунок вуглеводів, 720-810 ккал - за рахунок жирів і 400-460 ккал - за рахунок білків.

В середньому можна вважати добовою нормою білка 100-115 г, жиру - 80-90 г і вуглеводів - 300-350 г.

Білок тваринного походження повинен складати не меншого 50% добової норми.

Склад жирової частини раціону: вершкове масло - 25%, рослинне масло - 25%, далі, жир, що міститься в самих харчових продуктах, і кухонні жири, використовувані з кулінарною метою.

Від загальної кількості вуглеводів на долю цукру повинно доводитися не більше 15%. Вуглеводи картоплі, овочів і фруктів повинні складати не менше 25% загальної кількості вуглеводів (приблизно 80-100 г).

У харчуванні людей розумової праці особливе значення мають такі продукти, як сир, куряче м'ясо, деякі риби (лосось, тріска, оселедець і ін.). Корисні білки бобових і жита (житній хліб). Стимулюють окислювально-відновні реакції в тканинах організму вітаміни В2, В6, З, Р, PP. Володіють антисклеротичною дією вітаміни Е, В12, фолієва кислота.

3.5. Підвищення кваліфікації.

Важливе значення в розвитку викладача має постійне навчання. Не можна живити ілюзії з приводу того, що, закінчивши навчання у ВОЗі, людина вже стала професіоналом і йому вже нічого не треба. Освіту треба здобувати постійно. Читання літератури, відстежування нових досліджень, відвідини конференцій, семінарів, курсів підвищення кваліфікації – все це повинен постійно робити викладач, щоб бути професіоналом, кваліфіковано виконувати свої обов'язки.

Висновки.

Розвиток особистості педагога повинен бути гармонійним, тому не можна упускати з вигляду такі аспекти як правильне харчування, рівномірне фізичне навантаження. Будь-яка людина, щоб бути професіоналом, повинна самовдосконалюватись, займатись самоосвітою, але також не повинна забувати про розвиток свого внутрішнього світу, своєї особистості. Важливо володіти технікою релаксації, розслаблення, оскільки ми випробовуємо в повсякденному житті безліч стресів. Вони, накопичуючись, і приводячи до дістрессу, можуть істотно підірвати фізичне і психічне здоров'я.

Составляючи план особистісного розвитку, я звертала увагу, перш за все, на підвищену тривожність. Цей фактор може заважати мені у роботі, крім того, це може призводити до постійних стресів і погіршення здоров'я. Тому мені, перш за все, треба оволодіти методами розслаблення, релаксації. Крім того, я маю досить добре розвинену емпатію, але це така корисна риса, що її треба постійно розвивати, обов'язково звертати увагу на це. Тому я вважаю за необхідне займатись психогімнастикою, щоб поліпшувати відносини з людьми, краще розуміти їх.

Групові тренінги також потрібні мені для розвитку здібності працювати у колективі.