Смекни!
smekni.com

Одноковшові екскаватори 2-ї, 3-ї розмірних груп (стр. 1 из 4)

Тема:Одноковшові екскаватори 2-ї, 3-ї розмірних груп


Зміст

ВСТУП

1. ПРИЗНАЧЕННЯ Й КЛАСИФІКАЦІЯ ЕКСКАВАТОРІВ

2. ЕКСКАВАТОРИ 2-Ї РОЗМІРНОЇ ГРУПИ

3. ЕКСКАВАТОРИ 3-Ї РОЗМІРНОЇ ГРУПИ

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

Мета даної роботи довести важливість і актуальність теми «Одноковшові екскаватори 2-ї, 3-ї розмірних груп», адже прискорення технічного прогресу залежить від рівня механізації будівельного виробництва. У зв'язку з цим багато машинобудівних заводів проводять модернізацію існуючих машин.

Екскаватори 2-ї та 3-ї груп призначені для механізації земляних і навантажувальних робіт. Вони оснащуються одночасно екскаваторним і бульдозерним устаткуванням. Можуть працювати зі зворотною або прямою лопатою, бульдозером, грейфером, крановою підвіскою, зворотною лопатою зі зміщеною віссю копання, ковшем підвищеної місткості й вилами. При роботі з екскаваторним устаткуванням бульдозерний відвал не демонтується, тому що, він забезпечує стійкість екскаватора.

Маневреність екскаваторів дає можливість використовувати їх на розсереджених малооб’ємних об'єктах, а невеликі габаритні розміри - у стиснутих умовах.

Екскаваторами можна виконувати такі роботи:

рити невеликі котловани, ями й траншеї (ковшем зворотної лопати);

розробляти дрібні вибої, зводити невеликі насипи, робити навантаження (ковшем прямої лопати);

виконувати вантажно-розвантажувальні й монтажні роботи (крановою підвіскою);

робити легкі зачисні роботи й навантаження матеріалів з малою об'ємною масою (ковшем підвищеної місткості);

засипати траншеї, згрібати будівельне сміття, очищати дороги від снігу.

Зворотною й прямою лопатами виконують грунтові роботи в ґрунтах I-III категорій. Бульдозерне устаткування використовують на зачищенні ґрунтів I-II категорій.

Робота екскаватора в мерзлих ґрунтах і ґрунтах вище III категорії можлива тільки після попереднього розпушування.

Виходячи з нашої мети було визначено такі завдання :

- дати основні відомості про екскаватори 2-ї та 3-ї розмірних груп;

- описати будову та призначення робочого обладнання та елементів гідроприводу;

- розглянути технологію робіт екскаваторів,

- дати загальні правила техніки безпеки при виконанні робіт екскаваторами, а також при їхньому технічному обслуговуванні та ремонті.


1. ПРИЗНАЧЕННЯ Й КЛАСИФІКАЦІЯ ЕКСКАВАТОРІВ

Екскаватори — це землерийні машини, призначені для розроблення і навантаження ґрунту.

Залежно від використання робочого часу для копання ґрунту екскаватори ділять на дві великі групи:безперервної дії — багатоковшеві і періодичної (циклічного) дії — одноковшові. Багатоковшеві екскаватори обидві операції — копання ґрунту і його переміщення — виконують одночасно; одноковшові ці операції виконують послідовно, перериваючи копання на час переміщення ґрунту. Таким чином, робочий часмашини, протягом якого вибирають грунт, і продуктивність, багатоковшевихекскаваторів вище, ніж одноковшових. Незважаючи не це, одноковшові екскаватори поширені ширше унаслідок їх універсальності, тобто можливості застосовувати їх як не земляних, так і на навантажувально-розвантажувальних роботахнайважчих, у тому числі скельних (з попереднім вибухом), ґрунтах. Застосування багатоковшевих екскаваторів обмежено: в основному їх використовують при ритті траншей і добуванні нерудних матеріалів в кар'єрах з однорідними ґрунтами без кам'яних включень. За способом переміщення екскаватори сухопутні і плавучі. По конструкції ходового пристрою сухопутні екскаватори підрозділяють на гусеничні, колісні і крокуючі (останнє застосовують тільки в одноковшових екскаваторах).

По типу вживаного основного (первинного) двигуна сучасні екскаватори бувають дизельними або електричними. Вибір двигуна визначається умовами, в яких працюватиме екскаватор, Так, дизелі використовують на екскаваторах там, де машину потрібно порівняно часто перевозити з місця на місце» наприклад на будівництві нафто- і газопроводів, залізних і шосейних доріг, цивільному будівництві і т.п.

По приводу механізмів розрізняють екскаватори одномоторні, у який; робочі механізми приводяться одним або декількома двигунами, що працюють на один вал, і багатомоторні, у яких робочі механізми приводяться декількома двигунами, незалежно працюючими один від одного

По типу силових передач руху від двигунадо робочих механізмів будівельні екскаватори діляться на механічні і гідравлічні.

У механічних екскаваторів рух передається безпосередньо від первинного двигуна до всіх механізмів за допомогою валів, шестерень, черв'ячних пар, ланцюгових і інших механічних передач (механічна трансмісія).

Одноковшові екскаватори за призначенням ділять на три основні групи: будівельні універсальні, призначені для земляних і навантажувально-розвантажувальних робіт в будівництві; кар'єрні — для роботи в кар'єрах на розробці рудних і вугільних родовищ, а також скельних порід; видобувні — для розробки корисних копалин (вуглецю, руди) відкритим способом. До останньої групи відносяться також і могутні крокуючі екскаватори драглайни, що використовуються на гірських роботах для перекидання верхніх шарів порід у вироблений простір, а також на будівництві крупних гідротехнічних споруд.

Окрім цих основних груп випускають ще спеціальні екскаватори, призначені для використовування в певних специфічних умовах: підземні — для підземної розробки корисних копалин при великій потужності пласта, тунельні — для вантаження висадженої породи при проходці тунелів, торф'яні — для здобичі торфу і ін.

Ходовий пристрій сприймає і передає на підставу (грунт) навантаження від маси машини і навантаження, виникаючі при роботі, а також забезпечує пересування екскаватора.

Ходовий пристрій екскаваторів буває наступних типів:

Г — гусеничне з мінімально допустимою опорною поверхнею гусениць;

ГУ — гусеничне із збільшеною опорною поверхнею гусениць, призначене для роботи на ґрунтах з низькою несучою здатністю;

П — пневмоколісне, дозволяючи збільшити мобільність екскаватора, полегшити і прискорити його перекидання власним ходом з одного будівельного об'єкту на іншій;

Ш — спеціальне шасі автомобільного типу, відмінне від типу П тим, що, окрім двигуна, встановленого на поворотній частині екскаватора, на шасі встановлений більш потужний двигун, що забезпечує пересування екскаватора з великою швидкістю; ходовий пристрій типу Ш має міцну і низьку спеціальну раму, відмінну по конструкції від рами шасі вантажного автомобіля;

А — шасі вантажного автомобіля;

Тр — тракторне (звичайно використовують пневмоколісні трактори).

Поворотна частина складається з поворотної платформи з механізмами і силовим устаткуванням і робочого устаткування.

Поворотна платформа спирається через спеціальний роликовий опорно-поворотний пристрій на раму ходового пристрою і може повертатися щодо нього в горизонтальній площині. Одна і та ж поворотна платформа може бути встановлений на ходові пристрої різних типів.

Залежно від кута повороту поворотної платформи в горизонтальній площині екскаватори називають повно поворотними або неповно поворотними.

Поворотна частина повно поворотного екскаватора може обертатися навкруги вертикальної осі на необмежений кут. У машин цього типу на поворотній платформі встановлені двигун я основні робочі механізми, а також укріплено робоче устаткування.

Неповноповоротними виготовляють лише невеликі екскаватори на базі тракторів.

Робочим устаткуванням називається комплекс вузлів екскаватора, робочий орган(наприклад; ковш, крюк або грейфер, за допомогою якого копають грунт, піднімають вантаж, захоплюють сипкі і кускові матеріали), що містить, і забезпечуючи його дію в зоні роботиекскаватора.

По виду конструктивного виконаньня робочого устаткування екскаватори бувають з гнучкою підвіскою, жорсткою і телескопічною стрілою. У екскаваторів з гнучкою підвіскою стріла, а іноді і робочий орган (наприклад, ковш) підвішені на канатах, якими приводяться в дію.

Універсальний будівельний екскаватор має звичайно декількавидів робочого устаткування, якимивінможе працювати залежно від умов експлуатації. Ці види робочого устаткування можуть легко замінюватися одне іншим, тому вони називаються знімними.

2. ЕКСКАВАТОРИ 2-Ї РОЗМІРНОЇ ГРУПИ

Для механізації земляних і вантажних робіт невеликих об’ємів випускають гідравлічні екскаватори ЕО-2621В 2-ї розмірної групи, які монтують на пневмоколісних тракторах ЮМЗ-6А. Екскаватор ЕО-2621В (див. Рис. 2.1.) призначений для розробки грунтів I...III категорій (ГОСТ 17343—84) інавантаження сипких і мілкодроблених матеріалів. Машина має два види робочого обладнання: екскаваторне і бульдозерне.

Рис. 2.1. Загальний вид экскаватора ЭО-2621В:

1 - відвал бульдозера; гідроциліндри: 2 - відвал бульдозера, 13 – рукояті, 15 – ковша, 17 – стріли, 22 – опор; 3, 8 - рами бульдозера і обв’язочна; 4 - паливний бак; 5 - трактор; 6 - бак гідросистеми, 7 - насосна установка, 9 - кабіна; 10 - сидіння машиніста; 11 - гідророзподільник; 12 - механізм повороту; 13 - рукоятки, 14 - рукоять; 15 – ковш; 16 - ковш; 17- стріли, 18 - стріла; 19 - з’єднувальні трубопроводи, 20 - виносна опора; 21- поворотна колона; 22 - опора;

Робоче обладнання. Основним робочим органом екскаваторного обладнання є уніфікований ковш 0,25 м3 прямихізворотних лопат. Крім того, екскаватор може бути оснащений по спеціальному замовленнювантажним ковшем 0,5 м3, крановою підвіскою, вилами, обладнанням грейфера, зворотною лопатоюзізміщеноювіссю копання, гідромолотом, зубом — розрихлювачем, захватом, профільним і спеціальним ковшами.