Смекни!
smekni.com

Діагностика раннього дитячого аутизму (стр. 3 из 5)

- недостатня реакція на зорові і слухові подразники;

- фобії (зокрема, неофобія – страх всього нового);

- одноманітна поведінка, наявність постійних стереотипних регресивних рухів (постукування, ляскання руками, біг по колу, розривання предметів).

Відмінною особливістю дітей з аутизмом є нерівномірність психічного розвитку в цілому, а також окремих психомоторних функцій. Інтелект дітей з ознаками аутизму може бути нормальним, але розвинений негармонійно, буває розумова відсталість, і навпаки – серед таких дітей зустрічаються обдаровані.

Іноді у дитини буває складний дефект, так називають поєднання двох і більше порушень, що однаковою мірою визначають структуру аномального розвитку, труднощі виховання і навчання дитини. Наприклад, одночасні порушення зору і слуху, зору і мови, слуху і моторики. При ускладненому дефекті можливе виявлення провідного або головного порушення і ускладнюючих його розладів. Наприклад, у розумово відсталої дитини можуть бути зниження слуху або зору, емоційні або поведінкові порушення, дефекти опорно-рухової сфери, мови. У одних випадках говорять про недорозвинення якої-небудь функції, в інших - про її пошкодження. Особливість дитячого мозку виявляється у тому, що навіть незначні його поразки не є частковими, локальними, вони негативно позначаються на всьому процесі розвитку (дозрівання) центральної нервової системи. А при важкому порушенні його сліди залишаються на довгі роки, а іноді на все життя. Весь подальший розвиток дитини відбувається в умовах патологічного стану центральної нервової системи. Якщо своєчасно, якомога раніше, не буде організовано лікувальну і коректувально-педагогічну роботу, то дитина відставатиме в психічному розвитку. Згідно МКБ-10 серед порушень психологічного розвитку виділений дитячий (типовий) аутизм і атиповий аутизм. Симптоматика дитячого аутизму виявляється у віці до трьох років, тоді як ознаки психічних порушень при атиповому аутизмі спостерігаються після трьох років. Слід зазначити, що одним з найістотніших симптомів, всупереч думці Каннера, є зовсім не протест цих дітей проти зміни оточуючого середовища, а початкове, надто явне, ослаблення інстинктивних або безумовнорефлекторних реакцій – орієнтувальних, харчових, самозахисних та ін. Відсутність цих реакцій робить рухи дітей хаотичними, дезорганізованими, а їх самих – практично беззахисними і безпорадними. Природно, що така початкова, часто природжена недостатність безумовнорефлекторного фонду найважливіших стовбурних апаратів не може не відобразитися негативно на формуванні кіркової діяльності. Кора головною мозку у цих дітей непогано, але пасивно реєструє і відображає все, що випадково потрапляє в їх поле зору, але втрачає здібність активного, вибіркового відношення до явищ навколишнього середовища. Звідси грубі порушення уваги, схильність "незрячим" поглядом ковзати без інтересу по навколишніх предметах, живих істотах, безцільні рухи, тривала нездатність оволодіватити навичками самообслуговування і головне – тривала затримка формування самосвідомості, комплексу "Я", що позначається в схильності говорити про себе в третій особі. Важливо ще раз підкреслити, що при зовнішній стимуляції вдається змусити цих дітей "зібратися", "мобілізуватися" і дати більш-менш правильні відповіді на питання, або проявити більш менш адекватні емоційні реакції.

Дитячий аутизм, що не входить в спектр шизофренічної симптоматики, характеризується порушеннями всіх сфер психіки - сенсомоторной, перцептивної, пізнавальної, мовної і емоційної, також яскраво виражені порушення у сфері соціальної взаємодії з оточуючими. Ця хвороба вражає не тільки психічні функції (мова, інтелект, мислення), але і патологічно відображається на сприйнятті дитиною цілісної картини світу. Основна проблема аутизму полягає в нерозумінні хворим загального значення подій, що відбуваються навколо. Хворі не мають власної думки.

Основні ознаки розвитку аутічної дитини

Візуальні прояви аутичної дитини діагностуються у досить ранньому віці. Так, наприклад, можуть виявлятися ознаки слабкості психічного тонусу, млявості, малої активності в контактах з середовищем, невираженість проявів навіть вітальних потреб (дитина може не просити їсти, терпіти мокрі пелюшки). При цьому вона може їсти із задоволенням, любити комфорт, але не настільки, щоб активно вимагати його, відстоювати зручну для себе форму контакту; ініціативу у всьому така дитина надає матері. Пізніше не прагне активно досліджувати середовище. Часто батьки описують таких дітей як дуже спокійних, "ідеальних", зручних. Вони можуть залишатися одні, не вимагаючи постійної уваги.

У інших випадках діти, навпаки, уже в ранньому віці відрізняються особливою збудливістю, руховим занепокоєнням, труднощами в засипанні, особливою вибірковістю в їжі. До них важко пристосуватися, у них можуть вироблятися особливі звички – укладання спати, годування, інших процедур. Свою незадоволеність вони можуть виражати так різко, що стають диктаторами в розробці перших афективних стереотипів контакту з світом, одноосібно визначаючи, що і як треба робити.

Таку дитину важко утримати на руках або візку. Збудження звичайно зростає до року. Коли така дитина починає самостійно пересуватися, вона стає абсолютно некерованою: біжить не озираючись, поводиться абсолютно без "відчуття межі". Активність такої дитини, проте, носить польовий характер і ніяк не пов'язана з цілеспрямованим обстеженням середовища.

Разом з тим, батьки пасивних, і батьки збуджувальних дітей часто відзначали тривожність, лякливість, легке виникнення у дітей стану сенсорного дискомфорту. Багато батьків повідомляють, що їх діти були особливо чутливі до гучних звуків, не переносили побутових шумів звичної інтенсивності, спостерігалася нелюбов до тілесного контакту, характерна гидливість при годуванні; у ряді випадків наголошувалося неприйняття яскравих іграшок. Неприємні враження у багатьох випадках надовго фіксувалися в афективній пам'яті дитини.

Незвичайна реакція на сенсорні враження виявлялася і в іншому. При прагненні обмежити сенсорний контакт зі світом, при недостатній спрямованості на обстеження оточуючого, наголошувалася захопленість, зачарованість дитини певними стереотипними враженнями – зоровими, тактильними, слуховими. Одержавши ці враження одного разу, дитина знову і знову прагнула до їх відтворення. Так, дев'ятимісячна дитина до повної знемоги розтягує еспандер, інша дитина засинає над конструктором.

Затоплюваність ритмічними враженнями, що повторюються, взагалі характерна для раннього віку. До року закономірне домінування в поведінці "циркулюючих реакцій", коли дитина повторює одні і ті ж дії задля відтворення ефекту – стукає іграшкою, стрибає, закриває і відкриває двері. Дитина з нормальним розвитком із задоволенням включає дорослого в свою активність. У разі раннього дитячого аутизму близькому практично не вдається включитися в дії, якими захопилася дитина. Особливі сенсорні захоплення починають відгороджувати його від взаємодії з близькими, а значить від розвитку і ускладнення взаємодії з навколишнім світом.

Проблеми формування зв'язку аутичної дитини з матір'ю

Нормальна дитина схильна розвиватися соціабельнольно практично з самого народження. У немовляти дуже рано виявляється виборчий інтерес до соціальних стимулів: людського голосу, обличчя і т. д. Вже в перший місяць життя немовля може проводити значну частину часу у контакті з матір'ю. Саме контакт через погляд несе функцію запуску і регуляції процесу спілкування. Багато матерів аутичних дітей розказують про те, що їх дитина не фіксувала погляду на обличчі дорослого, дивилася повз, "крізь". Клінічні спостереження і дослідження старших аутичних дітей показали, що людина, його обличчя є найпривабливішим об'єктом і для аутічної дитини, але вона не може надовго зупинити на ньому свою увагу, погляд як би коливається, це і бажання наблизиться, і бажання відхилитися. Перша усмішка, за повідомленням батьків, з'являлася у такої дитини вчасно, проте вона не була адресована дорослому і виникала як реакція і на наближення дорослого, і на ряд приємних дитині вражень (термусання, звук брязкальця, строкатий одяг матері і т.д.). Явне "зараження усмішкою" спостерігалося лише у частини дітей (за даними Ф Волкмар – в третині випадків). Разом з порушенням розвитку перших стереотипів побутової взаємодії порушується становлення стереотипів емоційного контакту. Якщо в нормі до 3 міс. з'являється стійкий "комплекс пожвавлення" - передбачення дитиною ситуації контакту, в якому вона стає його активним ініціатором, що вимагає уваги, емоційної активності дорослого, немовля приймає відповідну позу, протягує ручки у напрямку до дорослого, та подібні прояви не характерні для маленьких аутичних дітей. На руках у матері багато хто з них відчуває себе дискомфортно: вони не приймають позу готовності, відчувається байдужість дитини, або її напруга, або навіть опір. Здатність диференціювати вираз обличчя, інтонації звичайно виникає при нормальному розвитку між 5 і 6 місяцями. Аутичні діти гірше розрізняють вираз обличчя близьких і навіть можуть неадекватно реагувати на усмішку або на сумний вираз обличчя матері. За даними історій розвитку, багато хто з аутичних дітей в другому півріччі життя все ж таки виділяє близького. Прихильність аутичної дитини виявляється, частіше всього лише як негативне переживання відділення від матері. У позитивних емоціях прихильність, як правило, не виражається. Дитина, правда, може радіти, коли близькі торсають, розважають її, проте ця радість не адресована близькому, дитина не прагне розділити її з ним.

Така прихильність має характер швидше за примітивний симбіотичний зв'язок дитини з матір'ю, коли мати сприймається тільки як основна умова виживання. Після півроку, в нормі, завдяки розвитку стереотипів, ритуалів спілкування, ігор, у взаємодіях дитини з дорослим з'являється можливість взаємного зосередження уваги не тільки один на одному, але і на зовнішніх об'єктах. Нездатність до концентрації уваги, до зосередження на об'єкті є одним з ранніх явних проявів дитячого аутизму. Порушення активності, сенсорна недостатність розвитку афективних стереотипів взаємодії, емоційного контакту – все це штовхає дитину на пошуки додаткової аутостимуляції, веде до розвитку гіперкомпенсаторних механізмів, що дозволяють дитині заглушити, зменшити відчуття афективного дискомфорту. На доступному їй рівні дитина розробляє витончені способи аутостимуляціі стенічних афективних станів. Прагнення аутичних дітей до постійного відтворення одних і тих же стереотипних дій, що викликають приємні їй відчуття, вносить великий внесок у розвиток одноманітної поведінки.