Смекни!
smekni.com

Особливості психологічної готовності жінки до материнства (стр. 8 из 13)

Напрям активності в цей період на підготовку до пологів і післяпологовий період співвідноситься із сприятливою динамікою перебігу вагітності і цінності дитини, активність, не пов'язана з дитиною, - з несприятливою динамікою. До закінчення вагітності найчастіше слабішають страх пологів, своїй некомпетентності, знижується напруга всіх останніх проблем. Зворотна ситуація відображає виражену несприятливу динаміку переживання вагітності і цінності дитини.

Показано, що особливості материнської сфери є відносно стійкими для кожної жінки. Проте вони можуть варіювати відносно кожної конкретної дитини. До моменту народження дитяти в матері є деякий «стартовий рівень» вмісту всіх блоків материнської сфери, обумовлений історією її розвитку, включаючи досвід, отриманий з попередніми дітьми. Актуальне материнство (взаємодія саме з цією дитиною) модифікує вміст материнської сфери залежно від конкретних умов. Найбільш стійкими є стиль емоційного супроводу, деякі інший вміст операційного блоку (операції спілкування, baby tolk, виховні стратегії і ін.). Більш варіативен потрібністно-эмоційний блок (потреба у взаємодії з дитиною, потреба в турботі і охороні і особливо потреба в материнстві, найбільш підвладна досвіду власного материнства). Ціннісно-смисловий блок є самим лабільним, оскільки залежить від розвитку всієї особи і динаміки інших цінностей.

Сучасні дослідження дозволяють використовувати об'єктивні критерії для діагностики стилю переживання вагітності і прогнозу стилю материнського відношення, цінності дитини і її динаміки. Одним з основних критеріїв успішності материнства є здатність матері швидко і адекватно реагувати на стани дитини і якісно задовольняти його потреби (у тому числі і в емоційному спілкуванні). Для цього матері необхідно відчувати емоційний і фізичний стан малюка, орієнтуючись на свій стан, а не на раціональні способи контролю, тобто уміти синхронізуватися з емоційним станом малюка. Одним з найбільш старих і ефективних засобів емоційної синхронізації є інтонація вокалізів партнера по спілкуванню, яке добре виражене у ссавців, у тому числі і в приматів. Ця форма поведінки використовується у внутрішньостадній взаємодії і яскраво виражена у взаємодії матері з дитинчам. У мовному спілкуванні дорослих з дитиною така інтонація є одним з компонентів baby tolk. Наявність інтонації вокалізів дитяти дозволяє матері визначити емоційний стан малюка, сформувати засоби невербальної взаємодії з ним, підвищити суб'єктивізацію дитини, надати йому свідоцтво своєї емоційної участі і можливість для освоєння засобів спілкування. Розпізнавання матір'ю інтонацій плачу немовля є об'єктивним показником її материнської компетентності (дослідження Н.Я. Кушнір). Новонароджені діти чутливі до інтонацій голосу дорослого, вони віддають перевагу збігу джерела голосу і зорової стимуляції (обличчя матері). Використання інтонації при передачі емоційного сенсу ситуації є онтогенетично більш ранньою в порівнянні із смисловою. Діти дошкільного віку при скруті в поясненні емоцій використовують інтонації (дослідження Н.В. Соловьевой). Все це дозволяє передбачити, що інтонація матір'ю вокалізів дитяти є одним з показників її материнської компетентності і сприятливої спрямованості на ситуацію взаємодії з дитиною. У вагітності можна виявити появу такої зміни голосу матері, його зв'язок з ситуацією взаємодії з дитиною.

Психологічна допомога матері і дитині на різних етапах розвитку материнства і материнсько-дитячої взаємодії повинна будуватися з врахуванням всіх особливостей вмісту і розвитку материнської потрібністно-мотиваціоної сфери жінки.

Своєчасна діагностика вмісту і розвитку материнської сфери дозволяють виявити групу ризику (порушення материнсько-дитячої взаємодії, девіантне материнство, післяпологові депресії і тому подібне) «а перших місяцях вагітності і навіть в період планування вагітності (у центрах планування сім'ї, в жіночих консультаціях). Спираючись на уявлення про онтогенетичні етапи материнської сфери, можна будувати профілактичну і корекційну роботу в закритих дитячих установах. Діагностика і направлена психологічна допомога по проблемах материнства необхідні для ситуації усиновлення дитяти.

Самостійним напрямом є вивчення материнства у психічно хворих жінок, для яких стає можливим психологічний супровід вагітності, пологів і післяродового періоду з метою зменшення ризику психічних порушень у дитини після народження.

Психологічна допомога для жінки по проблемах материнства може здійснюватися в рамках різних форм психологічної практики. Найчастіше це не спеціалізовані психологічні служби. Можна виділити чотири напрями психологічної практики, де жінка може отримати більш менш повноцінну і кваліфіковану допомогу по проблемах материнства:

-Підготовка до пологів і материнства (курси для майбутніх батьків, школи підготовки до пологів і таке інше).

-Індивідуальне і родинне психологічне консультування і психотерапія.

-Психологічна допомога матері і дитині.

-Комплексна психологічна допомога по проблемах материнства.

Кожен з цих напрямів грунтується на всіляких психологічних підходах і техніці консультування і терапії і більш менш включає проблематику материнства.

Підготовка до пологів і материнства

Така підготовка здійснюється різними медичними і психологічними організаціями, а також неформальними об'єднаннями батьків і індивідуально практикуючими фахівцями (психологами, акушерами і тому подібне). Це можуть бути курси і школи для майбутніх батьків та інші, які в основному ставлять своєю за мету підготовку вагітних жінок і родинних пар до пологів. У таку підготовку входить навчання техніці розслаблення, дихання, регуляції своїх емоційних станів, освоєння різних навиків для полегшення пологів, у тому числі «родового голосу» і тому подібне Зазвичай включаються заняття по підвищенню батьківської компетентності, гімнастика, різні форми творчої діяльності.

В деяких випадках програма ширша, з акцентом на психологічну підготовку до пологів і материнства. Використовуються різні форми групової роботи, направленої на розвиток творчих здібностей, особове зростання, розвиток емоційної сфери, зняття тривоги, опрацювання образу дитини, своїх чекань від пологів, використовуються методи пренатального навчання і налагодження взаємодії матері з дитиною протягом вагітності.

Заняття в таких школах проводяться групові, часто спільні для майбутніх матерів і батьків. Включаються методи арттерапії, груповій психотерапії, музичній і тілесно-орієнтованій терапії, аутотренінг, хоровий і індивідуальний спів і тому подібне, частково адаптовані для цілей підготовки до пологів і материнства. Розроблені деякі оригінальні методи, наприклад опрацювання образу дитяти і своїх чекань від пологів за допомогою медитацій, малюнків, інших видів творчої діяльності, групове обговорення проблем вагітності і пологів, освоєння родового голосу і спів колискових пісень і ін. Проводиться тренінг поведінки в пологах, взаємодії з дитиною, родинних стосунків.

За кордоном такі школи і курси досить широкий поширені і найчастіше проводяться на базі пологових будинків або місцевих медичних установ.

Недоліком цієї форми психологічної допомоги, окрім її недостатньої поширеності і малодоступності для населення, є орієнтація на пологи як основну і часто кінцеву мету. Хоча в більшості випадків йдеться про налагодженні взаємовідношення з дитиною і вся підготовка будується з позицій забезпечення для нього кращого майбутнього, проте контакт з фахівцями після пологів уривається і подальші проблеми материнства мати вирішуватиме або самостійно, або вимушена звертатися до інших фахівців. Крім того, така підготовка орієнтована на групову роботу, часто взагалі без використання індивідуального консультування. Зазвичай не проводиться попередня індивідуальна діагностика особливостей материнської сфери, і жінки в процесі групових занять самі опрацьовують свої проблеми. Зрозуміло, цей спосіб також є дуже ефективним, особливо в тих випадках, коли підготовка до пологів поєднується з веденням самих пологів.

Індивідуальне і родинне психологічне консультування і психотерапія

Проблеми материнства можуть вирішуватися в рамках загальної родинної і індивідуальної консультаційної і психотерапевтичної роботи. В даному випадку поважно, наскільки психолог знайомий з проблемами вагітності і материнства.

Часто застосовуються психоаналітичні і мікропсихоаналітичні підходи до консультування і терапії, орієнтовані на опрацювання особових проблем матері, а також центрована для клієнта і родинна терапія і консультування.

У зарубіжній практиці вагітність розглядається як кризисний стан, що вимагає психологічної підтримки. Широко використовуються різні діагностичні методи - особові, проектні, для визначення рівня і динаміки тривожності і тому подібне. Вибір терапевтичної техніки грунтується на індивідуальних особливостях жінки і характері проблем, що існують у неї. Незрідка використовуються комплексні методи надання допомоги, що включають послуги гінекологів, психологів, психіатрів, педіатрів і так далі У нашій країні подібні методи застосовуються в дослідницьких і діагностичних цілях (роботи Г.В. Ськобло і О.Ю. Дубовик, О.В. Баженової, Л.О. Баз, О.А. Копил, Г.В. Козловськой і ін.).