Смекни!
smekni.com

Особливості психології сучасної жінки-керівника (стр. 3 из 3)

1. З 25 керівниць 20 були єдиним або старшим в сім'ї дитям; інші п'ять попали в положення тих, що народилися першим дитям в дитинстві в результаті обставин, що склалися (розлучення батьків, смерть старших братів і сестер).

2. Все 25 опитаних мали хороші стосунки зі своїми отцами і разом з ними брали участь в незвично широкою традиційно чоловічій сфері діяльності, причому починаючи з найранішого віку.

3. Всі опитані виросли в "прагнучих вгору" сім'ях середнього стану. Отци 22 з 25 же обіймали керівні посади в економіці, троє останніх були директорами коледжів. 24 з 25 матерів були хатніми господарками. Одна мати працювала вчителькою. Освітній рівень 23 був щонайменше такий же, як і у отцов опитаних жінок.

4. Вирішальне значення мало, вочевидь, те, що в сім'ях було особливе відношення до цих дітей, як до первістків. А відчуття цього положення глибоко відображається в дитячій душі. 25 жінок пригадали про те, що мали щасливе дитинство і що в їх очах батьки грали особливу роль.

5. Отци і дочки розділяли інтереси, які, як вважається, традиційно більше властиві отцам і синовим: фізичні навантаження, спортивні змагання, агресивні прагнення до успіху, готовність до конкуренції і тверда установка на перемогу. Ці процвітаючі жінки дуже рано навчилися у своїх отцов тверезо оцінювати міру риски, тобто свідомо зважувати свої шанси на успіх або програш. Цим всі опитані жінки істотно відрізнялися від переважної більшості жінок, для яких ризик означає втрати, і тому вони прагне уникати їх.

7. Все 25 жінок під час навчання в школі були кращими ученицями і “ватажками”.

8. Засадничими передумовами будь-якого успіху є прагнення до нього, орієнтація на успіхи, бажання завдяки своїм знанням. Цими якостями володіли всі 25 жінок, то було результатом їх виховання (в першу чергу з боку батька). Всі опитані дотримувалися думки, що витрачені на це зусилля були не марні, оскільки вони придбали пошану і визнання своїх батьків.

9. Всі приватники опиту вчилися в коледжі з великою старанністю. Деякі з них закінчили коледж з високими оцінками. Стратегія, яку вони розробили для себе, полягала в тому, що вони ставили перед собою мету, визначали пріоритети і розробляли програму дії, яка дозволяла їм виявляти помилкові дороги і уникати їх. Інакше кажучи, вже у той час їх поведінка не відрізнялася від поведінки що досягає успіху, прагнучого досягти вершин менеджера. Вони не витрачали багато часу на чоловіків і взагалі підрозділяли їх на двох типів: помічники, подібні до їх отцам, і останні.

11. Все 25 жінок ще на ранній стадії своєї професійної діяльності вирішили на свій страх і ризик здійснити кар'єру в одній фірмі. Вони дуже рано прийшли до виводу, що жінка лише тоді може досягти відповідальної і високої посади керівника, якщо з виконуваною роботою вона справлятиметься на рівень краще, ніж будь-який співробітник-чоловік цієї фірми.

12. Всі учасниці дослідження свою першу керівну посаду розглядали як початкову сходинку сходів вгору. Всі вони дуже швидко визначили і інший чинник, вирішальним чином що впливає на успіх або невдачу: наявність хорошого безпосереднього керівника.

13. Ці жінки дотримувалися думки, що розвиток хороших ділових стосунків з чоловіками залежить від того, наскільки їм удасться "стерти" статеві відмінності і від того, аби їх спілкування концентрувалося на виконуваних функціях або завданнях. Це означає, що вони прагнули применшити той факт, що вони були жінками, і використовували компетенцію як найважливіший елемент самоствердження.

14. Вони надавали велике значення тому, аби не вступати у інтимні відносини з чоловіками, що працюють на цій же фірмі, або з тими, з якими вони підтримували ділові стосунки.

15. З чоловіками, які були їх безпосередніми керівниками, у цих жінок складалися хороші і міцні дружні взаємини. Вони всі без виключення починали як особистих секретарок або асистенток свого шефа. І коли вони досягали чергової сходинки в своїй кар'єрі, на вищий рівень піднімалися і вони. Керівники вважали, що в підприємництві жінки повинні рухатися вперед, і відстоювали цю точку зору перед своїми колегами на фірмі, а також клієнтами і покупцями.

16. У останньому стратегія 25 жінок полягала в тому, аби відповідати вимогам певної посади вище середнього, що досягалося самостійним навчанням будинку і відвідинами вечірніх курсів. Закінчуючи роботу на черговій сходинці, вони були вже здатні виконувати складніші завдання на наступному рівні ієрархічних сходів. І якщо їх шефа підвищували на посаді, вони по рівню своєї компетенції були готові супроводжувати його.

17. Коли ці жінки досягали рівня начальника відділу і мали в своєму підпорядкуванні безліч чоловіків, вони могли впоратися і з цією проблемою. Одна з 25 опитаних сказала: "Я прийшла до виводу, що повинна спробувати не помічати проблем, пов'язаних із стосунками чоловіковий і жінок, і сконцентрувати свою увагу на тому, аби мій відділ був местомом, де чоловіки могли б добре працювати, підвищувати свою кваліфікацію і просуватися вгору".


Заключение

Спробуємо узагальнити ті риси, які характеризують сучасну жінку-керівника.

Перш за все, це глибоке усвідомлення рівноправ'я, рівність своїх можливостей і здібностей до участі у всіх сферах життя суспільства. Іншою важливою рисою є визнання необхідності поєднання різних соціальних ролей - не лише активної учасниці трудового і суспільного життя, але і "хазяйки будинку", матері. Жінки обирають різні варіанти поєднання цих ролей, хоча більшість стійко орієнтуються на однакову їх значущість.

Конкретний вибір життєвої дороги жінка робить сама відповідно до своїх особистих якостей, переваг, смаків, обставин життя, але можливість такого вибору сильно залежать від того, яку економічну і моральну підтримку надасть їй держава і суспільство на кожній з вибраних нею доріг.

Проте жодна, навіть найпрогресивніша, соціальна практика не може відмінити психологічні труднощі, які виникають при "подвійній " зайнятості жінки на роботі і удома. Рівноправне положення жінки в суспільстві істотно змінює традиційні уявлення про такі риси, як мужність і жіночність. Жінці-керівникові тепер більшою мірою властиві такі зразки поведінка, яка раніше закріплювалася за чоловіками, наприклад, навик і здатність приймати рішення, обстоювати свою думку, незалежність.


Список літератури

1. Хеннніг М., Жарден А. Леді-бос. –М.: Справа, 2007.

2. Віткин Дж. Правда про жінок (14 міфів, вигаданих чоловіками). - СПб.: Пітер Пресс, 2006.

3. Тідор С.Н. Психологія управління: від особи до команди. - Петрозаводськ, “Фоліум”, 2006 р.

4. Комарів Е.І.: «жінка-керівник», М., 1999г.

5. Самигін С.І., Столяренко Л.Д.: «Психологія управління», навчальний посібник, Р/н/Д, 2007г.

6. Крічевський Р.Л.: «Якщо Ви — керівник...», М., 2003г.

7. Андрієва Г.М.: «Соціальна психологія», М., 2006г.

8. Меськон М.x., Альберт М., Хедоурі Ф.: «Основи менеджменту», М., 2002г.