Смекни!
smekni.com

Творча особистість дитини поняття та формування (стр. 5 из 5)

1. Якщо порівнювати фізичну активність вашої дитини з активністю її ровесників, на чию користь буде це порівняння?

2. У якому віці ваша дитина навчилася: вирізати картинки ножицями, розфарбовувати малюнки всередині контурів, зав’язувати шнурки, писати друковані літери алфавіту, писати друкованими літерами своє ім’я та інші слова, переписувати або копіювати оповідання, вірші, називати літери алфавіту (в книгах, на вивісках тощо), читати і вимовляти своє ім’я по літерах, читати окремі слова, називати час, рахувати гроші, запам’ятовувати телефонні номери.

3. Чи розуміє дитина деякі речі, які є досить складними для її віку? Наприклад, які?

4. Чи використовує у своїй мові складні слова, говорить довгими реченнями?

5. Чи можна сказати, що ваша дитина має надзвичайно гарну пам’ять?

Визначивши рівень обдарованості дитини, багато хто з батьків намагається зробити все можливе для підтримки її розвитку і хотіли б отримати відповідні рекомендації психолога. З цією метою ми наводимо анкету для батьків обдарованих дітей, яка містить питання щодо самоперевірки і самооцінки вашого внеску в розвиток творчого потенціалу дитини. В кожному з пунктів визначте свою позицію, вибравши одну з відповідей: “так”, “часто”, “іноді”, “ні”, “не знаю”. Всі перелічені пункти пов’язані із спілкуванням. Спілкування може зіграти різну роль. Викликане позитивними намірами заохочувати, стимулювати розвиток дитини, спілкування може насправді обернутися примусом.

Як же спілкуватися з дитиною правильно? Спробуйте, нібито, збоку подивитися на своє спілкування з дитиною: що переважає у вашій мові – наказ, вказівка, вимога чи запитання анкети (до речі, вони створюють лише систему певних орієнтирів, дають можливість батькам більш повно, якісніше уявити талант дитини), задумайтесь, яку оцінку ви можете поставити собі.

Ваша участь у розвитку творчої обдарованості дитини:

а) недостатня, якщо у відповідях переважають “не знаю”, “ні”, “іноді”. Існує небезпека, що з часом ваша дитина розвиваючись, буде віддалятися від вас. Самі запитання анкети підкажуть вам необхідний напрямок для посилення вашого впливу на розвиток творчих можливостей дитини;

б) більш ніж достатня, якщо у відповідях на запитання анкети категорія “так, часто” вибиралася значно більшу кількість разів, ніж “не знаю”, “ні”, “іноді”. Отже, ви уважні до особистості своєї дитини, в курсі всіх її справ, проблем, намагаєтесь максимально використати свої знання, вміння, матеріальні можливості на благо своєї обдарованої дитини.

1. Створення умов для творчого розвитку дитини вдома і поза ним: купуєте книги, іграшки, ігри, які на ваш погляд, корисні для розвитку дитини; забезпечуєте матеріалами для творчості (папір, клей, пластилін) організуєте місце для творчості дитини (стіл, книжкова полиця, місце для малюнків та інших робіт дитини, відповідне освітлення); дозволяєте дитині використовувати старі, непотрібні речі для створення різних конструкцій, коробок; дозволяєте змінити вдома порядок речей, по-своєму прибирати постіль, кімнату, прикрашати вікно, тощо; даєте дитині час для роботи, роздумів наодинці; запрошуєте спеціалістів для індивідуальних занять музикою, малюванням, іноземною мовою, організуєте відвідання дитиною гуртків, студій?

2. Активна участь батьків у творчому розвиткові дитини:

а) заняття з дитиною вдома – відповідаєте на питання дитини, обговорюєте разом різні проблеми, читаєте дитині книги, разом з дитиною відгадуєте загадки, вирішуєте кросворди, ребуси і вигадуєте свої власні, малюєте, ліпите, вирізаєте ножицями, берете участь у грі, конструюванні, разом із дитиною виконуєте домашню роботу, разом дивитесь дитячі телепередачі і обговорюєте їх, слухаєте музику, влаштовуєте разом із дитиною виставки її робіт, допомагаєте збирати різні колекції у відповідності з її інтересами, залучаєте дитину до тих видів занять, які цікавлять вас (колекціонування, рукоділля, гра на музичних інструментах, у шахи, роботи по дереву тощо), записуєте ідеї, висловлювання, твори, вірші, оповідання дитини;

б)спільний час не вдома – відпочиваєте на повітрі у вихідні дні, гуляєте на дворі, ходите до парку, виїжджаєте за місто, проводите з дитиною свою відпустку, займаєтесь із дитиною спортом, фізичними вправами, ходите на стадіон, відвідуєте спортивні змагання, влаштовуєте спільні походи до театрів, музеїв, виставок, кінотеатрів тощо, відвідуєте бібліотеку.

3. Стимуляція творчої активності дитини: заохочуйте бажання дитини досліджувати навколишній світ, допомагайте дитині в пошуку інтелектуальних портретів серед ровесників і дорослих, з якими вона хоче обговорювати цікаві їй проблеми (влаштовуйте зустрічі, запрошуйте їх до себе додому, ходіть у гості), заохочуйте потяг дитини до активного навчання, допомагайте їй набути необхідних умінь, знань, навичок, показуйте дитині, що ви цінуєте її досягнення, цінуйте в ній особистість, поважайте її інтереси, якщо навіть ви не завжди їх поділяєте.

Але в той же час існує небезпека перестаратися і отримати замість бажаного результату інший, тобто ваші зусилля можуть викликати обмеження творчої активності дитини;

в) Існує розумний баланс відповідей. В цьому випадку є надія на те, що власна активність стимулюється за мірою можливостей. Сучасним батькам нелегко, бракує часу, вони зайняті на роботі, не вистачає методичних матеріалів і відповідної літератури, практичних посібників для розвитку творчості дітей.

У цих умовах непросто виховувати обдаровану дитину.

Однак, подумайте, чи всі можливості реалізовані? Використовуйте кожну хвилину спілкування з дитиною для підтримки стимулювання, розкриття її творчого потенціалу. Для цього, грайте з дитиною в слова; запропонуйте скласти оповідання з використанням, наприклад, слів “весна”, “свято”, “погода”. Робити їх можна на прогулянці, дорогою до магазину, візьміть будь-яку домашню річ і разом із дитиною придумайте декілька нових (4-5 способів) її використання, крім основних; пограйте у гру “на що схоже?”. Запропонуйте дитині сказати, на що схожі за формою, кольором листок чи хмарка, або іншій предмет, явище, яке дитина спостерігає в даний момент.

Разом придумайте і назвіть неіснуючу домашню тварину, використовуючи характеристики відомих домашніх тварин. Обговорюйте вподобані вами телевізійні фільми. Разом придумайте 1-2 нових сюжети для відомих героїв. Проаналізуйте правдоподібність цих сюжетів і співвіднесіть їх із своїм особистим досвідом. Запитуйте дитину, наприклад: “Що відбудеться якщо...” тощо.

Обдаровані діти завжди у пошуку нових цікавих знань, але у нас дуже мало можливостей дістати відповідні (спеціально виготовлені) розвивальні матеріали. Тому для розвитку уяви дитини, дослідницької активності і практичних умінь, необхідно спільно з дитиною спостерігати за зірками, вивчати астрономію на посильному для дитини рівні; знайдіть можливість разом відвідати планетарій. Обговорюйте проблему життя на інших планетах, існування НЛО, фантазуйте. Вивчайте нове ремесло, рукоділля, до якого ваша дитина виявляє інтерес. Учіться з дитиною. При цьому слід враховувати, що обдаровані діти, як правило, не визнають стереотипів розподілу “жіночих” і “чоловічих” занять. Придумайте з дитиною сценарій нового мультфільму. Читайте і обговорюйте з дитиною матеріали з дитячих журналів, слухайте дитячі радіопередачі, збагачуйте знання про тварин, рослини.


В останні роки, в результаті експериментальних досліджень було встановлено, що творча діяльність людини забезпечується специфічними, особливими здібностями, які назвали креативністю. Креативність виявляється як здатність висувати неординарні та нестандартні ідеї, уникати в мисленні традиційних схем, швидко розв’язувати проблемні ситуації. Креативність охоплює певну сукупність мислительних процесів та якостей особистості.