Смекни!
smekni.com

Особливості психології сучасної жінки-керівника (стр. 2 из 3)

Жінки працюють ради "деяких" грошей - справжні гроші заробляє муж.

Жінки насправді не хочуть ставати начальниками - вони бояться відповідальності.

Жінки не можуть бути хорошими гравцями в команді, і тому чоловіки не приймають їх в свої ігри.

Жінки не лояльні.

Правда ж полягає в тому, що...

Жінки-керівники мають вищий рейтинг по 19 з 25 категорій в порівнянні з жінками-виконавцями. Ці дані наводяться на підставі дослідження більше 19000 співробітників 100 великих і малих підприємств (опит ERIQ). Чоловіки-робітники поважають жінок-начальників навіть більше і ставлять їх вище за начальників-чоловіків по 23 з 25 категорій.

Жінки добре виконують свою роботу. Дослідження "Менеджер в групі і в організації" показало, що жінки-керівники повсюдно проявляють себе особами яскравими, сильними, гнучкими, стійкими, прямими і здатними працювати багато годин підряд. Крім того, вони самодостаточны і упевнені в собі, їм не потрібний зовнішній контроль.

Жінки можуть грати в команді. Жінки-керівники приблизно на 5% більш, ніж керівники-чоловіки, схильні вислуховувати думку підлеглих - згідно опиту ERIQ, проведеному в 1998 році. Що стосується лояльності по відношенню до підлеглих, то результати досліджень показали, що 29% жінок і 22% чоловіків вважають, що жінки-начальники лояльніші до своїх підлеглих. (60% жінок і 59% чоловіків вважають, що керівники обох полови в цьому рівні).

Жінки здатні впоратися і з сім'єю, і з роботою. Переважна більшість - 94% з 100 працюючих матерів, в яких діти знаходилися удома, вважають, що вони добре справляються з обома роботами. Як це їм удається? 39% вважають, що вони є дуже організованими людьми, 21% вважають, що їм в цьому допомагає муж. Психологи згодні з тим, що хоча жінки і отримують меншу плату за рівну з чоловіками працю, робота для них важлива сама по собі, просто для самоповаги. Насправді, працююча жінка з дітьми менш схильна до ризику депресії, чим непрацююча.

Як протистояти міфу:

Правда полягає в тому, жінки можуть бути прекрасними керівниками - як і чоловіки. Але несправедлива дискримінація може позбавити жінку можливості стати керівником. Правильний підхід може дати жінкам шанс.

Пізнайте себе. Якщо обернути те, що здається конфліктом полови, в просту різницю в стилі керівництва, то всі негативні риси (стервозність, чутливість) можуть звернутися в позитивних (вимогливість, дбайливість).

Умійте сприймати критику. Для того, щоб сприймати критику без образи, аналізуйте слова вашого опонента, будьте уважні, попросите уточнень і обов'язково запитаєте себе, що корисного ви можете взнати для себе з почутих слів.

Чиніть опір дискримінації. Для того, щоб бути хорошим начальником, прагнете до того, аби нагороджувати за працю, а не за підлогу.

5. Портрет ідеальної “леді – бос”

Який же портрет ідеальної "леді - бос"? Його намалювали М. Хенінг і А. Жарден.

Це яскрава особа, вона жіночна, не жорстока і не холодна, інтелектуально і фізично активна, рішення приймає сама, але прекрасно уловлює настрої інших; їй невластива дріб'язкова опіка підлеглих. Вона готова ризикувати, целеустремленна, уверенна в собі, гідно реагує на критику, зауваження і навіть образи. Уміє оперативно перемикатися з однієї соціальної ролі (“керівник, ділова жінка”) на іншу ("дочка, мати, дружина"), упевнена в розумінні, підтримці і допомозі з боку мужа і дітей.

І ще одна важлива умова, а може бути, і найважливіше: проблема якнайповнішої реалізації своїх здібностей в досягненні життєвих цілей може бути вирішена лише спільними зусиллями з чоловіками. Жінка-лідер частенько демонстративно ігнорує і навіть протистоїть можливій співпраці з чоловіками, підсвідомо оберігаючи свою територію від суперника протилежної підлоги, тим більше що раніше ця територія належала йому. Це свідомо безперспективний хід, шляхом якого жінка-лідер позбавляє себе "досвіду попереднього покоління", що невірно по суті.

Природжені якості - необхідне, але недостатня умова для справжнього лідера. Ще порада: замість того, щоб довго ялозити проблему, довго аналізувати її, треба дивитися в майбутнє, думати, як уникнути повторення помилки надалі. Не треба також боятися говорити з людиною прямо: будь-яка відверта розмова лише додасть вам окулярів.

Бути керівником в Росії - подвійна відповідальність. На жаль, культура стосунків між начальником і підлеглим тут, м'яко кажучи, відрізняється від західної моделі.

6. Чому жінки вибирають кар'єру?

Найбільш значимим мотивом трудової діяльності у жінок виявився мотив матеріальний, хоча і з відтінком психологічним: їм подобається мати свій заробіток і бути незалежними.

На другому місці - мотив морально-етичного плану: вони працюють, тому що завдяки роботі відчувають себе потрібними людьми і не представляють своє життя без роботи.

На третьому місці - мотиви, які можна назвати "компенсаторними": завдяки роботі жінки не відчувають себе самотніми; на роботі вони забувають про домашні і особисті нелади, неприємності.

Жінки дуже пізно наважуються робити кар'єру. Часто лише через десять років роботи на фірмі вони наважуються зайняти вище положення, але для запланованої кар'єри це надто пізно!

Більшість жінок дуже пасивно. Замість того, щоб щось зробити самим, вони дозволяють подіям йти своєю чергою. Жінки вважають, що вирішальним чинником професійного успіху є їх самореалізація. В результаті такої "эгоцентричности" вони перестають цікавитися істотнішими речами в своєму оточенні, такими, скажімо, як система стосунків і інформаційних каналів на підприємстві, що виникають на неофіційному рівні. Вони не визнають і не сприймають яких-небудь взаємних лояльних стосунків, залежностей стосунків типа "ти - мені, я - тобі", взаємної корисності, протекцій, що виникають між співробітниками і завжди враховуються до певної міри в своїй діяльності чоловіками.

Жінки сприймають кар'єру як особисте зростання, як самореалізацію. Чоловіки ж розуміють під кар'єрою престижні і перспективні посади. Чоловіки співвідносять виконувану ними роботу виключно зі своїми уявленнями про кар'єру, тобто розглядають її як просування по службі, досягнення успіху. Жінки розділяють два поняття: виконувану роботу і кар'єру. Робота для них здійснюється "тут і зараз", а кар'єра є виключно особистою метою, про результати досягнення якої може судити лише сама жінка.

З самого дитинства чоловіки налаштовані на те, що вони працюватимуть, аби щонайменше зуміти прогодувати сім'ю. Лише незначна частина жінок в дитинстві замислювалася над цим питанням. Більшість же з них сподівається знайти когось, хто їх міститиме.

Різниця в настрої і напрямі мислення, витікаюча з різних вистав, що складаються ще в дитинстві, величезна. Чоловіки розглядають кар'єру як істотну складову частину свого життя. Якщо виникають які-небудь проблеми особистого характеру, то чоловіки шукають можливості "перекручувати" особисту і професійну "карти". Жінки ж наполягають на чіткому розмежуванні особистих і професійних проблем, в разі конфлікту вони однозначно вибирають ту або іншу дорогу.

Якщо чоловіки починають свою роботу на фірмі, то вони вже автоматично мають "генеральський жезл в ранці". Жінки ж, навпаки, своєю роботою повинні постійно доводити, що вони займаються своєю справою, хоча все і передбачають зворотне.

Інша типова відмінність відноситься до поняття "Особиста стратегія". Чоловіки визначають її як досягнення поставленої мети. Коли перед ними коштує нове завдання, вони постійно задаються питанням: "Що мені це дасть?" Це вирішальне питання, оскільки він ставить на карту їх майбутнє. Елемент часу відсутній в міркуваннях у жінок. Вони лише думають про те, якнайкраще вирішити проблему в даному місці і зараз, не враховуючи, які наслідки ця проблема матиме для них в майбутньому.

Різниця в мисленні обумовлює те, що велика кількість хлопчиків вчиться ладнати між собою, а дівчатка дуже рідко вважають це необхідним. Пізніше по причинах спільних чекань і раннього досвіду чоловіка вчаться брати участь в засіданнях і домовлятися між собою, терпіти один одного. Все це жінки знаходять незбагненним. Групова поведінка чоловіка є насправді таким феноменом, який заставляє жінок творити приблизно наступне: "Як тільки можуть двоє чоловіків, що абсолютно не переносять один одного, сидіти разом на зборах і вдавати, що поважають і допомагають один одному, тоді як інші знають, як йде справа насправді? Як вони можуть бути такими лицемірами?" Це питання багато пояснює.

Діяльність фірми відповідає діям колективу, члени якого піклуються, з одного боку, про прибуток, а с інший - лише про власне виживання, відповідна ситуація відносно прибутку і виживання визначає найчастіше положення кожному окремого члена колективу. До тих пір, поки немає прибули, виграшу, необхідно дотримувати розсудливість, Чого ради навмисно наживати ворогів, якщо можна просунутися вперед, придбати друзів? Навіть дванадцятирічні хлопчиська знають, що вони потребують десять інших, аби утворити футбольну команду, а такі що вони, можливо, можуть нормально переносити один одного, а можливо, і ні. Жінки ж піклуються про збереження хороших стосунків, оскільки ці стосунки є для них самоціллю, в е р б традиційному жіночому досвіді навряд чи є щось, що може перечити цій самоцілі. На підставі цьому жінки часто опиняються в пастці нетерпимості, яку можна визначити таким чином: "Он/она мені не подобається, я не можу з ним/с нею працювати".

7. Чому жінки успішно роблять кар'єру?

Автори згаданої книги Хеннінг і Жарден узяли інтерв'ю у 25 процвітаючих керівниць, яким удалося досягти посади віце-президентів великих фірм. Їх раніше всім цікавив питання: чому ці жінки змогли зробити кар'єру? Я спробую зараз коротко передати найважливіші результати єдиного у своєму роді дослідження.