Смекни!
smekni.com

Теоретико-методологічні засади вивчення особистості в психологічній науці (стр. 6 из 8)

Вся ця система властивостей людини опосередкує зовнішні детермінуючі дії, внаслідок чого і виникає психічний процес і поведінковий акт. Предметом психології тому, на думку Б.Г. Ананьєва, є багаторівнева системна організація психіки, що розглядається у всіх її зв'язках з різними сторонами природи людини - її структурою, розвитком і діяльністю.

Обґрунтувавши необхідність системно-комплексного вивчення людини і її психіки і нетрадиційно визначивши предмет психології, Б.Г. Ананьєв у вибраній ним логіці трактує принцип детермінізму і розвитку. Для розкриття першого принципу, як було показано вище, він використовує не тільки антропологічний принцип, але ще і принцип віддзеркалення, який "указує на детермінуючу роль об'єкту, що впливає на суб'єкт, і фіксує залежність психічних явищ від матеріальної дійсності". [2, 23]

Концепція людинознавства побудована на теоретичних і експериментальних дослідженнях індивідуального розвитку людини в системі синтетичного людинознавства. Згідно з Б.Г. Ананьєвим, людська еволюція - це єдиний процес у всій множинності його станів і властивостей, детермінований історичними умовами життя людини в суспільстві.

Індивідуальність - це продукт злиття соціального і біологічного в індивідуальному розвитку людини. Індивідуальність направляє розвиток індивіда, особистості і суб'єкта в загальній структурі людини, стабілізує її, взаємопов’язує властивості і є важливим чинником високої життєздатності і довголіття.

"Особистість - складова індивідуальності, її характеристика як суспільного індивіда, об'єкта і суб'єкта історичного процесу". [2, 177] Якщо особистість - "вершина" всієї структури людських властивостей, то індивідуальність - це "глибина" особистості і суб'єкта. Своєрідність і неповторність індивідуальності виявляються в співвідношенні відкритої і закритої систем, що розкривають людину як суб'єкта діяльності і суб'єкта психічної активності. [2, 178]

Як відкрита система, людина, знаходячись в постійній взаємодії з природою і суспільством, здійснює індивідуальний розвиток своїх людських властивостей як особистості з її соціальними зв'язками і суб'єкта діяльності, що перетворює дійсність. Але людина є і закритою системою унаслідок внутрішнього взаємозв'язку властивостей особистості, індивіда і суб'єкта, що складають ядро її особистості (самосвідомість і "Я"). Неповторність індивідуальності виявляється в переході внутрішніх тенденцій і потенцій в продукти творчої діяльності особистості, що змінює навколишній світ і його суспільний розвиток. Онтогенез індивідуальності - "внутрішньо суперечливий, нерівномірний і гетерохронний процес". [5, 173] Внутрішня суперечність розвитку особистості обумовлює зміну її суспільних функцій, ролей, станів, які, у свою чергу, підсилюють суперечність еволюції індивіда.

У особистості Б.Г. Ананьєв розрізняв интеріндивідуальну структуру як те соціальне ціле, до якого належить особистість з її суспільними зв'язками і взаєминами в діяльності, та інтраіндивідуальну структуру, що включає п'ять ієрархічно зв'язаних підструктур (психічні процеси; стани; властивості особистості; сенсорні і мнемічні функції; мотивація з потребами і установками), як внутрішнє психічне утворення самої особистості.

Структура особистості будується одночасно за субординаційним принципом супідрядності більш загальних властивостей елементарним, приватним соціальним і психофізіологічним властивостям і координаційному принципу, при якому взаємодія корельованих властивостей поєднується з їх відносною автономією (наприклад, система ціннісних орієнтацій, установок). Сукупність властивостей інтраіндивідуальної структури складає характер як систему властивостей особистості, її суб'єктних стосунків до суспільства, інших людей, самої себе, що постійно реалізуються в суспільній поведінці і закріплені в образі життя. Характер - це вершина особових властивостей. [5, 189]

Висновки до розділу 2

Особистість - суспільний індивід, об'єкт і суб'єкт історичного процесу. Тому в характеристиках особистості якнайповніше розкривається суспільна суть людини, що визначає всі явища людського розвитку, включаючи природні особливості.

Історико-матеріалістичне розуміння суті людини і суспільного розвитку склало основу наукового вивчення законів розвитку всіх властивостей людини, серед яких особистість займає провідне положення

Формування і розвиток особистості визначене сукупністю умов соціального існування в дану історичну епоху. Особистість - об'єкт багатьох економічних, політичних, правових, моральних і інших дій на людину суспільства в даний момент його історичного розвитку, отже, на даній стадії розвитку даної суспільно-економічної формації, в певній країні з її національним складом.

Можливо, що цією обставиною пояснюється ідентифікація більш загального поняття "людина" з більш приватним поняттям "особистість", поширена в сучасній філософській і психологічній літературі.

Лише охарактеризувавши основні сили, що впливають на формування особистості, включаючи соціальний напрям освіти і суспільного виховання, тобто визначивши людину як об'єкт суспільного розвитку, ми можемо зрозуміти внутрішні умови її становлення як суб'єкта суспільного розвитку. У цьому сенсі особистість завжди конкретно-історична, вона - продукт своєї епохи і життя країни, сучасник і учасник подій, складових віхи історії суспільства і її власного життєвого шляху.

Подібно до того, як не існує позасоціальної особистості, так не існує і позаісторичної, що не відноситься до певної епохи, формації, класу і його певного шару, національності і так далі. Саме в цьому, соціально-історичному сенсі, що відноситься до її суті, особистість завжди конкретна.

Розділ 3. Експерементально-психологічні методики дослідження особистості

3.1 Орієнтаційна анкета на визначення спрямованості особистості Б. Баса

Для визначення спрямованості особистості в даний час використовується орієнтаційна анкета, опублікована Б. Басом в 1967 р.

Анкета складається з 27 пунктів-думок, по кожному з яких можливі 3 види спрямованості особистості. За допомогою методики виявляються: спрямованість на себе (Я), спрямованість на спілкування (С), спрямованість на діло (Д).

Інструкція. Лист з питаннями складається з 27 пунктів. Можливі три варіанти відповідей - А, Б, В.

1. З відповідей на кожен із пунктів виберіть ту, яка краще всього виражає вашу точку зору з даного питання. Можливо, якісь з варіантів відповідей здадуться вам рівноцінними. Проте ми просимо Вас відібрати з них тільки одну, яка найбільшою мірою відповідає вашій думці і понад усе цінна для вас.

Букву, якою позначена відповідь (А, Б, В), напишіть на листі для запису відповідей поряд із номером відповідного пункту (1-27) під рубрикою "Більше всього".

2. Потім з відповідей на кожен пункт виберіть ту, яка найбільш не збігається з Вашою точкою зору, найменш для Вас цінна. Букву, якою позначена відповідь, знов напишіть на листі для запису відповідей поряд з номером відповідного пункту в стовпці під рубрикою "Менше всього".

3. Таким чином, для відповіді на кожне з питань Ви використовуєте дві букви, які і запишіть у відповідні стовпці. Решта відповідей ніде не записується.

3.2 Шкала прояву тривоги особистості по Джоржу Тейлору

Опитувальник призначений для вимірювання рівня тривожності (твердження входять до складу МMPI як додаткова шкала). У 1966 році адаптований Т.А. Немчиним.

Опитувальник складається з 50 тверджень. Для зручності користування кожне твердження пропонується обстежуваному на окремій картці. Згідно з інструкцією, обстежуваний відкладає вправо та вліво картки залежно від того, згоден він або не згоден із твердженнями, що містяться в них. Тестування продовжується 15-30 хв.

У 1975 р. В.Г. Норакидзе доповнив опитувальник шкалою брехні, яка дозволяє судити про демонстративність, нещирість у відповідях.

Оцінка результатів дослідження по опитувальнику проводиться шляхом підрахунку кількості відповідей обстежуваного, що свідчать про тривожність. Кожна відповідь "так" на вислови 6, 7, 9, 11, 12, 13, 15, 18, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 42, 44, 45, 47, 48, 49, 50, 53, 54, 56, 60 і відповідь "ні" на вислови 1, 3, 4, 5, 8, 14, 17, 19, 22, 39, 43, 52, 57, 58 оцінюється в один бал.

За брехливі вважаються відповіді "так" на пункти 2, 10, 55 і "ні" на пункти 16, 20, 27, 29, 41, 51, 59.

Сумарна оцінка: 40-50 балів розглядаються як показник дуже високого рівня тривоги; 25-40 балів свідчать про високий рівень тривоги; 15-25 балів - про середній (з тенденцією до низького) рівень; 0-5 балів - про низький рівень тривоги.

Як перший, так і другий варіант опитувальника використовується при індивідуальному і груповому обстеженні, здатен вирішувати як теоретичні, так і практичні завдання і може бути включений до інших тестів.

Висновки до розділу 3

За допомогою орієнтаційної анкети на визначення спрямованості особистості виявляються наступні спрямованості.

1. Спрямованість на себе (Я) - орієнтація на пряму винагороду і задоволення безвідносно роботи і співробітників, агресивність в досягненні статусу, владність, схильність до суперництва, дратівливість, тривожність, інтровертність.

2. Спрямованість на спілкування (С) - прагнення за будь-яких умов підтримувати стосунки з людьми, орієнтація на спільну діяльність, але часто в збиток виконанню конкретних завдань або надання щирої допомоги людям, орієнтація на соціальне схвалення, залежність від групи, потреба в прихильності і емоційних стосунках з людьми.