Смекни!
smekni.com

Уява людини, її основні види та механізм (стр. 2 из 7)

Цілий ряд цікавих дослідів показав, що часто сновидіння «фабрикуються» на основі зовнішніх роздратувань, які спляча людина не усвідомлює. Сплячому підносили до обличчя духи, і йому снився квітучий запашний сад. Тихенько дзвонили над вухом дзвоником, і люди уві сні бачили себе у трійці з дзвониками і бубонцями або бачили, як у них з рук падає піднос з кришталевим посудом, який розбивається на дрібні осколки. Незручне положення тіла утруднює дихання або здавлює серце – сняться кошмарні сни.

Довільна уява виявляється у випадках, коли нові образи або ідеї виникають в результаті спеціального наміру людини уявити щось визначене, конкретне. Інженер розглядає складне креслення нової машини. Він прагне представити її зовнішній вигляд, принцип її роботи, робить для цього певні зусилля. Учень, вивчаючи ботаніку, прагне уявити собі вид тієї або іншої рослини, вивчаючи історію – уявити собі образ історичного діяча або полководця.

Відтворююча і творча уява.

По ступеню самостійності уяви і оригінальності її продуктів розрізняють два види уяви відтворююче і творче.

Відтворююча уява – процес відтворення образу будь якого предмету, події, людини, місцевості і т.д. по опису, кресленню схемі, географічній карті або по інших знаковим зображенням.

Відтворююча уява функціонує у кожної людини завжди, коли доводиться малювати в своїй уяві те, що недоступне безпосередньому сприйняттю. Наприклад:

Тиха Украинская ночь.

Прозрачно небо. Звёзды блещут.

Своей дремоты превозмочь

Не хочет воздух. Чуть трепещут

Сребристых тополей листы.

Луна спокойно с высоты

Над Белой Церковью сияет

И пышных гетманов сады,

И старый замок озаряет.

А.С. Пушкин (російська)

Або:

А город был в дремучий убран иней.

Уездные сугробы тишина…

Не отыскать в снегах трамвайных линий,

одних полозьев жалоба слышна.

Скрипят, скрипят по Невскому полозья.

На детских санках, узеньких, смешных,

в кастрюльках воду голубую возят,

дрова и скарб, умерших и больных…

О. Бергольц. (російська)

Читаєш одне – і уява відтворює яскравий образ української ночі; читаєш інше – і уява малює картину блокадного Ленінграда.

Так само функціонує відтворююча уява при читанні будь-якого технічного креслення, опису вправ обов'язкової програми в спортивній гімнастиці або стенографічному записі гри баскетбольної команди.

Істотно, що повнота, точність, яскравість образів відтворюючої уяви залежить, перш за все, від якості, характеру і форми матеріалу, що викликає ці образи. Але вони, як всі інші психічні образи, – суб'єктивні образи об'єктивного світу. Тому їх повнота, точність, яскравість залежать і від широти, глибини знань, особових установок людини. Якщо знання недостатні, то і уявлення можуть бути спотвореними: так деякі діти уявляють мамонта висотою з чотириповерховий будинок і т.д.

На відміну від відтворюючої уяви творча уяваце самостійне створення нових образів в процесі творчої діяльності.

Творча уява – це процес створення нових образів, продуктів творчої праці, оригінальних ідей, що збагатили теорію і практику діяльності людини.

Джерело творчої діяльності – суспільна необхідність, потреба в тому або іншому продукті. Ще наші далекі предки на зорі людської історії були вимушені вигадувати, винаходити нове для задоволення потреб. Працюючи руками, люди бачили обмеженість можливостей людських рук і почали винаходити найпростіші знаряддя і пристосування, які могли швидше і краще виконувати функції рук. Риюча рука послужила прообразом лопати; розчеплені пальці, якими людина згрібала сухе листя для підстилки, навели на думку про граблі; стислу в кулак руку він замінив молотком. Протягом багатьох століть творча уява допомагала людині удосконалювати знаряддя праці.

Творчість починається з виникнення проблемної ситуації коли з'являється потреба в створенні чогось нового. Творча уява протікає як аналіз (розкладання) і синтез (з'єднання) накопичених людиною знань. При цьому елементи, з яких будується образ уяви, завжди виступають в нових поєднаннях і комбінаціях. В більшості випадків результат творчої уяви може бути матеріалізований, тобто створена нова машина, прилад, новий сорт рослин і ін. Але образи уяви можуть залишатися і на рівні ідеального змісту, у вигляді наукової монографії, романа, поеми і ін.

Творча уява найтіснішим чином пов'язана з мисленням, особливо з такими операціями, як аналіз, порівняння, синтез, узагальнення.

Виділяють декілька прийомів перетворення уявлень в уяві: аглютинація, аналогія, перебільшення – примноження, акцентування, типізація.

Мрія як особливий вид уяви.

Мрієює створювані в уяві образи бажаного. Вони суперечать реальній дійсності, тому за певних умов мрія може бути здійснена. Багато сторіч багато людей мріяли літати, але люди не мають крил. Проте наступив час, коли були створені літальні апарати, і людина полетіла. Тепер повітряний транспорт став повсякденним, швидким і зручним засобом пересування. Таким чином мрія це корисний механізм творчої діяльності.

Уява характеризується активністю, дієвістю. Разом з тим апарат уяви може бути використаний і використовується не тільки як умова творчої діяльності особи, направленої на перетворення оточуючого. Уява в деяких обставинах може виступати як заміна діяльності, її сурогат. В цьому випадку людина тимчасово йде в область фантастичних, далеких від реальності уявлень, щоб сховатися там від нерозв'язних задач, від необхідності діяти, від важких умов життя, від слідства своїх помилок і т.д. Тут фантазія створює образи, які не утілюються в життя, намічає програми поведінки, які не здійснюються і часто не можуть бути здійсненими. Дана форма уяви називається пасивною уявою.

Людина може викликати пасивну уяву навмисно: такого роду образи фантазії, навмисно викликані, але не пов'язані з волею, направленою на втілення їх в життя, називаються маренням. Всім людям властиво марити про щось радісне, приємне, принадне. В мареннях легко виявляється зв'язок продуктів фантазії з потребами.

2. Фізіологічні основи і механізми уяви

2.1 Фантазіяяк функція мозку

Виникнення образів фантазії – це результат діяльності мозку людини. Уява, як і всі інші психічні процеси, є функцією кори великих півкуль.

Фізіологічну основу пам'яті складає замикання тимчасових нервових зв'язків і їх подальша актуалізація (відновлення, розгальмовування). Якщо в процесах пам'яті зв'язок, що замкнув, надалі поновлюється, то в процесі уяви, системи зв'язків що утворилися протягом життя людини як би розпадаються (дисоціюються) і об'єднуються в нові системи.

Це об'єднання стає можливим в результаті виникнення в корі мозку достатньо сильного вогнища збудження, викликаного пробудженням потреби або яким-небудь безпосереднім враженням. Таким чином, у фантазуючої людини, кажучи простіше, групи нервових клітин зв'язуються по-новому. Від цього залежить характерна новизна образів фантазії в порівнянні з образами пам'яті і в той же час частковий збіг їх.

Уява, як сказано, є функцією кори великих півкуль. Разом з тим складність структури уяви і його зв'язок з емоціями дає підстави припускати, що фізіологічні механізми уяви розташовані не тільки в корі, але і в більш глибоко залягаючих відділах мозку. Такими глибинними відділами мозку, що беруть участь, разом з корою великих півкуль, у формуванні образів фантазії і їх включенні в процеси діяльності, є гіпоталамо-лімбична система (гіпоталамус в його зв'язках із стародавньою корою і підкірковими областями, створюючими лімб, або межу, навкруги передньої частини стовбура мозку біля входу в півкулі головного мозку).

Експериментально з'ясовано: при пошкодженні гіпоталамо-лімбичної системи у людини можуть відбуватися характерні розлади психіки: виникає враження, що його поведінка не регулюється певною програмою і складається з серії окремих, ізольованих актів, втім, самі по собі достатньо складних і цілісних. Якщо такого хворого послати в магазин і дати йому список покупок, то він виконає завдання достатньо акуратно. Але, закінчивши покупки, він вже не зможе зрозуміти, що треба робити, і стане безцільно бродити, поки не одержить нову інструкцію про необхідні дії або поки не наткнеться на який-небудь предмет, який викличе у нього звичні реакції, наприклад на зелене світло світлофора. Такі хворі в змозі повторити ряд цифр, прочитаних їм, або уривок з книги, але вони не в змозі намітити навіть простий план дій і передбачати їх наслідки. Таким чином, передбачається, що в подібному випадку пошкодження торкнулося структур, які відповідальні за планування поведінки, складання програми майбутніх дій, а, як було вже відзначено, найзвичайніша, але, можливо, разом з тим і найбільш важлива роль уяви якраз і полягає у виробленні плану, програми поведінки.

2.2 Уява і органічні процеси

Продукуючий образи фантазії людський мозок надає регулюючу дію на периферичні частини організму, змінює процес їх функціонування.

Деякі спостереження за людьми, відмінними вразливістю і багатою уявою, дають цікаві факти про вплив уяви на протікання фізіологічних процесів. Коли Флобер писав сцену отруєння Еми Боварі, героїні роману «Пані Боварі», він ясно відчував в роті смак миш'яку. Вольтер щорічно захворював в річницю Варфоломеївської ночі. Думки про цей день, коли були убиті тисячі і тисячі безневинних людей, полеглих жертвою релігійного фанатизму, викликали у нього напад лихоманки: підвищувалася температура, різко частішав пульс. Деякі розлади психічної діяльності своїм виникненням також зобов'язані надмірній вразливості і живій уяві. Іноді безпосереднім приводом для подібного захворювання стає слово авторитетної людини, що неправильно зрозуміли. Відомі випадки, коли під впливом необережного слова лікаря пацієнт уявляє, що він захворів небезпечною хворобою, і у нього розвиваються відповідні симптоми. Виникають так звані ятрогенні захворювання. Травмуючу дію, збуджуючу фантастичні страхи, може викликати і педагогічно нетактовний вчинок вчителя або його необережне слово. Так виникають нервові розлади, які іноді називають дидактогенними. Представлення фантазії не тільки регулюють поведінку людини, але і видозмінюють протікання фізіологічних процесів. При цьому образи фантазії залишаються функцією мозкової кори і самі по собі, крім мозку, зрозуміло, не можуть впливати на органи людини.