Смекни!
smekni.com

Особистість в системі соціальних відносин (стр. 5 из 5)

Порушення цілісності активності як соціальної системної якості особистості найяскравіше спостерігається у взаємозв’язку ціннісної орієнтації та діяльності, коли діяльність розвивається всупереч ціннісним орієнтаціям на базі ситуаційних моментів. Високо оцінюючи творчий характер роботи, творчу атмосферу в колективі, більшість все ж таки орієнтується не на новації, творчість у сучасній праці, а лише на сумлінне виконання службових та інших обов’язків, хоча поряд з наростанням нестійкості, суперечливості свідомості й поведінки не можна не бачити й позитивних моментів, пов’язаних з поглибленням розуміння складних проблем соціальних процесів, місця й ролі особистості у світі і т. ін.

Порушення цілісності соціальної активності виявляється сьогодні у вигляді розірваності емоційного, раціонального та вольового компонентів, що породжує певну ураженість соціальної активності.

Прийняття соціальних цінностей на рівні емоцій породжує непослідовний, нестійкий, ситуаційний характер активності, прийняття соціальних цінностей лише на раціональному рівні не забезпечує перетворення соціальних цінностей у власні особистісні, і тому теж породжує непослідовність, може призвести до діляцтва, прагматизму, нещирості.

Прийняття соціальних цінностей на рівні почуттів і волі може призвести до екстремізму, в чому ми неодноразово переконувалися, аналізуючи, наприклад, ставлення до міжнаціональних проблем, до кооперативного руху тощо.

Протиріччя у структурі соціальної активності виражається у неузгодженості форм активності. Результатом розірваності форм є вузький професіоналізм, який не поєднується з громадською позицією, морально неповноцінний характер політичної діяльності, коли вона не поєднується з моральною культурою, моральною активністю, що веде до виправдань будь-яких підходів, методів, способів діяльності, до вседозволеності у боротьбі за досягнення політичних цілей.

Поширеним виразом суперечливості соціальної активності в сучасних умовах є протиставлення, абсолютизація соціальних цінностей окремих спільнот та загальнолюдських цінностей. Становлення нового соціального мислення, загальногромадянських позицій передбачає подолання цих протиріч, оскільки загальнолюдські цінності не заперечують, а передбачають урахування інтересів і потреб окремих соціальних спільнот. Висока громадянськість є синтезом національних, державних та загальнолюдських начал.