Смекни!
smekni.com

Стать, гени, культура (стр. 2 из 3)

Сексуальність

Гендерні розходження проявляються й у сексуальних відносинах. Тим часом очевидно, що у своїх фізіологічні й суб'єктивних відповідних реакціях на сексуальні подразники жінки й чоловіки «скоріше схожі, чим не схожі». Сьюзан Хендрик і її колеги повідомляють, що безліч досліджень, включаючи і їх власні, показали, що жінки «помірковано консервативні» стосовно випадкового сексу, а чоловіки - «помірковано поблажливі». Показовий результат широкомасштабного опитування, недавно проведений Американською радою по утворенню. Чверть мільйона студентів-першокурсників відповідали на той самий питання: «Як вам здається, якщо двоє по-справжньому люблять один одного, чи правильним буде для них вступити в половий зв'язок, навіть якщо вони знайомі зовсім нетривалий час?» «Так» відповіли 56 % юнаком і тільки 32 % дівчат. При опитуванні 3400 випадково обраних американців від 18 до 59 років 48 % жінок і 25 % чоловіків як серйозна підстава для перших сексуальних зносин указали на «любов до партнера». Коли ж було задане питання, як часто вони думають про секс, 19 % жінок і 54 % чоловіків відповіли: «Щодня» або «Кілька разів у день».

Гендерні розходження в сексуальних відносинах позначаються й на поводженні. «За рідкісним винятком, усюди в усьому світі ініціаторами полової близькості частіше виступають чоловіка, а не жінки», - повідомляють психологи. Більше того, незалежно від сексуальної орієнтації (при гомосексуальності навіть більшою мірою) «самотні чоловіки займаються сексом набагато частіше й з більшим числом партнерів, чим самотні жінки». Епізодична, «одноразова» любов найбільш характерна для чоловіків із традиційно чоловічим відношенням до сексу. Не тільки в полової близькості, але й у процесі залицяння й зближення представники чоловічої статі, як правило, проявляють більшу ініціативу.

Гендерні розходження проявляються й у сексуальних фантазіях. В еротичних виданнях, орієнтованих винятково на чоловіків, жінки доступні й похітливі. У романтичній «жіночій» белетристиці чоловік прямо-таки знемагає від побожної пристрасті до героїні. Це відзначають не тільки соціологи. От слова гумориста Дейва Баррі: «Жінка може чотири години підряд не відриваючись від екрана дивитися, як герой і героїня нудяться передчуттям любовної близькості, який так і не призначено збутися. Чоловіки такі фільми ненавидять. Ні, може бути, вони й потерплять хвилин сорок, але потім все повинні роздягнутися. Після чого ганятися на автомобілях. Фільм за назвою "Перегони оголених" - от це для чоловіків».

Еволюція й стать: робити те, що природно

«Як по-вашому, яка головна причина того, що чоловіки й жінки настільки відрізняються друг від друга, зокрема по своїх інтересах і здатностям? - таке питання було включено в анкету Організації Геллапа в 1990 році. - Де шукати корінь подібних розходжень: у вихованні або фізіології?» Відповіді розподілилися приблизно нарівно.

Зрозуміло, є явні біологічні полові розходження. У чоловіків - пеніси, а в жінок - піхви. Чоловіка виробляють сперму, жінки - яйцеклітини. У чоловіків міцні мускули для того, щоб грати в мисливські ігри, зате жінки можуть годувати грудьми. Чи обмежуються розходження між чоловіками й жінками тільки цими настільки очевидними в репродуктивній області й фізіології? Або чоловічі й жіночі гени, гормони й клітини головного мозку по-різному впливають на поводження? У цей час соціологи усе більше уваги приділяють біологічно обумовленим розходженням у соціальному поводженні.

Стать й вибір партнера

Із часів Дарвіна більшість біологів переконана в тім, що живі організми от уже мільйони років конкурують у боротьбі за виживання й збереження потомства. Гени, що збільшують шанси зберегти потомство, стають переважними. Так, у засніженій Арктиці в генетичному змаганні виграють гени білих ведмедів, що визначають наявність густого хутра маскувального білого цвіту.

Дарвін у свій час дійшов висновку, що організми розвиваються шляхом адаптації, інакше вони просто не дожили б до наших днів. З більшою ймовірністю передадуть свої гени нащадкам організми, що успішно пристосовуються до навколишнього оточення. Еволюційна психологія задається питанням: а чи не розвиваються точно так само й характерні психологічні риси й соціальне поводження?

Теорія еволюції пропонує готове пояснення, чому чоловіка частіше проявляють ініціативу в сексуальних відносинах. У середньому протягом свого життя чоловік виробляє кілька трильйонів сперматозоїдів; вироблення сперми обходиться куди дешевше, ніж вироблення яйцеклітин. Більше того, поки одна жінка виношує дитину й вигодовує її, чоловік здатний запліднити ще безліч жінок. Тому жінка, перш ніж скористатися своїми репродуктивними здатностями, уважно придивляється до чоловіка, оцінюючи його здоров'я та інші ресурси. Чоловіки ж змагаються один з одним у шансах перемогти в генетичному тоталізаторі, відправляючи свої гени в майбутнє. Як говорять еволюціоністи, для чоловіків важливе кількість, для жінок - якість.

Крім того, еволюціоністи думають: тому що для фізично більш сильних чоловіків жінки виявляються доступнішими, це і є причиною того, що з покоління в покоління чоловіка стають усе більше агресивними й гнітючими. А якщо жінки покористуються зі своєї здатності розпізнавати емоції навколишніх, те, можливо, природний добір сприяє росту в жінках саме цієї здатності. В основі всіх подібних припущень лежить думка, що природа відбирає ті характерні риси, які допомагають людям зберегти гени для майбутнього.

Як ви розумієте, це робиться несвідомо. Ніхто спеціально не ставить перед собою завдання: «Як би мені передати потомству максимум своїх генів?». Скоріше, як думають психологи-еволюціоністи, головну роль тут грають наші природні устремління. І саме це може пояснити не тільки чоловічу агресію, але й інші розходження в установках і поводженні.

Еволюційна психологія припускає, що чоловіки завжди будуть прагнути запропонувати жінкам те, що тими особливо цінується, - засобу до існування й фізичний захист; а жінки, у свою чергу, будуть намагатися виглядати молодими й здоровими (здатними до дітородіння), привабливими для чоловіків. Як зауважують Басі й Алан Фейнголд, чоловічі й жіночі переваги при виборі партнера з усією очевидністю підтверджують ці припущення.

Дослідження, проведені в 37 самих різних країнах, від Австралії до Японії, підтвердили, що всюди чоловіків залучають жінки, чий зовнішній вигляд - юна особа й фігура - має на увазі здатність до дітородіння. Жінок же повсюдно залучають чоловіка, чий добробут, сили й амбіції обіцяють захист і опіку потомства.

Залишаючи осторонь обговорення природного добору фізичних якостей і типів поводження, що підвищують імовірність збереження генів, критики вбачають два серйозних недоліки в цих еволюціоністських поясненнях.

Насамперед, ці пояснення завжди починаються з обговорення наслідку (приміром, розходжень у прояві ініціативи в сексуальних відносинах) і потім ідуть у зворотному напрямку, вишиковуючи обґрунтування пред'явленого наслідку. Такий підхід - спадщина функціоналізму, теорії, що домінувала в психології в 20-х роках: чому спостерігається саме таке поводження? Тому, що воно виконує таку-те й таку функцію. Теоретик навряд чи програє в цій грі.

Щоб уникнути спокуси судити про все заднє число, потрібно спробувати представити не тільки одну версію, але і їй протилежну. Давайте спробуємо. Якби чоловіка ніколи не мали позашлюбних зв'язків, чи можна в такій вірності доглянути еволюційну мудрість? Зрештою, виховати дитину набагато складніше, ніж просто прибудувати свою сперму. Чоловіка, віддані своїм подругам і потомству, мають більше підстав сподіватися, що їхні спадкоємці виживуть і збережуть їхні гени (з погляду еволюції це добре пояснює, чому люди й деякі види тварин, чиє потомство вимагає безустанної батьківської турботи, мають тенденцію дотримуватися моногамії).

Психологи-еволюціоністи на це відповідають, що оцінка заднім числом грає не меншу роль і в так званих культурологічних поясненнях: чому чоловіка й жінки так відрізняються друг від друга? Тому, що культура соціалізує їхнє поводження! Як ми побачимо пізніше, коли соціальні ролі варіюються залежно від часу й місця, «культура» скоріше не пояснює, а тільки описує ці ролі. «Наше поле діяльності,- продовжують психологи-еволюціоністи,- дуже далеко від висловлень гіпотез заднім числом. Те, чим ми займаємося, можна назвати емпіричною наукою, тому що ми перевіряємо еволюційні пророкування, зіставляючи їх з підсумками спостережень за поводженням тварин, людей різної культури й з результатами гормональних і генетичних досліджень». Психологи-Еволюціоністи також нагадують нам, що мудрість еволюції - це мудрість минулого. Вона розповідає нам, яке поводження спрацювало в минулому. Чи є такі тенденції дотепер адаптивними - питання іншої.

Критики еволюціонізму визнають, що еволюція допомагає нам пояснити й нашу подібність і наші розходження (певна сума різновидів сприяє виживанню). Але разом з тим вони затверджують, що наша загальна еволюційна спадщина виявилася нездатним пророчити появу такого величезного числа різних варіантів «шлюбних схем». Не пояснює воно й тих разючих змін у схемі поводження людей різних культур, що відбулися за останні десятиліття. Найбільш важлива якість, якою нагородила нас природа,- це наша здатність адаптуватися: навчатися й змінюватися. Думаю, усі погодяться, що в цьому й полягає сила, що творить, культури.

Стать й гормони

Результати архітектурних проектів видні у будинках, результати наших генетичних проектів - у гормонах, які відрізняють чоловіків від жінок. Чи визначають гормональні розходження з'явлення психологічних розходжень між чоловіками та жінками?