Смекни!
smekni.com

Проблеми сім`ї (стр. 1 из 2)

Проблеми сім'ї

Соціальні проблеми сім'ї та сімейно-шлюбних відносин. Сім'я - це головна цінність. Кровна сім'я - це цінність в першу чергу. І проблемною, кризовій родині потрібно допомагати на ранній стадії, поки вона ще не деградувала. Сучасна сім'я в силу соціально-економічних потрясінь у країні відчуває величезні труднощі. Російське суспільство, що знаходиться в соціально-економічній кризі, не в змозі допомогти і підтримати інститут сім'ї. Не витримуючи зовнішнього деструктивного натиску, сім'я руйнується. Основна мета сучасної сім'ї сьогодні - вижити. Проблеми родини представляють інтерес, як для фахівців, так і для неспеціалістів, тому що ці проблеми стосуються кожного і є одним з показників якості життя населення та добробуту суспільства. Соціальні проблеми сім'ї відображають тісну залежність сім'ї від суспільства. Сім'я виконує важливі соціальні функції в суспільстві і з цієї причини держава і громадські організації об'єктивно зацікавлені в тому, щоб створювати необхідні умови, проводити соціальну роботу, спрямовану на вдосконалення сімейно-шлюбних відносин та зміцнення сім'ї. Було б утопією вважати, що високий рівень життя і соціальних послуг вирішить проблеми сімейно-шлюбних відносин і запобіжить розпад сімей, дозволить інші проблеми сімейно-шлюбних відносин. Статистика показує, що в демократичному суспільстві при будь-якому рівні життя розпад сімей складає 30%. При цьому слід враховувати, що при однаковій статистикою мотиви розпаду сімей, субординація цих мотивів, а також проблеми взаємин у сім'ях мають свої суттєві відмінності в різних соціальних системах. До однієї з основних соціальних проблем сім'ї можна віднести різке омолодження шлюбів. Нижня планка юридичної шлюбного віку досягла 16 років.

Середній шлюбний вік становить 19-21 рік. Статистика також показує, що 40% молодих сімей у віці до 24 років розпадається через рік-два після одруження. У цілому розпад сімей на сьогоднішній день складає 76-78% щорічно. Таким чином, розпад сімей є самою серйозною соціальною проблемою. Поряд з психоемоційними та фізіологічними причинами до соціальних причин розпаду сімей фахівці відносять наступні причини: - Пияцтво одного з подружжя. Дана причина займає перше місце серед причин розпаду сімей і в радянський період. Але тоді з цієї причини розвалювалося до 50% сімей, сьогодні з цієї причини розпадається 80% сімей. - Несприятливі житлові та побутові умови. (У радянський період ця причина займала 4-е місце серед соціальних причин) - Незгода з традиційним розподілом ролей у сім'ї. Історично так склалося, що основне навантаження з ведення домашнього господарства виконується жінками. Соціальна проблема полягає в тому, що жінка поряд з чоловіком і нарівні з ним бере участь у суспільному виробництві. Таким чином, відвойоване право для жінок брати участь у суспільному виробництві нарівні з чоловіком обернулося для неї не тільки перемогою, але і поразкою, тому що додало жінці нові проблеми. - Низький рівень культури сімейно-шлюбних відносин - Підвищення взаємної вимогливості подружжя один до одного (Цю причину фахівці зазвичай називають в останню чергу) Вищезгадана кваліфікація та розмежування причин має місце лише в теоретичному аналізі. У реальному житті психоемоційні, фізіологічні і соціальні причини тісно взаємопов'язані. Поряд з негативними явищами в сімейно-шлюбних відносинах, що призводять до розпаду родин, позначилися і позитивні тенденції у зростанні самосвідомості подружжя. Треба відзначити, що об'єктивної соціальною причиною погіршення сімейно-шлюбних відносин є і низький рівень соціальних послуг, соціальної роботи з сім'я ми.

Проблеми родини, що має дітей, схильних до вживання наркотичних речовин. Сімейні причини залучення дітей до наркотиків З точки зору системної сімейної психотерапії сім'я - це вид соціальної системи, що характеризується певними зв'язками й відносинами її членів, які проявляють себе в кругових патернах взаємодії, в їх структурі, ієрархії, у розподілі ролей і функцій. Сім'я - один з елементів мікросередовища, в якій формується особистість людини. У сім'ї діє складна система взаємовідносин, де кожен її член займає певне місце, бере участь у виконанні певних функцій, підтримує прийнятний рівень міжособистісних взаємодій.

Сім'я являє собою динамічну мікросистему, що знаходиться в постійному розвитку. У ній, як в інтимному первинній групі, передбачається емоційний потяг її членів один до одного, повага, відданість, симпатія і любов, які сприяють довірливості у відносинах. Найважливішими характеристиками сім'ї є її функції і структура. ФУНКЦІЇ - це сфера життєдіяльності сім'ї, безпосередньо пов'язана із задоволенням певних потреб її членів.

Можна виділити кілька функцій сім'ї:

1) ВИХОВНА. Вона полягає в задоволенні індивідуальних потреб у батьківстві та материнстві, вихованні, самореалізації в дітях. Сім'я забезпечує соціалізацію підростаючого покоління, а також взаємовплив членів сім'ї один на одного;

2) ГОСПОДАРСЬКО-ПОБУТОВА полягає у задоволенні матеріальних потреб і збереженні здоров'я її членів. У ході виконання цієї функції забезпечується відновлення витрачених у процесі праці сил;

3) ЕМОЦІЙНА полягає в задоволенні членами сім'ї потреб у симпатії, повазі, підтримці, психологічному захисті. Сім'я сприяє емоційній стабілізації її членів, активно сприяє збереженню їх психічного здоров'я;

4) ДУХОВНОГО (КУЛЬТУРНОГО) СПІЛКУВАННЯ полягає у задоволенні потреб у спільному проведенні дозвілля, взаємному духовному збагаченні. Сприяє культурному, духовному та моральному розвитку особистості;

5) ПЕРВИННОГО СОЦІАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ виражається у забезпеченні виконання соціальних норм поведінки усіма членами сім'ї, особливо тими, хто в залежності від ряду причин (вік, наявність захворювання тощо) не здатний виконати їх самостійно;

6) Сексуально-еротичні Складається в задоволенні сексуально-еротичних потреб подружжя та забезпеченні біологічного відтворення. З плином часу в сімейному функціонуванні відбуваються зміни: одні функції втрачаються, інші змінюються відповідно з новими соціальними умовами.

СТРУКТУРА СІМ'Ї включає число, склад, сукупність взаємовідносин між її членами і соціальним оточенням. Структурний підхід до аналізу сім'ї заснований на уявленні про те, що сім'я є щось більше, ніж індивідуальна біопсіходінаміка її членів. Взаємодія членів сім'ї підпорядковується певним закономірностям, які зазвичай не формулюються явно або навіть не усвідомлюються, проте формують єдине ціле - структуру сім'ї. Реальність структури сім'ї іншого порядку, ніж реальність кожного з її членів.

Аналізувати структуру родини необхідно за основними її параметрами - згуртованості, ієрархії, гнучкості, зовнішнім і внутрішнім кордонів, рольової функції кожного з її членів, характеру структурних проблем. Ці параметри мають важливе значення з точки зору аналізу сімейних причин залучення дітей до наркотиків, а також організації первинної та вторинної профілактики наркоманії. Згуртованість визначається як емоційний зв'язок, близькість або прихильність членів сім'ї. Поняття ієрархії використовують у вивченні структури ролей, правил всередині сім'ї, а також у визначенні ступеня впливу кожного члена сім'ї на інших. Термін "кордон" застосовують в описі взаємин між сім'єю та її соціальним оточенням (зовнішня межа), а також між різними членами сім'ї (внутрішня межа). Якщо зовнішня межа дуже жорстка, то обмежений обмін інформацією між сім'єю та оточенням, настає застій у системі, якщо слабка - члени сім'ї більше пов'язані із зовнішнім середовищем, ніж між собою.

Якщо внутрішні кордони між батьками і дітьми жорсткі, то батьки зайняті лише собою; якщо слабкі, то відбувається перерозподіл ролей у сім'ї та втручання в інтимну сферу один одного. У внутрішніх кордонах існує також поняття "межі поколінь", яке розкриває сутність відносин всередині кожного з поколінь родини. У добре функціонуючих сім'ях правила, що керують взаємодіями між батьками та між дітьми, відрізняються від правил батьківсько-дитячих відносин. Батьківські діади показують більш високу ступінь згуртованості. Практично в 95% випадків наркоманії у підлітків ми стикаємося з сім'ями, де перераховані параметри порушені і мають негативний вплив на розвиток особистості дитини. У структурі сім'ї можна виділити взаємини: подружні, батьківсько-дитячі, між братами і сестрами (сибсів), і між родичами.

Подружні взаємини - це система почуттів, установок, особливостей сприйняття партнерів по шлюбу, розуміння і прийняття ними один одного. На думку Т.М. Мішиной, стиль подружніх взаємин - найбільш змістовна і суттєва характеристика спільного життя подружжя. Під стилем вона розуміє "стійку сукупність властивостей, властивих даному взаємодії протягом тривалого часу, визначену у головних тенденціях і характеристиках діяльності пари як цілого". Характер сімейних взаємин можна визначити за допомогою циркулярної моделі Олсона, що включає дві осі: згуртованість - емоційне прийняття членами сім'ї один одного і гнучкість - можливість зміни у сімейному керівництві, в сімейних ролях і правилах, що регулюють взаємини. Дані параметри задають тип сімейної структури. Олсон виділяє чотири рівні згуртованості і чотири рівні гнучкості: дуже низький, низький до помірного, помірний до високого і надмірно високий. З них низький до помірного і помірний до високого - центральні, а дуже низький і надмірно високий - крайні. Кожному рівню згуртованості і гнучкості відповідають певні типи сімейних структур. До центрального рівня згуртованості відноситься роздільний і об'єднаний типи взаємин: роздільний носить деяку емоційну відстороненість, але вона не є крайньою, об'єднаний характеризується емоційною близькістю і лояльністю.

До центрального рівня гнучкості відноситься структурований і гнучкий типи взаємин: структурований передбачає деяку демократичність, стабільні ролі й сімейні правила; гнучкий - абсолютно демократичний, ролі розділяються між членами сім'ї і при необхідності змінюються. Центральні рівні забезпечують збалансоване і оптимальне сімейне функціонування. Члени сімей збалансованих типів здатні поєднувати власну незалежність з тісними зв'язками всередині сім'ї. Крайнім рівням згуртованості відповідають роз'єднаний і заплутаний типи взаємин: роз'єднаний - це емоційне поділ, неузгодженість поведінки, байдужість один до одного; заплутаний - характеризується наявністю в сім'ї доцентрових сил, крайнощі у вимогах один до одного, повної залежності один від одного всіх членів сім'ї. Крайніми рівнями гнучкості відповідають ригідний і хаотичний типи взаємин: ригідний-невтручання в особисті справи, емоційне дистанціювання членів сім'ї, зведене в принцип взаємного поводження, незважаючи на наявність внутрішніх уподобань і турботи про добробут одне одного; хаотичний - відсутність більш-менш стійких правил розподілу обов'язків . У кризові моменти рішення приймаються імпульсивно, а ролі членів сім'ї неясні і зміщені. Крайні рівні згуртованості та гнучкості властиві проблемним сім'ям. 100% обстежених нами сімей наркоманів в період, що передує їх наркотизації, були проблемними. Батьківсько-дитячі відносини - це система різноманітних почуттів батьків і дітей по відношенню один до одного, особливостей сприйняття, розуміння характеру особистості і вчинків один одного. Є.О. Смирнова, розкриваючи специфіку батьківсько-дитячих відносин, вважає, що вони характеризуються емоційною значущістю, амбівалентністю і змінюється в міру дорослішання дитини. На наш погляд, динамічність батьківсько-дитячих відносин залежить від вікових змін, як дитину, так і батьків. Вік - це фактор, який обумовлює всі відносини особистості, в тому числі і ставлення до дітей. У відповідності з теорією прив'язаності, сформульованої Д. Боулбі і М. Ейнсворт, найважливіші параметри батьківського ставлення - це ніжність, турбота, чутливість до потреб дитини, надійність, забезпечення безпеки, передбачуваність, послідовність. Батьківсько-дитячі відносини, які в даній теорії називаються прихильністю, включають в себе дві протилежні тенденції. Одна з них - прагнення до пізнання, до ризику, хвилюючим ситуацій, а інша - до захисту і безпеки.