Смекни!
smekni.com

Класифікація підприємств виробничої бази будівництва і їх місце у матеріально-технічній базі будівництва (стр. 2 из 4)

Особливістю планування організації постачання будівництва є те, що матеріально-технічні ресурси надходять з трьох джерел: генпідрядних і субпідрядних будівельних організацій, а також замовника. Кожна з сторін поставляє матеріали, вироби, конструкції і обладнання відповідно з правилами про домовленості підряду, договорів про взаємостосунки учасників будівництва.

Індустріалізація і спеціалізація будівництва обумовила створення системи виробничо-технологічної комплектації (ВТК), найбільш прогресивної і економічної форми галузевого постачання. Матеріально-технологічне забезпечення, яке здійснюється ВТК, передбачає поставку на будівництво конструкцій, виробів, матеріалів і інженерного обладнання технологічними комплектами і в відповідності з технологією і строками будівельно-монтажних робіт (БМР). При організації комплектної поставки необхідно передбачати: комплектування необхідними матеріально-технічними ресурсами (незалежно від джерел і порядку їх надходження) будинків, споруд, вузлів, секцій, поверхів, приміщень, підвищення інженерної готовності виробів, інженерного обладнання і постачання їх на будівництво у комплекті з необхідними кріпильними матеріалами і іншими готовими для використання супутніми вспоміжними матеріалами і виробами.

Концентрація матеріально-технічних ресурсів будівельно-монтажних організацій в управліннях виробничо-технологічної комплектації (УВТК) обумовлює необхідність в створенні механізованих складів, підрозділів по виробничій переробці матеріальних ресурсів і їх підготовці до застосування на будівельних об'єктах. Можливість підвищення продуктивності і ефективності діяльності УВТК є створення в їх складі високомеханізованих, оснащених сучасним обладнанням виробничо-комплектовочних баз. Склад таких баз визначається трьома головними видами діяльності управлінь виробничо-технологічної комплектації: постачання, виробництво і комплектування. УВТК організує постачання на виробничо-комплектовочні бази (ВКБ) матеріалів при складській формі постачання і надходження конструкцій, деталей і виробів з підприємств - виготівників та об'єкти будівництва при транзитній формі постачання. Значну частину постачальницької діяльності УВТК являє складська переробка матеріалів, у тому числі їх розвантаження, сортування, маркування, складування, зберігання на складах і виробничо-комплектовочних базах.

Виробнича діяльність УВТК складається з виготовлення нетипової і несерійної продукції, переробці матеріалів і напівфабрикатів, підвищення технологічної готовності виробів і деталей, виконання вспоміжних виробничих процесів таких як зварювання і інших.

Діяльність по технологічній комплектації полягає у формуванні комплектів матеріалів, напівфабрикатів і виробів, їх контейнеризації і пакетуванні і централізованій доставці комплектів у робочу зону об'єктів будівництва або у зону робочих місць у відповідності з технологією і графіками виконання будівельно-монтажних робіт.

Структура ВКБ визначається в залежності від умов здійснення будівельно-монтажних робіт, програми і видів будівництва, ступені індустріалізації будівництва і спеціалізації будівельних підрозділів і підприємств виробничої бази будівництва.

В складі ВКБ УВТК можуть бути наступні цехи і участки: цех залізобетонних виробів; який включає полігон залізобетонних виробів, бетонорозчинний вузол, арматурний і плотницький участки, вузол сухих сумішей; цех опоряджувальних матеріалів, який включає участок по розрізанню шпалер і технічної тканини, участок виготовлення шпаклівки, замазки і крейдяних паст, участок комплектації, цех загальнобудівельних і ізоляційних матеріалів, який включає участок розрізання скла, участок виготовлення теплоізоляційних пакетів і вентиляційних коробів, участок виготовлення мастики; цех столярних і погонажних виробів, який складається з участків виготовлення нетипових столярних виробів, розрізання погонажа і плит, виготовлення паркету, комплектації столярних виробів; цех металовиробів, який складається з участків по виготовленню виробів з оцинкованої сталі, нестандартних металовиробів: цех сантехнічних і електротехнічних виробів, який має у своєму складі участки комплектації санітарно-технічних виробів і газових плит, комплектації електротехнічних виробів; центральний комплектовочний участок, який складається із складів для зберігання заповнених і порожніх контейнерів і майданчика для завантаження контейнерів на транспортні засоби.

Складське господарство складається з території; будов і споруд для зберігання матеріальних ресурсів; пристроїв і обладнання для їх переробки на складах; вимірювального і протипожежного обладнання. Складське господарство призначене для накопичення запасів матеріалів, конструкцій, сировини, палива і забезпечення безперервного постачання і комплектування ними об'єктів будівництва, раціональної організації вантажо-розвантажувальних робіт, раціонального використання складських приміщень і експлуатації складського обладнання; здійснення підготовки матеріально-технічних ресурсів для використання, забезпечення зберігання матеріальних цінностей. Склади класифікують по наступним ознакам: призначенню, умовам зберігання вантажів; типу будов і споруд, спеціалізації, засобів складської переробки.

По призначенню склади підрозділяють на: центральні - склади, обслуговуючі одну або декілька будівельних організацій, звідки матеріали направляються на участкові і приоб'єктні склади, а також в цехи для переробки і комплектації; участкові - призначені для зберігання обмеженої кількості продукції визначеної будівельної організації, приоб’єктні - створюють на будівельних майданчиках, і вони складаються з відкритих складських майданчиків у зоні дiї вантажно-підіймальних механізмів.

По умовам зберігання розрізняють закриті, напівзакриті, відкриті і змішані склади. По типу будівель і споруд розрізняють склади постійні і тимчасові. До постійних складів відносять: центральні склади і на промислових підприємствах, до тимчасових - участкові і приоб'єктні склади.

По спеціалізації склади диференціюють на універсальні і спеціалізовані. В універсальних складах зберігають різні види матеріальних ресурсів широкої номенклатури. У спеціалізованих (силоси, бункери, тощо) - зберігають окремі види матеріалів обмеженої номенклатури або визначений вид матеріалів, у тому числі спеціальних (паливно-мастильні, хімічні тощо).

По засобам складської переробки розрізняють механізовані, комплексно - механізовані і автоматизовані склади. Для здійснення необхідних операцій склади мають підіймально-транспортне обладнання, стелажі, ваговимірювальне і протипожежне обладнання.

Розрізняють механізовані, комплексно-механізовані, автоматизовані і комплексно-автоматизовані вантажно-розвантажувальні і складські роботи. Комплексна механізація і автоматизація вантажо-розвантажувальних робіт і складських операцій забезпечує високу продуктивність і ефективність робіт, надійність і безпечність їх виконання, дозволяє скоротити простій транспортних засобів, прискорити комплектацію і доставку матеріалів і конструкцій споживачам, що є одним з головних резервів прискорення обертаємості матеріальних ресурсів і зменшення потреби в них.

Кількість сипких матеріалів, що зберігаються окремо на складі, визначається видом і маркою бетона, продуктивністю та режимом роботи підприємства, умовами поставки матеріалів, видом транспорту, режимом його роботи, відстанню транспортування і визначається за формулою:


.......................................................................... (1.1)

Qск - кількість визначеного типу сировинних матеріалів, що необхідно зберігати на складі, м3 або тони;

Qпл - кількість матеріалу, необхідного для виробництва заданого об'єму готової продукції підприємством за одну добу, м3 або тонах;

дзап - норма запасу матеріалу на складі, діб, ОНТП-07-85

К1 • коефіцієнт нерівномірності надходження матеріалів на складі, рівний 1.5 для залізничного і 1.3 для автомобільного транспорту (ОНТП 07-85);

К2 - коефіцієнт нерівномірності споживання на підприємстві матеріалів рівний 1.5.

При визначенні габаритів і місткості складів враховується кількість і вид

матеріалу, призначених для зберігання, норма складування, а також способів здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт на складі.

Місткість складів бункерного типу, що використовується для зберігання заповнювачів і цементу визначається по формулі:

......................................................... (1.2)

а - довжина сторони верхнього квадратного отвору, м

в - довжина сторони випускного отвору, м

h – висота бункера, м