Смекни!
smekni.com

Психології індивідуальних розбіжностей (стр. 2 из 3)

На жаль, у кожної статті є заголовок, і в цьому випадку він не дозволяє заінтригувати читача напівнатяками на те, про що ж піде мова. Це дійсно своєрідний прилад, можна сказати гібрид монітора, навушників і мишки, але терзатися здогадами вам не прийде - це шолом віртуальної реальності, як і написано. І все-таки , перш ніж говорити конкретно про eMagіn Z800 3D Vіsor, давайте згадаємо, що ж було до появи цієї моделі.

А була, насправді , уже досить довга історія. Переконливо йменуватися шоломами перші пристрої з миру віртуальної реальності стали не випадково. Дотепер пригадується те почуття захвату, що змішалося із щемливим розумінням неприступності чарівного шолома. Уперше такий шолом довелось зустріти на одному з "Комтеков" у середині 90- х років. До стенда, де демонструвалися два таких шоломи, стояла черга, не меншої довжини, чим ще що не встигли тоді забутися черги за ковбасою й тортами "Пташине молоко". Які, до чорта, продукти, от-от ми повністю поринемо у віртуальний мир, подібний тому, який описав Лук'яненко в "Лабіринті відбиттів" або хоча б настільки ж яскравий, як в "Газонопідстригач". Приблизно так думав, напевно, кожний, хто стояв у черзі, щоб на пару хвилин поринути в похмуру атмосферу популярного DOOM ІІ так глибоко, як ніколи раніше.

Взявши, нарешті, у руки шолом VFX-1 (здається, вони саме так називалися) ви дивувалися відразу декільком речам. По-перше, це дійсно шолом, важкий і, зважаючи на все, міцний. По-друге, картинка не дуже - те тривимірна, хоча зараз зрозуміло, що це недолік примітивного движка DOOM, а не шолома. По-третє, управляти рухом за допомогою нахилу голови начебто б виходило, а начебто б і ні, оскільки трекер, датчик руху, чи перебував те в шоломі, чи те в кругленькому міні-джойстику, що звисає на проведенні із шолома (до керування випливало пристосуватися, а 2 хвилин для цього явно мало). Саме головне, що хоча Жк- Моніторів у ті часи було вкрай мало, якщо не сказати, зовсім не було, дисплеї в шоломі були відчутні "так собі". Низький дозвіл, охоплення не дуже великої частини кута зору, у загальному - граєш, начебто за більшим монітором, від якого ніхто не відволікає, це непогано, але очікування були багаторазово вище. Проте , комп'ютерний магазин в "Будинку книги" на Новому Арбаті постійно був повний цікавих, там такі шоломи можна було купити, за надзвичайні по тим часам гроші. Великої популярності, втім, ці шоломи на російському ринку не здобули - вуж дуже дорогі, а в горезвісних "нових росіян" були інші іграшки.

З тих пор пристрою віртуальної реальності, у першу чергу - саме шоломи, постійно вдосконалювалися, але за ними міцно закріпився імідж чогось дуже дорогого й не занадто корисного. І незважаючи на величезну кількість геймерів, яких хлібом не годуй, а дай проапгрейдити комп'ютер і вичавити пари зайвих fps, віртуальна реальність залишалася більше казкою й мрією, хоча ряд компаній випускав цілком пристойні й уже доступні багатьом моделі шоломів або окулярів. Зараз можна говорити про те, що поширенню віртуальної реальності перешкоджає більше саме стереотип, ніж якості самих пристроїв, адже такі шоломи, як eMagіn Z800 3D Vіsor повною мірою відповідають очікуванням і дозволяють поринути в гру настільки глибоко, щоб повністю забути про навколишній реальний світ.

Відмінність віртуального шолома від Вр- Окулярів зараз, мабуть, тільки в термінології. Звичайно, розглядати примітивні варіанти 3 D-Окулярів із червоним і синім скельцями, а також з поперемінно затемнюються (за допомогою рідких кристалів) стеклами взагалі не має змісту, ці хитрування не рятують від необхідності дивитися на монітор, а для керування за допомогою рухів голови прийде здобувати окремий трекер. Шолом же, хоча й втратив вид справжньої каски, надає істотно більший ступінь волі. При цьому eMagіn Z800 3D Vіsor важить небагато, і виглядає скоріше технологічно, чим залякуючи.

Зовнішність пристрою може здатися навіть небагато дивної, якщо ви ніколи не мали справи з віртуальною реальністю, але повірте, eMagіn Z800 3D Vіsor це дуже зручний, мабуть, навіть самий зручний із представлених у продажі шолом. Він складається з корпуса з електронною начинкою й парою дисплеїв (це найважливіша частина шолома), що тримається на голові користувача за допомогою дужок, що з'єднуються на потилиці гумкою з регульованою довжиною. Для більшої надійності, щоб шолом не сповзав, передбачений також регульований ремінець, що проходить через верхівку. Дужки використовуються і як кріплення для навушників- вкладишів, при необхідності використання навушники відстібаються, якщо ж працює акустична система, те закріплені на дужках "вкладиші" анітрошки не заважають. У шоломі захований і убудований мікрофон, так що Z800 3D Vіsor замінить не тільки монітор, але й гарнітуру. Попереду перебуває м'який не ковзний упор, що впирається в чоло геймера й забезпечує нерухомість оптичної частини eMagіn Z800 3D Vіsor щодо особи. Як би ви не крутили головою, шолом надійно тримається на своєму місці.

Багато уваги ергономіці, формі й вазі шолома з не випадково. Для такого пристрою зручність навіть важливіше технічних характеристик - що користі від надвисокого дозволу, якщо насолоджуватися їм можна лише 15 хвилин, а потім шолом так і хочеться зірвати з голови. Саме тому , eMagіn Z800 3D Vіsor має правильний розподіл ваги й навантаження, оптична частина відкидається нагору, а окуляри для кожного ока незалежні й дозволяють регулювати відстань між мікродисплеями.

Завдяки можливості регулювання по ширині можна вибрати оптимальне положення дисплеїв, адже відстань між зіницями у всіх різне. Нахилом оптичного модуля можна підібрати найбільш підходяще й комфортне для вашого зору положення й відстань до віртуального екрана. Діоптрійного коректора, подібного тому, яким оснащуються гарні фото й відео камери, не передбачено, але в більшості випадків він не потрібно, а якщо в користувача сильний астигматизм, то можна використовувати eMagіn Z800 3D Vіsor зі звичайними окулярами, відстань від очей до окулярів цілком достатнє для використання окулярів.

Досить товстий і довгий кабель, що виходить із корпуса eMagіn Z800 3D Vіsor, з'єднує сам шолом з комутаційним блоком, оформленим у єдиному стилі із самим шоломом, це приосадкуватий плоский модуль зі сріблистим покриттям і округлими ергономічними обрисами.

Комутаційний блок може бути встановлений, у принципі, де завгодно, головне - щоб до нього були приєднані кабелі VGA, USB і аудіо. Втім, докладно про підключення трохи пізніше, зараз лише оборотна увага на наявність на цьому модулі трьох кнопок: вимикача харчування, регулятора яскравості й кнопки, що викликає тестовий сигнал, а також світлодіодний індикатора стану.

Такий чудовий пристрій, і в такій скромній коробці! Саме ця думка напевно відвідає вас, адже дизайн упакування шолома віртуальної реальності дійсно дуже строгий і навіть аскетичний. "Як же так", - подумаєте ви, "потрібна яскрава коробка, це ж очевидно!". Може бути, вона не потрібна саме тому, що це очевидно? Не будемо забувати, що шоломи віртуальної реальності eMagіn використовуються й у дуже серйозних тренажерах, а не для одних лише комп'ютерних ігор. Крім того, напис, що запрошує поринути в гру, сама по собі має достатню силу, що гіпнотизує. Усередині коробки - досить аксесуарів для того, щоб не випробовувати з Z800 3D Vіsor ніяких утруднень під час підключення й експлуатації.

Отже, розкривши середніх розмірів білу коробку, ви виявите... спочатку сумку. Добротна невелика сумка на блискавці, зі зручним ременем для перенесення на плечі й з вишитим логотипом eMagіn - дуже корисний аксесуар, навіть якщо ви не маєте намір возити шолом у поїздки разом з ноутбуком, зберігати його десь потрібно, і сумка захищає пристрій від пилу й ризику випадкової поломки. У сумці перебуває сам шолом, з'єднаний кабелем з комутаційним модулем. Поруч у коробці ви знайдете друкований посібник користувача кількома мовами . Російської мови в компанії іспанського й німецького ні, але є англійський, котрий більш-менш зрозумілий кожному, хто має справу з комп'ютерами. Додається диск із драйверами й керуючою утилітою, набір необхідних кабелів (VGA, два аудіо й один USB), а також прояв щирої турботи eMagіn про користувачів - запечатана в пакетик безпощадно серветка для протирання оптики, а також зручний затиск для фіксування кабелю до одягу, щоб не бовтався й не сковував рухи.

Якщо ви не з тих, хто читає інструкції перш, ніж почати використовувати пристрій, то справжні сюрпризи очікує вас тільки після включення eMagіn Z800 3D Vіsor і установки ПО. Люди які вміють терпляче читати керівництва відразу виявлять дві ключові особливості, що роблять цей віртуальний шолом унікальним і дуже привабливою пропозицією. По-перше, мініатюрні дисплеї мають реальний дозвіл 800х600 кожний, із глибиною кольору, що відповідає 16,7 млн. відтінків - для малюсіньких екранів це дуже непогано. По-друге, і це принципово важливо, використовується не Жк- Технологія, а найсучасніші OLED- Матриці. Повнокольорові, з високим дозволом і відмінною передачею кольору, ці екрани мають цілий ряд достоїнств. На відміну від ЖК вони випромінюють світло самостійно, без лампи підсвічування, тобто кожна крапка світиться, коли це потрібно, і не світиться, коли не потрібно. Для користувача це означає дуже чітку картинку й більше глибокий колір. Відсутність ламп підсвічування дозволило додатково скоротити вага пристрою, і знизити його енергоспоживання. Ви вважаєте, що енергоспоживання шолома віртуальної реальності не має значення? Зовсім не так, адже Жк- Матриці з лампами перетворять споживану енергію в тепло, навіщо вам потрібний нагрівальний прилад на голові? Ну і як додатковий "бонус" - за допомогою eMagіn Z800 3D Vіsor ви можете продовжити час роботи ноутбука від батареї, заодно забезпечивши собі максимальну приватність - підглядіти, що відбувається на екрані, просто неможливо.