Смекни!
smekni.com

Діяльність психолога освітньої організації з розвитку особистості дитини (стр. 21 из 22)

Допомога в роботі з батьками – з сім'єю. Звернення до цього питання в роботі шкільного психолога з вчителями обумовлено рядом обставин:

1.В наші дні, різко зросло значення сім'Ї для розв'язання проблем психологічного комфорту особистості. Практично, в усіх дослідженнях, присвячених сім'ї, відзначається значний вплив емоціональної атмосфери сім'ї, як на дорослих її членів, так і на дітей.

2.Напружені стосунки між батьками та дітьми ведуть до розладу емоціонального і вольового розвитку дітей, який проявляється в ускладненні соціальної адаптації, відхиленнях у поведінці, протиправних вчинках.

ВИСНОВОК :

Психолог – незамінний помічник в діяльності викладачів та вихователів. Основна мета навчально – виховної роботи в школі – розвиток душі учня, його особистості – мислення, почуттів та уяви – механізмів його таланту. А значить за такої концепції народної освіти, знання, уміння і навички, якими володіє практичний психолог є дуже необхідними при формуванні особистості учня сьогодення.

З нашої точки зору, в системі шкільної психологічної служби продуктивною є лише добровільне, з боку учня, звернення до психолога та спілкування з ним. Це не зазначує, що психолог не повинен виявляти активність у залучанні підлітків до корисних видів роботи. Важлив аргументом агітації є само появлення у школі кабінету практичного психолога (психологічної служби), де будь-який учень може знайти книгу по психології, прості тести, завдання, а головне – самого психолога, до якого можна звернутися з любим проханням або просто поспілкуватися. Велике значення, як показує опит, мае поступове виникнення, «суспільної думки» в середовищі самих підлітків, для формування якої іноді буває достатньо допомогти одному учню, ніж провести голосливе, однак некорисне, з психологічної точки зору, мероприємство.

Завершивши написання нашго дослідження (дипломної роботи) ми можемо зробити


ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК

Збагачення шкільної практики роботою у школі практичного психолога зумовлює перехід до нової якості психолого-педагогічної підготовки традиційних учасників навчально-виховного процесу учителів, вихователів, дітей та учнів, керівників установ народної освіти.

Насамперед впровадження психологічної служби у школу – потужний стимул до самоудосконалення, розширення і поглиблення загальнотеоретичного рівня педагогів з актуальних проблем загальної та педагогічної, соціальної психології, оволодіння уміннями і навичками психолого – педагогічної діагностики, розвивально – креативної і корекційної роботи.

Практичний психолог, який виступає в ролі помічника і консультанта, покликаний надати цьому процесу динамічності, ділової зацікавленості у досягненні спільної мети: розвитку особистості, особистісної неповторності, самоактуалізованої індивідуальності, її здібностей і таланту.

Важливими формами роботи психолога є окремі курси та програми, що об'єднують та взаємообумовлюють зміст навчання, виховання та практичної психології. Психологічний всеобуч: бесіди, лекції, тренінги та заняття дають можливість їх учасникам оволодіти азбукою психологічних знань, навичок і вмінь, а значить, - виробити спільні підходи, способи професійного спілкування і взаємодії у роботі по розвитку особистості сучасного учня.

Саме пошуку нової форми роботи, з розвитку особистості підлітка, було спрямоване написання нашої дипломної роботи. І нам вдалося розробити спеціальну програму «Сходи особистісного зростання». Розробці програми передувало вивчення великої кількості літератури з психології особистості підлітків, вікової психології, соціальної та загальної психології, крім того ми дуже ретельно спостерігали за підлітками, вивчали їх поведінку під час занять та позашкільних мероприємств. Складена та проведена нами програма враховує всі проблеми та потреби дітей, з якими ми працювали, та підлітків взагалі.

Ми вважаємо, що дана програма здатна працювати в будь – якому навчальному закладі, з будь – якими дітьми, тому що, вона достатньо універсальна. Її універсальність полягає в тому, що етапи, з 1 по 4, можливо використовувати не зважаючі на мету програми. Ці чотири етапи допомогають підліткам ознайомитися зі своїм тілом, проробити власну агресію, підживити внутрішню дитину, навчитися розмовляти про те, що відбувається в середині тіла з відчуттями та емоціями. Час, необхідний, на проведення цих етепів кожен психолог може обрати самостійно. 5 частину можливо змінювати, в залежності від довгострокової мети. 6 частина – констатуючий експеримент, тобто підсумки проведеної роботи, проводиться завжди по закінченнюроботи психолога.

Хоча наша програма досить універсальна, вона дозволяє проводити в ній зміни – змінювати вправи, ігри, форму роботи, час, додавати лекційний матеріал. Проводити програму може як один психолог, так і декілька. Кількість психологів працюючих з однією групою залежить від мети, яку поставили перд собою фахівці та від планування ними своїх дій.

Ми вже вказували, що після проведенної програми, деяким підліткам була рекомендована індивідуальна робота з психологом, це ще один універсальний, але змінний момент програми, тому, що за бажанням психолога є змога замінити індивідуальну роботу на роботу у групі.

Недоліком програми є те, що вона практично не працює ні з батьками, ні з вчителями. Але й тут ми можемо дещо рекомендувати: після підсумкової зустрічі дитини, батьків та психолога, психолог має змогу запросити батьків на індивідуальну консультацію або роботу, чи запропонувати групову роботу окремо з батьками або батьків з дітьми. Наша пропозиція цікава але й складана, тому що, проблема групової роботи батьків з дітьми або вчителів з дітьми не достатньо розроблена та освтлена в спеціальній літературі.


Додаток А

Співвідношення типів темпераменту зі шкалами опитувальника тестуАйзенка – EPQ, та характеристика кожного типу темпераменту

НЕСТАБИЛЬНЫЙ

Легко расстраивающийся,тревожный, ригидный, склонный к рассуждениям, пессимистичный, сдержанный, необщительный, тихий.ИНТРОВЕР- меланхолик Активный, чувствительный, беспокойный, агрессивный, возбудимый, изменчивый, непостоянный, импульсивный, оптимистичный.холерик ЭКСТРАВЕР-
ТИРОВАННЫЙ флегматикПассивный, осмотрительный, рассудительный, доброжелательный, миролюбивый, управляющий, внушающий доверие, надежный, ровный, спокойный. сангвиник ТИРОВАННЫЙ Общительный, контактный, разговорчивый, отзывчивый, непринужденный, жизнерадостный, беззаботный, инициативный.

Додаток Б

СТАБИЛЬНЫЙ

Ключ до методики оцінки ситуаційної та особистісної тривожності.

Номер суждения Ситуционная тревожность(ответы) Номер суждения Личностная тревожность(ответы)
1. 4 3 2 1 21. 4 3 2 1
2. 4 3 2 1 22. 1 2 3 4
3. 1 2 3 4 23. 1 2 3 4
4. 1 2 3 4 24. 1 2 3 4
5. 4 3 2 1 25. 1 2 3 4
6. 1 2 3 4 26. 4 3 2 1
7. 1 2 3 4 27. 4 3 2 1
8. 4 3 2 1 28. 1 2 3 4
9. 1 2 3 4 29. 1 2 3 4
10. 4 3 2 1 30. 4 3 2 1
11. 4 3 2 1 31. 1 2 3 4
12. 1 2 3 4 32. 1 2 3 4
13. 1 2 3 4 33. 1 2 3 4
14. 1 2 3 4 34. 1 2 3 4
15. 4 3 2 1 35. 1 2 3 4
16. 4 3 2 1 36. 1 2 3 4
17. 1 2 3 4 37. 1 2 3 4
18. 1 2 3 4 38. 1 2 3 4
19. 4 3 2 1 39. 4 3 2 1
20. 4 3 2 1 40. 1 2 3 4

Додаток В

Таблица 2.1

№ вопросов 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90

Бланк для відповідей за тестомАйзенка – EPQ

Таблица 2.2

Ключ до тестуАйзенка – EPQ

№ вопросов 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
0 Э+ П- Н+ Л- Э+ П- Н+ Л- П- Э+
10 П- Н+ Л+ П+ Э+ Н+ Л- Э+ П- Н+
20 Л+ Э- П+ Н+ Л- Э+ П+ Н+ Л- Э-
30 П+ Н+ Л+ Э+ П+ Н+ Л+ Э+ П- Н+
40 Л- Э+ П- Н+ Л- Э- П+ Н+ Л- Э+
50 П+ Н+ Л- Э+ П+ Н+ Л- Э+ П- Н+
60 Л+ Э+ П- Н+ Л- Э+ П- Н+ Л- Э+
70 П+ Н+ Л+ Э+ Н+ Л- Э+ П- Н+ Л-
80 Э+ Л- Н+ Э- П+ Н+ Л+ П+ Н+ Э+
90 Л- Э+ П+ Н+ Л- Э+ П+ Н+ Л+ П-

П – психотизм; Н – нейротизм;

Э – экстра – интроверсия; Л – шкала лжи.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ