Смекни!
smekni.com

Виробництво санітарно-технічних електромонтажних заготовок, вузлів і виробів (стр. 3 из 3)

Технологічний потік вентиляційного цеху починається з розмічування і розрізання. При виготовленні повітряпроводів великих діаметрів потрібно два або більше листів металу з’єднати за допомогою фальцевого з’єднання або зварки в один збільшений, який називають картиною. Фальц являє собою фігурний шов, за допомогою якого з’єднують листи металу. Фальцові з’єднання бувають: одинарні стоячі, двойні стоячі, одинарні лежачі з подвійною відсічкою; полуторні лежачі; подвійні лежачі, вуглові одинарні, комбіновані углові. Для утворення фальців застосовують фальцепрокатні механізми ФП-3, СТД-16. При ручній заготовці і масі сталевого листа до 6,5 кг /товщина листа не більше 0,8 мм / усі поздовжні і поперечні фальці роблять полуторними або двойними, а при більшій масі- одинарними. На повітряводах діаметром більше 800 мм проміжні одинарні повздовжні фальці необхідно закріплювати точечною зваркою або заклепками, які розташовують на відстані 250..300 мм одна від другої. Замикаючі фальці також обов’язково закріплюють точечною зваркою або закріпками. Поперечні торцеві фальці загибають у сторону, протилежну руху повітря. В операції першого технологічного процесу також входять прямолінійне і криволінійне розрізання листів і картин. Для ручного, прямолінійного розрізання листової сталі товщиною до 1,5 мм застосовують ножиці ВМС 101. Для криволінійного розрізання листового металу товщиною до 2,7 мм застосовують ручні ножиці ИЕ-5402, С-440 і С- 424. Прямолінійне розрізання металу товщиною до 6 мм і ширині листа до 2500 мм здійснюється гільотинними ножицями СТД-9А, НГ-3М, ВМС - 103. Для криволінійного розрізання по зовнішнім і внутрішнім контурам листового металу товщиною 4,6 мм застосовують стаціонарні віброножиці ВМС - 105 і ВМС- 106, а також роликові ножиці ВМС - 104.

Другим технологічним процесом є виготовлення із листів сталі і картин напівфабрикатів-частин повітряводів і фасонних частин до них. З метою надання листовим заготовкам циліндричної або конічної форми використовують вальці С-235, ВМС -85, СТД-90, СТД-14. При виготовленні повітряпроводів прямокутного перерізу застосовують листозагинальні станки ЛС-5, ЛС-6. Усі фальцепрокатні пристрої виконують прокатуванням прямих фальців. Для відгинання бортів і утворення поперечних фальцевих з’єднань на деталях криволінійної форми використовують машини ВМС -76, ВМС -77, ВМС -78.

Третій технологічний процес: збирання вентиляційних вузлів і виробів, який в залежності від їх габаритів здійснюється на спеціальних верстаках, фальцеосаджувальних станках ФО - 1, ФО -2, СТД - 25, СТД - 28, або хоботі зіг-машини /прокатка поперечних фальців, відбортування фальців /. Окремі ланки повітряпроводів з деталями вентиляційних систем з’єднують за допомогою фланців або безфланцевих з’єднань. Серед останніх найбільш розповсюдженими є з’єднання на бандажах повітряпроводів круглого перерізу діаметром 100... 1250 мм. Планочні і реєчні з’єднання застосовують при збиранні повітряпроводів прямокутного перерізу. Для виготовлення фланцевих з’єднань застосовують машину ВМС -60, Виготовлені фланці насаджують на кінці ланок повітряпроводів і закріпляють.

Наступним технологічним процесом є контрольне збирання виготовленої вентиляційної системи і її фарбування. Вдруге фарбування повинно здійснюватись після встановлення вентиляційних систем у примішенні. Фасонні частини і обладнання вентиляційних систем, які виготовлені з чорної сталі, повинні бути обгрунтовані тими ж фарбами, що і повітряпроводи. Виготовлена на підприємствах виробничої бази будівництва вентиляційна система повинна бути повністю укомплектована. Деталі вентиляційної системи обов’язково маркують за допомогою трафарета фарбою, яка відрізняється від фарби, яка нанесена на повітряпровід. Процес виробництва завершується прийманням вентиляційних систем на склад готової продукції.

Для виготовлення виробів і елементів вентиляційних систем широко застосовують неметалічні матеріали: азбестоцемент; залізобетон; полівінілхлорид; вініпласт, склопласт і інші матеріали з пластмас. Так вініпласт використовують для виготовлення виробів, які експлуатуються в інтервалі температур від -60 С до +50.С Вініпласт має високу механічну міцність, добре підлягає різним видам як ручної, так і механічної обробки на звичайних метало- або деревооброблюючих станках. При нагріванні набуває пластичності і легко формується. Після охолодження його високі механічні властивості відновлюються. Вiніпласт - електроізолюючий матеріал. Листи і деталі з вініпласту зварюють, нагріваючи їх до температури 220... 240 С гарячим стислим повітрям. При зварюванні застосовують шви різних видів: стиковий однобічний, стиковий двобічний, кутовий двобічний, тавровий однобічний, тавровий двобічний. Підсилювати зварні шви за рахунок наплавлення не рекомендується.

3. Виробництво електромонтажних заготовок

На підприємствах електромонтажних заготовок централізовано виготовляють коробки та різні інші електромонтажні вироби. Технологічний процес виготовлення таких виробів передбачає штампування напівфабрикатів на кривошипних і ексцентрикових пресах, збирання виробів на конвейєрних лініях. В гальванічному відділенні встановлені універсальні автоматичні лінії. Для фарбування зварних з’єднань використовують конвеєри безперервної дії. Фарбують вироби в камерах, які обладнані гідрофільтрами, з обезжирюють механічним або хімічним способами. Для сушки виробів використовують камери з інфрачервоними випромінювачами. Сталеві труби, які використовують при монтажі електрообладнання, засобів автоматизації і зв’язку, систем централізованої змазки і гідравліки, підлягають додатковому хімічному очищенню і фарбуванню на спеціальному обладнанні. Після фарбування і сушки вироби комплектують і відправляють на склад готової продукції.

Участки по виготовленню електромонтажних вузлів призначені для виробництва крупних вузлів електропроводки з проводів перерізом до 6 мм2., підготовки до монтажу і комплектації електроарматури, розрізання труб. При виготовленні електромонтажних вузлів застосовують автомат розрізання і знімання ізоляції АРС-1; механізм для закручування кілець; механізм для розрізання труб СОТ; механізм для розрізання проводів.

Для забезпечення спеціальних монтажних організацій заготовками для крупногабаритних конструкцій, нестандартизованими виробами, які не ввійшли в номенклатуру спеціалізованих підприємств монтажних заготовок, а також для виконання складання окремих вузлів, які поступають з спеціалізованих підприємств організують виробничі бази. Номенклатура продукції, яка виробляється базами, включає різні заготовки для виконання електромонтажних робіт / блоки щитів і пультів управління; розподільчі пристрої/; для монтажу систем контрольно-вимірювальних приладів і автоматики /щити і пульти управління, комплекти вузлів і пристроїв трубної обов’язки приборів/. В основу організації основних виробничих процесів на таких базах положені принципи потоковості і комплексної механізації.

На підприємствах монтажних заготовок контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматизації основною продукцією є вузли і вироби масового використання: рейки зажимів, з’єднання для труб із кольорових металів; з’єднання із сталевих труб, трубні блоки, щити для технологічного контролю тощо. В склад підприємства по виготовленню таких монтажних заготовок входить два виробничих корпуси; інженерно-лабораторний корпус, склад метала і склад готової продукції. В першому виробничому корпусі виконують штампувальні, збірно-комутаційні і трубозаготовчі роботи; тарування і упакування. В другому виробничому корпусі-роботи, які пов’язані в механічною, гальванічною і термічною обробкою виробів. В спеціалізованому відділенні другого корпусу виготовляють і ремонтують інструмент та інші прилади.