Смекни!
smekni.com

Підлітковий вік, як соціально-історичне явище (стр. 3 из 7)


РОЗДІЛ 2. ПІДЛІТКИ І СОЦІУМ СЬОГОДНІ

2.1 Трансформовані погляди сучасності

Ряд вчених досліджував залежність взаємовідносин батьки-діти від епохи, суспільства, клімату і т.п. Л. Демоз, наприклад, припускає, що впродовж останніх 2400 років тип відносин між батьками і дітьми кардинально змінювався шість разів. Кожна стадія відображає істотне поліпшення у вихованні дитини:

1. Інфантіцидний тип (до IV ст. н. е.). На цій стадії батьки запросто позбавлялися від турбот про небажаних дітей, вбиваючи їх: морили голодом, душили, закопували в землю або кидали в безлюдних місцях.

2. Відмовляючий тип (IV-XIII ст.). У свідомості людей зміцнилася думка, що у немовлят є душа, і тому їх не можна вбивати. Тепер дітей почали залишати годувальницям, віддавати на виховання в чоловічі і жіночі монастирі або в чужі сім'ї, або збувати в багаті будинки як слуг. У власній сім'ї дитина росла в суворому кліматі, знаходячись, по суті, в емоційній ізоляції і піддаючись фіз. насильству.

3. Амбівалентний тип (XIV-XVII ст.). Амбівалентне ставлення до власних дітей виникло унаслідок того, що батьки впустили дітей в своє емоційне життя. Оскільки діти тепер складали невід'ємну частину батьківського досвіду, їх доводилося «переробляти», застосовуючи ласку і силу, щоб вони відповідали батьківським Я-образам.

4. Інтрузивний тип (XVIII ст.). На дітей почали дивитися об'єктивніше, бо вони виглядали тепер менш небезпечними внаслідок того, що у батьків зменшилося негативних відчуттів, спроектованих на дітей. Батьки мали можливість більше любити своїх дітей, що привело до зародження педіатрії і державної освіти.

5. Соціалізуючий тип (XIX - середина XX ст.). Повністю склалася загальноприйнята концепція сучасного дитинства. Особливі і пролонговані потреби дітей тепер визнаються батьками і суспільством. Прийняті закони про дитячу працю і захист дитинства, і батьки починають брати участь в повсякденному догляді за дитиною.

6. Допомагаючий тип (з середини XX ст. і по теперішній час). З допомогою люблячих і знаючих батьків діти стають активними керівниками або повноправними учасниками свого власного розвитку [ 5 , 11 ].

Бачимо, що кожен етап визначав процес становлення дитини, розвиток її фізично, морально, її соціалізацію, специфічні утворення такі, як, наприклад, підлітковий вік.

У Сполучених Штатах, інших промислово розвинених країнах підлітковий період нерідко триває протягом 10 або більше років. Часто важко визначити, коли саме він починається і коли завершується. Зазвичай діти починають поводитися як підлітки ще до того, як вони зміняться фізично. Яким чином можна визначити, коли саме підліток дійсно став дорослим? Можливо, краще використовувати таку ознаку дорослості, як емоційна зрілість, ніж явніші критерії, такі як завершення освіти, самостійне матеріальне забезпечення, вступ до шлюбу або народження дітей (Балдвін, 1986). Проте емоційну зрілість визначити також нелегко.

Не дивлячись на відмінність поглядів щодо меж підліткового віку, існує повна згода в тому, що тривалий перехідний період з дитинства в дорослість є феноменом наших днів, що існує переважно в розвинених країнах. Як говорилось в попередньому розділі, у минулому, в попередні історичні епохи, підлітковий період був значно коротший. Це частково правильно для деяких країн, що розвиваються, де молодь переходить в новий статус через символічну церемонію, зміну імені або фізичне змагання. Такі перехідні ритуали називаються обрядами переходу. За ними може слідувати навчання протягом року або двох, і до віку 16 або 17 років молодь досягає повної і беззастережної дорослості. Таке відносно швидке перетворення стає можливим тому, що в недостатньо розвинених промислово країнах необхідні для життя навики можна отримати без тривалого навчання. Проте в будь-якому суспільстві існує необхідність в деякому перехідному періоді; ніхто не може зажадати, щоб дитина стала дорослою за одну ніч, і у кожного народу є свої критерії настання дорослості. Перехід в дорослість є універсальною віхою.

Щоб розуміти підлітків нашого часу, особливості даного вікового періоду, Крейг пропонує дослідити особливу нішу розвитку, в якій вони сьогодні живуть. Для них характерна вікова сегрегація: підлітки вступають у взаємодію в основному з однолітками і значно менше з молодшими дітьми або дорослими. Це відбувається більшою мірою унаслідок вибору ними такої поведінки, в зв'язку з тим, що вони хочуть здаватися старшими і тому менше спілкуються з молодшими дітьми, а також тому, що вважають за краще осягнути життя самостійно, без того, що часто нав'язується дорослими [ 18 ].

Вікова сегрегація може мати негативні наслідки. Відгородження від молодших позбавляє підлітків можливості керувати і навчати тих, хто знає менше, ніж вони, за винятком того незначного часу коли вони працюють нянями, вожатими в літніх таборах. У свою чергу, відділення від світу дорослих означає, що підлітки упускають шанс навчитися чомусь новому — можливість працювати поряд із старшими, досвідченішими людьми. В основному підлітки відгороджені від серйозних проблем, постійної трудової діяльності, звичаїв і законів суспільства, у них не виховується відчуття відповідальності, не рахуючи обмеженого часу, коли вони допомагають батькам вдома або підробляють після школи.

Іншою характеристикою підліткового віку є тривала економічна залежність. У такому суспільстві, як Сполучені Штати, інших розвинених країнах, молоді люди часто залежать від фінансової підтримки батьків під час тривалої освіти, необхідної для професійної діяльності, що вимагає технологічно складних навиків. Для тих, хто не здобув достатньої освіти, доступна лише малоцікава і низькооплачувана робота. У будь-якому випадку, підлітки часто відчувають фрустрацію і стурбовані пошуком свого місця в цьому світі. Так чи інакше, підлітковий вік в деякому відношенні є часом обмежених прав, можливостей і нав’язаних ролей. Інші автори, наприклад Еріксон, дотримуються позитивнішого погляду, розглядаючи даний віковий період як час, що дозволяє особистості досліджувати різні ролі і експериментувати з ними до того, як вона прийме на себе відповідальність дорослого світу [ 8, 9, 20 ].

Р. П. Єфімкін теж стверджує, що підлітковий період виділяється не у всіх суспільствах, а лише з високим рівнем цивілізації. Індустріальний розвиток приводить до того, що потрібний все більш тривалий час для суспільного і професійного навчання дітей і відповідно розширення рамок підліткового віку. Це чітко видно при аналізі ряду наступних аспектів життя дитини.

Відчуття дорослості. Об'єктивної дорослості у підлітка ще немає. Суб'єктивно вона виявляється в розвитку відчуття дорослості і тенденції до дорослості:

- Емансипація від батьків. Дитина вимагає суверенності, незалежності, пошани до своїх таємниць. У віці 10-12 років діти ще намагаються знайти взаєморозуміння у батьків. Проте розчарування неминуче, оскільки цінності їх різні. Але дорослі поблажливі до цінностей один одного, а дитина — максималіст і не приймає поблажливості до себе. Розбіжності відбуваються в основному з приводу стилю одягу, зачіски, виходу з дому, вільного часу, шкільних і матеріальних проблем. Проте в найголовнішому діти все ж таки успадковують цінності батьків. "Сфери впливу" батьків і однолітків розмежовані. Зазвичай від батьків передається відношення до фундаментальних аспектів соціального життя. З однолітками ж радяться по певних "сьогохвилинних" питань (див. Д.1).

- Нове ставлення до навчання. Підліток прагне до самоосвіти, причому часто стає байдужим до оцінок. Деколи спостерігається розбіжність між інтелектуальними можливостями і успіхами в школі: можливості високі, а успіхи низькі.

- Дорослість виявляється в романтичних відносинах з однолітками іншої статі. Тут має місце не стільки факт симпатії, скільки форма відносин, засвоєна від дорослих (побачення, розваги).

Індустріалізація, зайнятість батьків накладає і спотворює емоційний розвиток підлітка, період бурхливих внутрішніх переживань і емоційних труднощів. За наслідками опитування, проведеного серед підлітків, половина 14-річних часом відчувають себе настільки нещасними, що плачуть і хочуть кинути всіх і все. Чверть повідомила, що їм здається іноді, що люди, дивлячись на них, говорячи про них, сміються над ними. Кожному 12-у в голову приходили ідеї самогубства.

Типові шкільні фобії, які зникли в 10-13 років, тепер знову з'являються в злегка зміненій формі. Переважають соціальні фобії. Підлітки стають соромливими і надають велике значення недолікам своєї зовнішності і поведінки, що приводить до небажання зустрічатися з деякими людьми. Іноді тривожність паралізує соціальне життя підлітка настільки, що він відмовляється від більшості форм групової активності. З'являються страхи відкритих і закритих просторів [ 6, 16 ].

Гра дитини переростає у фантазію підлітка. В порівнянні з фантазією дитини вона більш творча. У підлітка фантазія пов'язана з новими потребами — із створенням любовного ідеалу. Творчість виражається у формі щоденників, творів, віршів, причому вірші пишуть в цей час навіть люди без поетичного хисту. "Фантазує зовсім не щасливий, а тільки незадоволений". Фантазія стає на службу емоційному життю, є суб'єктивною діяльністю, що дає особисте задоволення. Фантазія обернена в інтимну сферу, яка ховається від людей. Дитина не приховує своєї гри, підліток ховає фантазії як сокровенну таємницю і більш охоче признається в провині, чим виявить свої фантазії.

Є ще друге русло — об'єктивна творчість (наукові винаходи, технічні конструкції). Обидва русла з'єднуються, коли підліток вперше нащупує свій життєвий план. У фантазії він передбачає своє майбутнє.