Смекни!
smekni.com

Безробіття серед молоді (стр. 3 из 3)

У даному випадку найбільш важливим є наявність у випускників навичок, що дозволяють швидко адаптуватися до нової ситуації. Ці навички повинні виховуватися в процесі соціалізації особистості, як у сім'ї, так і під час навчання спеціальності.

Іншим механізмом адаптації до вимог ринку є перенавчання спеціалістів в службі зайнятості та у вузах. Для цього можуть бути використані механізми отримання різного роду кредитування навчання студентів роботодавцями, що дозволяє випускникам визначитися з подальшим місцем роботи.

Крім того, можливо налагодження механізму, за якого вузи будуть укладати з підприємствами прямі договори на навчання фахівців необхідних спеціальностей.

Створення інформаційних систем, що дозволяють враховувати спектр вакансій, аналізувати їх і прогнозувати ситуацію на ринку праці теж покращить ситуацію. Така робота вже розпочата, про що проінформували представника муніципальної влади в групі.

Проблема адаптації на ринку праці випускників вузів, які є рядовими запасу російської армії

Проблема «вуз – армія – ринок» полягає в тому, що молоді люди, які отримали спеціальність у вузі, при проходженні військової служби втрачають кваліфікацію і, можливо, вже маюче місце роботи. Після повернення зі служби ці громадяни найчастіше в силу різних причин не мають можливості відновити свою кваліфікацію. У результаті ринок праці втрачає кваліфікованих фахівців, а громадяни, які відслужили в армії – можливість отримати гідну роботу. Частково це пов'язано з тим, що в даній ситуації, виявляється, практично неможливо отримати статус безробітного і стати на облік на біржі праці.

В якості можливих шляхів вирішення було запропоновано розробити на муніципальному рівні через департамент зайнятості населення спеціальну програму з адаптації на ринку праці випускників вузів, які є рядовими запасу російської армії. До реалізації даної програми могли б підключитися громадські організації міста. Одним з кроків реалізації подібної програми може стати створення при громадських організаціях консультативних центрів з питань працевлаштування для рядових запасу російської армії.

Також необхідний захист цих громадян на законодавчому рівні. Зокрема – забезпечити цій категорії молодих людей отримання статусу безробітного. Для чого громадським організаціям необхідно вийти на федеральний рівень з відповідними законодавчими ініціативами.

Інфантилізм молоді в пошуку роботи

Молоді люди часто не мають активної позиції в пошуку роботи, а відповідно не використовують багато з існуючих можливостей знаходження роботи. Неабиякою мірою це пов'язано з небажанням потрапляти в некомфортні і жорсткі ситуації ринку праці.

Для вирішення цієї проблеми запропоновано, перш за все, раннє залучення підлітків до праці.

Іншим важливим моментом є необхідність наявності у випускників вузів високого рівня самоорганізації з тим, щоб у пошуку роботи мати можливість відповідно зустрічати і долати труднощі, пов'язані з не комфортністю пропонованої праці.

Крім того, для російського суспільства актуальною є робота по включенню в суспільній свідомості механізму активного пошуку роботи. Ця робота полягає, перш за все, в інформуванні молоді про принципи і технології пошуку.

Необхідно проводити спеціальні курси для батьків з тим, щоб сприяти включенню даного механізму на рівні сім'ї.

Проблема необізнаності населення про свої права та можливості в пошуку роботи

В даний час населення вкрай незадовільно інформовано про можливості пошуку роботи. При цьому відіграють роль як вже згадувана пасивна позиція в пошуку роботи, так і певного роду забобони, невірна інтерпретація шукають роботу громадянами свого становища як невдаху і прохача. Крім того, виявилося, що інформаційних каналів про попит на ринку праці явно недостатньо.

У зв'язку з цим необхідною є робота з широкого і доступного інформування населення про існуючі на ринку вакансії. Також необхідно інформування про існуючі можливості отримати такого роду інформацію.

У кінцевому підсумку широке інформування громадян про існуючі можливості і права в пошуку роботи дозволити частково зняти кожну з названих проблем.


Висновок

безробіття зайнятість випускник молодь

На закінчення свого реферату я хотів би підвести деякі підсумки.

У ході досліджень були виявлені ряд передумов для реалізації даної проблеми.

По-перше: в даний час на ринку праці Росії все більше число молодих людей звертаються за допомогою при працевлаштуванні до служби зайнятості і часто поповнюють ряди безробітних, не знайшовши відповідної вакансії. Ця обставина викликала необхідність створення спеціалізованих установ – молодіжних бірж праці, які, як показує практика, більш ефективно справляються з проблемами працевлаштування молоді.

По-друге: громадяни у віці від 14 до 29 років (підлітки та молодь) відносяться до соціально незахищеної групи населення в силу деяких обставин, головним з яких є відсутність спеціальності або брак досвіду роботи.

В умовах російської ринкової економіки, яка ще не до кінця пройшла стадію формування, молодим людям дуже важко знайти своє місце в житті суспільства і вони стикаються з серйозними проблемами при працевлаштуванні. У зв'язку з цим держава зобов'язана ефективно вирішувати проблеми зайнятості молоді, адже молодь – це майбутнє Росії.


Список літератури

1. Бабушкіна Т., Гарсія-Ісер М. Молодь на ринках праці та освітніх послуг / / Людина і праця. -2004. – №6. с. 40–43.

2. Багаєв В. Зайнятість молоді – завдання державна / / Людина і праця. -2003. – №12. с. 45–46.

3. Адамчук В.В., Ромашов О.В., Сорокіна М.Є. Економіка і соціологія праці: Підручник. – М.: Изд-во «ЮНІТІ», 1999