Смекни!
smekni.com

Сучасні технології опитування (стр. 3 из 4)

Головна гідність e-mail-опитів — гранична простота, дешевизна і висока швидкість збору даних. Дослідник, що не володіє спеціальною комп'ютерною підготовкою, може розіслати підготовлений їм запитальник і проаналізувати одержані дані. При цьому, оскільки анкета в еmail-onpoce обмежується плоским текстовим форматом, він не може відстежувати логіку пропусків, випадковість у відповідях і здійснювати ретельну перевірку помилок. Списки для розсилки електронних анкет формуються з баз електронних адрес, які збираються дослідницькими і провайдерскими компаніями. Як приклад можна назвати компанію "America OnLinc" - найбільшого Інтернет-провайдера в США, послугами якого користуються більше 20 млн. людина. Для збереження конфіденційності інформації про респонденти розсилка робиться силами подібної компанії. Адреси можна зібрати з Web-сайтів, де відвідувачі, як правило, залишають їх при реєстрації, в списках newgroups, дискусійних листах. Більш ранні e-mail-опити проводилися з використанням бази даних e-mail-адрес спеціалізованих журналів. Наприклад, в одному з крупних online-досліджень, яке було зроблене за замовленням компанії "Henley Centre" у Великобританії в 1995 р., списки e-mail-адрес отримувалися в редакції журналу "Internet" і включали як підписчиків цього журналу, так і інших осіб, які взаємодіяли з журналом в поточному році.[[1]] У сучасних користувачів Інтернету прості e-mail-опити не викликають особливого інтересу. Під час з'ясування пріоритетних методик online-досліджень перед участю в черговому опиті респонденти поставили e-mail-опити на останнє місце. Вони пояснили, що дуже просто і скучно заповнювати звичайні текстові анкети і посилати їх по e-mail. Це одна з причин того, що в сучасних online-дослідженнях електронна пошта використовується, як правило, лише для розсилки запрошень на участь в online-опиті.

Для розміщення текстів анкет використовуються також групи новин (newgroups). Такі групи створюються для обговорення визначених тим і привертають великі аудиторії користувачів. Кожна група має свій список учасників, який можна використовувати для складання вибіркового списку. Анкета відсилається у вигляді текстового повідомлення на сайт newgroup. Опит респондентів відбувається інтерактивно або автономно. Маючи текстову копію запитальника, респонденти можуть взяти участь в дослідженні, зробивши необхідні відмітки або набравши текст відповіді за допомогою клавіатури. Дані від респондентів поступають у вигляді текстів і вимагають самостійної обробки. Для залучення до опиту нових відвідувачів необхідно регулярно відновлювати розсилку анкети (приблизно 1 разів на тиждень). Нові відвідувачі частіше за все розглядають тільки перші 50 розсилок і тому можуть не побачити анкету, що "пішла" в самий кінець. Перед розсилкою текстів анкет основного опиту проводиться опит відібраних учасників групи новин для з'ясування їх основних характеристик. Ці дані, які дослідник одержує заздалегідь, можуть служити базою для формування вибірки. При цьому будь-який респондент може відмовитися від участі в опиті, якщо він помітив які-небудь ознаки контролю за його "віртуальною поведінкою". Існують різні технічні способи, що допомагають захистити респондентів від можливого "переслідування". Демонструючи їх, дослідник може привернути до опиту набагато більшу кількість учасників.

Опити в newgroups рідко бувають бездоганними, хоча неминучість їх проведення викликана вагомими причинами - існують цільові групи, важко досяжні для дослідження в реальності. Учасники групи новин, як правило, мають певну, "рідкісну" орієнтацію (наприклад, анонімні алкоголіки, торговці наркотиками, сексуальні меншини і т.п.). Саме такі соціальні групи можуть бути набагато легше знайдені через Інтернет. Далі багато що залежить від соціолога, його уміння ефективно використовувати Інтернет в конкретній дослідницькій роботі: виявлення всіх newgroups даної орієнтації, забезпечення анонімності респондентів і т.д. Можлива розсилка електронних листів для тих конкретних людей, які пишуть в групу новин. Залежно від проблематики і умов дослідження багато хто з таких респондентів проявляє готовність піти назустріч досліднику. Істотний недолік подібних досліджень – немає можливості відстежувати відвідувачів, які читали запитальник, але не заповнили його.

Технологія проведення опитів в Інтернет-форумах або телеконференціях відносно проста і не вимагає великих тимчасових і фінансових витрат. Інформація збирається протягом певного проміжку часу. Для цього необхідно знайти телеконференції з аудиторією, що цікавить дослідника. Доцільний якийсь час стежити за дискусіями відібраних телеконференцій, потім взяти активну участь в них. Після цього можна помістити в телеконференції питання, на які дослідник чекає одержати відповіді. Бажано розміщувати не всього опитувальника, а тільки його частина (ключові питання). На повну анкету, яка розташована на Web-сайті, дається посилання. Респонденти, як правило, охочіше беруть участь в таких опитах. При цьому можливі певні проблеми: спотворення інформації, неадекватне реагування, незаповнення повного тексту анкети.

Вказана технологія хороша у разі, коли для опиту притягується група експертів. Частіше використовуються відкриті питання, що вимагають самостійного введення відповідей. Респонденти охоче дають свої відповіді і коментарі в телеконференціях. Вони повніше, ніж при традиційному опиті.

Більш пізня технологія - мережні сторінки (Web-сторінки). Це звичайна текстова анкета, але в HTML-форматі, яка розміщується в WWW. Всі питання такої анкети розташовуються по черзі і приймають форму єдиної довгої сторінки. Для її перегляду і заповнення респондент постійно "прокручує" екран монітора, знаходячись в певній напрузі. "плоска" Web-сторінка може містити необмежене число питань, на які респондент відповідає за допомогою миші (відзначаючи вибрані відповіді в закритих питаннях) і клавіатури (для набору тексту на відкриті питання). Для побудови таких анкет використовується спеціальна мова скриптів (GGI), за допомогою якої дані прочитуються в базу і можуть бути автоматично оброблені. Залежно від інструкцій в коді скрипту відповіді учасників можуть бути безпосередньо записані в базу даних або переслані на певну адресу електронної пошти в реальному часі (можлива комбінація обох процедур). Переваги Web-сторінок можуть перетворитися на недоліки, оскільки їх створення вимагає певних технічних навиків. Необхідні програми, які можуть спростити створення Web-сторінок, з'явилися порівняно недавно.

Опит при цьому інтерактивно не контролюється, тому складно обмежувати час заповнення анкети і відстежувати кількість виправлень у відповідях. Для швидких і простих досліджень (де не потрібна комплексна обробка даних) Web-сторінка виявляється дуже ефективною. Зразкове 80% всіх опитних даних, зібраних через Інтернет, з'являються завдяки вживанню технології Web-сторінок. Більшість HTML-анкет розміщена не самі по собі, а на тематичних Web-сайтах і заповнюються їх відвідувачами без праці. Але можливість зробити вибірку і цілеспрямовано привертати респондентів до участі в опиті при даній методиці мінімальна. Дослідник вимушений просто чекати даних, які з'являтимуться в результаті випадкового (і добровільного) заповнення анкети відвідувачами Web-сайту. Ця методика підходить для реєстрації користувачів і неглибоких досліджень (рейтингових опитів, вивчення емоційних переваг і т.д.).

Web-сторінки активно використовуються для маркетингових опитів на сайтах компаній-виробників певних товарів. Такі сайти, як правило, мають свою постійну цільову аудиторію, у якої немає упереджень відносно суті питань анкети і необхідності подачі відповідей.

Стандартний Web-опитувальник - це програма, що містить запитальник в HTML-форматі, яка розміщується в WWW. В її основі - гіпертекст і візуалізація інформації, з використанням елементів мультиносія: картинок, графіків, звуків і т.п. В цьому відмінність від більш ранніх середовищ для online-опитів. Web-опитувальники мають деякі унікальні переваги: вони можуть бути зроблені з максимально привабливими шрифтами і графікою. Характеристики гіпертексту WWW звичайно надають можливості для адекватної реакції, даючи максимум пояснень для респондентів. Поточні версії Netscape і Internet Explorer є найпопулярнішими вікнами перегляду WWW — вони максимально задовольняють індивідуальні запити користувачів. Стандартний Web-опитувальник є програмою, що містить декілька Web-сторінок, які завантажуються по черзі або у випадковому порядку. У будь-якому випадку, при запуску програми спочатку з'являється сторінка з анотацією дослідження і інструкцією до анкети. Потім, перегортаючи сторінки Web-опитувальника, респондент відповідає на питання, які поодинці висвічуються на екрані монітора. При цьому він бачить тільки одне питання, може спокійно його прочитати і подумати над відповіддю, не відволікаючись на попередні і подальші.

Частіше всього, окрім питання і варіантів відповідей, на окремій сторінці Web-опитувальника розміщені лічильники часу, заповнених і незаповнених питань. Технічно час відповіді на одне питання можна обмежити, а також заблокувати "перегортування" вперед і назад всього опитувальника. На окремій сторінці респондент заповнює свої особисті дані, а потім завантажує весь масив відповідей в базу для обробки. У разі відмови від введення інформації про особу респондента можлива затримка або часткова втрата раніше введених відповідей, і респондент ризикує втратити шанс на винагороду за участь в опиті, якщо таке передбачене. За допомогою високотехнологічних і адаптаційних програм, які створюють Web-опитувальників, дослідник може наперед встановлювати стандарти більш гнучкого управління процесом вивчення online-середовища. Великою перевагою технології Web-опитувальника є можливість створення складніших (структурованих) анкет. Але, з другого боку, робота за цією технологією вимагає більше часу для того, щоб запустити опит, і достатньо складна для дослідження з погляду технічних навиків.