Смекни!
smekni.com

Гештальттерапія Ф. Перлза (стр. 1 из 2)

Метод, створений американським психологом Ф. Перлзом під впливом ідей гештальтпсихології, екзистенціалізму, психоаналізу, отримав велику практичну популярність. Ф. Перлз переніс закономірності утворення фігури, встановлені в гештальтпсихології в сфері сприйняття, в область мотивації людської поведінки. Виникнення і задоволення потреб він розглядав як ритм формування і завершення гештальтов. Функціонування мотиваційної сфери здійснюється (по Перлзу) за принципом саморегуляції організму.

Людина знаходиться в рівновазі з самим собою і навколишнім його світом. Бути самим собою, здійснювати своє «Я», реалізувати свої потреби, схильності це шлях гармонійної здорової особистості. Людина, яка хронічно перешкоджає задоволенню власних потреб, відмовляється від реалізації свого «Я», згодом починає слідувати цінностям, нав'язаним ззовні. І це приводить до порушення процесу саморегуляції організму.

Згідно гештальттерапії організм розглядається як єдине ціле, і будь-який аспект поведінки може бути виявом цілісного буття людини. Людина є частиною більш широкого поля: організм середа. У здорової особистості кордон зі середою є пересувним: виникнення певної потреби вимагає «контакту» зі середою і формує гештальт, задоволення потреби завершує гештальт і вимагає «відходу» від середи. У невротичної особистості процеси «контакту» і «відходу» є сильно спотвореними і не забезпечують адекватного задоволення потреб.

Ф. Перлз розглядав особистісне зростання як процес розширення зон самосприйняття, що сприяє саморегуляції і координує рівновагу між внутрішнім світом і середою. Він виділяв три зони уявлення:

1. Внутрішню явища і процеси, що відбуваються в нашому тілі.

2. Зовнішню зовнішні події, які відбиваються свідомістю.

3. Середню фантазії, вірування, відношення.

При неврозі переважає тенденція до зосередження на середній зоні за рахунок виключення з свідомості двох перших. Така зайва схильність до фантазування, інтерпретації порушує природний ритм процесу свідомості, змушує клієнта зосереджуватися на минулому і майбутньому в збиток теперішньому часу, оскільки завершити гештальт (задовольнити потребу) можна тільки в момент «тут і зараз».

На думку Ф. Перлза, психічні порушення у людей зумовлені тим, що їх особистість не складає єдиного цілого, тобто гештальта. У більшості клієнтів стрес виникає внаслідок неусвідомлених конфліктів, що заважають ним входити в контакт з деякими з власних почуттів і думок.

Гештальттерапія прагне спонукати людину переживати власні фантазії, усвідомлювати власні емоції, контролювати інтонації голосу, рушення рук і очей, і зрозуміти раніше фізичні відчуття, що ігнорувалися ним з тим, щоб він знов зміг відновити зв'язок між всіма своїми аспектами особистості і в результаті досягнути повного усвідомлення власного «Я». У основі всіх порушень лежать обмеження здатності індивіда до підтримки оптимальної рівноваги зі середою, порушення процесу саморегуляції.

У гештальттеорії розрізнюють п'ять механізмів порушення процесу саморегуляції: 1) інтроекцию; 2) проекцію; 3) ретрофлексию; 4) дефлексию; 5) конфлуенцию.

При інтроекціїлюдина засвоює почуття, погляди, переконання, оцінки, норми, зразки поведінки інших людей, які, вступаючи в суперечність з власним досвідом, не асимілюються його особистістю. Цей неассимилированний досвід інтроект є чужою для людини частиною його особистості. Найбільш ранніми інтроектами є батьківські повчання, які засвоюються дитиною без критичного осмислення. Згодом стає важко розрізнити інтроекти і свої власні переконання. «Він думає те, чого від нього хочуть інші».

Проекція пряма протилежність інтроекції. При проекції людина відчужує властиві йому якості, оскільки вони не відповідають його «МЕНІ-концепції». Проекції діри, що Утворюються в результаті заповнюються інтроектами. «Він робить іншим те, в чому сам їх звинувачує».

Ретрофлексія поворот на себе спостерігається в тих випадках, коли які-небудь потреби не можуть бути задоволені через їх блокування соціальною середою, і тоді енергія, призначена для маніпулювання у зовнішній середі, прямує на самого себе. Такими незадоволеними потребами або незавершеними гештальтами часто є агресивні почуття. «Він робить собі те, що хотів би робити іншим». Ретрофлексія при цьому виявляється в м'язових затисках. Первинний конфлікт між «Я» і іншими перетворюється у внутрішньо-особистісний конфлікт. Показниками ретрофлексії є використання в мові зворотних займенників і часток. Наприклад: «Я повинен примусити себе зробити це».

Дефлексія ухиляння від реального контакту. Людина, для якої характерна дефлексія, уникає безпосереднього контакту з іншими людьми, проблемами і ситуаціями. Дефлексия виражається в формі балакучості, ритуальності, умовності поведінки, тенденції «згладжування» конфліктних ситуацій.

Конфлуенція (або злиття) виражається в стиранні кордонів між «Я» і оточенням. Такі клієнти насилу відрізняють свої думки, почуття і бажання від чужих. Для людей з конфлуенцией характерно при описі власної поведінки вживання займенника «ми» замість «я». Конфлуенция являє собою захисні механізми, вдаючись до яких індивід відмовляється від свого справжнього «Я».

Внаслідок дії перерахованих механізмів порушується цілісність особистості, яка виявляється фрагментированной, розділеною на окремі частини. Такими фрагментами часто виступають дихотомії: чоловіче жіноче, активне пасивне, залежність відчуженість, раціональність емоційність і т.д.

Поняття «незавершена справа» є одним з центральних в гештальткоррекції. «Незавершена справа» означає, що невідреагування емоції перешкоджають процесу актуального усвідомлення що відбувається. По Перлзу, що найчастіше зустрічається і гіршим виглядом незавершеної справи є образа, яка порушує автентичність комунікації.

Довершити незавершене, звільнитися від емоційних затримок один з істотних моментів в гештальткоррекції.

Іншим важливим терміном є «уникнення». Поняття, за допомогою якого відбиваються особливості поведінки, пов'язані зі способами відходу від визнання і прийняття всього того, що пов'язано з неприємним переживанням незавершеної справи. Гештальттерапія заохочує вираження затриманих почуттів, конфронтацію з ними і опрацювання їх, досягаючи тим самим особистісної інтеграції. У процесі гештальткоррекції на шляху до розкриття своєї істинної індивідуальності клієнт проходить через п'ять рівнів, які Ф. Перлз називає рівнями неврозу.

Перший рівень – рівень фальшивих відносин, гри і ролей. Це шар фальшивої ролевого поведінки, звичні стереотипи, ролі. Невротична особистість відмовляється від реалізації свого «Я» і живе згідно з очікуваннями інших людей. У результаті власні цілі і потреби людини виявляються незадоволеними. Людина випробовує фрустрацію, розчарування і безглуздя свого існування.

Другий рівень – фобічний пов'язаний з усвідомленням своєї фальшивої поведінки і маніпуляцій. Але коли клієнт уявляє собі, які наслідки можуть виникнути, якщо він почне поводитися щиро, його охоплює почуття страху. Людина боїться бути тією, ким є. Боїться, що суспільство піддасть його остракізму. І клієнт прагне уникати зіткнення зі своїми хворобливими переживаннями.

Третій рівень – рівень тупика і відчаю. Він характеризується тим, що людина не знає, що робити, куди рухатися. Він переживає втрату підтримки ззовні, але не готовий і не хоче використати свої власні ресурси, знайти внутрішню точку опори. У результаті людина дотримується статусу-кво, боячись пройти через тупик. Це моменти, пов'язані з переживанням своєї власної нездатності.

Четвертий рівень – імплозія, стан внутрішньої паніки, відчаю, огиди до самого собі, зумовлений повним усвідомленням того, як людина обмежила і подавила себе. На цьому рівні клієнт може випробовувати страх смерті. Ці моменти пов'язані із залученням величезної кількості енергії і зіткненням протиборствуючих сил всередині людини. Виникаючий внаслідок цього тиск, як йому здається, загрожує його знищити. Людина в сльозах відчаю переживає свою рішучість самому прийняти ситуацію і справитися з нею. Це шар доступу до свого справжнього «Я».

П'ятий рівень – експлозія, вибух. Клієнт скидає з себе фальшиве, наносне, починає жити і діяти від свого справжнього «Я». Досягнення цього рівня означає формування аутентичної особистості, яка знаходить здібність до переживання і вираження своїх емоцій. Таким чином, гештальткоррекция це підхід, направлений на звільнення і самостійність особистості.

Цілі корекції. Метою гештальткоррекщщ є зняття блокування, пробудження потенційно існуючих в людині природних ресурсів, сприяючих його особистісного зростанню, досягненню цінності і зрілості, повної інтеграції особистості клієнта.

Основна мета допомога людині в повній реалізації його потенціалу. Ця мета розбивається на допоміжні:

· забезпечення повноцінної роботи актуального самосприйняття;

· зміщення локусу контролю;

· заохочення незалежності;

· виявлення психологічних блоків, перешкоджаючих зростанню.

Позиція психолога. У гештальткоррекції психолог розглядається як каталізатор, помічник, інтегрований в єдине ціле гештальтособистості клієнта. Психолог старається уникати безпосереднього втручання в особисті почуття клієнта і намагається полегшити вираження цих почуттів.

Головна мета взаємодії з клієнтом активація внутрішніх личностних резервів клієнта, вивільнення яких веде до зростання.

Вимоги і очікування від клієнта. У гештальткоррекції клієнтам відводиться активна роль, що включає в себе право на власні інтерпретації позицій, на усвідомленні схем своєї поведінки і життя. Передбачається, що клієнт повинен перемкнутися з раціоналізованого на переживання. Причому почуттів не настільки важлива, наскільки важливе бажання клієнта, його готовність прийняти сам процес актуального переживання, в якому він буде насправді переживати почуття і говорити від їх імені, а не просто повідомляти про них.