Смекни!
smekni.com

Соціально-педагогічна профілактика торгівлі жінками (стр. 11 из 12)

Тренерський підсумок

Торгівля людьми є брутальним порушенням прав людини. По своїй суті, торгівля людьми порушує загальне право людини на життя, незалежність та свободу від рабства у будь-яких його проявах. Торгівля дітьми підриває основну потребу дитини в зростанні у безпечному оточенні та право бути вільним від сексуального насильства та експлуатації.

Торгівля людьми сприяє соціальній руйнації. Трафікінг відриває дітей від батьків та родини, перешкоджаючи їхньому вихованню та моральному розвитку. Втрата можливості отримання освіти зменшує економічні можливості жертв та збільшує їхню вразливість до повторного трафікінгу у майбутньому. Особи, які постраждали від торгівлі людьми, та які мають змогу повернутися у своє оточення, часто опиняються у ситуації соціальної стигматизації та неприйняття, а також потребують тривалої соціальної підтримки.

Торгівля людьми фінансує організовану злочинність. Прибутки від торгівлі людьми фінансують іншу кримінал ьнудіяльність. Згідно із даними ООН, торгівля людьми вважається третім у світі найбільш прибутковим злочинним бізнесом , який приносить приблизно 9.5 мільйонів доларів США прибутку, згідно із даними управління розвідки США.

Торгівля людьми позбавляє країни людських ресурсів. Торгівля людьми має негативний вплив на ринки праці, сприяючи величезним втратам ресурсів робочої сили. Торгівля людьми сприяє пониженню заробітної плати, відсутності догляду за літніми людьми у суспільстві, кількість яких зростатиме, а також появі неосвіченого покоління.

Торгівля людьми підриває громадське здоров'я. Жертви торгівлі людьми часто страждають від брутальних умов праці та проживання, що спричиняє фізичні, сексуальні та психологічні травми. Статеві хвороби, запалення внутрішніх органів, ВІЛ/СНІД є результатами примусової проституції. Постійне почуття

тривоги, порушення сну, депресія та пост-травматичний стресовий розлад є типовими психологічними ознаками жертв торгівлі людьми.

ЯК МИ МОЖЕМО ДОПОМОГТИ У БОРОТЬБІ ІЗ ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ?

Вправа: СПРОСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ МІФІВ ТА СТЕРЕОТИПІВ

Мета вправи:

допомогти групі позбутися небезпечних стереотипів, через які жертви торгівлі можуть бути позбавлені допомоги;

навчити присутніх спростовувати небезпечні суспільні міфи, які стосуються виїзду і роботи за кордоном.

Тренерський вступ

У нашому суспільстві поширені певні суспільні твердження, що сприймаються більшістю як факти, яким варто вірити бездоказово. Такі твердження називаються суспільними стереотипами. Вони виникають, коли вчинки окремих людей переносяться на всю групу людей, одна помилка людини стає вироком йому/іи на все життя. Стереотипи заважають людям краще розуміти одне одного, заважають бачити шляхи виходу і робити реальні кроки для розв'язання проблеми. Стереотипи ще називають міфами, тому що вони спотворюють реальну дійсність, длють викривлено, фантастичне уявлення про неї. Існують такі міфи і щодо проблеми горгівлі жінками. Давайте «ара і розі линемо конкретні суспільні міфи.

Робота у парах

Для проведення вправи присутні об'єднуються в пари, кожна пара отримує картку з певним міфом (стереотипом) щодо проблеми торгівлі жінками.

• Прочитайте й обговоріть суспільний стереотип із вашої картки. А потім пригадайте інший міф, який ви чули в нашому суспільстві. Представте своє бачення фактичного стану речей і спростуйте ці міфи.

• Потім поверніться до кола, де один/одна із вас доповість про результати вашого обговорення.

СПРОСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ МІФІВ ТА СТЕРЕОТИПІВ

Варіант 1

1.Представте спростування міфу: Всі дівчата знають, що їх чекає за кордоном (тобто всі дівчата розуміють, що будуть надавати секс-послуги). То ж для чого нам захищати повій?

2.Самостійно пригадайте інший міф щодо проблеми торгівлі жінками і спростуйте його.

Варіант 2

1.Представте спростування міфу: «Жінка, яка повертається після трафікінга - проститутка. Вона там отримувала задоволення, мала великі гроші. Ми не повинні їй допомагати». Або «Проститутка хоча б один раз в житті - це на все життя. Вона ніколи не виправиться. Чому ми маємо їй допомогти?)'

2.Самостійно пригадайте інший міф щодо проблеми торгівлі жінками і спростуйте його.

Варіант З

1.Представте спростування міфу: «Жінка бреше про те, що вона пережила. Насправді вонахоче отримати допомогу, мати від своєї брехні якусь користь То ж для чого нам захищатиїї?» Або: «Ці жінки могли втекти від сутенера. Чому вони не втекли?»

2.Самостійно пригадайте інший міф щодо проблеми торгівлі жінками і спростуйте його.

Тренерський підсумок

Одним із найрозповсюдженіших є твердження, що «всі жінки, які їдуть за кордон, знають, на що вони йдуть». Насправді лише незначний відсоток жінок, які виїхали на роботу за межі нашої країни і були змушені займатися там проституцією, знали наперед, чим їм доведеться займатися. Більшість жінок були впевнені, що працюватимуть офіціантками, продавцями, покоївками, доглядальницями хворих, дітей тощо. Але справа навіть не в цьому. Небезпечним є сам розподіл жертв на «знала-не знала». Цим ми завчасно засуджуємо жертву, яка потребує не нашого осуду, а нашої допомоги.

Необхідно чітко розрізняти поняття "проституція" і "торгівля жінками". Попри те, що проданих жінок часто використовують саме як повій, ототожнення цих соціальних явищ ускладнює пошук ефективних механізмів запобігання, підмінює стратегії боротьби з торгівлею людьми стратегіями боротьби з проституцією. Такий розподіл є дуже важливим не тільки в практичному плані, а й з точки зору захисту прав людини. Тому основним принципом підходу до проблеми торгівлі жінками має бути: коли жінку шляхом насильства, обману та примусу змушують надавати секс-послуги, тоді правоохоронці і суспільство в цілому не повинні звертати увагу на те, чи працювала ця жінка раніше повією, або навіть на те, що вона сама бажає й далі цим займатися. Основою злочину є не заняття проституцією, а порушення прав і свобод жінки! Потрібно чітко усвідомити, що і жінки, які добровільно займалися проституцією, і ті, яких примусили цим займатися за кордоном, є громадянками України і на них поширюється дія ст.25 Конституції України: "Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами". Тому у випадках, коли права жінок як громадянок нашої держави порушуються, завданням правоохоронних органів є їхній захист. На кожну жертву перш за все треба дивитись як на громадянку України.

Торгівля жінками є порушенням прав і свобод громадянок України і має переслідуватися за законом!

Заключна вправа:СКАРБНИЧКА МУДРОСТІ

Мета вправи: підбиття підсумків.

Завдання цілій групі

Якупораду можна дати дівчині або жінці, якщо вона планує їхати за кордон, ризикуючи при цьому стати жертвою торговців людьми?


Додаток В

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ «СУЧАСНЕ РАБСТВО»

1. Вступне слово ведучого

Сьогодні ми зібралися обговорити проблему сучасного рабства. Відомо, що жінки частіше за чоловіків стають жертвами торгівлі для того, щоб не потрапити у цю пастку і проводиться цей тренінг.

2. Знайомство

Ведучий пропонує учасницям познайомитися, закінчивши речення: «Мене звуть.., Мені подобається бути дівчиною, тому що...».

3.Інформаційне повідомлення

Торгівля дюдьми визначається, як «всі дії і відповідні заходи, що пов'язані з вербуванням, транспортуванням, * купівлею, переміщенням, передаванням з рук у руки або затриманням людей:

•задіяних для використання обманним шляхом, примушення (що включає використання або загрозу насилля, або зловживання службовим становищем, або борговою залежністю);

•з метою затримання цієї особи незалежно від того, чи отримує вона платню чи ні, у зневоленому становищі (домашньому, сексуальному або репродуктивному) з використанням примусової праці або в умовах, аналогічних до рабства.

Основними елементами у акті торгівлі людьми є:

•наявність обману;

•насилля;

•боргова кабала;

•експлуатація у кориснихділях, для якої обман, насилля або боргова кабала використовуються.

Як правило, обман стосується дезінформації відносно умов або характеру робіт, які будуть виконуватися. Складовою злочину «торгівля людьми», є торгівля жінками. У міжнародних документах про тор- . гівлю людьми країни підрозділяються; на 3 типи:

1. Країни, що поставляють жінок на світові ринки сексуального бізнесу.

2. Країни, через які відбувається транзит жінок.

3. Країни призначення, куди відповідно вивозять жінок.

Пострадянські країни -— це країни, з яких більшою частиною відбуваєтьсяекспорт жінок на світові ринки інтимного бізнесу, У той же час вони є транзитними для жителів азіатських країн, що намагаються потрапити у Західну Європу.

Пріоритетними країнами вивезення українських жінок є Терція, Греція, Кіпр, Італія, Іспанія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Чехія, Хорватія, Німеччина, Об'єднанні Арабські Емірати, Сирія, Китай, Нідерланди, Канада, Японія (Ведучий показує названі країни на мапі світу).

4.Мозковий штурм «Мета торгівців»

Ведучий пропонує учасникам назвати, з якою метою проводиться торгівля жінками. Відповіді учасників записуються на плакат.

Можливі варіанти відповідей:

•примусовий шлюб;

•примусова праця;

•сервітут (робота офіціантки);

•насильницьке використання у домашніх умовах;

•насильницьке використання у промисловому або сільськогосподарському секторі;

•народження дитини примусово або на замовлення;

•використання у легальному та сексуальному нелегальному бізнесі

5.Вправа «Фактори виїзду за кордон»

Ведучий об'єднує учасників у 2 групи і пропонує визначити:

групі — позитивні фактори виїзду закордон;

групі — негативні фактори виїзду закордон.