Смекни!
smekni.com

Розподіл ролей в сім'ї як фактор тривалого шлюбу (стр. 7 из 15)

Тестування (без обробки) займає від 20 мін до декількох годинників (залежно від особи випробовуваного).

Для кожної групи пропозицій виводиться характеристика, що визначає дану систему стосунків як позитивну, негативну або байдужу.

Групи речень:

Відношення до батька;

Відношення до себе;

Нереалізовані можливості;

Відношення до підлеглих;

Відношення до майбутнього;

Відношення до вищестоящих осіб;

Страхи і побоювання;

Відношення до друзів;

Відношення до свого минулого;

Відношення до осіб протилежної підлоги;

Сексуальні відношення;

Стосунки до сім'ї;

Відношення до співробітників;

Відношення до матери;

Відчуття провини

Така кількісна оцінка полегшує виявлення у обстежуваного дисгармонійної системи стосунків. Але важливіше, звичайно, якісне вивчення додаткових пропозицій.

Дослідженню методом "незавершені пропозиції" повинне передувати встановлення контакту з обстежуваним для отримання щирих, природних відповідей. Але навіть якщо досліджуваний розглядує дослідження як небажану процедуру і, прагнучи приховати мир своїх глибоких переживань, дає формальні, умовні відповіді, дослідний психолог може витягувати масу інформації, що відображає систему особових стосунків.

2.3 Методи вивчення етично-психологічних та дитячо-батьківських стосунків

Практичний психолог, приступаючи до вивчення етично-психологічний основ подружніх стосунків, може використовувати тести, що діагностують подружні конфлікти, задоволеність браком, його стабільність.

Для діагностики етично-психологічних основ подружніх стосунків використовують такі методики:

"Тест-опитувальник задовільності шлюбом" (В. Століна, Т. Романова, Р. Бутенка) призначений для експрес-діагностики міри задовільності-незадовільності, а також узгодження-розузгодження задовільності шлюбом в конкретній подружній парі. Опитувальника застосовують індивідуально в консультативному порядку і при дослідженні тієї або іншої соціальної групи.

Опитувальник містить 24 твердження, і кожному з них відповідають три можливі варіанти відповідей: а) вірно, би) невірно, в) не знаю. У тексті опитувальника вони можуть даватися в різних формулюваннях і в іншому порядку. Випробовуваний, читаючи опитувальника, вибирає один з варіантів відповіді.

"Тест на рівень задовільності шлюбом". У пропонованому тесті задовільність зв'язується багато в чому із згодою подружжя з приводу різних важливих для них питань спільного життя. Тест складається з 16 питань, що відображають те, як випробовувані оцінюють свій шлюб.

Методика "Характер взаємодії подружжя в конфліктних ситуаціях" дає можливість обстежувати сім'ю по ряду параметрів: найбільш конфліктні сфери родинних стосунків, міра згоди (незгоди) в ситуаціях конфлікту, рівень конфліктності в парі.

Виділяють вісім сфер родинного життя, які найчастіше виступають причиною міжособових конфліктів подружжя:

1) проблеми стосунків з родичами і друзями;

2) питання, пов'язані з виховання дітей;

3) прояву подружжям прагнення до автономії;

4) ситуації порушення ролевих чекань;

5) ситуації розузгодження норм поведінки;

6) прояв домінування подружжям;

7) прояви ревнощів подружжям;

8) розбіжності у відношенні до грошей.

Для класифікації поведінки людини в ситуації конфлікту були вибрані два основні параметри: активність (або пасивність) в ситуації конфлікту, згода (або незгода) з партнером по взаємодії.

Створена методика є 32 ситуацією родинної взаємодії, які носять конфліктний характер. Як відповідь респондентам пропонується шкала можливих реакцій на певну ситуацію, що враховує два параметри: активність або пасивність реакції і згода або незгода з чоловіком. Лівий полюс шкали - активне вираження незгоди, потім слідує пасивне вираження незгоди, нейтральна поведінка, пасивне вираження згоди і, нарешті, правий полюс - активне вираження згоди. Ділення шкали мають значення, відповідно, від "-2" до "+2".

Шкала має наступний вигляд:

Категорично не згодна з тим, що муж робить і говорить в даній ситуації, активно заперечую йому і наполягаю на своєму - (-2);

Не згодна з тим, що муж робить і говорить в даній ситуації, демонструю свою незадоволеність, але уникаю відкритого обговорення - (-1);

Нічого не роблю, не висловлюю свого відношення, чекаю подальшого розвитку подій - (0);

В цілому згодна з тим, що муж робить і говорить, але не вважаю за необхідне відкрито виражати своє відношення - (1);

Повністю згодна з тим, що муж робить і говорить в даній ситуації, активно підтримую його і схвалюю - (2).

При роботі з методикою необхідно використовувати два різні варіанти: для чоловіка і дружини.

4. "Шкала родинного оточення" (ШРО) призначена для оцінки соціального клімату в сім'ях всіх типів. У її основі лежить оригінальна методика FamilyEnvironmentalScale (FES), запропонована R. H. Moos в 1974 р. Основна увага тут приділяється виміру і опису:

А) відношення між членами сім'ї (показники стосунків)

Б) напрямам особового зростання, яким в сім'ї надається особливе значення (показники особового зростання)

В) основній організаційній структурі сім'ї (показники, керівники родинною системою).

Методика адаптована С.Ю. Купріяновим (1985).

ШРО включає десять шкал, кожна з яких представлена дев'ятьма пунктами, що мають відношення до характеристики родинного оточення.

А. Показники стосунків між членами сім'ї.

1. Згуртованість (С). У якій мірі члени сім'ї піклуються один про одного, допомагають один одному; вираженість відчуття приналежності до сім'ї.

2. Експресивність (Э). У якій мірі в сім'ї дозволяється відкрито діяти і виражати свої відчуття.

3. Конфлікт (К). У якій мірі відкрите вираження гніву, агресії і конфліктних взаємин в цілому характерний для сім'ї.

Б. Показники особового зростання.

4. Незалежність (Н). У якій мірі члени сім'ї заохочуються до самоствердження, незалежності до самостійності в обдумуванні проблем і ухваленні рішень.

5. Орієнтація на досягнення (ОД). У якій мірі різним видам діяльності (навчанню, роботі і ін) в сім'ї додають характер досягнення і змагання.

6. Інтелектуально-культурна орієнтація (ІКО). Міра активності членів сім'ї в соціальній, інтелектуальній і політичній сферах діяльності.

7. Орієнтація на активний відпочинок (ВАТ). Наскільки сім'ї властиво активний відпочинок і спорт.

8. Морально-етичні аспекти (МНА). Міра родинної пошани до етичних і етичних цінностей і положень.

В. Показники управління родинної системи.

9. Організація (О). Наскільки для сім'ї важливі порядок і організованість (структуризація родинної діяльності, фінансове планерування, ясність і визначеність родинних правил і обов'язків).

10. Контроль (До-л). Міра ієрархічності родинної організації, ригідності родинних правил і процедур, контролю членами сім'ї один одного.

5. Шкала родинної адаптації і згуртованості (FACES-3)

Шкала серії FACES дозволяють швидко, ефективно і достовірно оцінити процеси, що відбуваються в родинній системі, і намітити мішені для психотерапевтичного втручання (Ейдеміллер, Юстіцкис, 1999).

FACES-3 - третій варіант шкал серії FACES. Вона розроблена для оцінки двох основних параметрів в "круговій моделі" функціонування сім'ї - родинній згуртованості і родинній адаптації.

Родинна згуртованість - це міра емоційного зв'язку між членами сім'ї. При максимальній вираженості в цьому зв'язку вони емоційно взаємоповязані, при мінімальній - автономні і віддалені один від одного. Для діагностики родинної згуртованості використовують показники:

"емоційний зв'язок";

"родинні кордони";

"ухвалення рішень";

"час";

"друзі";

"інтереси і відпочинок".

Родинна адаптація - характеризує, наскільки гнучка або, навпаки, ригідна родинна система, наскільки готова пристосовуватися, мінятися при дії стрессоров. Для діагностики адаптації використовуються наступні параметри:

"лідерство";

"контроль";

"дисципліна";

"правила";

"ролі в сім'ї".

В рамках "кругової моделі" розрізняють чотири рівні родинної згуртованості і адаптації в діапазоні від екстремально низького до екстримально високого. Рівні родинної згуртованості називаються: роз'єднаний, розділений, зв'язаний і зчеплений. Рівні родинної адаптації позначаються як: ригідний, структурований, гнучкий і хаотичний.

Автори виділяють помірні (збалансовані) і крайні (екстремальні) рівні родинної згуртованості і адаптації і вважають, що саме перші характеризують успішність функціонування системи. Для родинної згуртованості цими рівнями є розділений і зв'язаний, для родинної адаптації - структурований і гнучкий. Екстремальні рівні зазвичай розглядаються як проблематичні функціонування родинної системи, що ведуть до порушень.

Комбінація з чотирьох рівнів згуртованості і адаптації дозволяють виділити 16 типів родинних систем. Чотири з них є помірними по обох параметрах і називаються збалансованими; чотири - екстремальними, оскільки мають крайні показники по обох рівнях. Вісім типів відносяться до середніх: один з параметрів тут екстремальний, а інший - збалансований.

Опитувальник спроектований таким чином, що дозволяє встановити, як випробовувані сприймають свою сім'ю і який би хотіли бачити. Розбіжність між реальністю і ідеалом визначає рівень задоволеності існуючою родинною системою, чим розбіжностей більше, тим сильніше незадоволеність. Ідеал вказує, яких змін родинного функціонування хотів би добитися випробовуваний.