Смекни!
smekni.com

Франція (стр. 11 из 11)

Держава регламентує:

- періодичність виплати зарплати,

- привілею для одержання кредитів під забезпечення заробітної плати і гарантію їхньої виплати у випадку банкрутства підприємця,

- зобов'язання по соціальних відрахуваннях,

- обмеження утримуваних часток заробітної плати по судовому позову і виконавчому листі .

Крім того, держава встановлює правила мінімальної професійної заробітної плати (SMІ). Підприємці не мають право виплачувати заробітну плату нижче встановлюваної за допомогою SMІ, і обумовленої в договорах мінімальної зарплати для даної кваліфікації. Однак рівень зарплати може залишатися на рівні нижче SMІ при обчисленні додаткової винагороди, якщо повна виплачувана винагорода буде знаходитися вище рівня SMІ.

Рівень SMІ періодично переглядається на основі індексу споживчих цін, обчислювального Національним інститутом статистики й економічні дослідження (ІNSEE). Починаючи з 1971 р. при підвищенні індексу споживчих цін на 2% відбувається автоматичне підвищення SMІ у відповідній пропорції.

За винятком обумовленого державою SMІ, всі елементи окладу, що виплачується трудящим, визначаються колективними договорами й індивідуальними контрактами. Колективні договори на всіх рівнях переговорів можуть полягати тільки профспілковими організаціями, визнаними законом у якості представницьких.

Загальним принципом є принцип волі вступу в професійний союз або створення нових професійних союзів. П'ять профспілкових конфедерацій визнано державою в якості представницьких на всіх рівнях переговорів. Інші профспілки повинні доводити своє представництво у кожному конкретному випадку.

Оцінка представництва тієї або іншої профспілки виробляється на основі декількох критеріїв:

- чисельний склад

- внески

- досвід і стаж

Визнання за профспілками представництва дає їм виключне право залучення різних інстанцій для щорічних переговорів по угодах про заробітну плату. Ті організації, що уповноважені вести галузеві переговори з боку підприємців, повинні також бути визнані Міністерством Праці як представницькі .

Міжгалузеві договори визначають загальний порядок підвищення заробітної плати і галузеві мінімуми заробітної плати.Колективні трудові договори на рівні галузі визначають мінімальну заробітну плату по кожній спеціальності відповідно до кваліфікаційної сітки, рівень премій і надбавок до заробітної плати. Крім того, визначаються соціальні виплати і пільги, а також конкретні механізми підвищення заробітної плати.

На рівні фірми головним чином обумовлюються тарифні ставки і коефіцієнти, розміри преміальних надбавок і доплат, порядок підвищення заробітної плати, система участі в прибутках і акціонерному капіталі, розміри соціальних виплат і пільг.

Французьким законодавством передбачені процедури, що дозволяють Міністрові праці розширити область застосування того або іншого колективного договору на всі підприємства, включені в цю галузь або стосовні до суміжних видів діяльності. Контроль за політикою в області заробітної плати в державному секторі економіки встановлюється Міжміністерською комісією контролю над заробітною платою (CІCS).