Смекни!
smekni.com

Дослідження дії темпераменту на індивідуальні особливості реакції шахтарів на стресові ситуації (стр. 12 из 23)

Якнайповнішим вважається визначення Д. Льовітова, який вважає, що психічний стан – цей самостійний прояв людської психіки, завжди що супроводиться зовнішніми ознаками, що мають скороминущий, динамічний характер, що виражається частіше всього в емоціях, офарблююче усю психічну діяльність людини і пов'язане з пізнавальною діяльністю, з вольовою сферою і особою в цілому .

Психічні стани людини характеризуються цілісністю, рухливістю і відносною стійкістю, взаємозв'язком з психічними процесами і властивостями особи, індивідуальною своєрідністю і типовістю, крайнім різноманіттям, полярністю.

Цілісність психічних станів виявляється в тому, що вони характеризують в певний проміжок часу всю психічну діяльність в цілому, виражають конкретне взаємовідношення всіх компонентів психіки.

Рухливість психічних станів полягає в їх мінливості, в наявності стадій протікання (почало, певна динаміка і кінець).

Психічні стани володіють відносною стійкістю, їх динаміка менш виражена, ніж у психічних процесів (пізнавальних, вольових, емоційних). При цьому психічні процеси, стани і властивості особи найтіснішим чином зв'язані між собою. Психічні стани впливають на психічні процеси, будучи фоном їх протікання. В той же час вони виступають як «будівельний матеріал» для формування якостей особи, перш за все характерологических. Наприклад, стан зосередженості мобілізує процеси уваги, сприйняття, пам'яті, мислення, неодноразово повторюючись, вони можуть стати якістю особи.

Психічні стани відрізняються крайнім різноманіттям і полярністю. Останнє поняття означає, що кожному психічному стану відповідає протилежний стан (впевненість - невпевненість, активність – пасивність, фрустація – толерантність, і т.д.).

Психічні стани людини можна класифікувати по таких підставах:

1) залежно від ролі особи і ситуації виникнення психічних станів – особові і ситуативні;

2) залежно від домінуючих (ведучих) компонентів (якщо такі явно виступають) – інтелектуальні, вольові, емоційні і т.д.;

3) залежно від ступеня глибини – стани (більш менш) глибокі або поверхневі;

4) залежно від часу протікання – короткочасні, затяжні, тривалі;

5) залежно від впливу на особу – позитивні або негативні, стеничні, що підвищують життєдіяльності і астенічні;

6) залежно від ступеня усвідомленості – стани більш менш усвідомлені;

7) залежно від причин, що їх викликають;

8) залежно від ступеня адекватності що викликала їх об'єктивної обстановки.

Можна виділити типові позитивні і негативні психічні стани, властиві більшості людей як в повсякденному житті (щастя, горе і т.д.), так і в професійній діяльності. До останніх, можна віднести психічні стани професійної придатності, свідомість значущості своєї професії, стан радості від успішної роботи, стан незадоволеності роботою.

Для стану професійної зацікавленості характерні: усвідомлення значущості професійної діяльності; прагнення більше дізнатися про неї і активно діяти в її області; концентрація уваги на крузі об'єктів, пов'язаних з даною областю, і при цьому вказані об'єкти починають займати пануюче положення в свідомості фахівця.

Важливе значення для ефективності професійної діяльності має психічний стан готовності до неї в цілому і до окремих її елементів зокрема.

Разом з позитивними станами у людини в процесі його діяльності, спілкування, можуть виникати і негативні (астенічні) психічні стани. Наприклад, нерішучість, як психічний стан може виникнути не тільки за відсутності у людини самостійності, упевненості в собі, але і з причини новизни, неясності, заплутаності тієї або іншої життєвої ситуації. Такі стани приводять до виникнення стану психічної напруженості.

Таким чином, в структуру психічного стану входять певна модальність переживання, конкретні зміни в протіканні психічних процесів (психічної діяльності) в цілому, віддзеркалення особливостей особи і характеру, а також наочної діяльності і соматичного стану. Одним з видів психічної напруженості є стан тривожності.

Тривога – цей стан турботи, що виникає у людини в ситуації, яка представляє для нього певну психічну або психологічну загрозу. Цей стан ще часто називають тривожністю.

За загальноприйнятим визначенням тривожність визначають як відчуття неконкретної, невизначеної загрози, що супроводиться очікуванням неблагополучних змін.

Термін «тривожність» нерідко використовують і для позначення більш широкого круга переживань, що виникають незалежно від конкретної ситуації. Багатогранність і семантична невизначеність понять тривоги і тривожності в психологічних дослідженнях є слідством використовування їх в різних значеннях.

Тривожність – переживання емоційного неблагополуччя, пов'язане з передчуттям небезпеки або невдачі. Будь-яка нестабільність, порушення звичного ходу подій може привести до розвитку тривожності.

На відміну від страху, який породжується конкретними причинами і пов'язаний головним чином із загрозою самому існуванню людини як живої істоти, тривожність звичайно має невизначений характер і виникає при загрозі (нерідко – уявної) людині як особи. Іноді ставиться знак рівності між страхом і тривожністю. В теж час вважають, що тривожність, тривога передують страху, який виникає, коли небезпека вже усвідомлена і конкретизована.

В психології розрізняють тривожність як емоційний стан (ситуативна тривожність) і як стійку межу (особова тривожність).

Ситуативна тривожність визначається Спілбергером як «емоційна реакція» яка характеризується похмурими передчуттями, суб'єктивними відчуттями напруженості, нервозності, турботи і супроводиться активізацією вегетативної нервової системи.

Аналогічно Ю.Л. Ханін розуміє тривогу як емоційний стан або реакцію, для якої характерні наступні ознаки:

- різна інтенсивність (величина ситуативної тривожності може коливатися залежно від безлічі чинників);

- мінливість в часі (емоційний дискомфорт пов'язаний з конкретною ситуацією);

- наявність неприємних переживань напруженості, заклопотаності, турботи, побоювання;

- виражена активація вегетативної нервової системи.

Ситуативна тривожність породжується об'єктивними умовами, що містять вірогідність неуспіху і неблагополуччя. Як правило, в нормі у тривожності є мотив, тобто людина знає, чому він турбується: через майбутній іспит, через неприємності на роботі. В таких умовах тривожність може грати позитивну роль, оскільки сприяє концентрації енергії на досягнення бажаної мети, мобілізації резервів організму і особи для подолання можливих труднощів. Тобто ситуативна тривожність має пристосований характер, якщо не перевершує оптимальний рівень. Байдужість до труднощів і безвідповідальне відношення до поставленої мети при повній відсутності ситуаційної тривожності знижує ефективність діяльності і не дозволяє добитися якнайкращих результатів. Проте і підвищена ситуативна тривожність, при якій збудження і турбота значно перевищують рівень можливих утруднень, знижує результативність діяльності.

Під особовою тривожністю розуміється стійка індивідуальна характеристика, схильність суб'єкта, що відображає, до тривоги і припускаючи наявність у нього тенденції сприймати достатньо широке «віяло» ситуацій як загрожуючих, відповідаючи на кожну з них певною реакцією. Як схильність, особиста тривожність активізується при сприйнятті певних стимулів, розцінюваних людиною, як небезпечні самооцінці самоповазі.

Величина особової тривожності дозволяє прогнозувати вірогідність виникнення станів тривоги в майбутньому. Високотривожні суб'єкти сприйматимуть ситуації з наявністю стресорів як більш загрожуючі і випробовуватимуть більш виражений рівень ситуативної тривожності.

На додаток до цього Ю.Л. Ханін, посилаючись на роботи Мартенса, підрозділяє особову тривожність на загальну і специфічну.

В першому випадку особова тривожність має характер, не пов'язаний з особливостями ситуації. Це означає, що висотривожні суб'єкти в більшості ситуацій випробовуватимуть високий рівень ситуативної тривожності.

В другому випадку тривога виникає лише в певних ситуаціях і пов'язана з особливостями сприйняття специфічних стрессоров. Тому індивіди з високим рівнем особової тривожності випробовують стан тривоги в одних ситуаціях і можуть відчувати себе достатньо спокійно в інших ситуаціях.

Певний рівень тривожності – природна і обов'язкова особливість активної діяльної особи . У кожної людини існує свій оптимальний, або бажаний рівень тривожності. Це так звана корисна тривожність. Оцінка людиною свого стану в цьому відношенні є для нього істотним компонентом самоконтролю і самовиховання.

Якщо раптом людина або оточуючі помічають, що все неначебто більш або менш нормально, а його не покидає відчуття тривоги, або реакція на рядові події надмірна, або тривожність виникає з такого приводу, на який раніше людина не звернула б уваги, то в даному випадку ситуативна тривожність має дезадаптивний характер.

Аналіз літературних джерел, дозволяє виділити зовнішні об'єктивні чинники, сприяючі підвищенню рівня тривожності, пов'язані з трудовою діяльністю, і внутрішні, суб'єктивні – ті індивідуальні особливості особи професіонала, які впливають на процес зростання рівня тривожності.

До об'єктивних чинників виникнення тривожності відносять.

1) Несприятливий соціально-психологічний клімат колективу, який складається під впливом складної системи взаємостосунків і виражається в певному емоційному стані (емоційному настрої) колективу. Часті конфлікти, підвищена напруженість у відносинах з колегами і керівництвом, відсутність підтримки і згуртованості в колективі можуть негативно позначатися на індивідуально-психічних станах його членів, створювати обтяжливі переживання, які закріплюючись можуть служити чинником, сприяючі підвищенню рівня тривожності;