Смекни!
smekni.com

Механізми повороту та ходовий пристрій одноковшових екскаваторів з гідроприводом (стр. 2 из 3)

Механізм повороту в зборі встановлюють у розточення поворотної платформи, кріплять болтами 32 і фіксують штифтами. Через отвір для сапуна 22 у редуктор заливають олива, рівень якого контролюють щупом 17. Зубчасті передачі і підшипники редуктора другої ступіні працюють у масляній ванні. Для змазування елементів зубчастих передач і підшипників редуктора першої ступіні олива подається з ванни по трубках швидкісного напору.


Рис. 2.3. Механізм приводу правої гусеничної стрічки екскаватора ЭО-6122: 1, 6, 10, 23 - кришки, 2, 5, 9, 25, 26 - підшипники, 3, 7, 11 - вала-шестірні, 4, 8, 14 - зубчасті колеса, 12 - кільце, 13 - рама гусенична, 15, 20 - підшипники ковзання, 16 - пробка, 17 - маслюка, 18 - вал, 19 - ведуче колесо, 21 - крильчатка, 22 - шестірня, 24 - прокладка, 27 - манжета, 28, 30 - напівмуфти, 29 - гідромотор, 31 - гумовий палець

Від гідромотора 29 через напівмуфту 30 і гумові пальці 31 обертання передається напівмуфті 28, а далі ведучій валові-шестірні 3 редуктори.

Основними деталями редуктора є вали-шестірні 3, 7, 11 і зубчасті колеса 4, 8, 14. Опорами валів-шестірень служать підшипники кочення 2, 5, 9, 25, 26, а опорами вала 18 - підшипники ковзання 15, 20. Ведуче колесо 19 приводу гусеничної стрічки жорстко закріплено на консольній частині вала 18. Олію заливають у корпус редуктора через верхні кришки, для контролю рівня олії маються два отвори, закриті пробками. Зливають олива через спускний отвір, також закрите пробкою.

Зубчасті передачі змазуються шляхом опускання коліс у масляні ванни і розбризкування олії за допомогою крильчатки 21. Підшипники 15 і 20 змазують через масельнички 17, встановлені в торцях вала 18.

Для стопоріння гусеничного ходу під час роботи і стоянки служать два нормально замкнутих колодкових гальма, кожний з яких змонтований у склянці 17 (Рис. 2.4.), прикріпленому болтами до редуктора і гідромотора 1. У звичайному стані гальмо включене пружиною 22, розташованої усередині гідроциліндра 20. Для вимикання гальма подають рідина під тиском у гідроциліндр, при цьому поршень 19 зі штоком 21 переміщаються і через сергу 24 виключають гальмо - екскаватор може вільно пересуватися. При з'єднанні поршневої порожнини гідроциліндра зі зливом пружина, що знаходиться в стиснутому стані, переміщає поршень у колишнє положення і гальмо знову включається.

Рис. 2.4. Установка гідромотора з гальмом механізму пересування екскаватора ЭО-6122: 1 - гідромотор, 2 - фланець, 3 - напівмуфта, 4, 7, 16 - болти, 5 - гальмова колодка, 6 - стопорна шайба, 8 - шайба, 9- гумовий палеи, 10, 18, 25- кільця, 11, 14 - гвинти, 12 - кожух, 13 - важіль, 15 - планка, 17 - склянка, 19 - поршень, 20 - гідроциліндр, 21 - шток, 22 - пружина, 23 - гайка, 24 - серга

Для захисту від улучення бруду й інших посторонни* иргдмр тов гальма закриті кожухами 12.

Як відзначалося вище, на екскаваторах застосований гусеничний хід тракторного типу, тому ведуче колесо 1 має іншу конструкцію. На відміну від екскаваторів ЭО-612'2 для приводу ведучого колеса крім редуктора мається додаткова зубчаста передача (шестірня 3 і колесо 7), змонтована в картері гусеничної рами.


Рис. 2.5. Гусеничний візок екскаватора ЭО-5123:

1 - гусенична рама, 2, 4 - підтримуючі й опорний ковзанки, 3 - направляюче колесо з натяжним пристроєм, 5 - амортизатор, 6 - опорно-поворотне коло, 7,9 - механізми приводу правих і лівої гусеничних стрічок, 8 - трубопроводи гусеничного візка, 10-гусеничний стрічка, 11 - ведуче колесо, 12 - центральний колектор

Облік і контроль за витратою палив-мастильних і інших експлуатаційних і ремонтних матеріалів організують у такий спосіб. Кожна екскаваторна бригада має особовий рахунок, у якому зазначене кількість матеріалів, необхідних для виконання робіт, перерахованих в убранні. Бригадир у межах установлених лімітів одержує на складі потрібні йому матеріали.

При закритті убрань порівнюють кількість фактично отриманих матеріалів з тією кількістю, що було покладено по нормі. Якщо бригада допустила перевитрату матеріалів на виконаний обсяг робіт, то в дальшейшем вона одержує них зі складу тільки з дозволу виконавця робіт.


3. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ МАШИН

Забезпечення показників і правильна експлуатація є основою досягнення гарних техніко-економічних показників роботи будівельних машин.

Вартість робіт, зроблених за допомогою машини, складається з ряду витрат, які умовно підрозділяються на постійні, одноразові й експлуатаційні.

Постійні витрати Пр включають три групи відрахувань: на погашення вартості машини; на капітальний ремонт; на зміст бази механізації, гаражів, а також на зміст і ремонт шляхів і доріг у межах будівельного майданчика. Перші дві групи називаються амортизаційними

Постійні витрати підраховують на рік роботи машини

Одноразові витрати Ер ураховують витрати, вироблені в разовому порядку й призначені для підготовки машини до роботи на її робочім місці, а також для демонтажу всього встаткування по закінченню робіт

У загальному випадку одноразові витрати включають:

* доставку машини із заводу або з бази механізації, переміщення машини на майданчику до робочого місця, підготовку тимчасових подорожніх і будівельних конструкцій для машинної установки (фундаменти, естакади, навіси й т.п.);

* монтаж машини, включаючи підводку й приєднання мереж для подачі електроенергії, трубопроводів для води й т.п.;

* пробний пуск і випробування змонтованої машини;

* демонтаж машини й розбирання тимчасових будівельних конструкцій;

* зворотну доставку машини на базу механізації

Сюди ставляться також витрати по перестановках машини, якщо вона повинна працювати на декілька робочих місцях будівельного майданчика, причому перестановка вимагає у свою чергу демонтажних, транспортних і монтажних робіт

Одноразові витрати підраховують за час роботи машини на даному майданчику. Для автомобілів, тракторів, скреперів і подібних самохідних машин, які не вимагають монтажу й демонтажу, одноразові витрати невеликі.

В експлуатаційні витрати Ер входять: заробітна плата робітників, керуючих машиною, витрати на всі ремонти машини ( крім капітального); вартість енергії або палива, води, мастильних і обтиральних матеріалів; витрати по заміні зношеного робочого інструмента, тросів і т. п.

Усі витрати підраховують для однієї години змінного робочого часу машини (машино-година) або для однієї робочої зміни, машини ( машиноозміна).

Застосування сучасних високопродуктивних будівельних машин вимагає, щоб інженерисбудівельники особлива увага приділяли підвищенню ефективності експлуатації: збільшенню використання машин у часі і їх корисного навантаження, удосконалюванню технологічного обслуговування й ремонту, зменшенню трудових і матеріальних витрат.

4.ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

Для безпечного ведення усіх видів робіт обслуговуючий персонал повинний строго дотримувати правила техніки безпеки при експлуатації, технічному обслуговуванні і ремонті екскаваторів і встановлюваних на них комплектуючих виробів. Порушення цих правил може привести до нещасних випадків - одержанню різних травм (забитих місць, поранень, опіків кислотою, лугом, від впливу електричного струму і т.д.) і втраті працездатності.

До роботи на екскаваторах допускаються особи, що мають відповідну кваліфікацію і пройшли інструктаж з техніки безпеки.

До керування й обслуговування екскаваторів ЭО-6122 допускаються особи, що мають допуск на обслуговування електроустановок напругою до 1000 В.

Стажуються учні під безпосереднім спостереженням майстра або машиніста. Обслуговуючий персонал повинний працювати в спеціальному одязі, що відповідає кліматичним умовам. На машині повинна бути аптечка першої медичної допомоги.

1. Перед початком роботи усі підземні комунікації повинні бути відзначені знаками.

2. У вечірній і нічний час фронт роботи екскаватора у вибої, місце розвантаження ґрунту і під'їзних колій повинні бути добре освітлені.

3. У населеній місцевості вибої і ділянки роботи екскаватора обгороджують і встановлюють щити з попереджувальними написами. У нічний час огородження висвітлюють.

4. Обслуговуючий персонал повинний одержувати точні вказівки про порядок виконання нового завдання, а також про дотримання необхідних запобіжних заходів .

5. Перед пуском двигуна машиніст уважно оглядає екскаватор і переконується в повній його справності. При виявленні несправностей робота на екскаваторі забороняється. Про всі несправності машини або ненормальних умов експлуатації, що можуть привести до аварії, машиніст негайно повідомляє адміністрації підприємства.

Забороняється робота екскаваторів ЭО-6122 при несправностях захисного заземлення або електроустаткування.

6. Всі обертові деталі обгороджують кожухами. Пуск у дію механізмів при знятих кожухах не дозволяється.

7. Перед пуском двигуна і механізмів машиніст дає сигнал попередження.

8. При пуску двигуна важелі керування встановлюють у нейтральне положення, а насоси виключають (якщо це передбачено конструкцією).

9. На екскаваторі дотримують чистоти, весь необхідний інвентар і інструмент зберігають у призначеному для них місці. Сторонні предмети, що знаходяться на поворотній платформі, можуть послужити причиною аварії.

Робота екскаватора у вибої. 1. Під час роботи перебування на екскаваторі або в радіусі його дії сторонніх осіб забороняється. Небезпечної є зона, що представляє коло, описаний з центра обертання поворотної платформи максимальним радіусом копання, збільшеним у 1,2-1,5 рази (більше значення для зворотної лопати).