Смекни!
smekni.com

Аналіз відносин в сім'ї (стр. 3 из 3)

У сучасній сім'ї ролеві конфлікти бувають найчастішими властиві жіночій ролі. Це стосується випадків, коли роль жінки передбачає поєднання традиційної жіночої ролі в сім'ї (господині, виховательки дітей, і так далі) з сучасною роллю, яка допускає рівну участь подружжя в забезпеченні сім'ї матеріальними засобами. Конфлікт може поглибитися, якщо дружина займає вищий статус в соціальній або професійній сфері і переносить ролеві функції свого статусу у внутрісімейні відносини. У подібних випадках дуже важлива здібність подружжя до гнучкого перемикання ролей. Особливе місце серед передумов ролевого конфлікту займають труднощі з психологічним освоєнням ролі, пов'язані з такими особливостями осіб подружжя, як недостатня моральна і емоційна зрілість, непідготовленість до виконання подружнім і, особливо, батьківським ролям.

Приведемо приклад: Знайома жінка (Дружина) має сім'ю – вона, чоловік і дитина (3 року). Дружина заробляє значно більше Чоловіка і в основному одна містить сім'ю – житлові умови, дозвілля, живлення, одяг і ін. Розпоряджається бюджетом в сім'ї також вона. Чоловік більше займається дитиною, і домашніми справами, оскільки Дружині доводиться частіше бути на роботі. У даній сім'ї її роль Господаря, саме по її правилах живе Чоловік. Можна також сказати вони (Чоловік і Дружина) як би помінялися ролями. Адже «за стандартом» жінка – домогосподарка, а чоловік – годувальник. В даному випадку – навпаки і всіх це влаштовує в цій сім'ї.

У сучасному суспільстві спостерігається процес ослаблення сім'ї як соціального інституту, зміна її соціальних функцій, неролевих сімейних відносин. Сім'я втрачає свої провідні позиції в соціалізації індивідів, в організації дозвілля і в інших найважливіших функціях. Традиційні ролі, при яких жінка вела домашнє господарство, народжувала і виховувала дітей, а чоловік був господарем, часто одноосібним власником майна, і забезпечував економічну самостійність сім'ї, замінилися ролевими, при яких переважна більшість жінок в країнах з християнською і буддійською культурами стали брати участь у виробничій, політичній діяльності, економічному забезпеченні сім'ї і приймати рівне, а іноді провідна участь в ухваленні сімейних рішень. Це істотно змінило характер функціонування сім'ї і спричинило за собою ряд позитивних і негативних для суспільства наслідків.

З одного боку, заміна ролей сприяла зростанню самосвідомості жінки, рівність, в подружніх відносинах; з іншого боку, підсилила конфліктну ситуацію, почала впливати на демографічну поведінку, призводячи до зниження народжуваності і збільшення рівня смертності. Поняття соціального інституту широко використовується як у нас, так і за кордоном. Щодо сім'ї воно використовується, перш за все, як складна система дій і відносин, яка виконує певні соціальні функції. Або ж поняття соціального інституту розглядається як взаємозв'язана система соціальних ролей і норм, яка створена і діє для задоволення важливих соціальних потреб і функцій.

Соціальні ролі і норми, включені в соціальний інститут, визначають відповідну і очікувану поведінку, яка орієнтована на задоволення специфічних соціальних потреб.

Сім'я аналізується як інститут тоді, коли особливо важливо з'ясувати відповідність (або невідповідність) образу життю сім'ї, її функцій, сучасним суспільним потребам.


Висновок

Сімейне життя нагадує айсберг. Більшість людей бачать лише його малу надводну частину і одурює себе, думаючи, що бачить його повністю.

Деякі здогадуються, що айсберг – дещо більше, але не знають, що ж саме є його невидима частина. Не знаючи всіх тонкощів сімейного життя, можна направити її небезпечним курсом.

Отже, проблема сімейного благополуччя пов'язана в першу чергу з тим, наскільки психологічно сумісними виявляються один з одним члени сім'ї. Сумісність як багаторівневий феномен пов'язана не тільки з актуальним станом і особовими особливостями подружжя, але також і з їх досвідом минулого життя, досвідом міжособових відносин в батьківській сім'ї. Найбільш оптимальною є ситуація, коли досвід і засвоєний тип взаємин подружжя носять в цілому позитивний характер, схожі або взаємні, не протирічать загальній соціальній системі правив і норм взаємодії і взаємин.

Шлюбний союз в своєму розвитку переживає ряд етапів, що супроводжуються так званими нормативними кризами. Загальний характер цих криз, проте, не визначає їх гостроту і серйозність. Багато що залежить від бажання і культури міжособових відносин подружжя, їх здатності переглядати свої помилкові погляди, прагнення підтримувати психологічно благополучні, здорові відносини з іншими членами сім'ї. Наявність усвідомленої установки на сумісний з партнером розвиток, своєчасне виявлення змін у взаєминах дозволяють подружжю коректувати свою поведінку. Неувага до процесів розвитку один одного, змінам потреб і інтересів партнера ставить сім'ю на грань розпаду. Розлучення як крайній варіант рішення виникаючих сімейних суперечностей може стати конструктивним досвідом, якщо чоловік усвідомлює необхідність зміни власних уявлень про себе, інших людях, сімейному житті.

Список використовуваної літератури

1. Соціологія. Підручник для вузів./під ред. проф. Лавриненко В.Н. 3е видавництва, М., ЮНІТІ - ДАНА, 2004.

2. Соціологія сім'ї. Підручник під ред. проф. А.И. Антонова. 2е видавництво, М.: ІНФРА, 2007.

3. Соціологія. Курс лекцій. Навчальний посібник./Ю.Г. Вовків (і ін.) Видавництва 2е. Ростов Н/Д. Фенікс, 2006.

4. Радугин А.А., Радугин К.А. Соціологія: курс лекцій. 3е видавництво, М., Бібліоника, 2006.

5. Зритнева Е.И. Соціологія сім'ї: навчальний посібник. М., Гуманітар. видавництво центр ВЛАДОС, 2006.

6. Антонов А.И., Медков В.М. Соціологія сім'ї. Навчальний посібник для вузів. М., 1996.

7. Борисов В.А. Деградація інституту сім'ї./Сім`я у Росії. 1995 № 1, 2/.

8. Синельников А.Б. соціально-схвалювані розлучення у минулому і сьогоденні./Социологические дослідження. 1992 № 2/.

9. Гурко Т.А. Трансформація інституту сучасної сім'ї./Социологические дослідження. 1995 № 10/.

10. Здравомыслова О.М., Арутюнян М.Ю. Російська сім'я на європейському фоні (по матеріалах міжнародного соціологічного дослідження). М., 1998.

11. http://gortes.ru