Смекни!
smekni.com

Виконання земляних робіт бульдозером (стр. 2 из 3)

III тип: а) болота, які допускають роботу тільки спеціальних плаваючихмашин і механізмів або звичайних машин на понтонах (крім б) I типу та а) II типу); б) болота повністю заповнені торфом, які допускають роботу іпроїзд машин з питомим тиском до 0,1 кгс/см2 при ширині болота більше1кмПри спорудженні магістральних трубопроводів в болотистій місцевості деякііснують особливості при підготовчих роботах.

На болотах, які покриті великим шаром снігу, глибина промерзання незначна. В цьому випадку застосовують метод промерзання верхньогошару грунту болота на смузі роботи землерийних машин. За декілька днів допочатку земляних робіт ущільнюють і укатують сніг бульдозерами на смузі 5-6 м.

При досягненні товщини ущільненого і промерзлого шару 0.2-0.3 м розробкиприступають до траншей. На глибоких незамерзлих болотах, які характеризуютьсяінтенсивним процесом розпаду органічних решток, метод промерзання займає багаточасу. В таких випадках для прискорення промерзання застосовують рівня водинижче відмітки дна траншеї за допомогою голчатофільтруючих Такожустановок. застосовується метод поливу води на смугу роботи машин для крижаноїотримання плівки.

При будівництві під'їзних і вздовжтрасових доріг на неглибоких болотах,заповнених щільним торфом для насипів застосовується привізний грунт.

Насипи укладаються на хворостяну подушку, товщиною 0,35-0,4 м.

Розхід гравію на 1 км дороги складає 480 м3 в щільному тілі та 600 м3 в стані.розпушеному

Дороги з гравійним покриттям мають добрі експлуатаційні якості. Длябудівництва цих доріг застосовуються бульдозери.

На важко прохідних ділянках болота при спорудженні трубопроводів влітній період і на незамерзлих болотах в зимовий час застосовуютьсялежневі і сланеві дороги. Дороги з повздовжнім настиланням називаються лежневі,а з поперечним - сланеві. Лежневі дороги більш економічні, але за питомимтиском на торфяну основу можуть бути застосовані тільки на болотах I типу.

Сланеві дороги значно знижують навантаження на торфяну основу від машин імеханізмів і тому застосовуються на болотах I і II типів. Спорудженнялежневих і сланевих доріг виявляється найбільш дорогою і важкоючастиною підготовчих робіт на болотах. В літній період на болотах I типу лежневідороги укладають із реманентних щитів, які виготовляють на будівельних базах,можна застосовувати від двох до п'яти разів. Дороги з лісоматеріалу споруджуються бульдозерами.

В деяких випадках застосовують дороги з покриттям стрічкового типу.

Стрічкові покриття укладаються на сплановану основу або хворостянувистілку товщиною 0,08 - 0,02 м у вигляді двох стрічок. На заболочених ділянкахукладають повздовжні лежні, а з верху - хворостяна вистілка товщиною0,15 - 0,2 м, яка ущільнюється декількома проходами бульдозера. Після робіт,закінчення стрічкове покриття намотують на барабан спеціального укладчика ДТУ - 1, або ДТУ - 2 і перевозять на нове місце. Продуктивність укладчика - 120 м взміну.

При споруджені трубопроводів в районах на незамерзаючих болотах будують зимні дороги або зимними. Розрізняють зимними снігові, снігокрижані, крижані, снігодерев'яні, кригодерев'яні та інші. Вибір типудороги залежить від потужності промерзлого шару, інтенсивності іпромерзання степені впливу додатніх температур лежачих шарів торфу. Будівництвозимників ведеться після підготовки ґрунтової основи, яке заключається вукатці або знищенні шару снігу, зняття рослинного шару зглажувані іплануванні поверхні. Розчистку планування і ущільнення будівельноїсмуги здійснюють після випаду першого снігу. На погано промерзаючи болотахзбільшення їх несучої здатності поверхню болота поливають водою. Припромерзанні болота на 0,2 - 0,25 м і товщині сніжного покриву до 0,2 - 0,4м ущільнюють сніг проходами бульдозерів або болотних тракторів. Навідміну від лежневих і сланових доріг спорудження зимників не потребує великихкапітальних і трудових5.Ходова частинаХодова частина призначена длязабезпечення можливості пересування машини, а також служить опороюрами машини, повністю сприймаючи його вагу. Вона складається з наступнихосновних частин: рушія і елементів підвіски. Іноді в склад ходовоїчастини входить рама машини.

Самостійна розробка відвалу бульдозера

Винахід відноситься до будівельно - дорожніх машинам, а саме доземлерийних машин типу бульдозера.

Відомий робочий орган землерийнотранспортної машини, включаєвідвал з отворами і підрізний ніж з отворами, через які на лобову поверхнювідвалу і підрізного ножа подається від компресора стислий газ.

Недоліком робочого органа є те, що стислий газ недостатньо ефективностворює на відвальній поверхні газову змазку, так як він має напрямленевитікання по цій поверхні.

Найбільш близьким до запропонованого по технічній сутності ідосягненому результату є робочий орган бульдозера, який включає відвал згазовим колектором, з'єднаним з джерелом стислого газу і випускнимиотворами для подачі стисненого газу на лобову поверхню відвалу, ріжучий ніжі прокладку, змонтовану між ножем і відвалом, для формування потоку газовоїзмазки.

Недолік цього робочого органа заключається в тому, що газова змазкапонижує тертя грунту тільки по лобовій поверхні відвалу. В той самий час, зарахунок встановлення пружніх деформацій грунту відбувається йоговипуклення на задній грані ріжучого ножа та терття грунта по задній грані, щохарактерно збільшує зусилля при копанні.

Ціль винаходу - зниження опору грунту копанню за рахунок утвореннязбиткового стислого газу у задній грані ножа.

Вказана ціль досягається тим, що прокладка виготовлена у виглядігнучкого фартуха, виступаючого за нижню кромку лобового листа і відвала імає протяжні канали для подачі стисненого газу в порожнину між ножем іфартухом.

Робочий орган землерийно - транспортної машини включає відвал зріжучим ножем, змонтований на відвалі за допомогою болтів. Між відвалом таножем змонтована прокладка у вигляді гнучкого фартуха, виступаючого вниз узадній грані ножа. На прокладці утворені виступи, між якими розташованіпоперечні протяжні канали. З тилу відвал оснащений коробкою жорсткості, якавиконує в одночас функцію газового колектора з випускними отворами дляподачі стилого газу на лобову поверхню відвала. Стислий газ потрапляє вколлектор через штуцер від джерела, наприклад компрессора.

Робочий орган працює слідуючим чином. При вирізанні з масива стружкагрунту переміщюється вверх по лобовій поверхні відвала 1. Стислий газ ізкоробки 6 жорсткості через випускні отвори 7 попадає в зазор, утворенийпрокладкою 3 між відвалом і ріжучим ножем 2 і розповсюджується вгору полобовій поверхні відвалу у вигляді тонкого шару газової змазки, зменшуя тертягрунту об відвал. Одночасно стислий газ із зазору, утвореного прокладкою,через поперечні протяжні канали 5 потрапляє у простір між фартухом та ножем,утворюючи в цьому просторі збитковий тиск.

Копання грунту традиційним способом супруводжується гнучкими іпластичними деформаціями грунту, причому гнучкі деформації викликаютьчасткове встановлення профіля грунтової поверхні на висоту h, щосупроводжується тертям грунту по задній грані ріжучого ножа. Збитковий тискгазу у просторі між фартуком прокладки і ножем урівноважує гнучкі силигрунту, встановлення профіля грунтової поверхні на висоту h відбуваєтьсяпозаду фартуха прокладки. При цьому між фартухом і поверхнею грунта такожутворюється шар змазки, перешкоджаючи зносу фартуха.

Данний винахід позволяє знизити опір грунту копанню і тим самимзбільшити продуктивність бульдозера.

Робочий орган бульдозера, включаючий відвал з газовим коллектором івипускними отворами, ріжучий ніж і прокладку між ножем і відвалом,відрізняються тим, що з ціллю зниження опору грунту при копанні за рахунокутворення збиткового тиску стисненого газу у задній грані ножа, прокладкавиконана у вигляді гнучкого фартуха, виступаючого за нижню кромкулобового листа відвала і має протяжні канали для подачі стислого газу впорожнину між ножем і фартухом.

Охорона праці

Охорона навколишнього середовища при спорудженні і експлуатаціїтрубопроводів -одна із найважливіших задач, від правильності виконання якоїзалежить не тільки збереження природного середовища, але в значній мірінадійність самих трубопроводів. Цю обставину і слід врахувати, як в процесібудівництва, так і в період експлуатації трубопроводів. Заходи по охороніоточуючого середовища не можуть бути разові, після виконання яких непотрібно більше займатися природоохоронною проблемою. Охоронанавколишнього середовища починається одночасно з початком будівництватрубопроводу і в період його експлуатації.

Споруджувальна лінія необхідний елемент технології спорудження. Приїї влаштуванні в смузі значної ширини зрубується, вирівнюється поверхнягрунту, викорчовуються пні. Основним збитком навколишньому середовищупри створенні споруджувальної полоси є утворення відкритої ґрунтовоїповерхні, яка легко піддається ерозії, вивітрюванні, розмиву. Тому розміриспоруджувальної лінії повинні зводитися до мінімуму. В цьому слідуправлятися принциповим потребам, не легкість технології будівництваповинна домінувати при перекладці трубопроводу, а зменшення шкодинавколишньому середовищу. Слід відмітити, що надмірне збільшення ширинисмуги будівництва шкідливо відбивається на умовах експлуатації самоготрубопроводу. Зріз ґрунту в межах смуги шкідливо впливає на зміну стійкостісхилу. Порушення природної рівноваги стану схилів може привести доутворення в період експлуатації зсувів. Таким чином, основними видамишкідливих дій на навколишнє середовище при влаштуванні будівельної смуги єрубка лісу, зріз ґрунту, порушення шляхів природних потоків, утворенняштучних перемичок природних потоків, зниження запасу стійкості схилів.