Смекни!
smekni.com

Культурні та релігійні чинники й ставлення до праці (стр. 3 из 3)

За змістом розрізняють такі види праці : проста й складна, творча та репродуктивна, фізична та розумова, ручна та механізована тощо.

Проста праця— виконання простих трудових операцій, для яких достатньо виробничого інструктажу і немає потреби в спеціальному навчанні.

Складна праця— кваліфікована праця, пов'язана із додатковими витратами на навчання робітника.

Творча праця— передбачає постійний неповторний пошук нових рішень, нового ставлення до наявних проблем, активного розвитку самостійності та ініціативності. У репродуктивній праці значна частина функцій повторюється, тобто її особливістю є повторюваність засобів досягнення результатів.

Фізичну працю характеризує безпосередня взаємодія людини із засобами праці, її залучення до технологічного процесу.

Розумова праця характеризується інформаційними, логічними, творчими елементами і відсутністю прямої взаємодії працівника із засобами праці. Ручна праця не потребує техніки, інструментів, приладів.

Умови праці - сукупність чинників, які впливають на працездатність, здоров'я працівника.

Ця категорія охоплює соціально-економічні, санітарно-гігієнічні, організаційні та соціально-побутові умови. [2, 117]

ВИСНОВКИ

Характер і зміст праці формують ставлення до неї — історично змінну характеристику трудової діяльності. Ставлення до праці — це емоційно-вольова настанова особистості на працю, тобто вираження її позиції. Залежно від змісту і характеру праці переважає ставлення до неї, як до засобу, що забезпечує існування, чи як до нагальної життєвої потреби. У першому випадку праця має для людини лише інструментальну цінність, бо виступає як засіб реалізації інших потреб, що можуть перебувати поза самою працею. Наприклад посада, котра дає право доступу до якогось ексклюзивного клубу, а отже, можливість проводити дозвілля з-поміж «сильних світу цього», за побутовою шкалою цінностей може перевищувати цінність самої праці, її фахову привабливість.

Серед цінностей для людини належне місце має займати праця. Це залежить від правильної мотивації та різних чинників праці. Сучасна молодь потребує формування правильних мотивів своєї праці та ставлення до праці взагалі.

ЛІТЕРАТУРА

1. Дворецкая Г.В., Махнорылов В.Г. Социология труда: Уч. Пособие. – К. 1990 – 352 с.

2. Вакуленко С.М. Соціологія праці: Навчальний – методичний посібникю – К: Знання, 2008, - 262 с.

3. Богиня Д. Трудовий менталітет в системі стратегічного розвитку України// Стратегія економічного розвитку України. – 2001. – №7. – С. 42–53.

4. Юрчишин В. Методологічні аспекти реформування відносин власності // Економіка України. – 1993. – №2. – С. 24.

5. Дмитренко Г.А. Механизм мотивации высокопроизводительного труда в рамках системного управления трудовым коллективом. – К.: “Знание” УССР. – 1991. – С.50.

6. Лукашевич М.П., Туленков М.В. Соціологія: Навч. посібник. — К.: МАУП, 1998. — 276с.

7. Подольська «Культура і релігія» Онлайн бібліотека

8. www.buklib.net



Фактори формування ставлень до праці [1, 74]