Смекни!
smekni.com

Дослідження рівня самооцінки учнів (стр. 4 из 7)

Самооцінка - результат постійного зіставлення того, що людина спостерігає в собі, з тим, що він бачить в інших людях, і в той же час з тим, що, як він припускає, бачать в ньому інші.

Виділення коштів самооцінки може бути зроблено лише умовно, тому що реальний процес самопізнання характеризується їх взаємодією і нерозривному взаємністю.

Висновки:

Центральної характеристикою будь-якої особистості є "Я-концепція".

Самооцінка визначається як складне динамічне особистісне утворення, особистісний параметр розумової діяльності.

Формування самооцінки відбувається на декількох рівнях.

Основними засобами і прийомами самооцінки є: самоспостереження, самоаналіз, самозвіт, самоконтроль, порівняння.

Найголовнішою особливістю самооцінки молодшого школяра є її високий рівень. Дана особливість-це вікова норма для даного періоду розвитку особистості.

1.2. Фактори формування самооцінки дітей молодшого шкільного віку

Дитина стала школярем. Це призводить до нового розпорядку його дня, народжує нові обов'язки. З необхідності кожен день вчитися випливають багато зміни в житті дитини. Потрібно вчасно встати, щодня готувати домашнє завдання, приносити в школу все, що потрібно для занять. Шкільне життя вимагає від дитини вміння узгоджувати свої дії з вимогами вчителя, з розпорядком шкільного життя, з діями і бажаннями однокласників. Усвідомлення цієї нової позиції викликає перебудову відносини дитини до багато чого в його повсякденному житті. Думка про те, що він школяр, змушує його змінити свою поведінку то в одному, то в іншому. У нього з'являються нові мотиви поведінки - бути хорошим учнем, добитися похвали вчителя. Заняття в школі породжують і нові переживання - бажання та очікування успіху, і боязнь неуспіху. Молодшого школяра хвилюють зауваження вчителя, і він намагається докласти зусилля для того, щоб їх не було. Діти зазвичай охоче підкоряються нового режиму, погоджуються з вимогами батьків про розпорядок занять, дозвілля, прогулянок. Вступ до школи ставить дитину в нове положення в сім'ї, серед оточуючих і змінює їх відношення до нього. У дитини з'явилися чіткі обов'язки - і з цим вважаються близькі. Змінилося сприйняття дитини оточуючими людьми поступово позначається і на сприйнятті ним самого себе.

У його житті увійшли нові явища: він щодня вчиться, засвоює нові знання, опановує навичок письма, рахунку. Великий вплив робить на нього вчитель, який дає знання. Перевіряє і контролює їх виконання, оцінює його дії, ставить відмітки не тільки за знання, а й за старанність, за поведінку на уроках і перервах. Вчитель в житті молодшого школяра займає особливе місце. Авторитет його визнається беззастережно. Йому довіряються таємниці, радості і образи.

Нова роль дитини пред'являє особливі вимоги до його повсякденному житті. У нього з'являються нові уявлення про те, як поводитися на вулиці, які його обов'язки по відношенню до товаришів. Разом з тим з'являються уявлення про свої права - право виконувати якісь доручення по будинку, право на оцінку за виконання завдання. Ось це прагнення маленького школяра проявити своє нове положення серед людей, на ділі здійснити свої нові права і обов'язку має бути враховано батьками та педагогами.

У школі дитина зустрічається з чіткою і розгорнутою системою моральних вимог. Старші стежать за тим, щоб ці вимоги дотримувалися і засвоювалися дітьми - це шлях до формування у них громадської спрямованості особистості. "Спрямованість до колективу" веде до того, що молодший школяр починає свідомо підпорядковувати свої пробудження тим загальним цілям і завданням, які стоять перед ним і його однолітками, вчиться керувати своєю поведінкою.

Зміни моральної сфери пов'язано з появою у молодшого школяра власних поглядів, відносин, власних вимог і оцінок. Які ж зміни відбуваються в самооцінці молодшого школяра? З появою нових видів діяльності, з виникненням нових зв'язків з оточуючими у дитини виникають і деякі нові критерії, мірки оцінки, як своїх товаришів, так і самого себе. Спираючись на судження вчителя, батьків і товаришів він оцінює себе - щодо всього того, що пов'язане зі школою. Це не означає, що його оцінки правильні - часто буває навпаки. Оцінка себе скоріше говорить про бажання дитини, ніж про дійсний стан справ. Дитина - першокласник може бути впевнений, що він гарний учень (хоча сидить на уроках погано, неважливо освоює навчальні навички), так як вносить в свою роботу багато старання і завзяття. Він і товаришів по класу починає оцінювати не тільки з точки зору того, як вони грають під час змін. Але і з точки зору їх якостей як учнів (знає - малознаючий, активний - пасивний). Так у житті школяра з'являються нові категорії цінують явищ і відповідно оцінок. На початку він це погано усвідомлює, але в його поведінці, в його ставленні до фактів шкільного життя, у висловлюваннях з того чи іншого приводу це виявлено чітко.

Ознайомлення з новими явищами навколишнього життя, з фактами людської історії, з творами мистецтва, з світом природи не тільки розширюють у дітей коло уявлень про дійсність. У них складається певне ставлення до них.

У формування самооцінки молодшого школяра величезну роль виконують оцінні впливу вчителя. Роль даних впливів на формування самооцінки школярів розкривається в ряді досліджень (Б.Г. Ананьєв, Л.І. Божович, А.І. Ліпкіна). Автори вказують на необхідність враховувати мотиви школярів до педагогічної оцінці їхніх вчинків, розкривають складність відносин школярів до педагогічної оцінки та переживань, нею викликаних, підкреслюють перетворюючий характер дії педагогічної оцінки, яка впливає на ступінь усвідомлення школярем власного рівня розвитку. Відзначається необхідність ясності, визначеності педагогічної оцінки. Навіть негативна (заслужена) оцінка більш корисна для самооцінки, ніж "невизначена оцінка".

Засвоюючи в процесі навчання і виховання певні норми і цінності, школяр починає під впливом оціночних суджень інших (вчителів, сверстніков0 ставитися певним чином як до реальних результатів своєї навчальної діяльності, так і до самого себе як особистості. З віком він все з більшою визначеністю розрізняє свої дійсні досягнення і те, чого він міг би досягти, володіючи певними особистісними якостями. Так в учня у навчально-виховному процесі формується установка на оцінку своїх можливостей - один з основних компонентів самооцінки.

У самооцінці відбивається те, що дитина дізнається про себе від інших, і його зростаюча власна активність, спрямована на усвідомлення своїх дій і особистісних якостей.

Діти по-різному ставляться до допускаються ними помилками. Одні, виконавши завдання, ретельно його перевіряють, інші відразу віддають вчителю, треті подовгу затримують роботу, особливо якщо вона контрольна, боячись випустити її з рук. На зауваження вчителя: "Ти допустив помилку в роботі" - учні реагують неоднаково. Одні просять не вказувати, де помилка, а дати їм можливість самим знайти її і виправити. Інші з тривогою запитують: "Де? Яка?" - І беззастережно погоджуючись з учителем, покірно приймають його допомогу. Треті тут же намагаються виправдатися посиланнями на обставини.

Ставлення до допущених помилок, до власних промахів, недоліків у вченні, але й у поведінці - найважливіший показник самооцінки особистості.

Найбільш природно, як уже зазначалося, реагують на помилки в їх роботах діти з правильною самооцінкою. Вони зазвичай навіть з інтересом самостійно шукають помилку: Діти з низьким рівнем самооцінки, якщо їм запропонувати самим знайти помилку, зазвичай мовчки перечитують роботу кілька разів, нічого в ній не міняючи. Нерідко вони відразу опускають руки і відмовляються перевіряти себе, мотивуючи тим, що все одно нічого не побачать.

Як вже говорилося, в самооцінці дитини відображається не тільки його ставлення до вже досягнутому, а й те, яким він хотів би бути, його прагнення, надії.

Самооцінка дитини виявляється не тільки в тому, як він оцінює себе, але і в тому, як він ставиться до досягнень інших. Діти з завищеною самооцінкою не обов'язково розхвалюють себе, але зате вони охоче заперечують все, що роблять інші. Учні із заниженою самооцінкою, навпаки, схильні переоцінювати досягнення товаришів.

Дитина не народжується на світ з якимось ставленням до себе. Як і всі інші особливості особистості, її самооцінка складається в процесі виховання, в якому основна роль належить сім'ї та школі.

Діти з високою самооцінкою відрізнялися активністю, прагненням до досягнення успіху як в науці, і в громадській роботі, так і в іграх.

Зовсім по-іншому поводяться діти з низькою самооцінкою. Їх основна особливість - невпевненість у собі. У всіх своїх починаннях і справах вони чекають тільки неуспіху.

Людина, яка працює, має потребу в певному відношенні до того, що він робить, відчуває потребу в тому, щоб результати його праці оцінювалися. Більше за все він потребує схвалення, в позитивній оцінці. Його дуже засмучує негативна оцінка. Але зовсім виводить з стоячи, пригнічує і паралізує бажання працювати байдужість, коли його праця ігнорується, не помічається.

У ході навчально-виховного процесу у школярів поступово зростає критичність, вимогливість до себе. Першокласники переважно позитивно оцінюють свою навчальну діяльність, а невдачі пов'язують тільки з об'єктивними обставинами. Другокласники особливо третьокласники відносяться до себе вже більш критично, роблячи предметом оцінки не тільки хороші, але й погані вчинки, не тільки успіхи, але й невдачі у навчанні.