Смекни!
smekni.com

Особливости впливу родини на розвиток особистості молодшого школяра (стр. 5 из 7)

За кожну відповідь типу «так» випробуваний одержує 1 бал, а за кожну відповідь типу «ні» – 0 балів. Високі бали свідчать про значну розвиненість зазначених вище видів батьківських відношень, а низькі бали – про те, що вони порівняно слабко розвинені[30, с.112].

Високі бали по шкалі «прийняття – неприйняття» – від 24 до 33 – говорять про те, що в даного випробуваного є виражене позитивне відношення до дитини. Дорослий у цьому випадку ухвалює дитину такою, яка вона є, поважає й визнає її індивідуальність, схвалює інтереси, підтримує плани, проводить із нею досить багато часу й не жалкує про це.

Низькі бали по цій шкалі – від 0 до 8 – говорять про те, що дорослий відчуває стосовно дитини в основному тільки негативні почуття: роздратування, злість, досаду, навіть іноді ненависть. Такий дорослий вважає дитину невдахою, не вірить у її майбутнє, низько оцінює її здатності й нерідко своїм відношенням третирує дитину. Зрозуміло, що такий дорослий не може бути гарним педагогом.

Високі бали по шкалі «кооперація» – 7-8 балів – є ознакою того, що дорослий виявляє щиру зацікавленість до того, що цікавить дитину, високо оцінює здатності дитини, заохочує самостійність і ініціативу дитини, намагається бути з нею на одному рівні [30, с.110].

Низькі бали цій шкалі – 1-2 бала – говорять про те, що дорослий стосовно дитини поводиться протилежним образом і не може претендувати на роль гарного педагога.

Високі бали по шкалі «симбіоз» – 6-7 балів – достатні для того, щоб зробити висновок про те, що дана доросла людина не встановлює психологічну дистанцію між собою й дитиною, намагається завжди бути ближче до неї, задовольняти її основні розумні потреби, відгородити від неприємностей.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала – є ознакою того, що дорослий, навпаки, установлює значну психологічну дистанцію між собою й дитиною, мало опікується про неї. Навряд такий дорослий може бути гарним учителем і вихователем для дитини[30, с.112].

Високі бали по шкалі «контроль» – 6-7 балів – говорять про те, що доросла людина поводиться занадто авторитарно стосовно дитини, вимагаючи від неї беззастережної слухняності й задаючи її строгі дисциплінарні рамки. Він нав'язує дитині майже у всьому свою волю. Така доросла людина далеко не завжди може бути корисною, як вихователь, для дітей.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала – напроти, свідчать про те, що контроль над діями дитини з боку дорослої людини практично відсутній. Це може бути не дуже добре для навчання й виховання дітей. Найкращим варіантом оцінки педагогічних здатностей дорослої людини по цій шкалі є середні оцінки, від 3 до 5 балів.

Високі бали по шкалі «відношення до невдач дитини» – 7-8 балів – є ознакою того, що доросла людина вважає дитину маленьким невдахою й ставиться до нього як до нетямущої істоти. Інтереси, захоплення, думки й почуття дитини видадуться дорослій людині несерйозними, і вона ігнорує їх. Навряд чи такий дорослий може стати гарним учителем і вихователем для дитини.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала, навпаки, свідчать про те, що невдачі дитини дорослий уважає випадковими й вірить у неї. Такий дорослий, швидше за все, стане непоганим учителем і вихователем.

2.3. Психологічний та статистичний аналіз результатів констатуючого експерименту

З метою дослідження впливу стилю батьківського виховання на розвиток особистості молодшого школяра були проведені психодіагностичні методики на десяти респондентах молодшого шкільного віку та їх матерях.

Усього використовувалося три методики - методика «Який Я?» Г. Н. Осипової, шкала самоповаги М. Розенберга, опитувальник батьківського відношення (ОБВ) А. Я. Варга, В. В. Століна.

Перші дві методики були проведені на десяти дітях віком 8-9 років:

1. Большаков В. А. - 8 р., хлопчик;

2. Вачкова Н І. - 8 р., дівчинка;

3. Гуменюк Т. О. - 8 р., дівчинка;

4. Карпенко Л. В. - 9 р., дівчинка;

5. Короленко В. В. - 8 р., хлопчик;

6. Нікольчук М. К. - 8 р., хлопчик;

7. Овсяницький Д. Ф. - 9 р., хлопчик;

8. Росинєв І. М. - 8 р., хлопчик;

9. Шмелева Д. О. - 8 р., дівчинка;

10. Юрова К. Д. - 8 р., хлопчик (протоколи дослідження наведено в

Додатках А и Б).

Третя методика проводилася на матерях дітей. Дослідження повинно було виявити, як стиль батьківського виховання впливає на самооцінку та самоповагу молодших школярів (протоколи дослідження наведено в Додатку В).

За результатами першої методики «Який Я» Г. Н. Осипової (див. табл. 2.1) дуже високу самооцінку має один респондент з десяти (дівчинка); п’ять респондентів з десяти мають високу самооцінку (чотири хлопчика та одна дівчинка); середню самооцінку мають три респонденти (дві дівчинки та один хлопчик); низьку самооцінку має один респондент (хлопчик); дуже низьку самооцінку не має жоден з респондентів.

Таблиця 2.1

Результати діагностики самооцінки за методикою

«Який Я» Г. Н. Осипової

Результат Хлопчики Дівчата
Дуже висока самооцінка 0 1
Висока самооцінка 4 1
Середня самооцінка 1 2
Низька самооцінка 1 0

За результатами шкали самоповаги М. Розенберга (див. табл. 2.2) занадто високу самоповагу має один респондент (дівчинка); самоповагу вище середнього мають шість респондентів (чотири хлопчики та дві дівчинки); середню самоповагу має один респондент (хлопчик), нижче середнього - два респонденти (хлопчик та дівчинка).

Таблиця 2.2

Результати діагностики самоповаги за шкалою М. Розенберга

Результат Хлопчики Дівчата
Занадто висока самоповага 0 1
Самоповага вище середнього 4 2
Середня самоповага 1 0
Самоповага нижче середнього 1 1

За результатами третьої методики (опитувальник батьківського відношення А. Я. Варга, В. В. Століна), що проводилась на матерях школярів, високі результати по шкалі «Прийняття-нерийняття мають дві матері; середні результати по цій шкалі - 8 матерей. Низькі результати по цій шкалі відсутні.

По шкалі «Кооперація» високі результати мають чотири матері, середні результати - 6 матерей.

По шкалі «Симбіоз» високі результати мають 2 матері, середні результати - 7 матерей, низькі результати - 1 мати.

По шкалі «Контроль» високі результати мають 4 матері, середні результати - 4, низькі результати - 2.

По шкалі «Відношення до невдач» високі результати має 1мати, середні - 5, низькі - 4 матері.

Зазначимо, що по першим трьом шкалам цієї методики високі результати свідчать про правильний стиль виховання, а по двом останнім правильний стиль виховання діагностується при низьких результатах.

Якщо об’єднати дані двох перших методик, та узагальнити результати, позначивши дуже високу, високу самооцінку, а також самоповагу вище середнього та занадто високу самоповагу як «висока самооцінка»; середню самооцінку та самоповагу як «середня самооцінка», низьку самооцінку та самоповагу нижче середнього як «низька самооцінка», отримаємо наступні результати.

1. Більшість респондентів мають високу самооцінку (70 %). Це є нормальним явищем для цього віку і свідчить про гармонійний розвиток особистості. Із них занадто високу самооцінку та самоповагу має тільки один респондент (дівчинка). Це свідчить про її нереалістичне самосприйняття та нездатність оцінювати себе критично. Тобто гармонійно високу самооцінку мають тільки 60% респондентів. Саме занадто висока самооцінка є небажаним явищем та повинна підлягати корекції. Середню самооцінку мають 10% респондентів. Низьку самооцінку мають 20 % респондентів (див. рис. 2.1). З цими дітьми також потрібно проводити психокорекційну роботу для покращення самооцінки. Сумуючи високу та середню самооцінку, можна зробити висновок, що 70% школярів мають гармонійну самооцінку, а 30% - негармонійну і потребують психокорекційних заходів.

Рис. 2.1. Діаграма розподілу респондентів за рівнем самооцінки

2. Розрахуємо результати окремо для хлопчиків та дівчат. Гармонійно високу самооцінку (див. рис. 2.2) мають чотири хлопчики та дві дівчинки (67% та 50% відповідно). Середню самооцінку - один хлопчик (17%). Низьку самооцінку - один хлопчик та одна дівчинка (17% та 25%). Сумуючи високу та середню самооцінку, можна зробити висновок, що чотири із п’яти хлопчиків мають гармонійну самооцінку, як і три з п’яти дівчат. Це 80% та 60% відповідно. 20% хлопчиків та 40% дівчат потребують гармонізації самооцінки. Тобто, вцілому, самооцінка хлопчиків вище за самооцінку дівчат.

Рис. 2.2. Діаграма розподілу рівня самооцінки респондентів за статтю

3. З отриманих результатів по методиці «Опитувальник батьківського відношення А. Я. Варга, В. В. Століна» можна побачити, у 20% матерів високий результат по шкалі «Прийняття». 80% матерів показали середній результат за цією шкалою. Тобто батькам подобається дитина такою, якою вона є. Батьки поважають індивідуальність дитини, симпатизують їй, схвалюють її інтереси й плани. За даними методики, жодна мати не схильна сприймати дитину поганою, непристосованою і невдачливою, не випробовує до дитини злість, досаду, роздратування, образу, недовіру або зневагу.

40% випробуваних набрали високі бали по шкалі «Кооперація». 60% мають середній результат. Це свідчить про те, що матері випробуваних проявляють зацікавленість справами й планами дитини, намагаються допомогти їй, високо оцінюють інтелектуальні й творчі здібності дитини, відчувають гордість за неї.

Однак за шкалою «Симбіоз» у 20% випробуваних дистанція в спілкуванні з дитиною занадто мала. Ці матері відчувають себе з дитиною єдиним цілим, прагнуть задовольнити всі потреби дитини, відгородити її від труднощів і неприємностей життя. Вони постійно відчувають тривогу за дитину, дитина видається їм маленькою і беззахисною. Це може пояснюватися невеликим віком дітей (6-10 років), а може бути пов’язано й з підвищеною особистісною тривожністю самих матерів. З такими матерями треба проводити психокорекційну роботу, щоб зменшити надмірне відчуття єдності з дитиною, нормалізувати стосунки і надати дитині більше свободи. 70% матерів мають середні показники по цій шкалі. У однієї з опитуваних цей показник занизький, що також є ознакою дисгармонійного стилю виховання.