Смекни!
smekni.com

Класифікація підприємств виробничої бази будівництва і їх місце у матеріально-технічній базі будівництва (стр. 4 из 4)

На підприємствах виробничої бази будівництва застосовують різні організаційні форми організації праці. Потокове виробництво - це одна з форм організації технологічного процесу, яка базується на застосуванні усіх основних принципів його побудови: спеціалізації; пропорційності і паралельності, прямоточності, безперервності, ритмічності і автоматизації.

Спеціалізація сприяє підвищенню рівня використання обладнання і оснастки, зниженню собівартості продукції; підвищенню продуктивності ліній.

Технологічні лінії на підприємствах виробничої бази будівництва можуть бути вузькоспеціалізованними (при масовому виробництві продукції) або багатопредметними ( при одиничному або серійному виробництві продукції ).

Пропорційність - це рівна пропускна спроможність усіх технологічних постів за одиницю часу. Для визначення пропорційності і продуктивності агрегатів усього процесу необхідно виходити із співвідношень часткового і загального циклів технологічної лінії . Паралельність - це паралельне виконання робіт, що дозволяє скоротити тривалість технологічного процесу.

Прямоточність забезпечує найкоротший шлях проходження виробів і обладнання по усім технологічним постам. Безперервність передбачає організацію процесу з мінімальними міжопераційними перервами.

Безперервність процесу в першу чергу залежить від пропорційності, пропускної здатності технологічних постів за одиницю часу. В відповідності з цим технологічні лінії можуть бути безперервно-потоковими і перервно-потоковими.

Ритмічність технологічного процесу обумовлює виробництво продукції в відповідності з графіками і через визначені відрізки часу. Механізація і автоматизація процесів можуть бути частковими або повними.

На підприємствах збірних виробів і конструкцій мають місце два основних вида потокової організації I - з рухом предметів праці; II - знарядь виробництва. При першому виді організації технологічні пости спеціалізуються на виконанні визначеної групи операцій і обладнуються стаціонарними агрегатами і станками. Предмети праці разом з технологічною оснасткою рухаються по лінії від одного технологічного поста до іншого. При потоковій організації II виду для забезпечення необхідної потужності створюються визначена кількість технологічних постів на кожному із яких виконуються послідовно усі операції до повного виготовлення виробів без його переміщення. На відміну від 1 виду поточність виробництва забезпечується рухом спеціалізованих ланок робітників і знарядь праці по усім технологічним постам.

Характерним для I виду поточної організації технологічного процесу є агрегатний спосіб виробництва. При такому способі технологічні пости спеціалізовані і обладнані спеціалізованими агрегатами. Рух предметів праці здійснюється за допомогою мостових та інших кранів, що як правило, не забезпечує примусовий ритм перервно-потокової лінії Для організації безперервно-потокової лінії з примусовим ритмом їх праці використовують спеціалізовані технологічні транспортні засоби пульсуючої дії, у вигляді конвеєрів. Конвеєрні лінії - це найбільш перспективний спосіб організації промислового виробництва масової і дрібної продукції. Конструктивно конвеєри виготовляють таким чином, що предмети праці - незавершена продукція в процесі її виготовлення переміщується на рухомих безперервних стрічках або формах, вагонетках.

Характерним для II виду поточної організації технологічного процесу є стендовий спосіб, який забезпечує виготовлення великогабаритних виробів малими партіями на коротких і довгих стендах. Удосконалення цього способу привело до створення високопродуктивних агрегатів - касет. Касетні стенди з рухомими і стаціонарними щитами з кільцевим або паралельним переміщенням стінок дозволяють виробляти масову продукцію. Найбільше розповсюдження касетний спосіб отримав у крупнопанельному будинкобудуванні.

Виробнича потужність технологічної лінії залежить від продуктивності окремих агрегатів, які входять в її склад; часу, на протязі якого обладнання працює у розглядаємому періоді.

Для підприємств по виробництву залізобетонних виробів головним обладнанням є формувальне, від продуктивності якого'^залежить потужність технологічної лінії.

Продуктивність формувального агрегату (Рф ум) при виробництві на протязі року однакових виробів визначають по формулі:

............................................................ (1.6)

де Тс - час роботи агрегату за добу (8,16,24, год. відповідно при 1,2 і Зх змінній роботі);

С - кількість робочих діб за рік (247 діб);

tф - тривалість циклу формування виробів з урахуванням підготовчих операцій, хвилин;

gф - об'єм виробів, які виготовляють за один цикл, м;

К1- коефіцієнт технічного використання формувального обладнання, який дорівнює 0,9.

При виробництві на одній лінії на протязі року різних виробів для визначення її потужності враховують питому вагу часу на виробництво окремих виробів в загальному часі роботи лінії за рік.

При визначенні потужності підприємства сумують потужність його технологічних ліній.

Підвищення ефективності діяльності підприємств виробничої бази будівництва можливе за рахунок інтенсифікації виробництва. Головними шляхами і методами, що можуть забезпечити інтенсифікацію виробництва є підвищення технічного рівня виробництва, його реконструкція і технічне переозброєння. Технічний рівень виробництва підвищується за рахунок підвищення насиченості виробництва технічними засобами, зменшенням питомих витрат матеріалів. Одним із основних методів інтенсифікації промислового виробництва є здійснення технічної реконструкції з застосуванням досягнень науково-технічного прогресу. При реконструкції здійснюють повне або часткове переобладнання виробництва без будівництва нових і розширення діючих цехів основного виробництва. Технічне переозброєння здійснюють за рахунок впровадження нової техніки і технології ; модернізації і автоматизації виробничих процесів. Подальше удосконалення організації підприємств виробничої бази будівництва і їх управління буде сприяти підвищенню ефективності діяльності усього будівельного комплексу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Антоненко Г.Я. Организация, планирование и управление пред-приятиями строительных изделий и конструкций. К.: Вища школа, 1989.

2. Артемьева И.Н. Алюминиевые конструкции. М.: Стройиздат,1985.

3. Артемьева И.Н. Алюминий в строительстве. М.: Стройиздат,1979.

4. Арумбид Ж., Дюрье М. Органические вяжущие и смеси для дорожного строительства. М.: Минавтотранс и автодор., РСФСР,1971.

5. Атаев С.С. Технология индустриального строительства из монолитного бетона. М.:Стройиздат,1989.

6. Баженов Ю.М. Технология бетона. М:Высшая школа,1987.

7. Баженов Ю.М.,Комар А.Г. Технология бетонных и железобетонных изделий . М.:Стройиздат,1984.

8. Байков В.Н.,Сигалов Э.Е. Железобетонные конструкции. М.: Стройиздат,1985.

9. Бакка М.Т., Кузьменко О.Х. Видобування природного каменю. 4.2. К.:УСДО,1994.

10. Бастрыкин А.Н. Организация промышленных предприятий строительной индустрии. М.: Высшая школа,1983.

11. Беленя Е.И. Металлические конструкции . М., Стройиздат, 1986.

12. Беляев Б.И. Применение алюминия и его сплавов в строительстве. М., Стройиздат,1984.