Смекни!
smekni.com

Сутність людської діяльності (стр. 3 из 3)

У сучасній психології виникла точка зору, згідно якої несвідоме, - це творче начало, головне джерело мотивів і переживань людей. Швейцарський психолог К. Г. Юнг (1875-1961) рахував, що несвідоме - джерело творчої фантазії духу, воно існує не лише в особі, але і в громадській психології.

На діяльність людини можуть зробити великий вплив його потягу, тобто психічні стани, що виражають неусвідомлену або недостатньо усвідомлену потребу. Одні потяги спонукають до діяльності, спрямованої на збереження і розвиток життя, інші проявляються в агресивних, руйнівних діях. Для людини, що випробовує стан потягу, не ясно, що тягне його до об'єкту, які цілі його дії. Згадаємо слова князя з "Русалки" А. С. Пушкіна: "Мимоволі до цих сумних берегів мене тягне невідома сила". Герой драми не усвідомлює, яка сила спонукала його прийти до того місця, де загинула улюблена дівчина.

Багато учених вважають, що потяг – це початковий етап формування мотивів поведінки людини. Спочатку неусвідомлені потяги поступаються місцем усвідомленим мотивам.

Німецький соціолог М. Вебер, кажучи про діяльність, розділив дії залежно від їх мотивів на цілераціональні, ціннісно-раціональні, афектні і традиційні.

Целерациональное дія характеризується раціонально поставленою і продуманою метою. Целерационально діє той індивід, чия поведінка орієнтована на мету, засоби і побічні результати його дій. В цьому випадку індивід раціонально розглядає відношення засобів до мети і побічних результатів, відношення різних можливих цілей один до одного.

Ціннісно-раціональна дія характеризується усвідомленим визначенням своєї спрямованості і послідовно планованою орієнтацією на нього. Але сенс його полягає не в досягненні якої-небудь мети, а в тому, що індивід наслідує свої переконання про борг, гідність, красу, релігійних визначили, благочесті. Така дія підпорядкована принципам, заповідям, вимогам. Воно засноване на вірі в естетичну, релігійну або іншу цінність певної поведінки.

Афектна дія обумовлена емоційним станом індивіда (слово "афект" походить від латинського слова, що означає буквально, : душевне хвилювання; психологи розуміють під цим терміном відносно короткочасне, сильно і бурхливо протікаюче емоційне переживання - лють, жах, відчай і тому подібне). Воно може бути реагуванням на абсолютно незвичайне роздратування. Індивід діє під впливом афекту, якщо він прагне негайно задовольнити свою потребу в помсті, насолоді, відданості і тому подібне

Традиційна дія заснована на тривалій звичці. Часто це автоматична реакція на звичне роздратування у напрямі колись засвоєної установки (наприклад, виникнення у нас в країні нестачі якого-небудь потрібного продукту викликає у багатьох людей бажання при першій нагоді створити у себе запас цього продукту).

М. Вебер відмічає, що в чистому вигляді ці типи поведінки зустрічаються нечасто. Зазвичай різні мотиви поєднуються, накладаються один на одного. Проте їх знання допомагає зрозуміти мотиви поведінки людей, сенс їх діяльності.