Смекни!
smekni.com

Теорії і техніки особистісної психокорекції основаної на теорії екзистенціалізму (стр. 3 из 6)

Підстава існування

Чи є які-небудь обмеження у відношенні вільного становлення людини? Одним з них виступає підстава існування, у яке «закинутий» людина. Стан цієї «занедбаності», тобто те, як виявляються люди у світі, що є їхню підставу, складає їхню долю. Вони змушені проживати цю долю, щоб досягти автентичного життя. Для народженого жінкою основа існування буде інша, чим для чоловіка, факт буття жінкою частково визначає можливості її існування. Якщо вона відкидає ці можливості і намагається, наприклад, бути чоловіком, тоді вона обрала не автентичний спосіб буття-в-світі. Покарання за не автентичність — почуття провини. Автентичне існування визначається розпізнаванням основи свого існування; не автентичне виникає із самоізоляції від своєї основи. «Чим впертіше людина пручається своєї занедбаності у своє існування... тим більший вплив знаходить занедбаність» (1958, с. 340). Це виражається в екзистенціальній слабкості, що означає, що «людина не автономна у світі, вона відгороджується від основи свого існування, що вона не приймає існування на себе, а довіряється далеким силам, роблячи їх, а не себе, відповідальними за свою долю» (1963, с. 290).Поняття «занедбаність» використовується також у змісті обдурити світ настільки, що люди стають відчужені від самих себе. Вони уступають чужій силі.

Світо-проект

Світо-проект — термін, введений Бінсвангером для всеосяжного паттерна індивідуального модусу буття-в-світі. Світо-проект людини визначає, як він буде діяти у визначеній ситуації і які в нього характерні риси і симптоми. Границі проекту можуть бути вузькими і стиснутими, а можуть бути широкими й експансивними.

Бос не говорить про різні світо-проекти, але обговорює існування в термінах чи відкритості закритості, відвертого чи таємного, світлого і темного, широкого і вузького. Наприклад, все існування може бути абсорбоване в нав'язливість, чи їжі накопичення. Психологічний чи соматичний стан може бути чинником, що обмежує «утілення того чи іншого можливого відношення зі світом, з яких складається людське існування» (Воss 1963, с. 228).

Модуси буття-в-світі

Існує багато модусів буття-в-світі. Кожен модус — це спосіб саморозуміння, самоінтерпретації і самовираження . Бінсвангер, наприклад, говорить про дуальний модус, що досягається двома людьми в любові. «Я» і «Ти» стають «Ми». Це автентичний модус людського буття. Множинний модус описується Бінсвангером як світ формальних відносин, змагання, боротьби. Індивід, що живе для себе, обрав сингулярний модус існування, а той, хто ховається в юрбі, обрав модус анонімності. Звичайно в людини не один, а багато модусів існування. «Задача науки про людину (екзистенціалісти називають її антропологія) — зрозуміти тотальність людського самопроживання у всіх модусах існування» (1963, с. 173) Усі теорії дегуманізують людей, зображують їх механічними об'єктами, розчленовують єдність особистості. Екзистенціалісти вважають, що безпосереднє переживання завжди має перевагу перед будь-якими митецькими поясненнями. Коли переживання переплавляються в деякі надбуттєві теоретичні моделі, вони відокремлюють того хто їх спочатку випробував, і отже втрачають свою дійсність.


2. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ПОЛОЖЕННЯ ЕКЗИСТЕНЦІАЛЬНОГО ПІДХОДУ В ПСИХОКОРЕКЦІЇ.

Складовими базисними поняттями, що можуть охарактеризувати екзистенціальну визначеність концепції є:

« ДІАЛОГ » - поняття, висунуте і розроблене М. Бубером. Згідно Буберу в мові існують основні слова, що утворюють словесні пари. Відмінність основних слів у тім, що вони не позначають щось існуюче, а, будучи вимовлені, породжують існування. Ці слова: « Я – ти », « Я – воно ». Якщо йти по слідам за Бубером, то основне слово « Я – ти » породжує і затверджує світ відносин на відміну від « Я – воно », що породжує досвід.

« ДОСВІД » - поняття, відношення до якого в науці і філософії вилилося в драматичну боротьбу. Категорія « досвід » співвідноситься не з об'єктивною істиною стосовно «моєї» екзистенції, а із суб'єктивністю «мого» онтологічно, а не буття, що гносеологічно осягається. У цьому змісті досвід маленької дитини нітрохи не менш щирий, чим досвід життя навченного старця. Саме тому з поняттям «досвід» тісно зв'язане поняття «переживання».

« ПЕРЕЖИВАННЯ » - поняття, що характеризує собою спосіб, чи стан буття. Воно було запропоновано в 1965 р. Джендліном, воно описується в такий спосіб: переживання, що скоріше відчувається, ніж осмислюється, чи розуміється, вербалізується; переживання відбувається в безпосередньому сьогоденні. Переживання – це мінливий потік відчувань, що робить можливим для кожного індивіда відчути щось у будь-який даний момент. Особливе значення надається піковим переживанням, що супроводжують самоактуалізацію, ріст особистості. Пікові переживання – максимальне відчуття повноти буття і усіх своїх потенцій.

« АВТЕНТИЧНІСТЬ » (дійсність) – поняття, уведене М. Хайдеггером і розвите К. Ясперсом у зв'язку з центральною проблемою філософії людини, а саме - проблемою перетворення несправжнього людського буття в справжнє Дійсність, по Ясперсу, - буття, нескуте і не укріплене якою-небудь однією концепцією, ідеєю, чи можливістю, що нав'язана ззовні і визначає вибір людини. Інакше кажучи, це щирість до кінця, стосовно інших і стосовно самого себе, при якому індивід вільний як від зовнішнього маніпулювання, так і від внутрішнього самоманіпулювання виявляючи себе в безпосередньому ясному і відповідально вільному бутті.

« САМОАКТУАЛІЗАЦІЯ ». На думку одного з її творців, А. Маслоу, це поняття виступає в синонімічному ряду з такими поняттями, як: «ріст», «саморозвиток», «індивідуація». Воно визначається двома істотними ознаками: 1) прийняттям і вираженням внутрішнього ядра, тобто актуалізацією латентних здібностей і потенціалу; 2) мінімальною наявністю нездоров'я (неврозів і інших утрат дієздатності). У джерелах же осмислення лежить пошук вихідної ціннісної парадигми, яку можна назвати здоров'ям, причому повним, тобто здоров'ям, як цілковитим розкриттям людських можливостей в індивідуальному житті.

« ЦІННІСТЬ » - поняття, що в екзистенціальній психокорекції відбиває зміст, що відноситься до спрямованості, спрямованості переживань. Цінність, ще не зміст, але вже, принаймні, його умова. Реалізація цінності може складати життєвий зміст. Розрізняють наступні цінності: когнітивні переваги, естетичні, моральні, культуральні «Я». А Маслоу запропонував таку дихотомію цінностей:

1. В-цінності – побутові цінності, цінності повноти буття.

2. Д-цінності – депріваціонні цінності, цінності, що виникають від недоліку чого-небудь.


2.1 ТЕХНІКИ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС ПСИХОКОРЕКЦІЇ ЕКЗИСТЕНЦІАЛЬНОГО НАПРЯМКУ.

Процес екзистенціальної корекції дуже складний, і складається в розвитку внутрішньої самосвідомості, що модифікує власні структури сприйняття, що змінює конструкт «Я і зовнішній світ».

На цьому шляху можливий опір клієнта, тому що людина обмежена в доступі до своїх внутрішніх потенціалів тим, як вона формує конструкт «Я і зовнішній світ».

В екзистенціальній психокорекції мова йде не про психотехніку як про сукупність прийомів, використовуваних для рішення задач основної особистісної проблематики, а розглядаються підходи рішення цих задач.

- Перший підхід – упор на розвиток самосвідомості. Усвідомлення власних мотивів, вибір переваг, система цінностей, мети і змісту. У контексті екзистенціальної парадигми упор робиться на звільнену функцію самосвідомості, оскільки першість віддається не рефлексивній самосвідомості, а скоріше ціннісному переживанню свого «Я», відкриттю для себе значимості і цінності власного життєвого світу. Дати клієнту пережити й усвідомити свої обмеження, усвідомити потенційну волю від минулого, цінність свого «Я» і життя в сьогоденні – такі основні передумови і відповідні їм відносини екзистенціального підходу.

- Другий підхід -культивування волі відповідальності.

Відповідно до даної установки психолог прагне надати клієнту допомогу у виявленні способів відходу від відповідальності і волі і заохочує прийняття ризику у відношенні цих цінностей. Роз'яснення того що в клієнта завжди є вибір, заохочення відкритого визнання власного відмовлення від прийняття власності, підбадьорення у відстоюванні власної незалежності й акцент на особистих бажаннях і переживаннях клієнта, на його особистому виборі в тієї чи іншій життєво важливій ситуації – такі передумови реалізації даної установки .

В екзистенціальній психокорекції відсутнє пряме навчання. Людина може навчитися тільки сама. Тому особливу значимість мають саме нюанси в поведінці, установках психолога. Розвиток відкритості, сенситивності клієнта до нюансів відносини в спілкуванні – такий шлях екзистенціальної психокорекції.

- Третій підхід – допомога чи відкриття в створенні змісту.

У реалізації даної установки корисна техніка фіксування на змісті, запропонована Ю. Джендліном. Зміст її складається на тілесних відчуттях, у процесі будь-яких дій. Клієнта просять помовчати і зрозуміти свої справжні переживання, їхня значимість для нього. Важливим моментом у застосуванні техніки є відкриття екзистенціального вакууму, тобто безглуздості життя, і конфронтація з клієнтом, чи полегшення його можливих переживань у зв'язку з цим.