Смекни!
smekni.com

Виробництво санітарно-технічних електромонтажних заготовок, вузлів і виробів (стр. 2 из 3)

При виготовленні вузлів трубопроводів труби, які поставляються на підприємство трубовозами або залізничнодороними вагонами, вивантажують і складають у штабеля, звідки вони поступають на стелажі після контролю якості кожної труби. Потім виконують розмічування труб для їх різання під різними кутами, утворення отворів або згинання. Для розмічування використовують стандартні інструменти. При розмічуванні для газового розрізання труб їх розміри заготовок збільшують на 3... 4 мм; машинної 0-2... 3 мм; дугової 6... 8 мм; механічної 4.. 6 мм. Газоплам’яне і плазменне розрізання вуглецевих і легованих сталей виконують на установках УРТ-630М. Для вирізання з труб секторів зварних відведень використовують установку для газоплам’яного розрізання УРТ-1420. Різьблення на водо-газопроводних трубах нарізають на станках С-225, ВМС-2А, ВМС-2В., БДО7, СТД-124, ПРП-603.

При виготовленні вузлів для трубопроводів для яких відсутні стандартизовані круто зігнуті відведення для трубопроводів з легованої і високолегованої сталі, високого тиску, малих діаметрів з вуглецевої сталі; а також у випадках, коли радіус вигину перебільшує півтора діаметра труби труби гнуть на підприємствах виробничої бази будівництва. Застосовують такі способи згинання труб: у холодному стані згинальним сектором на двох опорах з наповнювачем і без наповнювача; у холодному стані обкатуванням роликом без наповнювача; у холодному стані з внутрішнім дорном, з нагрівом електричним струмом високого коливання / ТВЧ/. Відхилення від номінальних розмірів у відведень не повинні перебільшувати таких значень: радіус вигину 4%, але не більше 20 мм; зменшення товщини стінки у зоні вигину 25 ..30%. / в залежності від радіусу вигину /; овальність перерізу у зоні вигину – 8%; висота хвиль - 10 мм, відхилення взаємного розташування прямих участків гнутої труби – 1 мм на кожні 150 мм довжини труби. Для згинання сталевих безшовних гарячекатаних труб у холодному стані використовують трубозгинальні гідравлічні станки ТВС-127; ТГР-20; ТГР-50; ВМС-23В; ГСМ-21, багатопозиційні трубозгинальні механізми ВМС -26А, СТД-102.

Для забезпечення якісного з’єднання вузлів трубопроводів потрібно забезпечити необхідне зафіксоване взаємне розташування у просторі труб і деталей, які стикують. Різнотовщинність труб у вузлах трубопроводів залежить від призначення трубопроводів: технологічні загального призначення - 35%, але не більше 3 мм; для пари і гарячої води 0,1... 0,2 товщини труби, але не більше 3 мм; для токсичних газів-10%, але не більше 3 мм. Якщо рівнотовщинність труб, які з’єднуються, перебільшує вказані значення, то необхідно забезпечити плавний перехід від більш товстого до тонкого елементу однобічною або двобічною обробкою кінця труби з більш товстою стінкою. При цьому угол похилу поверхні переходу від більшого діаметру до меншого діаметру не повинен перебільшувати 15 градусів. Уруб і деталей вузлів трубопроводів, у яких розміри і форма кінців, які з’єднуються, не забезпечують необхідну точність збирання стика, кінці підлягають правці. Для труб з внутрішнім діаметром до 159 мм потрібна точність їх кінців досягається роздаванням кінців конусними оправами у холодному або гарячому стані на установці 2823.

При збиранні вузлів трубопроводів спочатку з окремих патрубків і деталей /відведень, фланців, переходів збирають елемент, габарити якого дозволяють зварювати стикові з’єднання механізованим способом. Потім з таких елементів виготовляють вузли трубопроводів. Елементи перев’язують рівномірно електрозварюванням по усьому периметру стику. Кількість і довжина перев’язок залежить від діаметру труб. При діаметрі труб до 300 мм рекомендується робити три перев’язування, більше 300 мм- не менше ніж чотири. Висота перев’язування повинна відповідати висоті першого шару електрозварювального шву. Перед зварюванням стиків вузлів трубопроводів перев’язування необхідно зачистити до металічного блиску. Зачищення кінців труб виконують механізованим інструментом, електричними або пневматичними шліфувальними машинами ЧП-2104, ЧП-2207. Збирання вузлів трубопроводів виконують на спеціальних станках-13520, обладнаних пристроями для встановлення патрубків і деталей і їх закріплення у потрібному для збирання положенні; напівавтоматами для зварювання металу у середовищі різних газів або під шаром флюсу.

Фарбують вузли трубопроводів відповідно їх призначенню. При поставці на будівництво вузли трубопроводів повинні бути повністю укомплектовані.

Сталеві труби при виготовленні вузлів трубопроводів можна склеювати за допомогою композиції ‘’Компаунд-168’’, яка вимішує епоксидну смолу ЕД-16/90% по масі / і пластифікатор- поліефір МГФ-9/10%; по масі /. Клеючі властивості смола набуває, коли її змішують з отверджувачем-кубовими залишками гексаметидендіаміна, який вводять в кількості 15% від маси смоли. На одне з’єднання труб діаметром 20 мм витрачається 1г такого клею. Внаслідок того, що клей швидко густіє, перед його використанням необхідно мати зібрану систему трубопроводів. Труби з’єднують за допомогою розтрубів або безрізьблених труб. При цьому відстань між поверхнями склеювання повинна складати 0,5... 0,7 мм, довжина муфт -8; довжина поверхонь склеювання - 20... 30 мм для кожного кінця труб. Клей «Компаунд-168» можна застосовувати для склеювання сталевих труб систем опалення, тільки при температурі оточуючого середовища більше ніж 0 градусів С. Розбирають різьблені з’єднання за допомогою трубних ключів. Безрізьбленні з’єднання перед розбиранням нагрівають до 300 градусів С, при цій температурі клей руйнується. Склеєні з’єднання повинні знаходитись у спокійному стані на протязі 10... 12 годин.

При застосуванні у виробництві вузлів трубопроводів чавунних труб, відхилення їх розмірів від номінальних не новинні перебільшувати 5 мм. Площі відрізання або перерубування труб і фасованих частин повинні бути перпендикулярні їх вісям, а на кінцях труб не повинно бути тріщин. Стики чавунних труб необхідно заповнювати розчином розширюючого цементу або розплавленною сіркою з попереднім ущільненням стику просмоленою пасмою.

Труби з розтрубами, з’єднання яких заповненні розширюючим цементом, не можна транспортувати до досягнення цементно-пісчаним ровчином запланованих показників міцності. Розтруби труб, які призначенні для транспортування агресивних середовищ, необнідно заповнювати просмоленою пасмою та кислотостійким цементом.

2. Виробництво виробів і заготовок для систем вентиляції,

аспірації і кондиціонування повітря

На окремих підприємствах або на санітарно-технічних заводах у цеху вентиляційних виробів і заготовок, виготовляють повітряводи систем вентиляції, аспірації і кондиціонування повітря, а також різні деталі цих систем. Значна частина вентиляційних систем типізована і нормалізована. Головною номенклатурою таких цехів є: повітряводи з покрівельної і нержавіючої сталі, а також алюмінія і полімерних матеріалів; повітрярозподільчi і повітрязабірні пристрої; місцеві відсмоктувачі; рухомі і нерухомі решітки; рефлектори; циклони; деталі для з’єднання, запорні і регулюючі пристрої: фланці, шибери, заслінки; засоби кріплення вентиляційних систем до будівельних конструкцій: хомути, кронштейни, підвіски тощо.

Повітряводи підрозділяють на декілька типів. Прямошовні повітряводи виготовляють з прямим по довжині швом, який з’єднує окрайки листа. Довжина повітряпроводу дорівнює довжині листів, з яких виготовляють повітряпровід, але вона не повинна перебільшувати 2,5м. Спіральні повітряводи виготовляють на спеціальних станках шляхом спірального накручування сталевої стрічки. Такі повітряводи можуть мати любу необхідну довжину.

В залежності від товщини металу повітряводи виготовляють на фальцових з’єднаннях /товщина металу до 1,6 мм /, а при більшій товщині - на зварці. Повітряводи діаметрам 100... 200 мм виготовляють із сталі товщиною 0,5 мм, 250.. 460 мм- 0,6 мм., 600... 800 мм- 0,7 мм; 900...1600 мм- 1мм 1800. 2000 мм- 1,4 мм. Система повітряводів складається з уніфікованих деталей-прямих участків, відводів, переходів, узлів відгалуджень і заглушок.

Металеві повітряводи переважно виготовляють з маловугле-цевої, чорної і оцинкованої сталі. При переміщенні по повітряводах агресивних газів або пилу використовують повітряводи з нержавіючої сталі, титанових і алюмінієвих сплавів. Повітряводи з оцинкованої сталі використовують у системах кондиціонування повітря, а також при переміщенні повітря з відносною вологістю більше ніж 60%. Повітряпроводи з чорної сталі і деталі їх кріплення фарбують в залежності від складу повітря: так повітряводи для переміщення умовно чистого повітря з температурою до 70 С грунтують усередині і знаружі за один раз; умовно чистого з температурою більше 70 градусів С - фарбують по обгрунтованій поверхні вогнестійкою фарбою знаружі один раз; вміщуючого під -рунтують знаружі один раз; вміщуюючого агресивні гази - фарбують по обгрунтованій поверхні антикорозійним складом. Різьблення і оброблені поверхні, які сполучаються не фарбують. Друге фарбування зовнішньої поверхнi повітроводів здійснюють після їх встановлення на об’єктах будівництва.