Смекни!
smekni.com

Експертиза, оцінка якості какао-бобів та какао-продуктів і їх митне оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 17 из 23)

В даному випадку ми розглядаємо ситуацію імпорту какао-бобів та какао-продуктів українським підприємством ДП “Укрпромінвест-кондитер”, Україна, м. Київ. Митне оформлення та митний контроль здійснюється особовим складом Київської регіональної митниці, і є його повсякденною роботою.

Всі операції, які здійснюються в процесі митного оформлення та контролю, повинні бути належним чином упорядковані та впроваджені в нормативних актах (документах), технологічних схемах, порядках, що визначають правову основу та послідовність дій співробітників Київської регіональної митниці. Така робота проводиться відділами організації митного контролю Київської регіональної митниці.

Також спірні питання з митного контролю (коли під видом какао-бобів (смажених, мелених) завозиться какао-терте, або окремі фірми завищуючи ціни на продукт, можуть переслідувати визначені комерційні цілі) регулюються Центрального Митного Управління лабораторних досліджень і експерементальної роботи (ЦМУ ЛДЕР).

Проведення матеріалознавчих, хімічних, технічних досліджень і експертиз з метою:

1.Уточнення класифікації речовин, матеріалів, виробів(товарів), що переміщуються через митний кордон України, підтвердження їх складу, марки тощо;

2. Проведення експертиз з метою підготовки висновків, необхідних для встановлення коду товару згідно з ТНЗЕД.

3.Виконання робіт з метою надання рекомендацій для ідентифікації товарів щодо відповідності їх контрольним спискам.

4. Взяття проб, проведення досліджень і зберігання контрольних проб (зразків) продукції згідно з вимогами Постанови КМУ від 21 жовтня 1998р. №1665, згідно з ст.75, Митного кодексу України.

3.2. Організація митного контролю при імпорті какао-бобів та

продуктів їх переробки

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності та фізичні особи, які переміщують через митний кордон України товари, на вимогу митного органу зобов'язані здійснювати навантаження, ви­вантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, упа­кування та перепакування товарів, що підлягають митному контро­лю та оформленню, а також відкривати приміщення, ємкості та інші місця, де можуть знаходитися такі товари.

Операції з товарами - навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкод­жень упаковки, розкриття упаковки, упакування або перепакування товарів, щодо яких митне оформлення не було закінчене, а також зміна ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах або їх упаковці можуть здійснюватися тільки з дозволу митного органу, та перебувають під митним контролем.

Операції з товарами, що перебувають під митним контролем, здійснюються за рахунок підприємств чи громадян, які переміщують ці товари та предмети через митний кордон України.

При здійсненні митного контролю в разі необхідності митні орга­ни можуть залучати експертів та спеціалістів сторонніх організацій.

Виклик експерта або спеціаліста службовою особою митниці — обов'язковий для керівника тієї організації чи установи, де працює спеціаліст чи експерт.

Особливі режими митного контролю.

Поняття митного режиму включає сукупність положень, що визначають для митних цілей статус товарів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон України, згідно з ст. 185, 186, 187, Митного кодексу України.

Застосування митних режимів дозволяє митним органам однотипно визначати статус переміщуваних через митний кордон, товарів та інших предметів і відповідно до передбачених законодавством положень щодо встановлення заходів тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Контролювати їх виконання суб`єктами ЗЄД під час здійснення ними зовнішньоекономічних операцій (у 2003 році імпорт здійснювався на базисних умовах постачання: FCA – 53%; DDU – 31%; CIP – 15%; DAF і EXW). Статус переміщуваних через митний кордон України товарів та інших предметів визначається умовами зовнішньоекономічних контрактів укладених відповідно до вимог чинного законодавства України суб`єктами ЗЄД з використанням необхідних для митного контролю та оформлення документів. Відомості про митний режим вносяться в друге поле 1-ої графи вантажної митної декларації (ВМД) шляхом внесення до неї графи двозначного коду митного режиму відповідно до розділу 1-го класифікатора процедур переміщення через митний кордон України, визначених додатком № 2 до “ Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації”, наказ ДМСУ від 09.07.97 N 307 "Про затвердження Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації" (в редакції наказу ДМСУ від 18.04.2002 р. N 207), наказ ДМСУ від 30.06.98 N 380 "Про затвердження Порядку заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі" (в редакції наказу ДМСУ від 14.10.2002 р. N 555)

3.3. Порядок митного оформлення какао-бобів та какао-продуктів

підприємством ДП “Укрпромінвест-кондитер “ в режимі «імпорт»

Переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів підлягає митному оформленню ( Митний кодекс України ст.70, 72). Порядок здійснення операцій з митного оформлення визначається Державною митною службою України (ДМСУ) відповідно до Митного кодексу України. Оформлюються митні документи українською мовою або офіційними мовами митних союзів, якщо України є їх членом. Процес митного оформлення товарів та інших предметів складається з двох частин (черговість їх здійснення залежить від напрямку переміщення через кордон – експорт або імпорт). В даному випадку переміщення (ввезення) через митний кордон України підприємством ДП “Укрпромінвест-кондитер” какао - бобів та какао - продуктів – імпорт. При митному оформлені імпорту, на митну територію України за станом на початок 2004 р. , застосо­вується попереднє декларування зі сплатою митних платежів окремих груп товарів, що ввозяться на митну територію, перелік яких затверджується Держмитслужбою (різноманітні продукти харчування, папір, книги, різні одяг і взуття, товари народ­ного вжитку — побутова апаратура, запасні частини до автомобілів тощо).

Імпорт - митне оформлення товарів, що ввозяться в Україну відповідно до заявленого митного режиму, здійснюється в митниці за місцем державної реєстрації або проживання юридичної чи фізич­ної особи, на адресу якої ввозяться товари. Для здійснення контролю за доставкою вантажів із какао - бобами або продуктами їх переробки, що ввозяться на митну територію України (напрямок переміщення — ІМ) та пере­міщуються з будь-якою метою, використовуються попереднє повідомлення (далі — ПП) та його електронна копія згідно ст. 89, Митного кодекса України. Заповнена згідно з установленим порядком ПП та її електронна копія до моменту ввезення вантажу із какао - бобами або продуктами їх переробкиподається до митниці призначення, де інспектор у межах своєї компетенції перевіряє:

• відомості про особу, на адресу якої ввозяться товари;

• правильність заповнення ПП та її електронної копії.

Київська регіональна митниця, якою було оформлено ПП, передає інформацію до електронно-автоматизованної інформаційної системи (ЄАІС) Управління інформаційного забезпечення та митної статистики (УІЗМС) засобами електронного зв'язку.

Ягодинська митниця дає дозвіл на переміщення через митний кордон вантажу із какао - бобами або продуктами їх переробки, що ввозяться в Україну, тільки за умови позитивного результату перевірки (шляхом здійснення оперативного запиту до ЄАІС УІЗМС за номером ПП, зазначеним у товаросупровідних документах) інспектором пункту пропуску наявності в ЄАІС УІЗМС відповідного ПП та відповідності характеру і кількості ван­тажу та відомостей, зазначених у товаросупровідних документах на переміщувані товари, відомостям, зазначеним у даній електронній копії. Інспектор митниці відправлення, використовуючи дані ЄАІС УІЗМС, роздруковує два примірники витягу з електронної копії ПП на переміщуваний вантаж какао-бобів або продуктів їх переробки, ознайомлює під розпис особу, що приймає вантаж та документи на них до перевезення у Київську регіональну митницю й бере зобов'язання щодо доставки цих товарів у митницю призна­чення згідно з ст.91, 92, 93 і 94 Митного кодексу України.

Перший примірник витягу з електронної копії ПП зберігається у митниці відправлення разом із примірниками всіх товаросупровідних документів. Другий — передається особі, що при­ймає заявлені товари до перевезення. Цей примірник використовуєть­ся як довідковий документ упродовж усього терміну переміщення товарів, а по завершенні його засвідчується печаткою митниці при­значення та залишається у перевізника як свідчення здійснено­го переміщення.

При надходженні товарів до Київської регіональної митниці у визначений Ягодинською митницею відправлення термін доставки (або раніше) інспектор пе­ревіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним в електронній копії ПП, та проставляє в усіх товаросупро­відних документах штамп «Під митним контролем». Другий при­мірник витягу з електронної копії ПП засвідчується відбитком особистої номерної печатки інспектора митниці призна­чення та записом «Вантаж надійшов». В електронній копії ПП, що міститься в ЄАІС УІЗМС, інспектор митниці призначення робить відмітку про надходження вантажу в Київську регіональну митницю.

Представлення ВМД до внутрішньої митниці та її оформлення. ВМД подається до Київської регіональної митниці підприємством ДП “Укрпромінвест-кондитер”, яке здійснює декларування вантажу какао-бобів або продуктів їх переробки, на підставі договору .

Вантажна митна декларація — складений письмово уніфікований адміністративний документ (УАД), у якому декларантом заявлена мета переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів, містяться точні дані про самі товари й предмети, транс­портні засоби, а також інформація, необхідна для здійснення митно­го контролю, митного оформлення, нарахування митних платежів, формування державної та митної статистики. Під час митного оформлення товарів у випадках, визначених ДМСУ, замість додатко­вих аркушів МД-3 допускається застосування специфікацій форми МД-8 (Додаток Б). Кількість бланків форми МД-2, МД-3, необхідних для надання митниці при митному оформленні однієї декларації, та порядок ви­користання МД-8 встановлюється Державною митною службою. На сьогодні комплект ВМД складається з п'яти зброшурованих номер­них основних аркушів форми МД-2 та аналогічно МД-3, МД-8. ВМД заповнюється на товари, фактурна вартість яких переви­щує суму, еквівалентну 100 доларам США, а також на товари неза­лежно від їх фактурної вартості у випадках, передбачених законо­давством. ВМД складається на партію товарів за умови, що до всіх товарів означеної партії застосовується єдиний митний режим.