Смекни!
smekni.com

Формування здорового способу життя дітей з неблагополучних сімей (стр. 9 из 9)

Дітям з неблагополучних сімей обов`язково потрібна соціальна та психологічна допомога. Допомогти дитині формувати здоровий спосіб життя можна застосувавши засоби психологічної корекції психіки, щоб дитина змінила свої погляди, своє відношення до себе та спробували змінити своє життя на краще.

Ми розглядаємо систему ССМ як складну, організовану, поліфункціональну систему, що має певну структуру і містить у собі певну кількість взаємозалежних у тій чи іншій мірі елементів. Важливість розгляду системи ССМ з позиції цілісності продиктована необхідністю виявити закономірності, внутрішню детермінацію її властивостей, зв'язків, визначити можливості ефективного управління цією системою на різних рівнях.

В профілактичній роботі центри ССМ віддають перевагу масовим та груповим формам роботи, і, на жаль, значно менше індивідуальному підходу щодо соціально-психологічної допомоги молоді з девіантною поведінкою. Однією з форм соціально-психологічної допомоги підліткам та молоді з груп ризику є залучення їх до роботи клубів. З метою активізації цієї роботи у системі центрів ССМ створюється мережа різного типу молодіжних клубів та об'єднань, завданням яких є вироблення у молодих учасників клубу навичок психологічної стійкості, здорового способу життя.

Соціально-психологічна допомога фахівцями центрів ССМ надається і під час проведення спеціальних рейдів з метою виявлення бездоглядних дітей, неповнолітніх жебраків, дітей, котрі не відвідують школи, дорослих осіб, які втягують неповнолітніх в злочинну діяльність, незаконні дії з наркотичними речовинами. З таким контингентом дітей проводиться психолого-корекційна робота.

Формуванню здорового способу життя серед дітей та молоді сприяє реалізація таких програм: програмапрофілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, цільова комплексна програма"Фізичне виховання - здоров'я нації".

Література

1. Абаскалова Н.П. Теорія і практика формування здорового способу життя учнів і студентів у системі "школа-вуз": Автореф. докт. дис. Барнаул, 2000. - 48 с.

2. Алмазов Б.Н. Психическая средовая дезадаптация несовершеннолетних. - Свердловск, 1986. – 112 с.

3. Банард Р.Т., Байярд Дж. Ваш беспокойный подросток. - М: Просвещение, 1991. 224 с.

4. Божович .Л.И. Личность и ее формирование в детском возрасте. - М.: Просвещение, 19G8. - 468 с,

5. Больсевич В.К., Лубышева Л.И. Фізична культура;молодь і сучасність //Теор. і практ. фіз. культ., 1995, № 4, с. 2-7.

6. Буянов М.И. Ребенок из неблагополучной семьи: Записки детского психиатра: Кн. для учителей и родителей. - М.: Просвещение. 1988. - 236 с.

7. Вакулов А.Д., Бутин И.М. Развитие физических способностей детей: книга для малишей и их родителей. – М., 1996.

8. Василькова Ю.В. Социальная педагогика. – М.: Академия, 1990.

9. Личко А.Е. Психопатии и акцентуации характера у подростков. - М.: Медицина, 1983. - 256 с.

10. Міщик Л.І. Соціальна педагогіка. – Запоріжжя, ЗДУ, 1999.

11. Нефедов В.И. Искусство воспитания в семье. — Минск. "Нар. асвета", 1971. - 174 с.

12. Раттер М.: Помощь "трудным детям". - М.: Прогресс, 1987. - 424 с.

13. Соціальна педагогіка / За ред. А.Й.Капської. – К.: ЦНЛ, 2003. – 256 с.

14. Степонов ВТ. Психология трудных школьников. М.: Академия, I996. - 320 с.

15. Столярів В.И., Биховська И.М., Лубишева Л.И. Концепція фізичної культури і фізкультурного виховання (інноваційний підхід) //Теор. і практ. фіз. культ., 1998, № 5, с. 11-15.

16. Татарникова Л.Г. із соавт. Валеология — основа безпеки життя дитини. — СПб: Петрос, 1997. — 240 з

17. Свириденко С. Дбаємо про здоров’я дітей: Програма основ здорового способу життя. Початкова школа, - 1998, №9.

18. Трещева О.Л. Програмно-методические основы обучения здоровому образу жизни учащихся. Теория и практика физической культуры. 2000. - № 10.

19. Физкультурно-оздоровительная работа в школе: Пособие для учителя. /Под ред. А.М.Шлемина. – М., 1988.