Смекни!
smekni.com

Звітність (стр. 3 из 16)

Порядок складання й подання звітності повинен включати наступну інформацію:

- мети введення форми;

- періодичність і строки її подання;

- коло кредитних організацій, що становлять і представляють дану звітність у Банк Росії;

- опис показників форми або посилання на нормативний документ, що описує порядок їхнього формування;

- логічне й арифметичне вв'язування показників (перехресне зіставлення) з показниками інших форм звітності.

При необхідності для окремих форм звітності може бути встановлений порядок виправлення даних, відмінний від установленого Вказівкою № 7-В, а також порядок подання звітності з нульовими показниками.

Бланками форм звітності кредитні організації забезпечуються самостійно.

Основними вимогами, пропонованими Банком Росії до кредитних організацій при складанні й поданні звітності, є повнота заповнення, вірогідність звітних даних і своєчасність її подання. Відповідно до цього повинні виконуватися наступні умови.

У формах звітності приводяться всі передбачені в них показники. У випадку відсутності даних по одному або декількох показниках у відповідній статті (рядку, графі) звітності проставляється нуль для цифрових показників. У випадку відсутності даних за нецифровими показниками (символьним, дата) відповідна стаття (рядок, графа) звітності не заповнюється.

У випадку, якщо форма звітності містить тільки нульові показники, звіт не представляється, при цьому в Банк Росії направляється повідомлення про відсутність відповідних операцій (якщо інше не передбачене порядком складання й подання звіту) і утримуючий атрибути, що дозволяють однозначно визначити форму звітності. Дане повідомлення повинне бути підписане електронним цифровим підписом або власноручно керівником кредитної організації (його заступником), а також особою, що заміщає (виконуючий обов'язок) керівника у встановленому законодавством порядку.

Дані звітності приводяться в одиницях виміру, установлених для показників кожної конкретної форми.

У випадку, якщо для окремих показників форми одиниця виміру відрізняється від установленої для форми в цілому, у відповідних графах варто вказувати одиниці виміру для даних показників. Для розрахункових показників необхідно також указувати точність розрахунку (кількість знаків після коми).

У звітності кредитної організації повинна бути забезпечена порівнянність звітних даних з показниками попереднього звітного періоду.

Кредитні організації і їхні філії при необхідності представляють територіальній установі Банку Росії короткі пояснення про причини змін окремих показників у порівнянні з даними за попередній звітний період.

Виправлення даних, включених у звітність, виробляється в тім звітному періоді, у якому були виявлені перекручування даних, і супроводжується поясненнями, складеними в довільній письмовій формі за підписом уповноважених осіб, що виконують управлінські функції.

Порядок зберігання звітності визначається кредитними організаціями самостійно, якщо інше не встановлено нормативними актами Банку Росії.

Звітність представляється кредитними організаціями в Банк Росії на паперових носіях і/або в електронному виді у форматах, установлених Банком Росії, що містять той же набір показників, що й документ на паперовому носії, відповідно до вимог нормативних актів Банку Росії.

У випадку подання кредитними організаціями в територіальні установи (структурні підрозділи) Банку Росії звітності тільки в електронному виді звітність на паперових носіях зберігається в кредитних організаціях і повинна бути пред'явлена на першу вимогу територіальних установ (структурних підрозділів) Банку Росії.

Кредитні організації відповідають за відповідність даних, що представляються на паперових носіях і в електронному виді.

Датою подання звітності вважається день фактичної передачі її в територіальні установи (структурні підрозділи) Банку Росії або - дата відправлення, позначена в штемпелі поштового підприємства, при цьому усередині одного міста поштові відправлення не допускаються.

Датою подання звітності в електронному виді вважається дата відправлення Банком Росії на адресу кредитної організації (філії) повідомлення, що підтверджує її дійсність. Перевірка дійсності електронного документа включає перевірку правильності електронного цифрового підпису (ЭЦП) і відповідність зареєстрованого власника цієї ЭЦП укладачеві документа, а також контроль правильності й повноти ідентифікаційних реквізитів електронного документа.

Якщо день подання звітності збігається з неробочим днем, то звітність представляється в першийий робочий день після вихідного або святкового дня. Якщо строк подання звітності визначається в календарних днях, то він продовжується на кількість святкових днів.

У випадку внесення Банком Росії змін у форми звітності їхнє подання в зміненому виді встановлюється, починаючи з наступної звітної дати після твердження відповідних змін, якщо інше не встановлено нормативними актами Банку Росії.

У випадку порушення строків подання звітності, а також подання неповної або недостовірної інформації Банк Росії вправі застосовувати до кредитних організацій заходу впливу, передбачені Федеральними законами "Про Центральний банк Російської Федерації (Банці Росії)" (стаття 75) і "Про банки й банківську діяльність" (пункт 3 статті 20), іншими законодавчими актами Російської Федерації й нормативних актів Банку Росії.

Відповідальність Банку Росії за розголошення відомостей, що втримуються у звітності кредитних організацій, визначається чинним законодавством.

Основне значення банківської звітності – бути джерелом достовірної, повної й оперативної економічної інформації про діяльність банку. Банківська звітність повинна бути зрозуміла існуючим і потенційним інвесторам і кредиторам, давати їм подання про суми, час і ризики, пов'язаних з очікуваними доходами, надавати інформацію про склад і види приваблюваних ресурсів, їхньому розміщенні, наявності резервів на можливі втрати по позичках і т.п.

Керування сучасними банками базується на використанні кількісної інформації, вираженої в грошових одиницях. При цьому бухгалтерська звітність може включати і якісну інформацію (не грошову), якщо вона допомагає аналізу бухгалтерських звітів. Звітність, спеціально підготовлена в допомогу менеджерам, ставиться до управлінської облікової інформації. Вона використовується в процесі планування, виконання й контролю за діяльністю банку.

Разом з тим необхідно мати на увазі, що бухгалтерська інформація використовує умовні класифікації, можливі оцінки й у цьому змісті є наближеною. Наприклад, відбиття в балансі на звичайних позичкових рахунках багаторазово пролонгованих позичок з більшою часткою умовності відбиває співвідношення між терміновими й простроченими позичками. Аналогічне відбиття на пасивних рахунках резервних фондів банка не свідчить про їхню наявність у ліквідній формі.

Таким чином, незважаючи на «ауру точності», що, як може здатися, оточує бухгалтерську звітність, показники й значення їх можуть бути лише наближеними. У цьому зв'язку більша відповідальність за правильне використання лягати на її користувача, що вміє адекватно витлумачити її й застосовувати при виробленні рішень. Він повинен розуміти її й визначати, яку звітність і як, у якій сфері діяльності використовувати.

1.3. Склад, зміст і періодичність звітності

Звітність є завершальним етапом усього облікового процесу. Вона узагальнює й представляє інформацію про діяльність банку у вигляді певного набору звітних форм і звітних показників. Її можна класифікувати по ряду ознак:

· По економічному змісті й способу формування звітність організацій ділиться на: бухгалтерську (містить відомості про майно, зобов'язання й фінансові результати; складається на підставі даних синтетичного й аналітичного обліку), статистичну (містить відомості за окремими показниками господарської діяльності підприємства; складається по даним статистичного, бухгалтерського й оперативну обліку), оперативну звітність (містить відомості за основними показниками за невеликі проміжки часу; використовується для оперативного контролю й керування процесами постачання, виробництва й реалізації продукції);

· По періодичності складання: на поточну (щоденну, п'ятиденну, декадну, місячну, квартальну, піврічну); і річну (звіти за рік);

· По ступені узагальнення звітних даних: на первинну, тобто составляющуюся організаціями, і зведену, тобто составляющуюся вищестоящими організаціями на підставі первинних звітів;

· Залежно від включення у звітність результатів роботи філій комерційного банку: консолідовану, не консолідовану;

· По адресаті, надавану: ЦБ РФ і його підрозділам, податковим органам, керівництву банку, стороннім організаціям;

· По способі передачі: передану звичайною поштою, електронною поштою, телеграфом;

· По ступені таємності: дозволену до публікації у відкритій пресі й не дозволену.

·

1.4. Проблеми, пов'язані зі складанням і поданням звітності кредитними організаціями

У банківській системі Російської Федерації контроль діяльності кредитних організацій з боку податкових установ, підрозділів Центрального Банку Російської Федерації виробляється, насамперед, на підставі обов'язкової звітності, що представляється цим органам. Виконання вимог повноти й вірогідності звітних даних, а також своєчасності їхнього подання в органи нагляду є завданнями першочергової важливості для будь-якої банківської установи. Порушення банком кожного з перерахованих вимог може викликати штрафні санкції й інші міри покарання аж до відкликання ліцензії на право здійснення банківської діяльності.

Рішення завдання підготовки звітності супроводжується в кожній кредитній установі обробкою величезного обсягу інформації й займає багато часу.