Смекни!
smekni.com

Психології індивідуальних розбіжностей (стр. 3 из 3)

Друге велике достоїнство даного шолома - наявність убудованого трекера. Це прилад, що відслідковує своє (і того, до чого він прикріплений) положення в просторі. Існують трекери, засновані на різних принципах дії, в eMagіn Z800 3D Vіsor убудований представник найбільше "чесної" технології, це малюсінький гіроскопічний трекер, що відслідковує переміщення й прискорення по трьох просторових осях. Якщо врахувати, що подібний пристрій, що поставляється окремо, коштує приблизно стільки ж, скільки весь шолом eMagіn Z800 3D Vіsor, а використання шолома без трекера - це зовсім не то відчуття, те зрозуміло, що eMagіn заощаджує чималу суму для користувачів.

Для того, щоб використовувати шолом, його прийде підключити як мінімум до виходу VGA відеокарти й до порту USB. Якщо планується використовувати убудовані навушники й мікрофон, варто з'єднати й аудіо порти ПК і eMagіn Z800 3D Vіsor. Друге рознімання VGA на комутаційному блоці шолома призначений для "наскрізного" підключення монітора, щоб не позбавляти себе можливості працювати зі звичним екраном. Мабуть, єдина складність, що може виникнути при підключенні шолома, пов'язана з невеликою довжиною вхідних у комплект кабелів. Якщо системний блок коштує не на столі, робити підключення буде не дуже зручно, але варто усвідомлювати тім, що довгі проведення створили б додаткову плутанину біля комп'ютера, де кабелів і так у надлишку. Зрештою , ніщо не заважає використовувати свої кабелі (стандартні USB, VGA і аудіо) потрібної довжини.

Власникам відеокарт, оснащених винятково DVі- Виходами, прийде небагато складніше, ніж власникам графічних адаптерів з аналоговим D- SUB. Імовірно, окремі дешеві моделі відеокарт можуть бути оснащені тільки повністю цифровими розніманнями DVІ-D, і жодним чином не здатні видати аналоговий сигнал. З такими платами Z800 3D Vіsor працювати не зможе, оскільки шолом розрахований на значно більше розповсюджений аналоговий VGA- Вихід. Для більшості ж відеокарт, що мають повноцінний DVі- Вихід (він може називатися DVІ- І й працює одночасно із цифровим і аналоговим сигналами), вся складність підключення зводиться до використання стандартного подовжувача DVІ/VGA. Такий конвертер майже завжди є в комплекті поставки відеокарти, а також продається по вкрай низькій ціні. В іншому - робота із шоломом нічим не відрізняється від варіанта підключення через рознімання D-SUB. Можна припустити, що в eMagіn Z800 3D Vіsor здатний працювати у двовимірному режимі й без USB, але, оскільки окремий блок живлення в стандартний комплект поставки не включений, перевірити це не вдалося.

Установка драйверів не є необхідною для того, щоб побачити картинку в шоломі, важливо лише підключити проведення й установити дозвіл екрана рівним 800х600 при частоті відновлення 60 Гц, відразу після цього зображення робочого стола, причому досить вражаючої якості, можна спостерігати в шоломі. Для роботи в режимі 3D, - і це дуже важливий момент! - рекомендується використовувати тільки відеокарти із процесорами nVіdіa. З іншими шолом теж може заробити в режимі стереозображення, але гарантовано сполучимо саме з nVіdіa. Щоб побачити об'ємну графіку в іграх, варто не тільки встановити драйвер шолома (інсталяція з CD займає буквально із часу), але й скачати ForceWare - спеціальне розширення стандартного відеодрайвера nVіdіa. Воно доступно на сайті цієї компанії.

Другий важливий момент - версії основного відеодрайвера й розширення для стереорежима повинні збігатися, інакше розширення просто відмовляється запускатися й ви побачите тільки плоску картинку. Установка ForceWare ніякими складностями не супроводжується, по її завершенні варто перезавантажити комп'ютер, після чого досить установити "галочку" у пункті включити стереорежим панелі настроювань драйвера nVіdіa.

Щоб остаточно підготуватися до занурення у віртуальний мир залишається запустити утиліту настроювання eMagіn Z800 3D Vіsor, ярлик цієї програми з'являється на робочому столі після завершення процедури інсталяції. Інтерфейс утиліти дуже простий, це одне віконце із шістьма вкладками, що групують настроювання. Інтерес представляють настроювання чутливості трекера (роздільні по всім трьох осях!), від них залежить, наскільки швидко персонаж у грі буде оглядатися по сторонах, реагуючи на рухи голови користувача. Для більшості ігор варто поставити чутливість вище, щоб не крутити головою, з точністю відтворюючи руху з, а лише вказувати напрямок легкими поворотами. Відчуття, до речі, дуже незвичайні й захоплюючі, особливо перший час.

Ще одна сторінка присвячена настроюванню стереорозділення, тобто того, наскільки об'ємним буде виглядати віртуальний мир. Занадто наполягати не потрібно, настроювання за замовчуванням приблизно відповідають звичній людській відстані між очима. Можна, звичайно, подивитися на мир і із двох більше вилучених друг від друга крапок, ті, хто дивився у військову стереотрубу (бінокль із об'єктивами на відстані біля метра між ними) представляє, наскільки незвичайної, опуклої, стає місцевість.

Нарешті, остання сторінка (залишки параметрів, що не вписали в інші пункти) містить корисні функції відключення зовнішнього монітора й скидання параметрів, прописаних у ПЗУ шолома. Зроблено цю кнопку, імовірно, на випадок "зависання" або яких-небудь збоїв пристрою, але зштовхнутися з такою ситуацією або штучно створити її за час тестування не вдалося.

При запуску гри, що використовує драйвер тривимірної графіки (а це будь-яка 3 D-Гра), автоматично ввімкнеться режим стерео, і на моніторі з'явиться картинка, що двоїться, справжній симулятор сильного алкогольного сп'яніння. Дивитися на монітор у такому виді не дуже - те приємно, попадати курсором мишки в кнопки дуже непросто, а от у шоломі користувач випробовує самі позитивні відчуття, ще б, адже він нарешті - те бачить дійсно об'ємну, а не просто тривимірну графіку.

Фактично, за підсумками розгляду й тестування шолома віртуальної реальності останнього покоління можна зробити самий головний висновок - ці пристрої позбулися від більшості недоліків, включаючи непід'ємну вартість, і привабливі як ніколи раніше. Список достоїнств конкретно eMagіn Z800 3D Vіsor досить великий, виділимо основні. Це прогресивна технологія OLED і високий дозвіл, що знижує стомлення очей і дозволяє працювати з операційною системою й навіть із текстами (може придатися в дорозі, коли треба заощаджувати заряд батареї ноутбука). Друге один по одному, але не за значенням - наявність відмінного убудованого трекера. Для ігор, що підтримують функцію mouse look (переміщення голови управляють курсором, дублюючи мишу) це робить реалізм просто приголомшливим - повертаючи голову праворуч, ви бачите те, що перебуває праворуч у віртуальному світі. Регулювання яскравості у великому діапазоні, зручна конструкція всього шолома й оптичної частини роблять використання eMagіn Z800 3D Vіsor дійсно комфортним, чого так не вистачало багатьом більше раннім моделям. Навіть для перегляду фільмів цей шолом дуже гарний, адже віртуальний екран має діагональ більше 2 метрів і дозвіл SVGA, чим не кінотеатр.

Нарешті, вартість цього шолома (разом із трекером!) становить порядку 750$ - не занадто дешево, але ціна більш ніж адекватна. При цьому комплектація містить все необхідне, а за додаткову плату можна замовити змінні кольорові накладки на корпус пристрою (шолома й комутаційного блоку), замість стандартних сріблистих. Є вибір з 4 відтінків: графітовий чорний, синій, хакі і яскраво-червоний. Доступність накладок гарна не тільки як засіб кастомізації свого шолома, але й на випадок ушкодження корпуса в процесі експлуатації. Як недолік можна вказати тільки малу тривалість стандартного гарантійного строку (3 місяці), але за невелику доплату час гарантії може бути продовжене до стандартного річного строку. Мабуть, eMagіn Z800 3D Vіsor - кращий на цей день шолом віртуальної реальності. І, можливо, саме завдяки цій моделі технології VR, що настільки вражали 10 років тому у фантастичному кіно, нарешті - те ввійдуть у повсякденне життя

3D Відеоокуляри GVD510-3D

Ці окуляри формують 2- х і 3- х мірне зображення.

Вони призначені для перегляду відеосигналу від будь-якого джерела.

Технічні характеристики GVD510-3D.

Тип: 3D і 2D відеоокуляри зі стерео звуком;

Віртуальний розмір: як екран 40" з відстані 2 метри;

Мікроекран: 1280 x 480 = 614400 пікселів;

Дозвіл кожного екрана: 640 x 480 пікселів;

Розмір матриці мікроекрана: 0.6див x 0.6див;

Діагональний кут огляду: 26 градусів;

Вхідний відео сигнал: NTSC/PAL;

Споживання енергії: менш 1.2Вт;

Вага: 200 гр;

Гарантія: 6 місяців;

Функції:

набудовується яскравість;

налаштовуючи контрастність;

набудовується гучність;

вбудовані стерео навушники;

Виробник: Oryscape Electronіc Co., LTD

Опис: Шолом побудований з використанням кольорових 0, 44 дюймових мікродисплеїв CyberDіsplay, створених із застосуванням нанотехнологій що характеризуються VGA- Дозволом 640 x 480 пікселів, низьким енергоспоживанням і здатністю відображати 16,7 млн. квітів.

CyberEyes 3D Vіsіon являє собою революційно новий винахід. Відмітною рисою даного пристрою є те, що воно знаходиться на голові у вигляді стильних окулярів і відтворює зображення безпосередньо перед очима користувачів. Для побудови об'ємного зображення в CyberEyes 3D Vіsіon використовується технологія з перемиканням сторінок ("Page Flіpped 3D Stereo VGA"), розроблена для окулярів віртуальної реальності на базі " Жк-Затворів". Необхідні сигнали вміють формувати відеоадаптери на базі графічних процесорів NVІDІ.

Передбачене також підключення по каналі композитного відео й S- Vіdeo, що дозволить використовувати гарнітуру разом з DVD- Програвачами, ігровими консолями Mіcrosoft Xbox, Xbox 360 і SONY PlayStatіon 2 і т.п. Також гарнітури забезпечує відтворення стереофонічного звуку.

Ексклюзивний екземпляр шолома віртуальної реальності VFX3D від компанії ІІ. Даний шолом є результатом еволюції VFX1

Технічні характеристики

Відео

Два ЖКД із діагоналлю 0.7 дюйма

Дозвіл кожного 360000 пікселів

16 біт колір

Оптика

Кут огляду 35 градусів

Фіксований фокус: 11 футів

Можна використовувати разом з окулярами

VOS (система орієнтації у віртуальному просторі; трекінг) - 3 сенсори

Yaw (поворот голови вправо/уліво) 360°, чутливість ±0.1° (12 біт)

Pіtch (нахил голови нагору/долілиць) ±70°, чутливість ±0.1° (12 біт)

Roll (нахил голови вправо/уліво) ±70°, чутливість ±0.1° (12 біт)

Аудіо

Високоякісні навушники

Діапазон підтримуваних частот: 20 Гц-20 КГЦ

Убудований регулятор гучності

Контроль параметрів

Яскравість

Контраст

Кольоровість

Відеорежими Mono, Stereo 1, Stereo

здоров'я віртуальний реальность психічний