Смекни!
smekni.com

Проект кафе "Луксор" (стр. 2 из 3)

Колони, що імітують форми рослинного світу, в основних своїх типах виникли і в період V і частиною III династій, каннеліровані колони - трохи пізніше. Вони майже не застосовувалися в Середньому царстві, але потім, в період Нового і Пізнього царств, зовсім витіснили колони геометрично правильних форм. Колони цього типу в їх розвиненому вигляді тісно пов'язані з релігійною символікою єгиптян.

Заснована на наслідуванні формам рослинного світу єгипетська колона переробляє ці форми у відповідності з установкою Нового царства на монументальну архітектуру. Пропорції колон стають важкими, їх форми - спрощеними, зведеними до гладких поверхнях. У початковий період Нового царства проводилося суворе розподіл типів колон за місцем їх розташування. Колони, що несуть навантаження стелі, мали капітелі у вигляді закритої чашечки квітки, що наближалися до простої конструктивній формі, розрахованої на вираження тектонічної ролі колони. І тільки в середніх яскраво освітлених прольотах гіпостильним залів колона, подібно вільно стоїть рослині, увінчувалася розкритою чашею капітелі, за гранню якої не видно була верхня частина колони, безпосередньо приймає на себе навантаження стелі. Стеля, розписаний зірками, зображував небо і здавався ширяє в повітрі. У кінці Нового царства цей прийом розміщення колон втратив своє значення, і їх почали розставляти в довільному 2 порядку. В архітектурі Єгипту Пізнього царства застосовувалися виключно розкриті чаші капітелей. При визначенні форми колон декоративні вимоги отримали в цю епоху переважну роль.

Зустрічаються наступні типи колон.

1. Папірусообразная (папірус - високий гладкий тростина), з відкритим і закритим бутоном - основний тип колони Нового царства.

2. Лотосообразная (лотос - велика біла лілія) - рідко застосовувалася колона.

3. Пальмообразная. Зі складною, або композитної, капітеллю (з'явилася в пізній період).

5. З хатхоріческой капітеллю (з зображеннями голови богині Хатхор).

6. З капітеллю у вигляді перевернутого дзвони - зустрічається рідко (Карнак).

Стильові особливості єгипетської колони

Перетин стовбура єгипетської колони було круглим або складалося з декількох півкругів (прийом, зворотний каннелюр). Відповідно круглого стебла квітки лотоса і кутастому папірусу перетину складалися з напівкруглих опуклостей або мали гострі опуклі ребра. «Зв'язок» найчастіше було вісім. Відома колона з трьома ребрами (Саккара).

По горизонталі стовбур зазвичай пересічений орнаментальними смугами або об'ємними джгутами, що зв'язують пучки стебел, також об'ємні в цьому випадку (Луксор).

Пропорції колони, включаючи капітель, були відносно важкі; їх розвиток історично йшло від струнких форм до масивних, хоча ця тенденція і не завжди виявлялася послідовно. У Абусире висота колони дорівнює 6-7 найбільшим діаметрам, в Карнаку - 6 і 5 діаметрам (обидві колони - у гіпостильним залі), в Луксорі - близько 5.5 діаметра, у

Мединет-Абу - від 3.75 до 4.25 діаметра. Стовбур більшості колон звужується догори, причому багато колони мають звуження біля бази.

Низ колони в більшості випадків оброблений прямокутним або криволінійним орнаментом, що імітує листя.

Капітелі були двох основних типів - закритий бутон і розкрилася чашечка квітки. Над капітелями була абака, рівна по товщині архітравні балці, тобто приблизно величиною верхнього діаметра колони.

Капітель у вигляді бутона розширювалася внизу, біля основи, і поступово звужувалася догори, вписуючись в квадрат абаки. Капітель у вигляді чашечки розширювалася внизу аналогічно бутона і сильно розкривалася нагорі, переходячи в тонке ребро (верхній діаметр колони).

Абака зберігала розмір товщини архітрава і тому ставала майже вдвічі вже верхнього кола капітелі. Тонке і ламке верхнє ребро капітелі не навантажувати і мало виключно декоративне призначення.

Дзвін або бутон мав гладку, просту форму. Капітель була круглої в плані (Карнак), гранчастої (пальмовідная капітель) або складалася з низки напівкруглих джгутів (Луксор). Капітелі Нового царства майже не мали рельєфу. Обробка капітелі зводилася до оздоблення, зазвичай імітує листя рослин.

Об'ємні форми капітелей були простими і великими. Тільки в період еллінізму в Єгипті в складних капітелях з'явилися скульптурна розчленованість і дрібні об'ємні форми. Висота капітелі по відношенню до висоти всієї колони була порівняно велика (для іонічного ордера Греції вона складає близько 1 / 15, для коринфського - 1 / 8 - 1 / 7, в Абусире - 1/4.4 - 1 / 4, в Карнаку - 1 / 3.25 - 1/5.3, У Мединет-Абу - близько 1/3.5, в Луксорі - близько 1 / 3 і в Дендері колони гипостильного залу - близько 1 / 2 висоти, тобто в останньому випадку висота капітелі майже дорівнює висоті стовбура).

База представляла собою плоский диск, здебільшого без різьби, покривав стовбур колони. Диск мав вертикальний або похилий зріз (з розширенням донизу). Іноді зрізу надавали форму кола. База в багатьох випадках була дуже масивною, її діаметр досягав 2 діаметрів колони.

Для кроку колон частіше всього застосовувався метричний ряд з рівними, відносно вузькими інтерколумніями. Але від цього прийому було багато відступів. У першому дворі Луксорського храму при переході з бічної сторони на фасадну крок колон змінюється, зберігаючи пропорції ордера. Часто середній вхідний інтерколумнії був ширший від інших (Едфу, Хон-су та ін.)

Для Нового царства характерне об'єднання колон декількох типів в одному приміщенні. У гіпостильним залах середні ряди колон були вище за інших і капітелі їх відрізнялися за формою: у центрі - розкритий квітка, по краях - бутони. Крок середніх колон не збігався з кроком крайніх.

У Колонадах пізнього періоду форма капітелей іноді симетрично змінювалася. У Едфу в межах половини фасаду переднього залу і двору капітелі були всі різні за формою і висоті, але симетрично повторювалися на іншій половині фасаду, іноді ж, як в колонаді перед великим пілоном на острові Філе, всі капітелі ряду були різні.

Всі зміни, що відбувалися в різні періоди в елементах ордера, в основному відносяться до колони. Антаблемент порівняно рано отримав сталу форму. У Стародавньому та Середньому царствах він складався з архітравні балки і покладеної горизонтально виносної прямокутної плити, іноді застосовувалися консолі. У Новому царстві і пізніше антаблемент складався з архітравні балки і великий викружкі з порівняно тонким полувалом під нею. Поєднання викружкі з полувалом, що з'явилося ще в Стародавньому царстві, пізніше стало застосовуватися для вінчання всіх форм в єгипетському зодчестві: наличників дверей, завершення стіни, пілона, антаблемента колонади та ін Форми антаблемента і карниза в мистецтві пізнього часу залишалися незмінними.

У композиції фасадів найчастіше вдавалися до прийому обрамлення. Вхідний до складу антаблемента вал не змінювався у своєму перерізі при переході з горизонтальних частин на вертикальні. Поділ на несучі і несомих елементи не дотримувалося, воно було обов'язковим лише в інтер'єрах будівель і у вільно стоять колонада. Але у фасадах пізнього часу переважала стіна, і антаблемент, втрачаючи свою тектонічну чіткість, зливався з бічними відрізками стін.

Висота антаблемента становила від 1/4.5 до 1 / 5 висоти всього ордери (або будівлі), причому в Колонадах це відношення рідко виходило за вказані межі. Висота верхньої карнизної викружкі складала зазвичай від 1 / 3 до 1 / 2 висоти антаблемента. Однак у побудові пропорцій карниза і деталей не застосовувалися модульні і канонічні відносини: залежно від розміщення деталей і їх значення в зовнішності будівлі вони зазнавали значні відхилення від умов середньої норми. Збільшення розмірів будинку не викликало пропорційного збільшення деталей. Єгипетська архітектура заснована на масштабності; у зв'язку з цим величезний пілон іноді увінчувався непропорційно малим карнизом (Луксор), що підкреслює його величину, а центральний портал цього пілона отримував величезний, важкий карниз. Тим не менш модульність, в сенсі кратності всіх розмірів за відношенню до вихідної одиниці побудови, служила одним з прийомів визначення основних розмірів будинку. Правда, її застосування було обмежене певним часом.

Житлова архітектура Єгипту, відома лише за фрагментами, з нашого аналізу виключена.

Слід відзначити ряд прогресивних елементів в єгипетській архітектурі, що мали значення у подальшому розвитку світової архітектури. До них повинні бути віднесені:

1) великі ансамблеві композиції;

2) розробка проблеми монументальності;

3) сильний розвиток в композиції поздовжньої осі з використанням ефектів перспективи і освітлення;

4) перістільний двір (в храмі і житловому будинку);

5) базилікальнй розріз (там же);

6) ордерна система;

7) розробка системи пропорційної закономірності;

8) використання стінний поверхні як основного мотиву художнього образу споруди, що став згодом характерним для архітектури Сходу (з одночасним використанням в інтер'єрі колонад);

9) поява (в період Середнього царства) невеликих, інтимних храмів, близьких за формою до периптер, обнесених з трьох сторін відкритими портиками;

10) синтез мистецтв, з повним підпорядкуванням живопису та скульптури архітектурі.

Типи опор в єгипетській архітектурі

1. Зображення дерев'яних колонок. Древнє царство.

2. Композитна колона. Елліністичний Єгипет.

3. Стовп-пілястра. Нове царство.

4, 5. Осіріческій стовп. Нове царство.

6, 7. Стовп-колона. Середнє царство.

8. Хатхоріческая колона. Елліністичний Єгипет.

9. Пальмовідная колона. Древнє царство.

10. Складна хатхоріческая колона. Пізній Єгипет.

11. Багатогранна колона. Нове царство.

12. Лотосовідная колона. Середнє царство.

13, 14, 15, 16. Папірусообразние колони. Нове царство.

В кінці річки і водночас при вході до барної стійки розміщені статуї. Ці статуї єгиптяни використовували при будівлі колон, які прикрашали парадний вхід. Скульптури символізували охоронців будинку.