Смекни!
smekni.com

Механізми повороту та ходовий пристрій одноковшових екскаваторів з гідроприводом (стр. 3 из 3)

Для забезпечення безпечної роботи екскаватора необхідно вибирати глибину і мінімальний радіус копання з урахуванням стану ґрунту (кут природного укосу, в'язкість і ін).

У випадку зупинки на ухилі або підйомі вживають заходів, що виключають мимовільний рух екскаватора (опускають ківш, при необхідності під гусениці підкладають упори-башмаки) .

2. У період роботи двигуна і механізмів екскаваторів не дозволяється кріпити які-небудь частини, змазувати їх і оглядати вузли, розташовані в небезпечних місцях.

3. При роботі екскаватор повинний стояти на горизонтальній площадці, що вирівнюють до початку роботи. У процесі копання ведучі колеса повинні знаходитися позаду або збоку робітника органа.

4. При розробці високого вибою видаляють знаходяться зверху вибою великі камені й інші предмети, тому що ґрунт може обсипатися, зашкодити екскаватор і бути причиною нещасного випадку. Якщо сипучий ґрунт за якимись причинами не обсипається під кутом природного укосу, цей кут створюють штучним шляхом. Щоб уникнути нещасного випадку не дозволяється підкопувати ґрунт лопатою, коштуючи в напрямку сповзання його, тому що ґрунт може обрушитися. Працювати у вибої, що має "козирок", забороняється.

5. При навантаженні ґрунту в автомашини забороняється проносити ківш екскаватора над людьми і кабіною шофери. При завантаженні автомашини, що не має над кабіною запобіжного броньованого щита, шофер повинний виходити з кабіни і знаходитися на безпечній відстані.

6. Рухомий склад дозволяється завантажувати тільки після сигналу про його готовність під навантаження. Рухомий склад під час навантаження повинний переміщатися тільки по сигналі машиніста екскаватора. Не можна допускати перевантаження і нерівномірне завантаження транспортних засобів.

7. Щоб уникнути ушкодження робочого устаткування платформу екскаватора з наповненим ковшем повертають тільки після висновку ковша з вибою.

8. При роботі зворотною лопатою варто не допускати ударів ковша об стрілу.

9. При перебуванні ковша прямої лопати в крайнім положенні в кабіни машиніста не роблять підйом ковша рухом стріли - це може привести до ушкодження кабіни ковшем.

10. Під час підривних робіт у вибої екскаватор відводять на безпечну відстань і повертають до місця вибуху задньою частиною кабіни, а обслуговуючий персонал зобов'язаний піти в укриття.

11. Перед зупинкою машини стрілу розташовують уздовж осі екскаватора, а ківш опускають на землю.

12. Ківш чистять опущеним на землю з ведена і дозволу машиніста.

13. Знайшовши в ґрунті електричний кабель, підземний трубопровід і т.п. , негайно припиняють роботу і сповіщають про це адміністрацію.

14. При роботі поблизу будинків і споруджень припустима відстань від цих об'єктів до екскаватора встановлює технічне керівництво будівництва. Встановлювати екскаватор і працювати на ньому під проводами діючих ліній електропередач будь-якої напруги забороняється.

15. Забороняється працювати в нічну зміну з несправним електроосвітленням і з неповним заправленням палива, олії і води.

16. Якщо дизель перегрітий, заливну горловину радіатора щоб уникнути опіку відкривають у рукавицях, а особу тримають далі від горловини. Спочатку кришку послабляють, випускають пару і тільки потім знімають неї з горловини.

17. У випадку аварійної обстановки негайно зупиняють двигун: виключають подачу палива.

18. Забороняється залишати працюючий двигун без догляду.

19. Забороняється випускати повітря із системи через з'єднання трубопроводів і через інші елементи гідроприводу, не призначені для цього. Робота гідроприводу в режимах, параметри яких перевищують значення, встановлені інструкцією з експлуатації, не допускається.

20. Щоб уникнути падіння робочого устаткування не можна одночасно включати рукоятку стовпчика керування на опускання стріли і педаль опускання стріли.

При заїданні золотника педалі опускання стріли варто включити рукоятку стовпчика на підйом і включенням повороту платформи вивести ківш із небезпечної зони.

21. Для забезпечення безпечної роботи при копанні котлованів зворотною лопатою необхідно враховувати стан ґрунту (кут природного укосу, в'язкість і ін.) і вибирати глибину і максимальний радіус копання, виходячи з цих умов.

22. При роботі гідромолотом забороняється присутність людей поблизу екскаватора в радіусі до 15 м.

23. Персонал, що передає змінникам машину, зобов'язаний попереджати них про всі несправності екскаватора, замічених під час роботи.

Пересування екскаватора. 1. Стрілу встановлюють строго по осі руху, а ківш опускають на висоту не більш 0,5-0,7 м від землі. При пересуванні екскаватора строго дотримують Правила дорожнього руху.

2. Забороняється пересування екскаватора з наповненим ковшем.

3. Гусеничний екскаватор переміщається веденими колісьми вперед; при подоланні підйомів і полоїв на гусеничні ланки встановлюють шпори.

4. Перехід екскаватора через залізничні переїзди і штучні спорудження (мости, труби) допускається тільки після одержання дозволу від відповідних органів.

5. Через багнисті або заболочені місця екскаватор може переміщатися своїм ходом тільки по заздалегідь покладених шпалах, брусам або щитам.

6. Проїзд екскаватора під лініями високовольтних електропередач дозволяється при дотриманні наступних співвідношень:

Напруга ЛЕП, кв до 1 1-20 35-100 154-220 330 550

Відстань по вертикалі між верхньоюкрапкою екскаватора інайближчим до неї проводом ЛЕП, м 1 2 3 4 5

7. У випадку зупинки на ухилі або підйомі необхідно приймати міри, що виключають рух екскаватора (опустити ківш, при необхідності підкласти иод гусениці упори башмаки).

ПРОТИПОЖЕЖНІ ЗАХОДИ

1. У кабіні машини повинний знаходитися вогнегасник. Без

справного вогнегасника експлуатувати екскаватор забороняється.

2. Паливо і мастильні матеріали зберігають з дотриманням усіх протипожежних правил.

3. Відкриті склади пального повинні знаходитися на відстані не менш 20 м від місця роботи екскаватора.

4. Зберігати в кабіні екскаватора бензин, гас і інші легкозаймисті речовини забороняється.

5. Масляні ганчірки й обтиральні кінці складають у спеціальні залізні шухляди з кришками, у міру наповнення шухляди звільняють.

6. Категорично забороняється підігрівати двигун внутрішнього згоряння узимку відкритим вогнем. Розігрівають двигун, заливаючи в радіатор гарячу воду, а в картер - підігріта олива.

7. Курити при заправленні паливом і мастилами і при контрольному огляді паливних баків і двигуна забороняється.

8. Іспити й експлуатація гідравлічного приводу і пристроїв повинні вироблятися при строгому дотриманні мір протипожежної безпеки.

9. При використанні підігрівника ПДЖ-44 необхідно пам'ятати, що неуважне звертання з ним, а також його несправність можуть служити причиною пожежі. Робота підігрівника без антифризу або води в казані забороняється. Не допускайте підтікання палива в підігрівнику. Під час роботи підігрівника машиніст не повинний відлучатися від машини.


ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Полянський С.К. Будівельно-дорожні та вантажопідіймальні машини. – К.: Техніка, 2001. – 624с.

2. Строков О.П. Технічне обслуговування та ремонт вантажних і легкових автомобілів, автобусів. – К.: Грамота, 2005

3. Токаренко В.М. Практикум по устройству, техническому обслуживанию и ремонту автотранспорта. – К.: Урожай, 1989. – 350с.